Gala ariilor protejate

1510575619-gap-slide-film-2017_m

În perioada 4 – 6 decembrie 2017, la Poiana Brașov, Fundația pentru Arii Protejate ProPark a organizat „Gala ariilor protejate” – ediția a III-a. Pentru anul acesta a fost ales motto-ul „Quo Vadis, Ariile Protejate?”, în concordanță cu tema centrală, aceea de a defini o strategie națională a ariilor protejate din perspectiva celor implicați direct în managementul ariilor protejate. Muzeul nostru a fost prezent la aceast important eveniment prin intermediul domnului ing. Ioan Liviu Bereș, care este responsabil cu ariile protejate în cadrul instituției.

Ziua de luni, 4 decembrie, a început cu Plenara Think out of the box „Tendințe în conservarea naturii” unde s-au prezentat modele de succes în managementul ariilor protejate și modalități noi de finanțare. Apoi a urmat prima sesiune de lucru în cadrul celor cinci workshop-uri organizate (Mai avem nevoie de arii protejate?; Management eficient și eficace; Finanțare; Comunități locale și beneficii economice; Parteneriat responsabil pentru conservarea naturii). Seara a fost prezentat filmul „Natura Brașovului”, realizat de cunoscutul fotograf Dan Dinu.

Marți, 5 decembrie, s-a continuat munca în cadrul workshop-urilor până la prânz cand s-au prezentat concluziile fiecărui grup de lucru. În ultima parte a zilei s-a desfășurat festivitatea de premiere pentru cele șapte categorii de concurs (Dezvoltarea ecoturismului; Proiecte de educație ecologică; Fotografie; Ariile protejate în sprijinul comunităților; Promovarea ariei protejate; Conservarea biodiversității; Rangerul „Jos pălăria”). Un moment inedit l-a constituit prezentarea de porturi și tradiții specifice diferitelor zone ale tării.

În ultima zi, miercuri, 6 decembrie, s-au organizat mai multe excursii la care participanții au putut lua parte. Reprezentantul Muzeului a optat pentru excursia organizată la Complexul geologic de la Racoș si la Stejarul de la Mercheașa.

Acest eveniment a fost un prilej deosebit de a interacționa cu specialiștii din domeniul ariilor protejate și de a crea legături cu administratori și custozi de arii protejate din țară. În urma acestei întâlniri se va definitiva propunerea Strategiei pentru sistemul de management al ariilor protejate din România, care va fi depusă la Ministerul Mediului în primul trimestru al anului viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *