Concertul de Anul Nou

P1010509Sala florilor de mină de la etajul clădirii Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a fost locația în care s-a desfășurat sâmbătă, 9 ianuarie 2021, de la ora 17:00, concertul de arii și duete din opere, operete și producții de musical, „Sărbătorim muzica”, interpretate de către mezzosoprana Anca Aluaș, mezzosoprana Cristina Cozma, tenorul Andrei Petruș, soprana Cristina Tohătan și Bernadett Péter la pian. Datorită situației pandemice actuale si a restricțiilor impuse de creșterea ratei de infectare cu COVID-19, din ultimele 14 zile, la nivelul municipiului Baia Mare, la o valoare de peste 3 la mia de locuitori, evenimentul s-a desfășurat exclusiv online.

Pentru început a luat cuvântul domnul director Ioan Denuț care le-a adresat spectatorilor virtuali tradiționalul „La mulți ani” la început de an și a amintit contextul în care s-a desfășurat acest concert. Apoi, d-șoara muzeograf Alexandra Sîngeorzan a prezentat în căteva cuvinte artiștii și activitatea acestora. Concertul a debutat cu doamna muzicolog Ioana Tătăran care a adresat un cuvânt de mulțumire Muzeului pentru găzduire si a făcut o scurtă descriere pentru piesa care urmează să fie interpretată de către tenorul Andrei Petruș. Pe parcursul întregului concert,  doamna muzicolog Ioana Tătăran a procedat la fel, făcând o scurtă descriere a fiecărei piese interpretate de către artiști.

La finalul concertului, domnul director Ioan Denuț le-a mulțumit artiștilor care au concertat si a adresat un cuvânt de încheiere, alături de invitația de a fi prezenți la evenimentele online și onsite, ce vor fi organizate de MusMin în acest an.

Cei care doresc sa revadă concertul, o pot face accesând pagina de facebook a Muzeului sau apăsând aici.

Programul complet al ariilor interpretate:

  1. Gaetano Donizetti, opera: ELIXIRUL DRAGOSTEI; aria “Quanto bella, quanto cara” – interpretată tenorul Andrei Petruș
  2. Abraham Pál, opereta: BAL LA SAVOY; aria Tangolitei – interpretată de mezzosoprana Anca Aluaș
  3. Victor Herbert, producție de musical pentru Broadway: THE ENCHANTRESS; aria “Art is calling for me” – interpretată de soprana Cristina Tohătan
  4. Fernando Obradors, din CÂNTECE CLASICE SPANIOLE, “El Molondrón” – interpretată de mezzosoprana Cristina Cozma
  5. Carl Zeller, opereta: VÂNZĂTORUL DE PĂSĂRI; aria “Mai stai, mica mea turturea” – interpretată de tenorul Andrei Petruș
  6. Emmerich Kálmán, opereta: CONTESA MARITZA; aria “Norocul omului” – interpretată de mezzosoprana Anca Aluaș
  7. Ruperto Chapi, zarzuela: LAS HIJAS DEL PEBEDEO; aria “Carceleras” – interpretată de soprana Cristina Tohătan
  8. Johann Strauss, opereta: LILIACUL; Csárdás – interpretată de mezzosoprana Anca Aluaș
  9. Georges Bizet, opera: CARMEN; “Chanson bohème” – interpretată de mezzosoprana Cristina Cozma
  10. Manuel Penella, opera: DON GIL DE ALCALA; duet “Todas la mananitas” – interpretată de soprana Cristina Tohatan și tenorul Andrei Petruș

Artiștii care au concertat:

ANDREI PETRUȘ – s-a născut în Baia Mare la data de 3 august 2001. A absolvit Colegiul de Arte din Baia Mare la clasa de canto a profesoarei Cristina Tohatan. Este câștigatorul Premiului I la Olimpiada Națională de Interpretare Muzicală, București; Premiul I la Festivalul VIVA LA MUSICA din Zalău; Premiul I la Concursul SIGISMUND TODUȚĂ din Deva; Trofeul Festivalului LIRA din Tăuți Magherauși; Premiul I la Concursul de Interpretare Instrumentală și Vocală Oradea. În prezent este student al Academiei Naționale de Muzică GHEORGHE DIMA din Cluj-Napoca.

ANCA ALUAȘ – s-a născut în Baia Mare la data de 29 iulie 1977. A absolvit Academia Naționala de Muzică GHEORGHE DIMA din Cluj-Napoca în anul 2004, secția Canto Clasic, la clasa profesoarei Elena Moldovan-Andrieș, după care a continuat studiile de masterat la aceeași instituție, absolvind în 2006. Este angajată a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca din anul 2003. În cei 18 ani de activitate pe scena Operei clujene a interpretat numeroase roluri de solistă, precum: „Berta” din opera BARBIERUL DIN SEVILLA de Gioachino Rossini–rol pentru care este cea mai cunoscută și apreciată de publicul meloman clujean; sora vitregă „Tisbe” din opera CENUȘĂREASA de Gioachino Rossini; vrajitoarea cea rea din opera pentru copii HANSEL ȘI GRETEL de Engelbert Humperdinck; „doamna Praskowia” din opereta VĂDUVA VESELĂ de Franz Lehar; fata babei cea leneșă din opereta pentru copii FATA BABEI ȘI FATA MOȘULUI de Florin Comisel.

CRISTINA TOHĂTAN – s-a născut în Baia Mare la data de 4 iulie 1982. A absolvit Academia Națională de Muzică GHEORGHE DIMA din Cluj-Napoca în anul 2008, secția Canto Clasic, la clasa profesoarei Ramona Ieremia. A continuat studiile de masterat la aceeași instituție, absolvind in 2010. Din 2003 este angajată ca profesor titular de canto la Colegiul de Arte din Baia Mare. De-a lungul acestor ani a susținut numeroase concerte ca solistă, în colaborare cu orchestra CAMERATA EUROART, atât în Baia Mare cât și în Satu Mare, Carei, și alte orașe. Calitățile ei de pedagog se oglindesc în faptul ca mulți dintre elevii ei sunt câstigatori ai olimpiadelor naționale de canto și mulți au fost admiși ca studenți la Academia de Muzică din Cluj cu cele mai înalte calificative. Printre aceștia din urmă se numară și ANDREI PETRUȘ.

CRISTINA COZMA – s-a născut în Baia Mare la data de 25 iunie 1987. A absolvit Academia Naționala de Muzica GHEORGHE DIMA din Cluj-Napoca in 2011, sectia Canto Clasic, dupa care a continuat studiile de masterat la aceeasi instituție. Este profesor titular de canto la Colegiul de Arte din Baia Mare. De-a lungul anilor a susținut recitaluri în Baia Mare, în colaborare cu orchestra CAMERATA EUROART.

BERNADETT PETER – s-a născut în Baia Mare la 15 iunie 1979. Și-a finalizat studiile de orga la Conservatorul din Roma. Este profesor de pian la Colegiul de Arte Baia Mare și organistă la Biserica Sfânta Treime din aceeași localitate. De-a lungul anilor a susținut concerte și recitaluri de orgă atât în Baia Mare cât și la Biserica Neagră din Brașov și Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *