Minerale în filatelia românească

În cadrul celei de-a X-a ediții a suitei de manifestări „Crăciun în Maramureș” organizate de Consiliul Județean Maramureș, în perioada 18 – 28 decembrie 2018, în cadrul Muzeului de Mineralogie s-a desfășurat miercuri, 19 decembrie, de la ora 16:30, vernisajul expoziției temporare „Minerale în filatelia românească”.

DSC_0006 DSC_0009Vernisajul a debutat cu un cuvânt introductiv din partea directorului Muzeului care, după ce a mulțumit auditoriului pentru prezență, a adus la cunoștința publicului participant motivația din spatele acestei expoziții temporare. Aceasta reprezintă unul dintre punctele propuse prin proiectul „Minerale din România”, proiect derulat de Muzeu în colaborare cu instituții de prestigiu, precum Academia Română, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Muzeul Național de Geologie din București, ce are ca scop promovarea mineralelor descrise pentru prima dată în lume și a asociațiilor minerale reprezentative de pe teritoriul României. În cadrul acestui proiect s-a propus organizarea unei expoziții temporare itinerante cu eșantioane minerale din România, expoziție ce va fi realizată în anul 2019 în cadrul proiectului AFCN câștigat, realizarea unui proiect editorial sub îndrumarea domnului academician Gheorghe Udubașa și organizarea acestei expoziții temporare, ce prezintă mineralele din România care au făcut obiectul unor emisiuni filatelice. După această prezentare a proiectului „Minerale din România”, dl director Ioan Denuț a vorbit despre buna colaborare avută cu Romfilatelia, în realizarea emisiunilor filatelice, ce prezintă eșantioanele minerale din colecția Muzeului de Mineralogie.

În continuarea a luat cuvântul d-șoara muzeograf, Alexandra Sîngeorzan, comisarul acestei expoziții, pentru a prezenta conceptul expozițional, eșantioanele minerale și produsele filatelice ce fac obiectul acestei expoziții.

Aceasta și-a început prezentarea prin evidențierea faptului că expoziția vernisată se dorește a fi o completare a microexpoziției „Prima emisiune filatelică națională cu tematică mineralogică”, ce prezintă primele eșantioane minerale reprezentate pe produse filatelice, în anul 1985, dintre care la sediul Muzeului sunt prezentate două (un eșantion de cuarț și calcit și un eșantion de cuarț cu blendă, pirită și calcopirită), aduse în fața publicului în anul 2016. De asemenea, a explicat faptul că, pentru a păstra design-ul inițial al microexpoziției, a ales să folosească același tip de vitrine utilizat în anul 2016, alături de expozoare orizontale, ce permit observarea în detaliu a eșantioanelor expuse. Două panouri explicative în limba română și în limba engleză, unde sunt prezentate în detaliu eșantioanele minerale și produsele filatelice, completează imaginea expoziției.

În continuare, d-șoara muzeograf a făcut o trecere în revistă a celor două emisiuni filatelice, ce prezintă în mod exclusiv eșantioane minerale din colecția Muzeului de Mineralogie. Adică, detalierea timbrelor, a cărților poștale și a plicurilor „prima zi”, precum și a eșantioanelor minerale ce au făcut obiectul acestora, în cadrul emisiunilor filatelice „Minerale – Flori de mină”, emisă în anul 2010 și „Minerale din România”, lansată în iunie 2018.

După prezentarea expoziției, d-nul director a dat cuvântul d-lui consilier județean Marinel Kovacs, care, a felicitat colectivul Muzeului de Mineralogie pentru această expoziție și pentru întreaga activitate din acest an și a transmis, din partea Consiliului Județean Maramureș, un călduros „La mulți ani” și o urare de „Sărbători fericite” tuturor celor prezenți.

Evenimentul s-a încheiat cu un spectaculos concert de colinde, susținut de corul „Sfântul Ioan Damaschinul”, al Secției de Teologie și a unui grup de colindători, al Secției de Etnologie, din cadrul Facultății de Litere, a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, dirijor pr. lector dr. Teofil Stan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *