Anul 2020 la MusMin – anul clasărilor

Anul 2020 a fost un an cel puțin atipic pentru toată lumea, un an al schimbării permanente și al adaptabilității. Dacă la nivel personal, fiecare dintre noi am încercat cât am putut să ne rearanjăm viața în jurul restricțiilor și a măsurilor sanitare, în domeniul cultural acest lucru s-a dovedit crucial, la nivelul fiecărei instituții, pentru a putea menține legătura cu publicul și a putea continua și inova activitățile.

Unul dintre cele mai afectate sectoare ale anului 2020 a fost sectorul cultural, fie că vorbim de instituții de spectacole sau muzee. Legătura directă cu beneficiarii, unul dintre cele mai importante aspecte din aceste domenii, a fost brusc retezată la mijlocul lunii martie, urmând ca din luna mai această legătură să fie refăcută dar cu restricții.

Astfel, provocarea cea mai mare a anului 2020 în cultură, a reprezentat-o necesitatea redefinirii legăturii cu beneficiarii, fiecare instituție a căutat să rămână aproape de publicul său, prin intermediul mediului online, relaționarea tradițională fiind în mare măsură înlocuită.

Pentru Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza”, începutul anului 2020 a fost unul foarte promițător, reușind să readucem la Baia Mare Expoziția temporară „Ultimii dinozauri din Transilvania”, o expoziție ce a avut un succes răsunător în anul 2016, an în care am înregistrat un record de vizitatori. Astfel, printr-o bună colaborare cu diverse structuri din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca: Direcţia Patrimoniu Cultural Universitar, Departamentul de Geologie, Muzeul de Paleontologie – Stratigrafie, Laboratorul de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului şi Muzeul de Mineralogie, am reușit la data de 20 februarie 2020 să vernisăm această expoziție la sediul Muzeului. Inițial programată până la sfârșitul lunii iunie, datorită condițiilor speciale în care ne-am aflat, am reușit să prelungim șederea ei la Muzeul, până în anul 2021.

Următorul eveniment a fost reprezentat de vernisarea Expoziției temporare „Minerale și asociații minerale din România” la Tulcea, la data de 5 martie. Expoziția a fost găzduită în Casa Avramide, o clădire de patrimoniu a Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.

Din nefericire, începând cu data de 12 martie 2020, activitatea Muzeului de Mineralogie cu publicul a fost sistată, ca urmare a declarării stării de urgență pe teritoriul României, urmând a fi reluat începând cu data de 15 mai.

În acest interval în care nu a fost posibilă activitatea cu publicul, am încercat să menținem legătura cu beneficiarii noștrii prin intermediul website-ului și a paginii de Facebook și de asemenea, ne-am concentrat eforturile pe realizarea unei activități deosebit de importantă și mare consumatoare de timp, motiv pentru care nu a mai fost realizată de câțiva ani. Mai exact s-a demarat și finalizat acțiunea de identificare și realizare, a documentației necesare, în vederea clasării unor eșantioane minerale din patrimoniul Muzeului de Mineralogie, în categoriile fond și tezaur ale patrimoniului național. Practic, această activitate a constat în realizarea sau actualizarea fișelor de evidență analitică, a rapoartelor de expertiză și a cererilor de clasare, finalizarea dosarului cu propunerile de clasare, a 195 de piese din patrimoniul Muzeului și transmiterea lui pentru aprobare prin intermediul Direcției Județene pentru Cultură Maramureș la Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor Publice din România, din cadrul Ministerului Culturii.

Redeschiderea Muzeului, la data de 20 mai 2020, odată cu ridicarea stării de urgență națională și intrarea în starea de alertă, a presupus luarea unor măsuri menite să ajute la combaterea infecției cu virusul Sars Cov 2 și la oferirea unei experiențe de vizitare în siguranță pentru vizitatori. Măsurile luate au constat în realizarea unui regulament de vizitare, incluzând și reguli pentru  pentru angajații Muzeului, limitarea accesului publicului vizitator în funcție de reglementările în vigoare, realizarea unui traseu de vizitare unidirecțional, achiziționarea unui termometru non-contact, pentru verificarea temperaturii angajaților și a vizitatorilor, achiziționarea de dezinfectant, etc.

În perioada următoare, activitatea cu publicul a Muzeului s-a defășurat în condițiile impuse de lege, respectiv cu limitarea numărului de persoane în incinta Muzeului, urmând ca, în intervalul 12 noiembrie – 10 decembrie 2020, activitatea cu publicul a Muzeului să fie din nou sistată, datorită creșterii riscului epidemiologic la nivel local, instituindu-se o carantinare zonală.

În luna iulie a anului 2020, Expoziția itinerantă națională „Minerale și asociații minerale din România”, a fost depanotată de la Casa Avramide din Tulcea și transportată la Constanța, unde a fost panotată la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Expoziția a fost vernisată la Constanța în data de 16 iulie 2020, locație în care a putut fi vizitată până la data de 13 octombrie 2020, fiind astfel prezentă la malul Mării Negre, pe perioada sezonului estival.

În luna septembrie, a fost deschisă Expoziția temporară „Cu Muzeul prin lume”, o expoziție temporară cu afișe provenind de la cele mai importante expoziții realizate de Muzeu, în diferite țări din Europa. Această expoziție a fost panotată în holul Consiliului Județean Maramureș, fiind parte dintr-un proiect în care au fost implicate toate instituțiile de cultură din județ, aflate în subordinea CJMM. În cadrul acestui proiect, fiecare instituție de cultură organizează, prin rotație, expoziții temporare în această locație. Expoziția „Cu Muzeul prin lume” a putut fi vizionată până la data de 26 noiembrie.

Luna octombrie a însemnat o nouă deplasare în țară a echipei Muzeului, care se ocupă de Expoziția itinerantă „Minerale și asociații minerale din România”. A avut loc depanotarea și transportul expoziției de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, la Bârlad, unde a fost panotată și, la data de 16 octombrie, a fost vernisată, la sediul Muzeului „Vasile Pârvan”, locație în care va fi prezentă până în februarie 2021.

În luna noiembrie, în parteneriat cu Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, din cadrul Universității „Babeș – Bolyai” din Cluj Napoca, am participat la evenimentul Noaptea Cercetătorilor, prin organizarea unui concurs online, intitulat „Situri miniere – urme ale exploatării resurselor subsolului”.

Tot în luna noiembrie, în perioada în care Muzeul a fost închis datorită carantinării zonale a municipiului Baia Mare, la etajul clădirii a fost amenajat un grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități în vederea alinierii la cerințele legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap și a normativului Np-051 revizuit, privind adaptarea clădirilor civile și a spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap. De asemenea, tot în perioada respectivă, a fost implementat un alt proiect administrativ, de mulți ani dorit, montarea de folie antiefracție la geamurile de pe fațada instituției, care din motive estetice nu au fost protejate cu gratii metalice.

Luna decembrie a adus un nou proiect realizat de Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, de data aceasta în mediul online. Este vorba despre proiectul intitulat „Exponatul săptămânii”, un proiect desfășurat pe platforma Facebook, prin intermediul căruia în ficare zi de luni  este prezentat publicului un exponat, din colecția Muzeului. Prezentarea cuprinde fotografia exponatului, date referitoare la compoziția chimică și  caracteristicile generale, detalii referitoare la importanța economică și utilizări, precum și informații referitoare la proveniență și la expozițiile în care a fost prezent de-a lungul timpului.

O altă activitate importantă, ce a fost desfășurată în ultimele luni ale anului 2020, a fost repezentată de realizarea documentației necesare în vederea reacreditării Muzeului Județean de Minealogie „Victor Gorduza”, documentație ce urmează a fi finalizată și transmisă către Ministerul Culturii, la începutul anului 2021.  Acest demers cuprinde realizarea unei documentații vaste despre activitatea Muzeului de după anul 2012 (când a fost acreditat) până în prezent, respectiv a activității culturale, expoziționale, educaționale și științifice, precum și o prezentare a activităților propuse pentru următoarea perioadă.

Cercetare științifică a avut puțin de suferit în acest an, în special diseminarea acesteia, nemaifiind permise adunările publice, multe dintre simpozioanele tradiționale nu s-au mai desfășurat. Simpozionul Național „Patrimoniul Natural”, organizat de Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, ar fi trebuit să fie organizat în prima parte a lunii mai, perioadă în care întreaga țară se afla încă în stare de urgență, motiv pentru care s-a luat decizia de a fi amânat, până ce condițiile epidemiologice vor permite desfășurarea sa.

Chiar dacă simpozioanele clasice nu au mai putut fi organizate, unele instituții au realizat simpozioane online, astfel în cadrul acestor tipuri de simpozioane specialiștii din cadrul Muzeului de Mineralogie au susținut două prezentări. Este vorba despre Simpozionul „Biologia și dezvoltarea durabilă”, organizat de Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Burcea” din Bacău și Sesiunea de comunicări științifice „IP Voitești”, de la Departamentul de Geologie de la Universitatea „Babeș – Bolyai” din Cluj-Napoca.

Tot la capitolul cercetare științifică amintim conceperea și transmiterea către Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației, a două lucrări în vederea publicării în revista Acta Musei Maramorosiensis și publicarea unui articol în revista Minerals, în colaborare cu specialiști de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași și Universitatea Tehnică din CLuj-Napoca.

În ceea ce privește numărul de vizitatori înregistrați în anul 2020, din păcate, acesta a scăzut considerabil  față de anii anteriori, ajungând la valoarea de 7.634. Acest aspect este în totalitate datorat sistării activității cu publicul timp de aproape 3 luni (martie – mai și noiembrie) și restricților impuse la nivel național, pentru limitarea răspândirii Covid-19. Numărul persoanelor adulte (adulți și pensionari) ce au vizitat Muzeul este de 5.262, iar totalul biletelor de studenți, elevi și preșcolari însumează 2.366. Această diferență imensă și total atipică este datorată închiderii școlilor și în consecință lipsa grupurilor de elevi și de studenți în vizită la Muzeu.

Un alt aspect neobișnuit este dat de naționalitatea vizitatorilor, majoritatea covărșitoare fiind români, vizitatorii străini fiind aproape inexistenți. Această epidemie globalizată a avut un efect devastator și în turism, iar datorită resctricțiilor de călătorie la nivel mondial, numărul de vizitatori străini a fost redus drastic.

La nivelul grupurilor ce au vizitat Muzeul, situația se prezintă la fel de dezamăgitor, dacă în anul 2019 vorbeam de aproape 500 de grupuri, în acest an Muzeul a fost vizitat doar de 31 de grupuri.

Repartiția vizitatorilor pe luni este prezentată în graficul următor.

grafic vizitatori 2020

În schimb, s-a sesizat o prezență în creștere a beneficiarilor în mediul online, în special pe platforma Facebook, unde interacțiunile publicului cu Muzeul sunt din ce în ce mai numeroase.

În concluzie, putem afirma că anul 2020, a fost pentru Muzeul de Mineralogie, la fel ca și pentru toate instituțiile de cultură din țara noastră, un an diferit și dificil. Desigur, cauza este situația epidemiologică, concretizată prin restricționările, care au fost necesar a fi implementate, pentru accesul în spațiile expoziționale și la evenimentele publice și perioadele în care activitățile cu public au fost sistate integral. Principala consecință a fost numărul foarte scăzut de vizitatori înregistrat – 7.634 – ce reprezintă doar 27,4% din numărul de vizitatori la sediu ai anului 2019. În același context, veniturile proprii încasate au fost doar de 77.000 lei, adică 29% din suma echivalentă încasată în anul anterior.

Cu toate acestea, un număr important de proiecte culturale (expoziționale, patrimoniale sau științifice) și administrative au fost implementate cu succes și au fost organizate 11 evenimente culturale. Astfel, numărul de expoziții temporare organizate, în anul raportat a fost de 10, dintre care 5 în diferite locații ale unor colaboratori din țară, iar 5 la sediu, valorificând patrimoniul muzeal propriu sau al colaboratorilor. Activitatea de cercetare științifică s-a concretizat în participarea cu prezentări, la două simpozioane, organizare de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” din Bacău. De asemenea, au fost publicate 5 articole, două abstracte în materialele simpozioanelor, două în extenso în revista Muzeului Maramureșului din Sighetu Marmației și un articol în celebra revistă Minerals. Probabil cea mai importantă dintre activitățile culturale prestate a fost întocmirea și transmiterea către Ministerul Culturii, via Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș, a documentației (peste 800 de pagini), reprezentând propunerea pentru clasarea în patrimoniul cultural național mobil, a 195 de piese (183 la categoria fond și 12 la categoria tezaur), ceea ce va reprezenta o creștere a patrimoniului muzeal clasat cu 220%.

Pentru modul în care am reușit să ne implementăm proiectele propuse în anul 2020, atât pe plan cultural dar și administrativ, dorim să adresăm mulțumiri în primul rând Consiliului Județean Maramureș – în subordinea căruia funcționează Muzeul, de a cărui sprijin constant ne-am bucurat și care ne asigură cea mai mare parte a resurselor financiare. De asemenea, dorim să aducem mulțumirile noastre sincere tuturor instituțiilor, societăților comerciale și organizațiilor nonguvernamentale cu care am colaborat: muzee și alte instituții de cultură și învățământ, cu care am organizat împreună evenimente culturale și științifice, colecționari, care ne-au oferit donații sau eșantioane în custodie pentru expunere, firme, de la care am achiziționat bunuri sau prestatoare de servicii și nu în ultimul rând reprezentanți ai presei scrise și audio-vizuale, care au promovat și reflectat cu promptitudine și justețe activitatea noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *