Noile expoziții de la Muzeul de Mineralogie

În contextul recentelor evenimente ocazionate de organizarea celei de-a III-a ediții a manifestării „Zilele Maramureșului”, sub egida Consiliului Județean Maramureș, Muzeul de Mineralogie a organizat o serie de evenimente culturale și științifice ce au cuprins și vernisarea a 4 expoziții temporare noi. Aceste expoziții, găzduite în totalitate în spațiile expoziționale aflate la sediul Muzeul, își continuă funcționalitatea și vor putea fi vizitate în continuare în lunile următoare, în funcțiile de acordurile de parteneriat întocmite cu colaboratorii noștrii.

Sub egida „Donații și achiziții minerale recente” au fost reorganizate o parte din vitrinele aflate la primul nivel din cadrul expoziției permanente a Muzeului. Acestea reprezintă materializarea și valorificarea celor 500 de eșantioane minerale, cu care s-a îmbogățit patrimoniul Muzeului de Mineralogie în ultimii 2 ani și jumătate, prin donații și achiziții. Piesele expuse, 82 la număr, sunt grupate în 6 vitrine. Două vitrine sunt dedicate achizițiilor minerale recente și cuprind 23 de eșantioane minerale cu calități estetice deosebite, intrate în colecția Muzeului în perioada 2015-2016. Vitrinele cu donații, patru la număr, cuprind 59 de eșantioane precum și informații despre cei doi principali donatori ai acestora – inginerul Ion Dănescu și juristul Petru Ștef.

18.05.2017 109  18.05.2017 110

Expoziția temporară de fotografie „Comorile Rezervației Creasta Cocoșului”, realizată în parteneriat cu Asociația EcoLogic, custodele acestei arii naturale protejate, este amplasată în holul de la parterul instituției și prezintă, prin intermediul a 50 de fotografii, aspecte reprezentative pentru acestă rezervație naturală. Elemente specifice ale florei și faunei, expuneri în toate anotimpurile și fotografii aeriene ale Crestei, adunate de la 8 fotografi, conturează unicitatea acestei arii naturale protejate. Expoziția poate fi vizionată până la sfârșitul lunii august.

18.05.2017 126 18.05.2017 125

În cadrul sesiunii de postere organizate ca parte a Simpozionului științific natural „Patrimoniul natural al României”, a fost prezentată oficial Micro-expoziția filatelică „Valențele comunicării prin timbre în promovarea protecției mediului”. Expoziția, ce va fi prezentă la sediul Muzeului până în data de 18 iunie 2017, a fost realizată de către Alexandru-Leonard Pop și Bogdan Cioruța de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare și prezintă, prin intermediul mărcilor poștale expuse, capacitatea acestora de a acționa ca veritabili ambasadori ai istoriei, culturii și civilizației umane, din perspectiva protecției mediului.

 19.05.2017 137  19.05.2017 138

Expoziția temporară „Fosile mezozoice din mările Transilvaniei”, realizată în colaborare cu Muzeul de de Paleontologie și Stratigrafie, din cadrul Departamentului de Geologie, al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, prezintă, prin intermediul a 92 de piese și 6 postere, o scurtă incursiune în fauna fosilă a mărilor Transilvaniei, din perioada Mezozoică. Expoziția, ce cuprinde fosile de cefalopode, gasteropode, corali și bivalve de dimensiuni impresionate, va putea fi vizitată la sediul Muzeului de Mineralogie până la finele lunii octombrie ale acestui an.

23.05.2017 078 23.05.2017 014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *