În elita muzeelor din Europa

În perioada 28-30 octombrie 2016 a avut loc la Munchen cea de-a 53-a ediție a Expoziției Internaționale de minerale – The Munich Show 2016. Pe parcursul celor trei zile, cel mai mare eveniment cu tematică mineralogică din Europa, a reușit să atragă peste 42.000 de vizitatori din toată lumea, profesioniști sau amatori, mineralogi, muzeografi, editori, comercianți sau turiști.

27-10-01-11-2016-053

La invitația organizatorilor, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a participat în calitate de expozant în cadru acestui eveniment de amploare, cu expoziția temporară „Minerale și asociații unice de minerale din comorile ascunse ale Muzeului Florilor de Mină din Baia Mare”, alături de muzee de renume din Europa și nu numai:

– Muzeul de Geologie și Mineralogie din cadrul Universității Harvard, SUA

– Muzeul Național de Istorie Naturală, Zagreb – Croația

– Muzeul de Istorie Naturală al Universității din Florența – Italia

– Muzeul German, Munchen – Germania

– Muzeul de Istorie Naturală, Stockholm – Suedia

– Colecția mineralogică de stat bavareză – „Regatul cristalelor”, Munchen – Germania

– Muzeul Național de Istorie Naturală, Paris – Franța

– Muzeul de Istorie Naturală, Londra – Regatul Unit al Marii Britanii

– Muzeul de Istorie Naturală, Dublin – Irlanda

– Muzeul de Istorie Naturală, Viena – Austria

– Muzeul de Istorie Naturală, Milano – Italia

– Muzeul Universității de Științele Pământului, Roma – Italia

– Muzeul Universității din Freiberg – Germania.

27-10-01-11-2016-136

Pentru pregătirea acestei expoziții acțiunile s-au demarat începând cu luna aprilie a acestui an, pe lângă alegerea și pregătirea celor 30 de eșantioane minerale ce au constituit expoziția, organizatorii au solicitat conceperea unui articol de prezentare a Muzeului și a patrimoniului muzeal deținut, articol ce a fost publicat în cartea tematică editată de The Munich Show la editura Wachholtz. De asemenea, ne-a fost solicitată conceperea a două postere de prezentare a expoziției și pregătirea unei prezentări PowerPoint în vederea susținerii în cadrul Forum Minerale – Comorile ascunse ale Muzeelor. Toate aceste materiale au fost concepute în limba engleză.

27-10-01-11-2016-125

Odată cu deschiderea oficială a The Munich Show, eveniment ce a avut loc vineri, 28 octombrie la ora 9:00, vizitatorii au putut admira, în 4 hale imense, o impresionantă manifestare cuprinzând expozanți și comercianți de minerale din întreaga lume. Expozițiile organizate de muzee, în hala A6 – Pavilionul mineralelor și în hala A5 – Pavilionul fosilelor, au atras o multitudine de vizitatori prin piesele expuse și prin poveștile din spatele acestora.

Un alt punct de interes l-a reprezentat Forum Minerale – Comorile ascunse ale Muzeelor, un loc de întâlnire pentru specialiștii din întreaga lume în domeniul mineralogiei, petrografiei și paleontologiei, unde au fost prezentate un număr de 30 de lucrări de către reprezentanți ai muzeelor participante. În cadrul acestui simpozion internațional, directorul Muzeului, dl. Ioan Denuț a susținut o prelegere asistată de o prezentare PowerPoint despre Muzeul de Mineralogie la 40 de ani de activitate, diversitatea și importanța patrimoniului său și caracteristicile pieselor expuse în cadrul acestei expoziții temporare.

27-10-01-11-2016-094

Pe lângă oportunitatea extraordinară de a organiza o expoziție temporară în cadrul acestui eveniment de calibru mondial, am avut ocazia să purtăm discuții, să stabilim contacte și legături în scopul organizării de proiecte culturale comune (expoziții) și proiecte de cercetare științifică, cu reprezentanți ai celorlalte muzee cu tematică geologică, mineralogică și de științele naturii, precum și cu reprezentanți ai unor universități importante. 

Prin bunăvoința domnului profesor Vladimir Ruttner, cadru didactic la Universitatea Tehnică din Munchen am avut ocazia să vizităm laboratoarele de cercetare și colecțiile didactice de mineralogie și petrografie ale acestei instituții de învățământ.

27-10-01-11-2016-483

De asemenea, ne-a facilitat vizitarea Secției de minerit din cadrul Muzeului German din Munchen, un punct de interes deosebit, luând în considerare dorința Muzeului de Mineralogie de a dezvolta o secție dedicată istoriei mineritului maramureșan într-o exploatare minieră din zonă. Această secție a muzeului munchenez este de o vastitate impresionantă, atât prin întinderea sa, dar și prin detaliile oferite. Pe lângă prezentarea cronologică a evoluției mineritului, din cele mai vechi timpuri până în prezent, cu expunerea uneltelor și a utilajelor folosite, poate cel mai grandios aspect a fost reprezentat de faptul că întreg acest pavilion a fost gândit și realizat întocmai ca o mină, cu galerii, roci și zăcăminte, în subsolul clădirii.

27-10-01-11-2016-416

În toate cele trei zile, unul dintre scopurile principale a fost acela de promovare. Prin bunăvoința organizatorilor un număr de 300 de pliante au fost preluate de aceștia și distribuite prin circuitul lor. De asemenea, alte pliante și materiale informaționale au fost diseminate de către angajații Muzeului. Pe lângă pliantele și materialele de prezentare a Muzeului de Mineralogie, au fost distribuite și materiale de promovare a județului Maramureș, materiale oferite de Biroul de Turism din cadrul Consiliului Județean Maramureș. Alte activități efectuate în această perioadă au fost reprezentate de informarea cu privire la publicațiile recente din domeniu la standurile specifice ale editurilor, informarea și obținerea de pliante și cataloage de la firmele care au expus aparate și utilaje folosite în cercetarea și prelucrarea eșantioanelor minerale. De asemenea, ne-am informat cu privire la valoarea eșantioanelor minerale expuse, cu precădere a celor din zona Baia Mare – în acest scop au fost identificați comercianți și expozanți care dețineau eșantioane minerale maramureșene cu care s-au purtat discuții, acestea reprezentând un studiu de piață, luând în considerare activitatea Muzeului de achiziționare de eșantioane minerale. 

27-10-01-11-2016-194

Această experiență, în totalitatea ei, a reprezentat un moment de excepție pentru Muzeul de Mineralogie. Prezența ca și expozant în cadrul acestui eveniment de anvergură mondială, alături de muzee de renume, cunoscute în toată lumea, precum și oportunitatea oferită de a comunica și stabili legături cu reprezentanții acestora constituie un pas determinant în dezvoltarea unor proiecte culturale și de cercetare științifică comune.

27-10-01-11-2016-506

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *