Adunarea Generală a RNMR 2015

11200904_902845176459116_4849885168301502896_nÎn perioada 19-20 noiembrie 2015 a avut loc la București Adunarea Generală a membrilor Rețelei Naționale a Muzeelor din România.

Prima zi a evenimentelor s-a desfăşurat la sediul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. În debut au fost adresate cuvinte introductive de către preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, dl. Virgil Ştefan Niţulescu, d-na Paula Popoiu, manager al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi domnii Ioan Opriş expert şi consultant în domeniul muzeal şi Dan Octavian Paul preşedintele ICOM România. Au urmat o serie de prezentări pe diferite teme: Raluca Neamu a prezentat o lucrare despre curatoriat ca un nou standard ocupaţional, a urmat o prezentare despre obţinerea finanţărilor pentru proiectele culturale realizată de Bianca Floarea. Următoarea expunere a aparținut lui Dragoş Neamu şi s-a numit „We are Museums 2016” cuprinzând o prezentare a singurului seminar internațional în care comunitatea creativă lucrează cu muzeele, caută soluții concrete de colaborare și experimentează idei și care se va desfășura anul viitor la București, în organizarea RNMR. Ultima expunere a zilei a fost făcută de Iulia Turcanu, s-a numit „Newzeum” și a constat în prezentarea unor servicii tehnologice creative pentru muzee.

Cea de-a doua parte a zilei a fost rezervată exclusiv membrilor Reţelei Naţionale a Muzeelor din România și a constat în prezentarea Raportului anual al Reţelei de către președintele acesteia, Virgil Ştefan Niţulescu şi de către directorul executiv, Dragoş Neamu. Tot în cadrul acestei sesiuni s-au discutat propuneri de modificare a statutului organizației și au avut loc alegeri pentru un loc vacant din cadrul Consiliului Director al RNMR, ce a revenit d-lui Ștefan Ciprian Anghel, manager general al Complexului Național Muzeal ASTRA. Prima zi s-a încheiat cu decernarea premiului anual pentru cel mai bun proiect muzeal, acesta revenind Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” Bucureşti.

Evenimentele din cea de-a doua zi a s-au desfășurat la sediul Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti. Principalul eveniment al zilei l-a reprezentat Seminarul Internațional “Kenneth Hudson”, desfăşurat în Studioul Horia Bernea, un seminar despre moștenirea regimurilor totalitare, examinarea urmelor lăsate asupra patrimoniului cultural european, experiențe și idei cu privire la rolul muzeelor în înțelegerea acestor perioade istorice, la care au participat experți din mai multe țări.

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, membru fondator al RNMR, a fost reprezentat la evenimentele mai sus menționate de către dl. director Ioan Denuț. Prezent la București acesta a avut mai multe întâlniri cu instituții muzeale colaboratoare. Astfel, s-a discutat cu conducerea Muzeului Național de Istorie a României solicitarea Muzeului nostru de a găzdui la Baia Mare, anul viitor, Expoziția temporară itinerantă „Aurul și argintul antic al României”. La Muzeul Băncii Naționale a României s-a discutat despre posibilitatea extinderii colaborării demarate în urmă cu câțiva ani, prin care Muzeul nostru expune trei piese în cadrul Secțiunii Tezaur. Întâlnirile avute la Muzeul Național de Geologie și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” au avut ca scop continuarea respectiv inițierea unor colaborări și modul de gestionare și aprovizionare cu produse de tip suvenir.

IMG_20151119_10282712241577_10153067781531666_336254031029211551_n

Oaspeți de seamă

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIeri 18 noiembrie 2015, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a fost vizitat de către una dintre valorile incontestabile ale teatrului și filmului românesc, actorul Florin Zamfirescu. Însoțit de fostul deputat Nicolae Bud, actorul a fost invitat la Baia Mare pentru a participa la lansarea albumului „TRADIȚIE ȘI CONTINUITATE. OLYMPUS DIGITAL CAMERAPictura băimăreană din 1945 până azi” – albumul face parte din suita de albume cu tematici diferite, dar specifice zonei Baia Mare, a cărei inițiativă și finanțare aparțin grupului Electro Sistem. Actorul a ales să viziteze și Muzeul „Florilor de mină”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERACelebrul oaspete,  condus de personalul Muzeului, directorul și șeful secției, a rămas profund impresionat atât de florile de mină, incredibile frumuseți din adâncul pământului, cât și de rafinamentul mediului muzeal. După vizita din expoziția permanentă și cea temporară, actorul a dorit să lase câteva rânduri în Cartea de Impresii a Muzeului.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

“ÎN LUME, PRIN LUMI”

coperta carteMuzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare și Societatea Geologica a României Filiala Baia Mare, vă invită să participați la prezentarea oficială a volumului biografic “ÎN LUME, PRIN LUMI” în dialog cu Vasile Bogdan, a autorului Tiberiu Stoia.

Sebastian Tiberiu Stoia, născut în 8 februarie 1950 la Reşiţa, de profesie inginer geolog şi un mare pasionat de turism, povestește în cartea sa cum a început această aventură, cum s-a desfășurat și care i s-au părut cele mai frumoase locuri din lume.

Volumul apărut la editura DPP este unul autobiografic, un dialog deschis purtat de autor cu prestigiosul cineast timișorean Vasile Bogdan.

Evenimentul literar va avea loc miercuri 18 noiembrie 2015, de la ora 15:30, la sediul Muzeului de Mineralogie Baia Mare, din B-dul Traian nr.8.

Vă așteptăm!

Ambasadorul Irakului în vizită la Muzeu

DSCN5762Cu ocazia conferinţei internaţionale „Cultură. Civilizaţie. Diplomaţie. Relaţii româno-irakiene” ce s-a desfăşurat joi, 12 noiembrie 2015, la sediul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, de la orele 13:00, a fost prezent în Baia Mare, la invitaţia Preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu,  Excelenţa Sa Hussain Sinjari, ambasadorul Irak-ului la București.

DSCN5764 În dimineața aceleaşi zile, Excelenţa Sa, Hussain Sinjari, ne-a onorat cu prezenţa, alegând să viziteze Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” înainte de începerea conferinţei. Excelența Sa a fost însoţit pe perioada vizitei de dl. Alexandru Peterliceanu directorul Editurii Proema și de dl. Emanuel Peterliceanu președintele Asociației Nord pentru Cooperare și Integrare.

Directorul Muzeului, dl. Ioan Denuţ a condus oaspeţii într-un tur al muzeului, oferindu-le informaţii despre geologia zonei Baia Mare și despre exponatele ce constituie Expoziția permanentă, în special nestematele din subteran – „florile de mină”.

DSCN5770 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De asemenea, a răspuns multiplelor întrebări adresate de Excelenţa Sa Hussain Sinjari, despre activitatea de exploatare minieră ce s-a desfăşurat până în anul 2007 în nord-vest-ul României și motivele închiderii, despre patrimoniul muzeului și modul de formare a mineralelor în geode, precum și despre exponatele în mărime naturală ce constituie Expoziția temporară „Ultimii dinozauri din Transilvania”.

La finalul vizitei, Excelenţa Sa Hussain Sinjari, a lăsat un mesaj în cartea de onoare, exprimându-şi mulțumirea și entuziasmul faţă de exponatele găzduite de Muzeul nostru și față de frumusețile naturale și potențialul turistic ale României.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

VERNISAJ CU PREMIERE

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMiercuri 11 noiembrie 2015, începând ora 12.00, la sediul Muzeulului Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, avut loc vernisajul Expoziției temporare „Ultimii dinozauri din Transilvania”. Este o premieră pentru Muzeul nostru, fiind prima expoziție organizată cu o astfel de tematică, foarte apreciată la nivel internațional în domeniul muzeologie.

DSC_2342Expoziția cuprinde 63 de piese, atât fosile originale descoperite în zona Hațeg și alte localități transilvane, cât și mulaje profesionale, unele fiind expuse în pentru prima dată într-un muzeu. La acestea, se mai adaugă patru reconstituiri, în mărime naturală, a trei dinozauri și un pterosaur, care au trăit în „Insula Hațeg”, în urmă cu  aproxinativ 70 de milioane de ani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAÎn discursul introductiv dl. Ioan Denuț directorul muzeului, după o scurtă prezentare a activității și notorietății Muzeului, a adresat mulțumiri conducerii Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și structurilor din cadrul acesteia cu care în colaborare s-a organizat această expoziție și a făcut o prezentare generală a pieselor expuse.  În continuare, dl. conf. univ.OLYMPUS DIGITAL CAMERAdr. Gheorghe Macovei, de la Facultatea de Științe a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, a vorbit despre caracteristicile principale ale reptilelor aparținând Ordinului Dinozaurienilor, abordând și subiectul mult discutat în literatura de specialitate al ipotezelor privind dispariția acestora la sfârșitul epocii Cretacicului. Pe tot parcursul vernisajului a fost alături OLYMPUS DIGITAL CAMERAde noi, online, înregistrând astfel o nouă premieră, dl. prof. univ. dr. Vlad Codrea – șeful Laboratorului de Paleotheriologie și Paleontologia Vertebratelor al Departamentului de Geologie, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca. Dânsul, „artizanul” științific al acestei expoziții, a prezentat detaliat modul în care a fost concepută expoziția împreună cu OLYMPUS DIGITAL CAMERAcolaboratorii clijeni și piesele expuse, și a vorbit despre specificitățile dinozaurilor pitici din Transilvania și paleomediul în care aceștia au trăit. În final, ne-am bucurat de prezența alături de noi și frumoasele cuvinte adresate, a d-lui dr. Teodor Ardelean directorul Bibliotecii Județene „PetreDulfu” Baia Mare.

Tot în premieră, a fost concretizată o colaborare cu Liceul de Artă din Baia Mare, reprezentat la vernisaj de d-na prof. de muzică de cameră Cristina Nemeș Bota și a un grup de elevi. Aceștia au interpretat un vals de D. Sosakocici, de către elevii Daniel Mițiți – clarinet, Maria Sepsi – clarinet și Hanna Mareș – pian și o arie din D. Milhaud, susținută de Călin Mițiți – vioară, Bogdan Cerneștean – clarinet și Bogdan Griguța – pian. Evenimentul a fost încheiat cu inedita reprezentare a actorului Claudiu Pintican – directorul Teatrului Ararat, care a recitat două frumoase poezii, „Frunză verde de abastru” de Nichita Stănescu și „Mistrețul cu colți de argint” de Ștefan Augustin Doinaș. Tuturor artiștilor le mulțumim pentru colaborare și pentru că ne-au permis să oferim participanților un frumos și apreciat moment artistic.

La deschiderea aceastei expoziții au fost prezenți aproximativ 60 de adulți și s-au grăbit să facă cunostință cu dinozaurii peste 80 de copii. Expoziția „Ultimii dinozauri din Transilvania” poate fi vizitată în cadrul Muzeului de Mineralogie până la sfârșitul lunii aprilie 2016.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Ultimii dinozauri din Transilvania” – la Baia Mare

Poster copy În data de 11.11.2015, la ora 12.00, la sediul Muzeulului Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, din bd. Traian nr. 8, va fi vernisată expoziția temporară intitulată Ultimii dinozauri din Transilvania”. Printr-un concurs favorabil de împrejurări și printr-o frumoasă colaborare între Muzeul nostru și Direcția Patrimoniului Cultural Universitar, Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie şi Laboratorul de Paleotheriologie Paleontologia Vertebratelor al Departamentului de Geologie, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, s-a reușit organizarea, pentru publicul băimărean, maramureșan și turiștii care vor tranzita nord-vest-ul României,  această expoziție inedită.

Expoziția pune în valoare o serie de fosile unicat descoperite pe parcursul mai multor ani de cercetări de către paleontologii clujeni, coordonaţi de prof. univ. dr. Vlad Codrea, la care se adaugă câteva reconstituiri, care încearcă să redea cât mai fidel aspectul acestor vechi “locuitori” ai Transilvaniei.

Pe parcursul celor 6 luni cât va funcționa expoziția, la Muzeul nostru pot fi vizionate patru reconstituiri ale unor specii de reptile mezozoice (trei dinozauri tereștrii şi un pterozaur – o reptilă zburătoare), dar şi ouă de dinozaur şi alte fosile unicat din colecțiile instituțiilor colaboratoare. Fosilele au o vechime de circa 70 de milioane de ani şi sunt expuse în cinci vitrine. Această expoziţie se adresează vizitatorilor de toate vârstele, pasionați de formele de viață din trecutul geologic îndepărtat.

Vă așteptăm cu drag!

IMPRESIONAȚI DE „MUNICH SHOW”

DSCN5677 În perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2015 s-a desfășurat Bursa internațională de minerale de la München, aflată la a 51-a ediție, care a reunit, ca și în anii anteriori, peste 40.000 de vizitatori, în doar trei zile de desfășurare. În patru hale modern amenajate și dotate, s-a desfășurat unul dintre cele mai mari târguri comerciale, documentare și de promovare la nivel mondial, supranumit „World of Minerals, Gems, Jewellery & Fossils” (Lumea Mineralelor, Gemelor, Bijuteriilor și Fosilelor). Timp de trei zile, München-ul devine „Mecca” pentru profesioniști, amatori și colecționari de minerale din întreaga lume. Mai mult de 1250 de expozanți din peste 60 de țări au prezentat un extrem de variat spectru de piese încântătoare – de la unele cunoscute și comune până la cele mai rare și valoroase eșantioane minerale din întreaga lume. Cei prezenți la acest eveniment pot să descopere și să observe îndeaproape exponate celebre și unice.

IMG-20151104-WA0008Mineralworld München evidențiată prin perfecțiunea cristalelor de turmalină, acvamarin, tanzanit, rodocrozit, stibină, granați, cuarț și multe altele, prin formele de prezentare, precum  și varietatea de culori, ce surprind vizitatorii, mulți neputând să creadă că aceste eșantioane IMG-20151104-WA0004frumoase și impresionante chiar au crescut în mod natural în adâncurile pământului. Cu aproximativ 500 de expozanți din peste 30 de țări, Gemworld München este una dintre cele mai mari platforme de tranzacționare din Europa. Gama de produse include materii prime de calitate deosebită, pietre prețioase și semiprețioase, brute sau fațetate, rafinate bijuterii cu design unic. Privilegiați se pot considera și paleontologii și toți cei interesați de lumea preistorică, prin organizarea Fossilworld München. Aici se întâlnesc, an de an, paleontologi, muzeografi, dealeri, colecționari IMG-20151104-WA0005 și mulți vizitatorii din toate colțurile lumii. Tradiționale  expoziții speciale, prezentarea unor exponate excepționale, unele dintre ele expuse publicului pentru prima dată cu această ocazie, au devenit de renume internațional de-a lungul anilor. De asemenea, este o DSCN0605oportunitate rara de a studia  îndeaproape rămășițele de dinozauri și mamuți. La Stoneworld München, peste 200 de expozanți au prezentat o gamă largă de produse din diferite tipuri de roci, de o diversitate impresionantă de culori și structuri, cum ar fi accesorii personale, decorațiuni interioare moderne și design exclusivist. Vizitatorii pot descoperi, de asemenea, puterea pietrelor și utilizarea acestora ca elemente ezoterice.

În acest an, printr-o organizare de excepție au fost amenajate ateliere de lucru unde se puteau reconstitui diferite îndeletniciri, precum utilizarea șaitrocului în vederea extracției aurului aluvionar, descoperirea de fosile vegetale existente în probe de diatomit, obținerea de diverse obiecte decorative prin șlefuirea talcului și nu în ultimul rând amenajarea unor spații mari cu nisip în care prin cernere se puteau identifica pietre semiprețioase și microfosile. Această secțiune a fost cel mai gustată, iar în zilele de week-end asaltată, de cei mai mici dintre vizitatori – copiii.

DSCN5697 DSCN5699

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a participat, la această prestigioasă manifestare anuală, prin doi reprezentanți, dl.  Denuț Ioan – director și Cociota Anca – muzeograf. Scopul declarat dar și atins al participării a fost promovarea muzeului nostru prin distribuirea de pliante, CD-uri și albume, realizarea de contacte cu colecționari și potențiali colaboratori și documentarea. Au fost identificați colecționari, din România, Ungaria și Austria, care dețin eșantioane minerale cu calități estetice și științifice deosebite, în vederea realizării unor achiziții minerale. Am avut ocazia de a întâlni, relaționa și stabili viitoare colaborări cu reprezentați ai unor renumite muzee de profil și universități din Germania și Austria.

DSCN5690 Astfel, am discutat despre realizarea unor expoziții în colaborare și demararea unor studii de cercetare științifică a unor eșantioane din colecțiile muzeului nostru, cu dl. prof. Vladimir Ruttner de la Technische Universität München și dl. prof. Andreeas Massanek de la Terra Mineralia Museum și Technische Universität Bergakademie. Standurile rezervate publicațiilor, foarte populate, au oferit celor interesați o gamă extrem de variată de reviste de specialitate și cărți. Am evaluat reluarea abonamentului la revista Lapis pe care muzeul nostru l-a întrerupt în anul 2006, dar și realizarea unor abonamente la reviste noi precum Mineralogy and Petrology sau achiziționare unor cărți de real interes precum Minerals an their localities. Nu în ultimul rând, în vederea efectuării în viitor a unor achiziții pentru laboratorul de cercetare și atelierul de prelucrare ale muzeului nostru, am vizitat zona rezervată standurilor tehnice și am fost impresionați de calitatea și varietatea aparaturii de analiză a mineralelor, a utilajelor și dispozitivelor de prelucrare a mineralelor și rocilor și a diferitelor sisteme de prezentare a pieselor în cadrul expozițiilor.

O bursă de minerale perfect organizată, un public internațional și o atmosferă de excepție la Munich Show!