Vernisaj expozițional – „Tezaurul de sub picioarele noastre”

Săptămâna trecută, după o perioada de pregătire și organizare de câteva săptămâni, a fost deschisă oficial expoziția de la Tulcea, realizată la invitația conducerii Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion”, la sediul Centrului Muzeal Eco-Turistic „Delta Dunării”, intitulată „Tezaurul de sub picioarele noastre”. Piesele au fost transportate marți la Tulcea, cu autovehiculul instituției, miercuri a fost panotată expoziția în cele 16 vitrine, joi s-a organizat vernisajul, iar vineri, delegația Muzeului – alcătuită din director, comisar expoziție, conservator și administrator – s-a întors acasă.

DSCN7155Expoziția cuprinde 105 piese, selecția acestora realizându-se pe baza mai multor criterii, astfel încât să cuprindă specimene din toate clasele sistematicii mineralogice, minerale reprezentative pentru Maramureș, minerale descrise pentru prima oară în zona Baia Mare și minerale reprezentative pentru fiecare mină din zonă: Baia Sprie, Cavnic, Herja, Ilba, Turţ, Săsar, Dealul Crucii, Băiuţ. De asemenea, a fost luată în considerare raritatea unor minerale din zăcămintele din zonă, astfel încât aceste „flori de mină”, prin dimensiuni, forme cristalografice, concreșteri, ridicându-se la valoare de patrimoniu cultural.

În data de 16 martie, la orele 15.00, a avut loc vernisarea expoziției, la care au participat peste 80 de persoane. În deschidere au luat cuvântul dl. manager dr. Sorin Cristian Ailincă,i de la Institutul de Cercetări Eco – Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea și dl. viceprimar Petre Marinescu. Invitat să ia cuvîntul dl. director dr. Ioan Denuț a mulțumit conducerii pentru invitația adresată și a vorbit despre buna colaborare dintre Muzeul de Mineralogie Baia Mare și Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion”, scopul acestei expoziții, istoricul muzeului și valoarea culturală a patrimoniului deținut. În continuare discursul s-a referit la semnificația florilor de mină, la modul lor de formare, la speciile minerale descoperite și descrise pentru prima dată în zona Baia Mare, dar și la importanța resurselor minerale în general. În încheiere dl. Grigoraș Laurențiu, director al Muzeului Județean Buzău, a vorbit despre colecția de chihlimbar de la Colți județul Buzău, care este unică în țara noastră și printre puținele din lume, făcând legătura cu cele câteva exponate prezente în această expoziție temporară.

Expoziția „Tezaurul de sub picioarele noastre” poate fi vizitată până la data de 14 iunie 2017, la Centrului Muzeal Eco-Turistic „Delta Dunării” Tulcea,  din str. 14 Noiembrie, Nr. 1bis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *