Program special de Rusalii

      În perioada Sărbătorii Rusaliilor, Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare va funcționa după următorul program:

Ziua
Program
Vineri – 17 iunie 2016
09:00 – 17:00
Sâmbătă – 18 iunie 2016
09:00 – 17:00
Duminică – 19 iunie 2016
09:00 – 17:00
Luni – 20 iunie 2016
09:00 – 17:00
         Accesul în spațiile expoziționale se face cu cel puțin o jumătate de oră înainte de ora închiderii.

Luna mai – 1000 de vizitatori străini

Luna mai a fost o luna plină de evenimente pentru Muzeul de Mineralogie. A debutat cu simpozionul „Patrimoniul natural al Transilvaniei” în data de 6 mai, apoi a continuat cu Târgul de Minerale, evenimente organizate în cadrul manifestării „Zilele Maramureșului”. În data de 18 mai pentru a celebra „Ziua Internațională a Muzeelor” a fost organizat vernisajul expoziției „Mina Herja”, iar în 21 mai a fost sărbătorită alături de muzee românești și europene, cu porțile deschise, „Noaptea Europeană a Muzeelor”.

Aceste evenimente s-au concretizat într-un număr foarte mare de vizitatori înregistrați, respectiv 4.996 pentru întreaga lună. Comparativ cu anii precendenți cifra înregistrată este mai mult decât mulțumitoare, deoarece reprezintă un record de vizitatori pentru luna mai. Acest lucru este evidențiat în graficul de mai jos, unde se poate observa că față de anul 2015 numărul de vizitatori a crescut cu 500 de persoane, dar față de luna mai a anului 2014 cifra s-a dublat.

v1

Statistica pe grupe de vârstă, prezentată grafic mai jos, evidențiază faptul că aproximativ jumătate din numărul de vizitatori ai lunii mai au fost elevi și studenți, iar cealaltă jumătate a fost formată preponderent din adulți, numărul preșcolarilor și a pensionarilor fiind relativ mic.

v2

Referitor la numărul de grupuri înregistrat în luna mai la Muzeu, acesta a fost de 62, din care 36 de grupuri din România și 26 din străinătate. Trebuie să menționăm că cele 26 de grupuri, cuprinzând aproximativ 1.000 de persoane, din opt țări europe care ne-au vizitat, reprezintă un record de vizitatori străini pentru Muzeul nostru. Țările din care provin turiștii sunt: Danemarca, Israel, Germania, Polonia, Italia, Austria, Elveția și Ungaria.

Adresăm mulțumirile noastre tuturor vizitatorilor care au trecut pragul Muzeului de Mineralogie în această lună și care au făcut posibilă înregistrarea unor noi recorduri.

Pentru lunile următoare ne dorim să continuăm tendința crescătoare ce a caracterizat fiecare lună din acest an, prin depășirea valorilor înregistrate în anii precedenți în ceea ce privește numărul de vizitatori și de asemenea să oferim în continuare publicului nostru evenimente culturale diversificate prin tematică și atractive prin conținut.

1 iunie – intrarea gratuită la Muzeu pentru copii de ziua lor

Muzeul de Mineralogie Baia Mare îi va întâmpina cu drag pe copii de ziua lor, azi 1 iunie 2016, oferindu-le vizitarea gratuită, pe parcursul zilei, a instituției noastre de pe Bulevardul Traian, nr.8. În afara expozițiilor de bază, va putea fi vizitată și expoziția temporară „Mina Herja”.

Vă așteptăm!

Noaptea Europeană a Muzeelor 2016

 

Sâmbătă 21 mai s-a celebrat cea de-a 12 ediție a Nopții Europeane a Muzeelor la care au participat majoritatea muzeelor din Europa. Și Muzeul de Mineralogie, ca în fiecare an, a participat la această sărbătoare europeană. Astfel, programul de vizită a fost unul special, cu începere de la ora 19:00 până la ora 1:00, după miezul nopții.

În interval orar mai sus amintit, spațiile expoziționale au putut fi vizitate gratuit. Ca de obicei, Muzeul de Mineralogie le-a pregătit vizitatorilor cateva momente cultural-artistice. De la ora 20:00 Corala EuroArt – dirijor prof. Melania Carmen Augustin a susținut un concert în care au interpretat 13 piese emoționante. În continuare, de la ora 21:00, a fost rândul tânărului bariton Adrian Prelucan să încânte vizitatorii cu 8 fragmente din arii celebre. În încheiere, de la ora 22:00, actorul Claudiu Pintican – director al Teatrului ARARAT a susținut, în stilul caracteristic, un recital poetic. Toate cele trei momente cultural-artistice pregătite de Muzeu au fost apreciate și savurate la cote maxime de vizitatorii prezenți.

Pe întreg parcursul desfășurării evenimentului „Noaptea Muzeelor 2016” sălile expoziționale s-au dovedit a fi neîncăpătoare. Vizitatorii au putut admira atât expoziția permanentă de la parterul, respectiv etajul clădirii muzeului, cât și expoziția temporară „Mina Herja” și o serie de filme documentare cu tematică de științele naturii. A fost și ultima ocazie pentru vizitatori să mai admire și să se fotografieze cu reproducerile celor trei dinozauri tereștrii, care au făcut parte din expoziția temporară „Ultimii dinozauri din Transilvania”. Numărul vizitatorilor înregistrați în acest an la Noaptea Europeană a Muzeelor a fost de 2200, simțitor mai mare în comparație cu cel înregistrat în anul precedent (1680).

La final putem concluziona că evenimentul a fost unul de succes, dacă e să ne raportăm la numarul de vizitatori și feedback-ul pozitiv din partea acestora.

 

Vernisaj expozițional la Negrești-Oaș – „Florile minerale ale Maramureșului în Țara Oașului”

Vineri, 20 aprilie, de la ora 13, la sediul Muzeului Țării Oașului din orașul Negrești-Oaș, a avut loc vernisajul expoziției temporare „Florile minerale ale Maramureșului în Țara Oașului”. Muzeul de Mineralogie a răspuns prompt la invitația doamnei Natalia Lazăr, managerul Muzeului Țării Oașului de a realiza în premieră o expoziție în orașul Negrești-Oaș și după mai multe săptămâni de discuții și pregătiri s-a materializat expoziția. Transportul eșantionelor și panotarea expoziției a durat două zile și s-a realizat în zilele anterioare vernisajului.
DSC_4985 DSC_4977

La vernisajul expoziției au participat peste 100 de persoane, majoritatea fiind elevi. Primăria și consiliul local Negrești-Oaș, susținători ai acestei expoziții, au fost prezenți la deschiderea oficială a expoziției. În deschidere au luat cuvântul doamna Natalia Lazăr – manager al Muzeului Tării Oașului, urmată de doamna Aurelia Fedorca – primar al orașului Negrești-Oaș și de domnul conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț – managerul Muzeului de Mineralogie.

DSC_4980 DSC_4988

Expoziția cuprinde un număr de 63 de eșantioane minerale – „flori de mină”, selectate pe criterii de reprezentativitate, pentru a acoperii exploatărille miniere de la care provin, clasele sistematicii mineralogice și nu în ultimul rând specificitatea pieselor care au dat faima și renumele Muzeului nostru. Florile de mină provin de la exploatări miniere precum Baia Sprie, Cavnic, Băiuț, Herja, Săsar, Valea Roșie, dar și Turț, care aparține Țării Oașului.

DSC_4982 DSC_4963

Expoziția se adresează atât publicului negreștean, cât și turiștilor vizitatori ai muzeului și se poate admira până în data de 17 iunie, programul de vizitare fiind de luni până vineri între orele 8 și 16.

DSC_4970 DSC_4954

Vernisaj de „Ziua Internațională a Muzeelor”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA DSC_4862

Ieri, 18 mai, celebrând „Ziua Internaţională a Muzeelor” instituţia noastră a vernisat la sediul de pe bulevardul Traian, expoziţia temporară „Mina Herja”. Ea face parte dintr-un ciclu intitulat „Mineritul maramureşean sursa patrimoniului muzeal” şi se doreşte a informa publicul vizitator asupra civilizaţiei şi culturii miniere prin prisma eşantioanelor minerale provenite din subteranele bazinului Baia Mare. OLYMPUS DIGITAL CAMERA DSC_4876

În faţa unei asistenţe, din care nu puteau lipsi prieteni ai mineralelor ce au lucrat în domeniul mineritului, evenimentul a debutat cu un moment muzical de excepţie oferit de corul Şcolii Gimnaziale George Coşbuc din Baia Mare dirijat de profesor Melania Carmen Augustin. Au luat apoi cuvântul conf. univ. dr. Ioan Denuţ, directorul muzeului şi prof. univ. dr. Gheorghe Damian de la Centrul Universitar Nord. Vorbitorii ne-au relevat, printre alte informaţii interesante, şi potenţialitatea patrimonială a minelor zonei, mai ales sub aspect mineralogic. La final, participanţii la eveniment au fost invitaţi să facă un tur de onoare a spaţiului expoziţional.

Expoziţia va fi deschisă până în septembrie şi va putea fi vizitată împreună cu cea de bază.

Săptămâna Sărbătorii Muzeelor

IMD2016_tri-page-0Consiliul Internațional al Muzeelor  (International Council of Museum – ICOM), a instituit  începând din anul 1977, sărbătorirea în fiecare an, pe 18 mai, a Zilei Internaționale a Muzeelor (International Museum Day). În fiecare an la nivel internațional se alege o temă, astfel încât evenimentele și activitățile creative planificate de comunitatea muzeală internațională să aibă aibă un trend comun. Tema anului 2016 este „Muzee și peisaje culturale”.

Afis central Herja Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza„ Baia Mare se alătură acestei importante sărbători prin realizarea, la sediu, a unei expoziții temporare „Mina Herja” aceasta fiind prima expunere dintr-un ciclu numit „Mineritul maramureșean – sursa patrimoniului muzeal”. Prin această expoziție ne propunem să aducem la cunoștința publicului larg diversitatea mineralogică al Minei Herja, prin: prezentarea contextului geologic și petrografic al minei, descrierea principalelor minerale întâlnite la această exploatare, asociațiile mineralogice caracteristice și nu în ultimul rând o scurtă istorie ilustrată a acestei mine. Vernisajul expoziției va avea loc la sediul Muzeului la orele 15.00 și va conține și un scurt program artistic susținut de corul Școlii Gimnaziale „George Coșbuc”.

comunicat flori minerale

Șirul evenimentelor evenimentelor va continua cu organizarea de către Muzeul nostru în colaborare cu Muzeul Ţării Oaşului, la invitația doamnei Natalia Lazăr, managerul acestei instituții,  expoziția temporară “Florile minerale ale Maramureşului în Ţara Oaşului”. Locuitorii orașului Negrești și turiștii ce vor vizita această zonă, sunt invitați ca prin această expoziție, să cunoască o parte a patrimoniului Muzeului de  Mineralogie din Baia Mare, care este cel mai reprezentativ muzeu cu acest specific din țară și deține una din cele mai mari colecții regionale de minerale din Europa. Vernisajul va avea loc în 20 mai 2016 ora 13.00 la sediul Muzeul Ţării Oaşului din Str.  Victoriei, nr. 140, Negreşti Oaș. Expoziția va putea fi vizitată până la data de 18 iunie 2016.

Baza afis 1 z.m., n.m. 2016De 12 ani publicul românesc se bucură de o noapte în care muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții special organizate pentru a celebra alături de alte mii de instituții similare din Europa. Astfel că săptămâna se va încheia cu așa numita ”Noaptea Europeană a Muzeelor” aflată la a 12-a ediție, care în acest an se va desfășura pe data de 21 mai. Ca 13102706_1185588978150414_564008148711107496_nîn fiecare an Muzeul nostru se va alătura acestui proiect cultural cu o serie de evenimente:

Vizitarea Expoziției permanente și a Expoziției temporare  - orele 19.00 – 00.30

Concert Corala EUROART – dirijor prof. Melania Carmen Augustin – ora 20.00

Concert susținut de Baritonul Adrian Prelucan – ora 21.00

Recital al actorul Claudiu Pintican – director Teatrul ARARAT – ora 22.00

Proiecții de filme documentare cu tematica de științele naturii – orele 19.00 – 00.30 

Program de vizitare pentru Ziua Internațională Muzeelor: 09.00 – 16.30 accesul este gratuit

Program de vizitare pentru Noaptea Europeană a Muzeelor: 19.00 – 00.30 accesul este gratuit

 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)

Vă așteptăm!