Donație în memoria colecționarului jurist Petru Ștef (1942 – 2016)

În preajma comemorării unui an de la trecerea la cele veșnice a celui care a fost juristul Petru Ștef și un colecționar îndrăgostit de frumusețile minerale ale zonei miniere Baia Mare, d-na Victoria Ștef, soția acestuia, a donat Muzeului nostru o colecție constituită din 283 de eșantioane minerale. Piesele recepționate, evaluate de specialiștii Muzeului, vor intra în patrimoniul muzeal și vor fi valorificate cultural prin expoziții temporare și în cadrul activităților educaționale ce vor fi organizate.

StefPetru Ștef s-a născut la data de 25 iunie 1942 în oraşul Vişeu de Sus, județul Maramureş. A urmat şcoala generală şi liceul în oraşul Vişeul de Sus. Şi-a continuat studiile la Universitatea Babeş-Bolyai din municipiul Cluj-Napoca, absolviind cursurile Facultăţii de Drept. Ulterior aceste studii au fost completate prin cursuri postuniversitare, în domeniul administraţiei locale, la București.


A lucrat ca secretar la Consiliul Popular al comunei Bistra, în perioada 1968 – 1969, iar apoi a fost numit şef Birou administraţie locală şi secretar al Consiliului Popular al oraşului Cavnic, pentru perioada 1969 – 1970. Ulterior, în perioada 1970 – 1973, a activat în cadrul Consiliului Popular Judeţean Maramureş ca inspector în cadrul Serviciului de stare civilă, ocupând chiar postul de șef serviciu. Între anii 1974 – 1977 a lucrat ca instructor în cadrul Oficiului juridic al Uniunii Județene a Coperativelor Agricole de Producție Maramureș, iar apoi ca şi consilier juridic principal la Direcţia Judeţeană Romsilva, între anii 1977 – 2000.

Pasiunea de colecționar al eşantioanelor cunoscute sub denumirea de „flori de mină” datează din perioada cînd a lucrat la Cavnic, unde funcționa cea mai mare exploatare minieră din zonă. Atunci începe să studieze despre minerale şi roci şi să le colecționeze cu dragoste. Le admiră pentru frumuseţea lor, dar şi pentru a-şi odihni sufletul, cu gândul la uimitoarea alcătuire a naturii, formată în urmă cu milioane de ani.

În memoria lui, eu soţia supravieţuitoare, redau circuituiui public această colecţie, prin intermediul Muzeului Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, spre bucuria sufletelor celor care le vor admira, aşa cum ne-am bucurat şi noi, aproape 50 de ani de ele”, ne-a spus cu emoție și lacrimi în ochi Victoria Ștef.

Noi, colectivul Muzeului de Mineralogie, dorim să ne exprimăm compasiunea și să adresăm cele mai sincere și profunde mulțumiri d-nei Victoria Ștef, pentru gestul nobil de a contribui la îmbogățirea patrimoniului muzeal.

MULȚUMIM PETRU ȘTEF!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *