Anul 2017 la Muzeul de Mineralogie

Expoziții temporare organizate în străinătate, în țară și la sediu, dezvoltarea patrimoniului muzeal prin donații, organizarea și participarea la simpozioane, la manifestări muzeografice specifice și publicarea de articole, înregistrarea unui nou record lunar de vizitatori, creșterea veniturilor proprii și derularea în premieră a unor proiecte culturale – implementarea unui proiect finanțat de AFCN, organizarea unei școli de vară și a unui simpozion național – iată principalele activități care fac din anul 2017, an în care am aniversat 25 de ani de la înființarea juridică, un an fructuos, prin care demonstrăm că reușim să ne menținem în trendul ascendent pe care Muzeul de Mineralogie l-a urmat în ultimii ani.

Premierele anului 2017 au fost reprezentate de câștigarea primului proiect la Administrația Fondului Cultural Național, organizarea în colaborare cu partenerii noștrii a unei școli de vară și transformarea simpozionului „Patrimoniul Natural” în simpozion național.

Proiectul „Percepții senzoriale inedite – fascinația cristalelor” a fost depus la cea de-a doua sesiune de finanțare anuală susținută de AFCN. Câștigarea fondului nerambursabil a reprezentat pentru Muzeu posibilitatea de a realiza o expoziție mai aparte, dedicată și persoanelor cu deficiențe de vedere. În acest demers am avut alături de noi un partener dedicat, respectiv Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Baia Mare, cu ajutorul cărora am reușit să înțelegem nevoile persoanelor cu deficiențe de vedere și să realizăm expoziția în așa fel încât să răspundă acestor particularități. Proiectul s-a dovedit unul de succes, numărul de vizitatori din perioada de funcționare a expoziției (1 septembrie – 15 noiembrie 2017) crescând cu peste 10%, raportat la aceeași perioadă a anului 2016. De asemenea, peste 70 de persoane cu deficiențe de vedere au beneficiat direct de funcționarea expoziției, iar chestionarele de feedback realizate în această perioadă au arătat un răspuns pozitiv din partea vizitatorilor, cu privire la organizarea unei astfel de expoziții.

Un alt proiect important realizat în premieră de Muzeu în anul 2017, l-a reprezentat Școala de vară „Geodiversitate în Maramureș”. În colaborare cu Societatea Geologică a României – Filiala Baia Mare, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad – Filiala Baia Mare, ElectroSistem Baia Mare și S.C. CMC Cărbunar S.R.L am reușit să organizăm prima ediție a școlii de vară în perioada 21-26 august 2017. Proiectul a oferit unui număr de 25 de elevi cu performanțe școlare deosebite, ocazia de a beneficia de o săptămână de trasee de teren și sesiuni de prezentare, care să le ofere o introducere adecvată în geologie și în problematica ariilor naturale protejate din România și mai ales din județul Maramureș.

Cea de-a treia premieră a anului a fost reprezentată de evoluția pe care a înregistrat-o simpozionul „Patrimoniul natural”. Demarat în anul 2015, la cea de-a treia ediție am reușit să îl aducem la rangul de simpozion național. Astfel, în luna mai, am organizat Simpozionul național „Patrimoniul natural al României”, în cadrul căruia au fost prezentate 25 lucrări, realizate de specialiști provenind de la instituții de prestigiu din întreaga țară. Simpozionul, desfășurat pe parcursul a două zile, a cuprins și o excursie de teren pentru participanți, la un spațiu subteran de la Baia Sprie amenajabil ca muzeu al mineritului.

Numărul total de vizitatori înregistrat în anul 2017 a fost de 27.882. Această valoare se situează pe locul doi după cea din anul 2016, când s-a depășit recordul absolut prin înregistrarea unui număr de 32.810 vizitatori. Totuși, anul 2017 a adus depășirea unui record în ceea ce privește numărul de vizitatori, mai exact, în luna mai a acestui an, a fost depășit recordul lunar înregistrat până în acel moment, înregistrându-se 6706 vizitatori. În graficul următor se poate observa repartiția vizitatorilor pe parcursul întregului an.

viz2017

În ceea ce privește expozițiile temporare realizate în acest an, acestea au fost nouă la număr. Prezența la nivel internațional a fost realizată cu Expoziția „Splendori minerale din Maramureș, România” ce a fost vernisată la Muzeul de Științele Naturii din Pecs – Ungaria, în octombrie 2016 și a fost prezentă la sediul acestora până în februarie 2017.

În România am organizat pe parcursul anului o expoziție temporară la invitația Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea. Expoziția „Tezaurul de sub picioarele noastre” a fost vernisată la data de 16 martie și a putut fi vizitată la Tulcea până la finele lunii septembrie.

La sediul Muzeului au fost organizate șapte expoziții temporare, dintre care trei au expus piese proprii și patru au fost găzduite. Dintre expozițiile organizate cea mai importantă a fost Expoziția „Percepții senzoriale inedite – fascinația cristalelor”, având un caracter de noutate. În luna mai, în cadrul suitei de evenimente „Zilele Maramureșului” a fost organizată și vernisată Microexpoziția „Donații și achiziții minerale recente” care pune în valoare ultimele piese intrate în patrimoniul muzeal. Cea de-a treia expoziție temporară organizată sub titulatura „Minerale de zăpadă” a fost vernisată în preajma sărbătorilor de iarnă în cadrul evenimentului „Crăciun în Maramureș” și a adus în fața vizitatorilor o serie de minerale cu caracteristici fizice ce duc cu gândul la peisajele de iarnă și la magia sărbătorilor.

Prima expoziție temporară găzduită a fost Expoziția „Chile – o altă extremă latină”, vernisată în anul 2016, aceasta a fost prezentă la sediul Muzeului până în luna mai a anului 2017. În contextul realizării acestei expoziții în colaborare cu Ambasada Republicii Chile, la data de 18 aprilie am avut onoarea de a fi vizitați de Excelența Sa dl. Jose Miguel Menchaca, ambasadorul Republicii Chile în România.

Cea de-a doua expoziție temporară găzduită a fost Expoziția fotografică „Comorile Rezervației Crestei Cocoșului” vernisată la data de 18 mai 2017. Organizată în colaborare cu Asociația EcoLogic, expoziția a cuprins un număr de 50 de fotografii reprezentative ale ariei naturale protejate „Creasta Cocoșului”.

Cele două expoziții vernisate în data de 18 mai au fost dedicate „Zilei Internaționale a Muzeelor”, un eveniment de foarte mare importanță în comunitatea muzeală din întreaga lume, evenimente integrate în manifestarea amplă organizată de CJ Maramureș – Zilele Maramureșului – ediția a III-a.

În cadrul simpozionului național „Patrimoniul natural al României” a fost vernisată cea de-a treia Expoziție găzduită, „Valențele comunicării prin timbre în domeniul protecției mediului”, expoziție realizată de Alexandru Leodard Pop, Mirela Coman și Bogdan Cioruța din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare.

Ultima expoziție găzduită în anul 2017 a fost vernisată în data de 23 mai și a fost realizată în colaborare cu Muzeul de de Paleontologie și Stratigrafie, din cadrul Departamentul de Geologie al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Expoziția „Fosile mezozoice din mările Transilvaniei” a reprezentat o scurtă incursiune în mările Transilvaniei din perioada Mezozoică, prin intermediul a 92 de eșantioane cu fosile de cefalopode, gastropode, corali și bivalve și a putut fi vizitată până la data de 15 octombrie.

Prezența la simpozioane și la sesiuni științifice a fost una consistentă, specialiștii din cadrul Muzeului au participat la 6 simpozioane unde au prezentat un număr de 13 lucrări. Două dintre aceste participări au fost pe plan internațional, respectiv la „10th Geosymposium of Young Researchers, Silezia 2017” desfășurat în Polonia și la Întâlnirea Muzeografilor din domeniul Ştiinţelor ale naturii”, desfășurată la Szombathely, Ungaria.

Pe plan național prima participare a avut loc la Baru Mare la „Simpozionul național al studenților geologi”, în cadrul căruia a fost prezentată o lucrare. În cadul simpozionului național „Patrimoniul natural al României”, organizat de către Muzeul nostru, au fost prezentate 6 lucrări de specialitate.

Celelalte două simpozioane organizate pe plan național la care Muzeul a fost prezent sunt reprezentate de Simpozionul Internațional „Conservarea patrimoniului natural și peisagistic, premisă a dezvoltării durabile” organizat de către Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea unde au fost prezentate 2 lucrări și Sesiunea Științifică Anuală „Ion Popescu Voiteşti”, organizată de Departamentul de Geologie al Universităţii „Babeş–Bolyai” din Cluj- Napoca, unde a fost prezentată o lucrare.

Pe lângă prezența la simpozioane, specialiștii din cadrul Muzeului au avut ocazia în acest an de a participa și la două importante manifestări internaționale de amploare din domeniul mineralogiei, „The Mineral Munich Show” organizat la Munchen (Germania) și Festivalul Mineralogic Internațional de la Miskolc (Ungaria).

Publicarea în reviste de specialitate s-a concretizat printr-o colaborare deosebită cu Revista „Der Anschnitt” editată de Muzeul Național al Mineritului din Bochum, Germania, precum și cu cea mai titrată revistă mineralogică la nivel european „European Journal of Mineralogy”. De asemenea, au fost întocmite o serie de articole ce urmează a fi publicate în reviste de specialitate, precum „Revista Muzeelor” editată de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală din București și „Delta Dunării”, publicație editată de ICEM Tulcea.

Pe parcursul anului 2017 au mai existat o serie de evenimente notabile, precum lansarea cărții „Patrimoniul preindustrial și industrial în România – volumul VI” a domnului Volker Wollmann, organizarea la sediul Muzeului a unei întâlniri în cadrul proiectului transnațional BoostINO, organizarea în colaborare cu Asociația EcoLogic a „Zilei ariei naturale protejate Creasta Cosoșului”, organizarea la data de 25 august a Zilei Minerului, organizarea unei ieșiri pe teren cu persoane cu deficiențe de vedere cu ocazia „Zilei Internaționale a Bastonului Alb” și organizarea unui eveniment cultural-artistic cu titlul „Fii tu România”, în colaborare cu Școala Gimnazială „Nichita Stănescu” și cu Liceul Teoretic „Emil Racoviță” pentru a celebra Ziua Națională a României.

Ca în fiecare an, în primul weekend după „Ziua Internațională a Muzeelor”, am celebrat Noaptea Europeană a Muzeelor, oferind vizitatorilor acces gratuit în Muzeu până la miezul nopții și de asemenea pentru marcarea aceastui moment am organizat un concert de muzică de cameră în colaborare cu corala Euroart.

Finalul anului 2017 a fost marcat, ca în fiecare an, de suita de manifestări „Crăciun în Maramureș- ediția a XI-a”, în cadrul căreia Muzeul a realizat un eveniment mai amplu, dedicat împlinirii în 10 decembrie a 25 de ani de la înființarea juridică. A fost realizată și expusă o prezentare a activității Muzeului din acești 25 de ani, a fost vernisată expoziția temporară „Minerale de zăpadă” și, precum ne-am obișnuit vizitatorii în ultimii ani, a fost organizat un concert de colinde susținut de Corala Armonia din Baia Mare.

Gândurile noastre se îndreaptă în aceste momente și spre 2018 – anul Centenarului României. Pentru a aniversa cum se cuvine acest eveniment național fără precedent, Muzeul de Mineralogie a conceput și propus spre finanțare un proiect intitulat sugestiv „Minerale românești”, în colaborare cu Academia Română, Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Unversitatea „Al. Ioan Cuza” Iași, Muzeul Național de Geologie din București, Muzeul Aurului de la Brad și Romfilatelia. Proiectul își propune promovarea și valorificare celor 40 de minerale descrise pentru prima dată în lume în formațiunile geologice ale teritoriului României, prin organizarea a trei activități: o expoziție temporară itinerantă intiutlată „Minerale și asociații minerale românești”, publicarea unei cărți în română și engleză cu tema „Priorități mineralogice românești” și editarea unei emisiuni filatelice.

Pentru modul în care am reușit să ne desfășurăm activitatea în anul 2017, atât pe plan cultural dar și administrativ, dorim să mulțumim în primul rând Consiliului Județean Maramureș, de al cărui sprijin constant ne-am bucurat și care ne asigură cea mai mare parte a resurselor financiare necesare. De asemenea, dorin să aducem mulțumirile noastre sincere tuturor instituțiilor și firmelor locale din țară și străinătate cu care am colaborat: muzee și alte instituții de cultură și învățământ, cu care am organizat împreună evenimente culturale și științifice, colecționari, de la care am achiziționat sau ne-au oferit în custodie eșantioane minerale pentru expunere, firme, de la care am achiziționat bunuri sau prestatoare de servicii, sponsori, și nu în ultimul rând reprezentanți mass-media, care au reflectat cu promtitudine și justețe activitatea noastră.

Activitatea desfășurată în anul 2017 la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare – prin numărul și diversitatea evenimentelor organizate, prin indicatorii culturali și economico-financiari, ne îndreptățește să considerăm acest an ca find unul fructuos, pe care ni-l dorim multiplicat și dezvoltat în acelați trend crescător. De asemenea, nutrim speranța că proiectele și colaborările demarate în anul 2017, pe plan național și internațional vor fi cu succes continuate în anul 2018, în special cele dedicate Centenarului României.

One thought on “Anul 2017 la Muzeul de Mineralogie

  1. Pingback: Peste 27.800 de persoane au vizitat Muzeul Judetean de Mineralogie in 2017 - ZiarMM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *