„Museums meet Museums”

Prima ediție a Seminarului muzeal internațional „Museums meet Museums” a avut loc în zilele de 15 și 16 septembrie 2017, în generosul amfiteatru „Horia Bernea”, de la Muzeul Țăranului Român din București. Seminarul a fost organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, cu scopul de a dezvolta un mediu dinamic și interactiv pentru relaționare profesională atât pentru România cât și pentru Europa de Est și de Sud-Est.

IMG_20170916_113955

Tema primei ediții a seminarului a fost „Opening up the exhibition”. Acest seminar a problematizat în jurul modului de proiectare a unei expoziții. S-au dezbatut teme precum dezvoltarea conținutului expoziției, modul de interpretare a colecțiilor, alcătuirea echipei interdisciplinare, utilizarea tehnologiilor și punerea lor în slujba patrimoniului muzeal. Seminarul a inclus prelegeri ale unor profesioniști recunoscuți pe plan mondial, precum și ateliere demonstrative.

IMG_20170915_145637

Lectorii au provenit din rândul muzeelor premiate în ultimii ani cu EMYA sau Micheletti Award, acordate pentru cele mai bune muzee europene ale anului sau din rândul celor care s-au remarcat prin arhitecturi proiectate de mari designeri contemporani. Dintre aceștia îi amintim pe Nina Simon (Santa Cruz, SUA), Pierangelo Campodonico (Genova, Italia), Lawrence Fitzgerald (Glasgow, Marea Britanie), Mikael Mohamed (Marseille, Franța), Stefano Fillipponi (Florența, Italia). Au beneficiat de prelegerile susținute peste 100 de participanți, de la instituții muzeale românești, dar și din străinătate.

IMG_20170916_120539

Prezent la eveniment directorul Muzeului de Mineralogie, conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț, ne-a declarat: „A fost o manifestare de înaltă ținută științifică, atât din punct de vedere al calității speakerilor prezenți, cât și al tematicilor abordate, de mare actualitate și vizând construcția unui muzeu modern, pe măsura așteptărilor publicului actual. Suntem convinși că experiența dobândită prin participarea la acest seminar, ne va fi de un real folos în realizarea următoarelor proiecte culturale expoziționale, dar și în modernizarea expoziției permanente a Muzeului nostru”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *