GEOLOGIE – ARTĂ

Marți, 30 ianuarie 2018, de la ora 17:00, la sediul Muzeului de Mineralogie a avut loc vernisajul Expoziției temporare „Chipuri în piatră”. Cele 18 exponate, realizate de artiștii plastici Liliana-Maria Mureșan, Valentina Felicia Mureșan-Barbur și Felician Mureșan, prezintă o serie de portrete ale unor personalități bisericești și laice transpuse pe plăci de andezit prin tehnica gravurii – litografie. La eveniment au participat prieteni ai familiei artiștilor, specialiști geologi, artiști plastici, invitați ai Muzeului și reprezentanti ai mass-media locală.

30.01.2018 008

Pentru început a luat cuvântul domnul director Ioan Denuț care le-a prezentat participanțior contextul realizării acestei expoziții și rațiunea alegerii făcute. Dânsul a subliniat importanța elementelor naturale geologice – minerale și roci – în viața de zi cu zi și specific în domeniul artelor vizuale.

Artistul plastic, doamna prof. Mihaela Ganța, a făcut o descriere succinta a tehnicii folosite pentru realizarea portretelor pe suport natural și a dificultății realizării lor. Din punct de vedere artistic a ilustrat importanța lucrărilor din expoziție și ineditul acestora. La final, a ținut să o felicite pe doamna Liliana-Maria Mureșan pentru modul cum a evoluat ca și artist și pentru realizările dânsei.

Din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului a fost prezent pr. Jicărean Virgil, consilier eparhial la sectorul Patrimoniu sacru și pictură bisericească, care le-a vorbit celor prezenți despre importanța reprezentărilor iconografice în general și despre semnificația personalităților bisericești reprezentate în expoziție.

Prezent la vernisaj, domnul dr. Teodor Ardelean, directorul Biblioteciii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, a avut o intervenție foarte bogată în idei și deosebit de expresivă, prin care a arătat importanța unor astfel de lucrări pentru evidențierea și confirmarea legăturilor strânse dintre natură, artă și religie.

Vădit emoționată, doamna Liliana-Maria Mureșan a mulțumit celor prezenți și a făcut o scurtă prezentare a lucrărilor, tehnicii folosite și a alegerii personalităților imortalizate pe plăcile de andezit.

Vernisajul s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire din partea domnului director Ioan Denuț adresat expozanților, precum și tuturor celor prezenți la eveniment. Expoziția va putea fi vizionată la sediul Muzeului, în sala de expoziții temporare, până la mijlocul lunii martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *