Anul 2016 la Muzeul de Mineralogie

Anul 2016 s-a dovedit a fi pentru Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare unul de succes. La 40 de ani de la înființarea Șecției de Științe Naturale în cadrul Muzeului Județean Maramureș – „strămoșul” Muzeului de Mineralogie – am reușit să reunim de-alungul anului încheiat evenimente deosebite și reușite care ne bucură. Depășirea recordului anterior de vizitatori, dezvoltarea patrimoniului muzeal prin achiziții și donații, creșterea veniturilor proprii, implicarea muzeului în managementul ariilor naturale protejate, participarea la simpozioane și publicarea de articole, expozițiile organizate la sediu, în țară și străinătate și prezența noastră ca invitat la cel mai mare eveniment mineralogic din Europa, fac din 2016 un an, ce din anumite puncte de vedere, va fi greu de întrecut.

Poate cel mai important indicator al faptului că anul 2016 a fost unul remarcabil pentru Muzeul de Mineralogie este evoluția numărului de vizitatori. Acest aspect s-a evidențiat în primele șase luni ale anului și a fost reflectat de articolele lunare publicate, ce anunțau de fiecare dată depășiri de recorduri, în ceea ce privește numărul de vizitatori înregistrat, comparativ cu anii anteriori. Astfel, până la finele anului, 32.810 vizitatori au trecut pragul Muzeului de Mineralogie, depășindu-se recordul anterior consemnat în anul 2012, de 27.848 vizitatori cu aproape 5.000.

În graficul următor se poate observa repartiția lunară a numărului de vizitatori, evidențiindu-se luna aprilie cu 6.686 vizitatori, reprezentând un nou record lunar față de cel anterior de 5583, înregistrat în luna iunie anul 2010. Cu ocazia evenimentului european „Noaptea Muzeelor” organizat în luna mai s-au înregistrat cei mai mulți vizitatori într-o zi, respectiv 2.200, iar în luna aprilie, în perioada de desfășurare a programului național „Săptămâna altfel – Să știi mai multe, să fii mai bun”, au existat două zile în care s-au consemnat cifre impresionante, respectiv 1.598 și 1.493 vizitatori.

vizitatori2016

Din numărul total de vizitatori la sediu, 27.864 au fost de naționalitate română iar 4.956 au provenit din alte țări, precum: Ungaria, Israel, Ucraina, Olanda, Franța, Germania, Irlanda, Elveția, Austria, Germania, Italia, Danemarca, Polonia și Belgia. Statistica pe vârste a vizitatorilor din 2016 indică un număr de 17.470 de vizitatori din categoria elevi/studenți, 12.040 adulți, 1.747 pensionari și 1.553 vizitatori din categoria preșcolari.

Proiectele expoziționale desfășurate în anul 2016 s-au dovedit de succes atrăgând un număr mare de vizitatori, fie că au fost organizate la sediul Muzeului sau în alte locații din țară sau din străinătate.

Dintre expozițiile găzduite de Muzeul de Mineralogie în acest an trebuie menționată expoziția temporară „Ultimii dinozauri din Transilvania”, expoziție organizată în colaborare cu Direcția Patrimoniului Cultural Universitar, Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie şi Laboratorul de Paleotheriologie și Paleontologia Vertebratelor al Departamentului de Geologie, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Această expoziție, vernisată în noiembrie 2015 a fost prezentă la sediul Muzeului până în luna mai a anului 2016 și a atras un număr foarte mare de vizitatori, curioși și interesați de aspectele legate de acești vechi locuitori ai Transilvaniei.

Pentru a marca prezența acestei expoziții și în anul 2016, în luna martie a fost organizată o prelegere a domnului prof. univ. dr. Vlad Codrea, şeful Laboratorului de Paleontologia Vertebratelor și Paleotheriologie, din cadrul Departamentului de Geologie al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Prelegerea, ce a abordat modul de desfășurare a cercetărilor paleontologice pe teritoriul României și particularități privitoare la evoluția dinozaurilor din insula Hațeg, a atras numeroși specialiști în domeniul științelor naturale, cadre didactice și studenți din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare.

În perioada iulie – august 2016, în colaborare cu Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, a fost organizată expoziția temporară „Dunărea, Dobrogea, Delta”, o expoziție de fotografie cu peisaje reprezentative pentru spațiul dobrogean. Expoziția a fost organizată la Galeria de Artă din sediul centrului comercial Gold Plaza Baia Mare și a atras peste 2.000 de vizitatori.

În privința expozițiilor cu tematică mineralogică organizate de Muzeul de Mineralogie în România, acestea au fost două la număr și ambele au reprezentat premiere expoziționale, fiind organizate în Negrești-Oaș și la Giurgiu, locații în care Muzeul nu a mai fost prezent în trecut.

Expoziția temporară „Florile minerale ale Maramureșului în Țara Oașului”, organizată în colaborare cu Muzeul Țării Oașului din Negrești-Oaș în perioada aprilie – iunie, a cuprins 63 de eșantioane minerale din colecția Muzeului de Mineralogie, eșantioane cu caracteristici estetice deosebite, reprezentative pentru zona Baia Mare.

La Giurgiu, expoziția temporară cu titlul „Flori de mină maramureșene la Giurgiu”, a fost organizată în colaborare cu Muzeul Județean „Teohari Antonescu” din Giurgiu și a cuprins un număr de 83 de „flori de mină” – eșantioane minerale deosebite reprezentative pentru exploatările din zona Baia Mare.

Pe durata anului 2016, la sediul Muzeului au fost organizate două expoziții temporare proprii. Prima, „Mina Herja” a fost vernisată la data de 18 mai pentru a marca „Ziua Internațională a Muzeelor” și a putut fi vizitată pana la sfârșitul lunii octombrie. Aceasta a fost prima expoziție temporară din ciclul „Mineritul maramureșan sursa patrimoniului muzeal”, prin intermediul căruia ne propunem aducerea în fața publicului a eșantioanelor minerale reprezentative pentru fiecare din exploatările miniere din zona Baia Mare.

Cea de-a doua expoziție temporară, „Chile – o altă extremă latină” organizată în colaborare cu Ambasada Republicii Chile în România este încă deschisă, fiind accesibilă publicului până în luna aprilie 2017. Aceasta este constituită din eșantioane minerale reprezentative pentru teritoriul chilian, precum și obiecte de artizanat și fotografii prin care se vizează o reprezentare cât mai verosimilă a culturii și a peisajului natural chilian.

În străinătate au fost organizate în anul 2016 două expoziții temporare, în Ungaria și în Germania. Expoziția temporară „Splendori minerale din Maramureș, România” este cea de-a 10-a expoziție organizată în Ungaria și a fost realizată în colaborare cu Muzeul Janus Pannonius din localitatea Pecs.

Cea de-a doua expoziție temporară organizată în străinătate a reprezentat poate cel mai important eveniment în care Muzeul a fost implicat în acest an. La începutul anului 2016 Muzeul de Mineralogie a fost invitat să participe în calitate de expozant la Mineral Munich Show 2016 alături de alte muzee de prestigiu din Europa. În cadrul acestei manifestări Muzeul a fost prezent cu expoziția temporară „Minerale și asociații unice de minerale din comorile ascunse ale Muzeului Florilor de Mină din Baia Mare”, o expoziție ce a cuprins eșantioane minerale deosebite din colecția Muzeului în concordanță cu tematica impusă de organizatori, respectiv aducerea în fața publicului larg a exponatelor la care în mod normal aceștia nu au acces, exponate din „comorile ascunse” ale muzeelor.

Activitatea de cercetare științifică a fost concretizată pe parcursul anului prin redactarea de lucrări, organizarea și participarea la simpozioane științifice, precum și publicarea lucrărilor în reviste de specialitate.

Pentru al doilea an consecutiv, în luna mai, în cadrul manifestării „Zilele Maramureșului”, Muzeul a organizat simpozionul „Patrimoniul natural al Transilvaniei”, un simpozion ce a reunit specialiști din domeniul științelor naturale din întreaga țară. Un alt simpozion important la care am fost prezenți cu o lucrare a fost „Forum Minerale”, organizat în cadrul Mineral Munich Show. De asemenea, am fost invitați și am participat în cadrul Simpozionului de Internațional de Geologie Economică de la Alba Iulia, a Simpozionului „Artur Coman – 135 de ani de la naștere” organizat de Muzeul Maramureșan din Sighetul Marmației și a Sesiunii Anuale de Comunicări Științifice a Secției de Științele Naturii organizată de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. În total am fost prezenți, în anul 2016, la 5 Simpozioane, la care am prezentat 10 lucrări.

În ceea ce privește publicațiile în reviste de specialitate, acestea au fost cinci la număr. Dintre acestea două articole au fost publicate în Buletinul Științific al Centrului Universitar Nord din Baia Mare, un articol a fost publicat în cartea tematică editată de organizatorii Mineral Munich Show, unul în anuarul Muzeului Maramureșan din Sighetul Marmației și un articol aniversar în Revista Muzeelor.

O modalitate extraordinară de a marca cei 40 de ani de activitate a fost prin preluarea în custodie a trei arii naturale protejate de interes geologic, având în vedere faptul că în momentul înființării Secției de Științe Naturale în cadrul Muzeului Județean Maramureș (17 ianuarie 1976), acesta a preluat coordonarea întregii activități din cadrul rezervațiilor naturale și a celorlalte obiective ocrotite din județ. Din dorința de a onora această moștenire și cu scopul de a ne implica activ în protejarea patrimoniului natural geologic și „in situ”, am luat decizia de a aplica pentru preluarea custodiei a trei arii naturale protejate. Astfel, începând cu luna mai a anului 2016, monunentele naturii „Coloanele de la Limpedea” și „Rozeta de piatră Ilba”, precum și „Rezervația Fosiliferă Chiuzbaia” se află în custodia Muzeului de Mineralogie.

În anul 2016 colecția Muzeului s-a îmbogățit cu 160 de piese, din care 19 au fost achiziții, iar 141 de eșantioane minerale au fost donate Muzeului; 135 de piese de către doamna Letiția Dănescu și 6 eșantioane de către domnul Vasile Chința cărora le mulțumim și pe această cale.

Pentru a marca într-un mod potrivit un an atât de plin de evenimente, de noutăți și de împliniri, ultima manifestare organizată de Muzeu, „Povești de Crăciun” – un dublu eveniment ce a cuprins o prezentare detaliată a Republicii Chile și un splendid concert de colinde oferit de Corala Armonia – a reprezentat un mic cadou pentru colaboratorii și vizitatorii noștrii din dorința de a le mulțumi că au fost alături de noi și în acest an.

Toate aceste realizări de care ne-am bucurat în anul 2016 nu ar fi fost posibile fără sprijinul și susținerea acordată de Consiliul Județean Maramureș căruia vrem să îi adresăm pe această cale mulțumirile noastre. Totodată profităm de această ocazie pentru a adresa mulțumiri tuturor instituțiilor și firmelor cu care am avut plăcerea să colaborăm în acest an: muzee din România și din străinătate, instituții de cultură, unități de învățământ și ONG-uri, Ambasada Republicii Chile în România, organizatorii Mineral Munich Show, precum și tuturor celorlalți colaboratori care au contribuit la reușita acțiunilor realizate de Muzeu.

Multitudinea de evenimente organizate și importanța lor, precum și rezultatele deosebite obținute, fac din anul 2016 un an ce probabil se va dovedi greu de depășit. Pornim în anul 2017 în aceeași direcție, cu scopul și cu dorința de a obține rezultate similare, de a continua cu succes proiectele lansate și de a demara alte proiecte culturale importante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *