A 10-a expoziţie organizată în Ungaria s-a întors acasă

De la înfiinţare, Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a fost prezent în Ungaria cu un număr de 9 expoziții temporare în următoarele localități: Miskolc (1990), Budapesta (2005, 2006), Szolnok (2006), Sopron (2006), Debrecen (2007), Nyirbator (2014), Zalaegerszeg şi Kaposvar (2015). Expoziţia „Splendori minerale din Maramureş – România”, vernisată în octombrie 2016 şi organizată în colaborare cu Muzeul Janus Pannonius din Pecs, fiind a 10-a.

Expoziţia şi-a găsit o locaţie deosebită într-o construcţie din sec. al. XIX-lea, din strada Szabadsag nr. 2, din cadrul Muzeului Janus Pannonius în zona centrală oraşului, sediul Secţiei de Ştiinţele Naturii, în care s-a investit în contextul declarării oraşului Pecs – capitală culturală europeană în anul 2010.

Vizitatorii maghiari, în număr de 2735, au putut, astfel, să cunoască o parte a patrimoniului Muzeului nostru, considerat cel mai reprezentativ muzeu cu acest specific din ţara noastră şi care deţine una din cele mai mari colecţii regionale de minerale din Europa.

DSCN6602

Expoziţia a fost deschisă în perioada 12 octombrie 2016 – 25 februarie 2017. Întrebările primite de către muzeografii din Ungaria de la vizitatori s-au referit la cele 83 de piese expuse şi au vizat mai multe aspecte:

– clasele sistematicii mineralogice (sulfuri şi sulfosăruri, carbonaţi, sulfaţi, halogenuri, wolframaţi, silicaţi), proprietăţile fizice macroscopice conferind calităţi estetice (habitusurile remarcabile),

– combinaţiile de forme cristalografice, dimensiunile de excepţie ale unor cristale şi eşantioane, combinaţiile de culori: cuarţul alb în combinaţie cu sfaleritul negru, tetraedritul gri metalic în asociere cu calcitul roz, baritina galbenă cu cristale de 5 cm, cristale dinţate de bournonit, marcasita mamelonară de mari dimensiuni, calcitul dantelat),

– mineralele reprezentative pentru regiune (cuarţul – ametist, stibina cu baritină transparentă, calcitul negru sferoidal, baritina roşie), mineralele descrise pentru prima oară în Maramureş (rodocrozitul, semseyitul, fizelyitul) şi mineralele reprezentative pentru fiecare mină din zonă: Baia Sprie, Cavnic, Herja, Ilba, Turţ, Săsar, Dealul Crucii, Băiuţ,

– raritatea unor minerale din zăcămintele din zonă (berthierit, cinabru, pirotina, wolframit, bournonit, etc.).

Aceste date au fost furnizate de către noi prin intermediul unui CD tradus în limba maghiară.

DSCN6609

Exploatarea minieră din Pecs este puţin mai puţin reprezentativă în comparaţie cu cea din zona minieră Baia Mare, mai cunoscute sunt doar cele din domeniul extracţiei de minereuri de uraniu şi din acest motiv o expoziţie cu minerale atât de frumoase a avut un real succes.

În presa scrisă au apărut 12 articole despre expoziţie.

Baia Mare, 6 marie 2017

Comisar de expoziţie,

Ing. geol. Fodor Elisabeta-şef secţie Mineralogie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *