EVENIMENT DE MARCĂ – RECORD DE PARTICIPANȚI

08.03.2018 026

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joi 8 martie 2018 ora 11.00,  Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a găzduit prezentarea oficială a primelor două volume din trilogia RESURSELE MINERALE ALE ROMÂNIEI, avându-i ca și coordonatori pe prof. univ. dr. Emil Constantinescu – membru al Boardului Academiei Mondiale de Artă și Stiință, președinte al României în perioada 1996 – 2000 și prof. univ. dr. emeritus Nicolae Anastasiu – membru al Academiei Române, Secția de Științe Geonomice.

Sub prestigiosul patronaj al  Editurii Academiei Române,  din cadrul trilogiei Resursele minerale ale României, au fost editate vol. I – Minerale industriale și roci utile – 2015 și  vol. II – Minerale metalice şi minereuri – 2017, urmând a fi publicat vol. III – Resurse energetice convenţionale şi neconvenţionale. Aceste volume au fost concepute ca un fundament pentru proiectului Academiei Române –  Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani.

Volumele I și II ale trilogiei Resursele minerale ale României, apărute în condiții grafice de excepție, numără 546 respectiv 631 pagini și „se adresează agenţilor economici din companiile de stat sau private, implicate în explorarea şi valorificarea resurselor minerale, specialiştilor angajaţi în elaborarea unor proiecte de cercetare pentru industriile care prelucrează materii prime minerale, factorilor de decizie din administraţia publică centrală şi locală, cercetătorilor, profesorilor şi studenţilor din domeniul ştiinţelor naturii, ştiinţelor tehnice şi umaniste, precum şi tuturor persoanelor interesate în cunoaşterea patrimoniului naţional”, se precizează în introducerea primului volum.

Manifestarea a debutat prin audierea, într-o atmosferă emoționantă, a „Imnului Minerilor”, în interpretarea înregistrată a Coralei Armonia din Baia Mare.  Evenimentul a fost moderat de dl. Ioan Denuț, director al Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, care în cuvântul introductiv a vorbit despre onoarea pe care o are instituția de fi gazda acestei lansări, despre oportunitatea și necesitatea ca aceasta să aibă loc și la Baia Mare și a mulțumit coordonatorilor și oficialităților prezente. Ulterior a prezentat auditoriului caracterizări sintetice a coordonatorilor lucrării, subliniind personalitatea și activitatea acestora în special în domeniul cercetării geologice și a celei editoriale.

Dintre reprezentanții autorităților locale prezente, au luat cuvântul domnul subprefect Alexandru Cosma, care a avut cuvinte de apreciere atât cu privire la activitatea științifică a celor doi coordonatori, cât  și referitor la deciziile economice dar și cele de politică internă și externă ale președintelui Emil Constantinescu. De asemenea, a luat cuvântul dl. primar Cătălin Cherecheș, care în discursul său a punctat importanța mineritului în dezvoltarea orașului și a Muzeului de Mineralogie.

Dl. conf. dr. geol. Marinel Kovacs, în calitate de șef al Departamentului de Ingineria Resurselor Minerale, Materialelor și a Mediului, din cadrul Facultatății de Inginerie a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, dar și președinte al Societății Geologice din România – Filiala Maramureș, a expus o recenzie autorizată și detaliată a celor două volume, care poate fi lecturată integral în articolul postat, intitulat „Recenzie – Resursele minerale ale României”.

În continuare domnul prof. univ. dr. Nicolae Anastasiu s-a referit la oportunitatea lansării acestei lucrări în contextul în care România este pe primul loc în Europa din punct de vedere al resurselor de aur, dispune de o gamă largă de materii prime minerale, considerate critice sau economic foarte importante de către Comunitatea Europeană (aur, stibiu, aluminiu, fier, mangan, beriliu, magneziu wolfram, galiu etc.).

Lucrarea reconsideră informaţiile existente în legătură cu natura acestor resurse şi cu direcţiile în care ele pot fi folosite. Știinţa a evoluat mult, apar noi concepte şi noi oportunități pentru o estimare corectă a potenţialului economic pe care îl au resursele minerale. A vorbit și despre procesarea vechilor iazurilor de decantare, din care s-ar putea recupera cantități importante de aur, argint, cupru, plumb, zinc etc., iazuri destul de numeroase și în județul nostru.

Domnul prof. univ. dr. Emil Constantinescu în discursul său a făcut referire la obligativitatea ca orice strategie pe termen lung a României să pornească de la evaluarea resurselor naturale ale subsolului, să continue cu resursele naturale ale solului și cu resursele umane, pentru ca în final să se ajungă la resursele financiare; un management inteligent al resurselor minerale poate face diferența. A mai punctat faptul că la baza creșterii economice din următoarele decenii ar trebui să stea industria exploatării și prelucrării resurselor minerale. A făcut referire și la  materiile prime energetice și la potențialul major al unor noi descoperiri în acest domeniu, plasând țara noastră pe locul al doilea în Europa. „Dacă România se găsește astăzi într-o poziție nu numai incomodă din punct de vedere politic și economic, dar mai ales lipsită de o anumită demnitate intelectuală, se explică în primul rând prin faptul că nu are o politică credibilă de valorificare a resurselor proprii”, se precizează în introducerea primului volumului.

În calitate de organizator principal al celor două evenimente din zilele de 7 și 8 martie, Facultatea de Litere din Baia Mare, a fost reprezentată de domnul decan conf. univ. dr. Ioan-Mircea Farcaș,  care a făcut o prezentare a ideii și a modului de implementare, ce a avut ca finalitate prezența la Baia Mare a celor două distinse personalități.

A urmat deschiderea expoziției temporare PASTEL, cu o tematică inedită dedicată primăverii. Piesele au  fost selectate ținându-se cont de coloritul acestora, de forma cristalelor, dar și de varietatea mineralogică, după cum a precizat doamna Elisabeta Fodor șef al Secției de Mineralogie.

Evenimentul a fost încheiat cu inedita reprezentare a actorului Claudiu Pintican – directorul Teatrului Ararat, care a recitat poezii dedicate femeilor cu ocazia zilei de 8 martie.

 Au fost prezenți, în spațiul generos dar devenit aproape neîncăpător al expoziției permanente a Muzeului, specialiști care au activat în domeniul valorificării resurselor minerale ale Maramureșului, cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar, studenți și elevi și numeroși băimăreni dornici să fie părtași la un eveniment de marcă. Astfel că, data de 8 martie 2018 va rămâne un reper în activitatea Muzeului, ca record de participanți înregistrați la un eveniment – 170.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *