„PATRIMONIUL PREINDUSTRIAL ȘI INDUSTRIAL AL ROMÂNIEI” – LANSAREA CELUI DE-AL ȘASELEA VOLUM

Miercuri 29 martie la ora 13.00 noi cei de la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare am avut privilegiul de a găzdui lansarea celui de al VI-lea volum al lucrării științifice „Patrimoniul preindustrial și industrial al României” volum elaborat şi publicat de istoricul  Volker Wollmann. DSC_0094Volker Wollmann s-a născut la Sibiu în 1942, a studiat Istoria Artei și Arheologia la Facultatea de Istorie din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj. A lucrat ca profesor la Reșița și apoi ca director al muzeului din  localitate. Din 1967 și până la 1988 a activat în cadrul Institutului de Istorie și Arheologie din Cluj. În anul 1983 îți susține lucrarea de doctorat cu tema „Mineritul metalifer, extragerea sării şi carierele de piatră în Dacia romană”. Publică lucrări precum: Inscripţiile Daciei romane – București 1977, Figured Monuments from Sarmizegetusa – Oxford 1979, Enciclopedia civilizaţiei romane – București 1981, Johann Michael Ackner, Leben und Werk, Cluj-Napoca – 1982, Briefe zur Geschichte der siebenbürgischen Altertumskunde – Bucureşti  1983, Mineritul metalifer, extragerea sării şi carierele de piatră în Dacia romană – Cluj Napoca 1996.

Emigrează în Germania în 1988 unde devine director al Muzeului Transilvănean din Gundelsheim (landul Baden-Württemberg), muzeu al comunităţii saşilor. Publică cele zece volume Silber und Salz in Siebenbürgen (Argintul și sarea în Transilvania) şi un ciclu de expoziţii pe această temă. În anul 2012 este decorat” de către statul german cu  prestigioasa „Cruce Federală de Merit”.

Din seria publicaților „Patrimoniul preindustrial și industrial al României” primul volum este dedicat realizările tehnice din domeniul industriei extractive şi al producției de energie electrică, gaze, precum şi al aprovizionării cu apă. Volumul II pune la dispoziție informații despre patrimoniului industrial și preindustrial în sectorul materialelor de construcții, sticlei, textilelor și pielăriei. Volumul III este axat pe domeniile industriei ușoare, alimentare al ,băuturilor alcoolice până la industria tutunului și a producerii săpunului. Volumul IV ilustrează  transportul urban în comun, iluminatul public, cântare publice, poduri rutiere, construcții utilitare precum băi comunale, instalații și atelaje folosite de pompieri. Volumul V este o cercetate amplă despre fântânile și ceasurile publice, a orologiilor de pe turlele bisericilor și catedralelor, cadrane solare, observatoare astronomice și planetare.

Volumul VI, lansat la Muzeul nostru, prezintă o amplă prezentare a plăcilor și obeliscurilor memoriale în care sunt consemnate momente importante din istoria tehnicii; case memoriale, statui, busturi ale unor personalități cu merite în dezvoltarea gândirii, creației tehnice și industriale; monumente funerare, ”cimitirul vesel” de la Săpânța; monumente publice – cruci și troițe ridicate de mineri pentru binecuvântarea ocupației lor; opere de artă inspirate din munca minerilor și metalurgilor.

Este o lucrare de peste 300 de pagini care ne dezvăluie, la fel ca și în celelalte volume, informații de specialitate despre patrimoniul industrial al României însoțite de sute de fotografii – document relevante.

În cadru lansării au luat cuvântul dl Ioan Denuț director al Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, dl Alexandru Nicolici, dl Nicolae Bud, d-na Livia Ardelean și Dl Marinel Kovacs. În încheiere autorul, dl Volker Wollmann a  făcut o sinteză a acestei lucrare și dezvăluind câteva amănunte din următorul volum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *