Viitori geologi prin aflorimentele maramureșene

00Relaxarea măsurilor de prevenție și combatere a coronavirusului și numărul tot mai mic de infectări au făcut posibilă revenirea studenților la activitățile de dinainte de pandemie. Începutul lunii iulie este perioada de practică, pentru studenții care studiază în domeniul geologiei, iar Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare este un obiectiv de referință pentru zona minieră Baia Mare.

Am avut plăcerea, ca joi, 01 iulie, să primim vizita unui grup de studenți din anul I, al Departamentului de Geologie, din cadrul Facultății de Biologie și Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, însoțiți de doamna asist. dr. Agnes Gal. Vineri, 02 iulie, ne-au vizitat studenții din anii I si II, de la Facultatea de Geografie și Geologie, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, însoțiți de domnii conf. univ. dr. Andrei Buzatu și conf. univ. Ionuț Apopei. Viitorii geologi, și de ce nu, viitorii noștri colegi, s-au bucurat de frumusețile mineralogice ale exponatelor muzeului nostru. Explicațiile, ce au fost oferite cu empatie de către muzeograful de serviciu – Sorin Prisăcariu, au încercat să determine un anumit fel de cunoaștere, cu atât mai prețioasă cu cât a fost tot timpul argumentată cu exemple concrete. Astfel, vizita la muzeu s-a transformat, pentru tinerii specialiști, sperăm noi, într-o lecție inedită și mai puțin didacticistă despre mineralogia părții de nord-vest a României. Suntem convinși că informațiile receptate vor contribui la întregirea profilului științific al tinerilor.

            Aportul instituției noastre nu s-a limitat doar la prezentarea deosebitei colecții de minerale, din cadrul expoziției permanente, ci a continuat cu îndrumarea tinerilor studenți de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, în activitățile de teren pe care le-au întreprins. Astfel, în zilele de vineri, luni si marți, un specialist din cadrul Muzeului – drd. Ioan Bereș, a fost alături de ei și de cadrele dicatice responsabile cu practica și le-a oferit informații prețioase despre fiecare obiectiv urmărit. S-au făcut deplasări în teren pe Valea Roșie, unde studenții au fost inițiați în tehnica separării graviaționale a mineralelor grele, apoi în zona minieră Baia Sprie, unde au fost la Lacul Albastru si alte obiective de interes, printre care un spațiu subteran amenajat, iar în ultima zi au fost în zona Firiza, unde au putut colecta eșantioane de minerale geme. Mulțumim, de asemenea, d-lui Alexandru Costin – mineralog amator, pentru aportul adus bunei desfășurări a acestor activități.

            Toate activitățile se înscriu în deja tradiționala preocupare a instituției noastre de a ne implica în activități educaționale, cu atât mai mult, cu cât se adresează tinerei generații, care dorește să se specializeze, în atât de greul dar frumosul domeniu al geologiei.

One thought on “Viitori geologi prin aflorimentele maramureșene

  1. Pingback: Altfel de lecții pentru studenți din Cluj-Napoca și Iași, la Muzeul Județean de Mineralogie | eZiarultău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *