Septembrie – trei simpozioane internaționale

22104387_486648971698346_4738145452579155322_o (1)

Zabrze, Polonia

În perioada 21 – 23 septembrie 2017, cercetătorul ştiinţific al Muzeului, d-şoara Réka Kovács a participat la evenimentul “Geosymposium of Young Researchers – Silezia 2017”, care s-a desfăşurat în localitatea Zabrze, în Polonia. Acest Simpozion Geologic al Cercetătorilor Tineri este o conferinţă internaţională devotată cercetătorilor tineri din domeniul geologiei (mineralogie, petrografie, geochimie, geofizică, studii polare, geologie structurală, protecţia mediului). Evenimentul a avut un caracter interdisciplinar, conferind o platformă excelentă de prezentare a rezultatelor ştiinţifice obţinute. Programul conferinţei a constat ]n prezentări orale, prezentări ale posterelor, vizitarea unei mine de cărbuni “Kopalnia Guido” din Zabrze şi a muzeului Silezian din Katowice.

Cercetătorul ştiinţific al Muzeului a prezentat lucrarea intitulată “Hydrothermal alterations and mineralizations from the Măgura area, South Apuseni Mountains, Romania”, sub forma unui poster la secţiunea de mineralogie.

Acest simpozion a fost un bun prilej pentru a promova Muzeul de Mineralogie din Baia Mare şi judeţul Maramureş pe plan european şi internaţional, fiind prezenţi participanţi din Rusia, Ucraina, Austria, Ungaria, Polonia şi România.

Szombathely, Ungaria

În perioada 28 – 30 septembrie 2017 a avut loc “Întâlnirea Muzeografilor din domeniul Ştiinţelor Naturale“, la care Muzeul de Mineralogie din Baia Mare a fost invitat şi care s-a desfăşurat la Complexul Muzeal Savaria, la Szombathely în Ungaria.

Cercetătorul ştiinţific al Muzeului, d-şoara Réka Kovács a participat la această întâlnire, prezentând două lucrări intitulate “Muzeul de Mineralogie Baia Mare la 25 de ani de existenţă juridică” şi “Protejarea şi valorificarea patrimoniului industrial minier al Maramureşului”.

Evenimentul a oferit un forum muzeografilor, conservatorilor, cercetătorilor şi directorilor muzeelor, pentru a discuta despre temele şi problemele actuale în domeniul muzeologiei. În acest an tematica evenimentului a fost protecţia şi conservarea colecţiilor.

Întâlnirea a fost compusă din prezentări specific plenare, prezentări pe sesiuni, excursie de teren în Rezervaţia Naturală “Geoparcul Vulcanic Kemenes”, vizitarea Muzeului dedicat vulcanilor, respectiv vizitarea colecţiilor Muzeelor din Szombathely.

În cadrul Întâlnirii au fost stabilite contacte cu reprezentanţi ai instituţiilor participante (din Ungaria, România şi Slovacia) în vederea realizării în parteneriat a unor viitoare expoziţii şi demararea unor colaborări în scopul cercetării patrimoniului muzeal.

Tulcea, România

În perioada 28-30 septembrie 2017 s-a desfășurat la Tulcea simpozionul internațional Conservarea patrimoniului natural și peisagistic, premisă a dezvoltării durabile”, organizat de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.

În cadrul acestui simpozion reprezentanții Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare au participat cu două lucrări. Lucrarea „Patrimoniul natural vs. Patrimoniul cultural” a fost prezentată de dl. Ioan Denuț – directorul instituției, iar cea de-a doua lucrare, „Școala de vară Geodiversitate în Maramureș – proiect educațional în premierăa fost prezentată de d-șoara muzeograf Alexandra Sîngeorzan.

Simpozionul a cuprins mai multe tematici, precum managementul ariilor naturale protejate, protecție și conservare în ariile naturale protejate, comunități din ariile naturale protejate și educație ecologică. În prima zi a simpozionului au fost prezentate cele 34 de lucrări înscrise iar în cea de-a doua zi a avut loc o excursie de studiu pe traseul Rezervația naturală Pădurea BabadagRezervația Naturală Cap DoloșmanRezervația Naturală Enisala.

Simpozionul a atras specialiști de la diverse instituții de cercetare și de cultură atât din România cât și din străinătate. În ceea ce privește participarea internațională, au participat specialiști din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării durabile și Mediu din Republica Moldova, din cadrul Academiei Publice de Administrație din Chișinău și din cadrul Centrului Internațional pentru Afaceri și Dezvoltare Economică din Tbilisi, Georgia.

Din România, specialiștii care au susținut lucrări în cadrul Simpozionului au provenit de la instituții de prestigiu, precum: Universitatea București, Institutul de Biologie din cadrul Academiei Române, Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Institutul Național al Patrimoniului, Muzeul Județean de Științele Naturii din Prahova, Muzeul Bucovinei din Suceava, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, Parcul Național Domoglet – Valea Cernei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *