Colectii generalitati

COLECŢIILE MUZEULUI

Instituţia noastrǎ este unul dintre cele mai reprezentative muzee cu profil mineralogic din România atât prin numǎrul eşantioanelor, cât şi prin calitatea exponatelor, multe dintre ele fiind unicate sau raritǎţi mondiale. Este considerat de specialişti drept printre cele mai mari muzee regionale ce este structurat pe eşantioane provenind din zona vulcanitelor neogene din Baia Mare şi a zonelor adiacente.

Ideea constituirii unei colecţii de minerale din regiunea Baia Mare şi în perspectivă a unei expoziţii permanente, a apărut în anul 1969. În jurul unui nucleu de minerale în număr de 1.502 piese nedeterminate şi neinventariate, aflate de mulţi ani într-o magazie a Muzeului Judeţean Maramureş, treptat, s-au adunat, prin colectǎri din subteran, achiziţii şi donaţii, un volum impresionant de eşantioane ce numǎrǎ în momentul de faţǎ 20.394 de exemplare (la 01.01.2016). Creşterea numerică a fost urmată pas cu pas şi de o creştere valorică, pe ansamblu bineînţeles, dar şi în ceea ce priveşte valoarea ştiinţificǎ şi esteticǎ a eşantioanelor ce alcătuiesc colecţiile.

Dat fiind caracterul ştiinţific şi educativ al muzeului, din patrimoniul sǎu nu puteau lipsi şi alte tipuri de eşantioane, nu numai de minerale, ce vin sǎ completeze fericit contextul geologic al zonei. În consecinţǎ, s-au constitui urmǎtoarele patru colecţii: de minerale, de fosile, de minereuri şi de roci. Structura lor numericǎ este redatǎ în diagrama de mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *