Topul mineralelor expuse la Munchen

foto munchen 559S-a confirmat încă odată că Mineral Munich Show este cea mai mare manifestare de acest profil din Europa şi printre cele mai prestigioase din lume. Într-o organizare specific germană (ordonată şi eficientă), având la dispoziţie spaţii generoase de expunere, locuri de parcare suficiente, facilităţi şi dotări de un înalt standard, expozanţii şi invitaţii şi-au putut etala cele mai frumoase şi valoroase exponate. Evenimentul, desfăşurat în perioada 27 – 29 octombrie, a fost organizat pe trei secţiuni: mineralogie, pietre preţioase şi bijuterii şi fosile. A fost evident interesul nostru pentru secţiunea de mineralogie, cea mai vastă ca număr de exponate; ne-au fost necesare două zile pline pentru a putea parcurge întreaga expoziţie.

Secţiunea de mineralogie a fost constituită din două mari părţi: bursa propriu-zisă şi partea educativ – culturală reprezentată de o expoziţie cu piese nesupuse circuitului economic. La bursa de minerale şi roci s-au putut tranzacţiona o multitudine de eşantioane din toate colţurile lumii, de o diversitate de forme şi dimensiuni greu de imaginat, unele de un exotism evident: meteoriţi de peste 20 de kilograme, minerale formate la impactul Terrei cu corpuri extraterestre (moldavit), etc. Cea mai valoroasă piesă a fost un eşantion de aur nativ provenind din California, scoasă la vânzare pentru suma de 76.000 de euro. În afară de exemplarele cu aur au mai fost evidenţiate un vanadit din Maroc de 55.000 de euro şi un splendid exemplar de fluorină cu acvamarin din Namibia cotat la 60.000 de euro.

aur 78000                     Acvamarin 60000                     Vanadit 55000

Am fost foarte plăcuţi impresionaţi de valoarea pe care o au exemplarele de flori de mină ce provin din bazinul minier Baia Mare; cea mai scumpă piesă era un exemplar superb de baritină roşie de Baia Sprie cotată la 28.000 euro. Preţuri maxime pentru alte minerale: stibină de Băiuţ – 12.500 euro, manganocalcit de Cavnic – 6.500 de euro şi un calcit de Herja – 4.000 de euro. Ca o remarcă generală, putem spune că exemplarele din zona noastră sunt din ce în ce mai rare şi din ce în ce mai scumpe, exemplarele cu adevărat deosebite întâlnindu-se în colecţii de prestigiu, implicit la un preţ foarte ridicat.

barita 28000  manganocalcit 6800  calcit 4000

Stibina ChinaNu putem să nu amintim importanţa culturală a evenimentului. Tema expoziţiei de anul acesta a fost „de la o mină la alta” unde, expozanţii (colecţionari particulari şi muzee din toată lumea) au etalat în condiţii muzeologice deosebite, exemplare de o deosebită valoare provenite din subteranele diferitelor mine de pe mapamond. Toate exemplarele au fost de o calitate excepţională, dar nu putem să nu amintim aici un exemplar gigantic de stibină provenind din China şi aparţinând colecționarului Rob Lavinsky.

 

Putem concluziona că evenimentul de la Munchen a fost deosebit de dens şi instructiv. Este o ocazie unică pentru specialişti şi pasionaţi să ia contact cu ultimele noutăţi în materie de minerale şi roci, iar pentru cei pur şi simplu interesaţi să se bucure de feeria inimitabilă a frumuseţii lumii minerale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *