Prima expoziție cu flori de mină la Câmpia Turzii

DSCN5494La invitația Primăriei Municipiului Câmpia Turzii și a Muzeului Prima Școală Românească 1879, am avut onoarea de a organiza, la Palatul Cultural „Ionel Floașiu”,  prima expoziție cu tematică minerală, din această localitate. Expoziția face parte din programul celei de a XVIII–a ediții DSCN5478a Zilelor Municipiului Câmpia Turzii, eveniment desfășurat la sfârșitul acestei săptămâni.

Scopul realizării acestei expoziţii a fost acela de a familiariza publicul din Câmpia Turzii cu aceste comori ale pământului şi de a pune în valoare patrimoniul unic deţinut de Muzeu Județean de Mineralogie  „Victor Gorduza” Baia Mare.

DSCN5497

Prin cele 60 de piese expuse, selectate special pentru această expoziție, s-a urmărit o reprezentare cât mai fidelă atât a surselor de proveniență a exponatelor – exploatările miniere subterane care au funcționat în Maramureș – cât și a speciilor  minerale specifice din această zonă.

DSCN5522

Expoziția intitulată „Flori minerale din adâncurile Maramureșului” găzduită în holul Palatului Culturii, a fost vernisată marți 12 august 2015, la orele 17.00.

În deschiderea vernisajului au luat cuvântul dl. PETRE ROȘCA. director al Muzeului Prima Școală Românească 1879 din Câmpia Turzii. A urmat dl. conf. univ. dr. ing. DENUȚ IOAN DSCN5531directorul Muzeului de Mineralogie – care a vorbit despre scopul acestei expoziții, istoricul muzeului, valoarea culturală a patrimoniului muzeal deținut, dar și despre ce reprezintă florile de mină, cum se formează ele, despre speciile minerale descoperite și descrise pentru prima dată în zona Baia Mare. În continuare dl. primar RADU HANGA, prezent la vernisaj, și-a DSCN5525exprimat recunoștința și mulțumirea față de Muzeul de Mineralogie pentru organizarea și față de Palatul Cultural pentru găzduirea acestei „impresionante expoziții”. La finalul vernisajului, cele peste 40 de persoane prezente la vernisaj, au fost invitate de către comisarul expoziției d-na muzeograf Cociotă Anca să observe mai DSCN5511îndeaproape piesele expuse, oferind informații și răspunzând la întrebări.

În discuțiile care au urmat s-a conturat ideea unor viitoare colaborări, între Muzeul de Mineralogie, Muzeul Prima Școală Românească, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Câmpia Turzii, cum ar fi ore de DSCN5539educație muzeală prestate de specialiști ai Muzeului nostru la școli din Câmpia Turzii, respectiv organizarea unor excursii ale elevilor în Maramureș.

 

 

11 august 2014 – cea mai tristă zi din viața Muzeului

Nu știu cât mai stau pe aici, sper însă că ceea ce am făcut cu atâta dragoste să fie primit de băimăreni tot cu dragoste. Am iubit florile zămislite de pământ deasupra lui, dar și pe cele din adâncurile lui tainice. Am făcut din ele un buchet pe care-l dăruiesc tuturor.”

victor-gorduza Acestea sunt ultimele cuvinte pe care în urmă cu aproximativ un an Victor Gorduza le așternea pe hârtie și care ne par a surprinde în mod remarcabil ceea ce a făcut și ne-a lăsat moștenire.

 Cu profund regret și adâncă tristețe în suflete rememorăm în aceste zile un an de la trecerea la cele veșnice a fondatorului Muzeului de Mineralogie și mentorul nostru, prof. Victor Gorduza, personalitate marcantă a culturii maramureșene. Practic de numele lui Victor Gorduza se leagă înființarea, dezvoltarea și faima dobândită de Muzeul de Mineralogie atât pe plan național cât și internațional, pe care l-a condus peste 20 de ani.

Povestea începe în urmă cu aproape 50 de ani, când după 3 ani petrecuți la Școala Generală Dumbrăvița ca și profesor de geografie, în anul 1966, tânărul Victor Gorduza este angajat la Muzeul Județean Maramureș. Pasiunea pentru domeniul științelor naturii și identificarea într-o ladă uitată într-un depozit a 1502 eșantioane minerale, declanșează în Victor Gorduza dorința de a organiza la Baia Mare o expoziție permanentă dedicată florilor de mină. În acest sens, ideea agreată de conducerea muzeului, se concretizează în anul 1969 prin realizarea primei achiziții de 533 de eșantioane minerale, continuată în perioada următoare (1970 – 1973) prin achiziții dar și donații.

Un rol deosebit la avut Victor Gorduza în anul 1973, în stoparea exodului florilor de mină maramureșene către piețele Europei de vest, când în urma apariție legislației specifice, se înființează la nivel regional Comisia de Bazin ce funcționa în cadrul Centralei Minereurilor din Baia Mare și   la nivel național Comisia Centrale din cadrul Institutului Geologic din București. Reprezentantul  muzeului în cadrul acestor comisii, care avea drept de „veto” este numit Victor Gorduza.

În anul 1974 Victor Gorduza organizează la Baia Mare prima expoziție de flori de mină în incinta Muzeului Județean (actualul muzeu de Artă) și prima expoziție în țară la Muzeul Județean de Științe naturale Bacău. Anul 1976 reprezintă un moment crucial pentru viitorul Muzeu de Mineralogie, prin înființarea Secției de Științele Naturii, activitatea de 10 ani desfășurată fără un statut administrativ este oficial recunoscută, Victor Gorduza fiind numit șef al secției.

În anii care au urmat numărul de eșantioane achiziționate sau donate crește exponențial și se organizează numeroase expoziții în țară. De asemenea, trebuie remarcat debutul activității expoziționale internaționale prin organizarea de către Victor Gorduza, cu sprijinul substanțial al vicepreședintelui Asociației de prietenie Austria – România și a ambasadorului României la Viena,  în perioada 1982 – 1986, a nu mai puțin de 9 expoziții în cele mai importante oreșe din Austria.

Anul 1988 include un moment crucial pentru viitorul muzeului și remarcă veleitățile de leader și negociator ale lui Victor Gorduza, care convinge autoritățile județene să transfere mult râvnitul corp de clădire F din bd. Traian nr. 8 muzeului, pentru organizarea unei expoziții permanente a florilor de mină. Urmează o perioadă deosebit de intensă de activități de finisare a spațiului, realizare a depozitelor, instalației de iluminat, a mobilierului și nu în ultimul rând a tematicii expoziției și a circuitului vizitatorilor. Din nou flerul și capacitățile organizaționale ale lui Victor Gorduza ies în evidență, prin convingerea a numeroși șefi ai unor instituții băimărene să contribuie la proiectul demarat. Astfel, după o muncă asiduă, Victor Gorduza își vede împlinit visul și al 6 noiembrie 1989, într-o atmosferă plină de entuziasm, are loc deschiderea Expoziției de bază a Secției de Științele Naturii. Trei ani mai târziu, în 10 decembrie 1992, la nivelul Consiliului Județean se decide înființarea Muzeului de Mineralogie din Baia Mare, a cărui director este numit Victor Gorduza.

Activitatea prestigioasă desfășurată de Victor Gorduza, de aproape 45 de ani în muzeografie, din care 20 la conducerea Muzeului, a primit recunoaștere din partea a numeroase instituții și personalități. Astfel, în anul 2001 Ministerul Culturii și Cultelor acordă primul premiu „Grigore Antipa” unui muzeu de științele naturii, Muzeului de Mineralogie. Președintele României, Ion Iliescu, conferă în anul 2004, directorului Muzeului Victor Gorduza, Ordinul meritul Cultural în Grad de Cavaler. Consiliul Județean Maramureș în conferă lui Victor Gorduza, în anul 2009 Diploma de Excelență.

Ca o recunoaștere post-mortem a contribuției decisive e care  avut-o la constituirea colecției de mineralogie și înființarea muzeului, Consiliul Județean Maramureș aprobă în august 2014 atribuirea denumirii„Victor Gorduza” Muzeului de Mineralogie Baia Mare. În semn de recunoștință și prețuire a activității fondatorului Muzeului de Mineralogie, Consiliul Local al municipiului Baia Mare acordă, în septembrie 2014,titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Baia Mare” lui Victor Gorduza.

Pentru tot ce ai făcut și pentru moștenirea lăsată

Victor Gorduza îți mulțumim!

S-a pus „piatra” de temelie a unei viitoare expoziții în aer liber

1

Un nou eșantion a fost inclus în cadrul Expoziției permanente a Muzeului, la Secțiunea Petrografie. Eșantionul, expus liber datorită dimensiunilor mari, este un calcar fosilifer, aparținând grupei rocilor sedimentare. Din punct de vedere mineralogic este alcătuit din carbonat de calciu, format prin precipitare chimică din apele unui bazin de sedimentare. De asemenea, conține și numeroase fragmente de fosile (lamelibranhiate și gasteropode), din fauna subacvatică specifică Eocenului superior (aproximativ 40 milioane de ani în urmă).

Particularitatea care evidențiază acest eșantion sunt golurile cu contur circular, de dimensiuni centimetrice, dispuse sub forma unei rețele de canale, care s-au format prin procese de dizolvare sub acțiunea apelor provenite din precipitații. Acest ultim proces care și-a lăsat amprenta în structura eșantionului s-a desfășurat mult mai recent, din momentul în care formațiunea geologică din care făcea parte, ajunsă la suprafață, a fost supusă acțiunii factorilor exogeni.

Eșantionul a fost identificat in situ în zona platoului Prislop (nord-ul Podișului Someșan) de către, pe atunci studentul, Dan Ciurte (azi inginer de mediu), în perioada elaborării lucrării de licență. Informația ajunsă la conducerea Muzeului s-a concretizat într-o vizită pe teren la începutul acestei săptămâni, când eșantionul a fost transportat la sediul muzeului. În zilele următoare acesta a fost curățat și amplasat lângă vitrina în care sunt expuse și alte eșantioane de roci sedimentare și fosile. Încă de la expunere a devenit deliciul vizitatorilor, în special a copiilor.

2

Amplasamentul actual este temporar, deoarece locația finală va fi spațiul din fața Muzeului, unde printr-un proiect demarat cu această ocazie, dorim să amplasăm mai multe „megaeșantioane” care să facă obiectul unei expoziții în aer liber.

 

Tablouri donate Muzeului la final de expoziție

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSCN5448Expoziția „Peisaje siderale”,  una dintre cele mai longevive expoziții temporare găzduite de Muzeul de Mineralogie , și-a închis porțile la data de 28.07.2015. Este vorba de expoziția de pictură  a artistei plastice Elisabeta Veress Pietrar, organizată în colaborare cu Centrul de excelență „Porțile Nordului” și Uniunea Artiștilor Plastici – Sucursala Maramureș. Expoziția, vernisată în 5 august 2014, a cuprins 18 lucrări, cu tematică inspirată din activitatea minieră specifică județului nostru și a zonei Cavnic, oraș în care artista trăiește. La final de expoziție d-na Veress a donat Muzeului de Mineralogie două dintre tablourile care reflectă cel mai fidel activitatea căreia muzeul nostru îi datorează existența, lucrările „Mineritul” și „Spre adâncuri”.

Adresăm mulțumiri și pe această cale artistei și în speranța unor viitoare colaborări cel puțin la fel de fructuoase, îi dorim mult succes!

ANUNȚ

DictionarSocietatea Geologică a României – Filiala Baia Mare,

invită pe toți geologii care se regăsesc în lucrarea „Dicționarul geologilor care au lucrat în zona Baia Mare și ariile adiacente” – ediția revizuită și adăugită, tipărită la Editura RISOPRINT Cluj-Napoca și lansată anul acesta în luna mai la Baia Mare și în luna iunie la București, să își ridice direct sau prin intermediari, exemplarul propriu oferit gratuit, de la sediul Muzeului de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare  din bd. Traian nr. 8, în intervalul de timp corespunzător orarului de funcționare: de marți până duminică, între orele 09.00 – 17.00 (pentru zilele de sâmbătă și duminică vă rugăm să sunați în prealabil la nr. 0735881398 – d-na ing. geol. Elisabeta Fodor).

STUDENȚI GEOLOGI LA MUZEUL DE MINERALOGIE

În ultimele zile Muzeul de Mineralogie a fost vizitat de peste 600 persoane, printre aceștia, am avut deosebita plăcere de a-i primi și pe studenții de la facultățile de profil din țară, mai precis de la Facultatea de Petrol – Gaze Ploiești, Facultatea de Biologie și Geologie Cluj – din cadrul Universității Babeș Bolyai însoțiți de conf. dr. Marcel Benea și d-na Agnes Gal (secția maghiară),  și nu în ultimul rând studenții de la Facultatea de Geologie și Geofizică București, alături de conf. dr. ing. Sorin Udubasa, conf. dr. ing. Lucian Petrescu și dl. Ilie Paul – tehnician.

Le mulțumim că ne-au onorat cu prezența, la fel ca în fiecare an!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Un nou expert în Maramureș atestat de Ministerul Culturii

S-a îmbogățit lista experților culturali maramureșeni acreditați de Ministerul Culturii 

DSCN4827Clasarea bunurilor culturale mobile, adică încadrarea lor în una din cele două categorii juridice – fond și tezaur – ale patrimoniului cultural național mobil se face de către Comisia Națională a Muzeelor și colecțiilor, din cadrul Ministerului Culturii, în baza unui raport de expertiză. Acest raport poate fi întocmit doar de experți acreditați, de aceeași Comisie Națională a Muzeelor și Colecțiilor, prin aplicarea unor norme ce i-au în considerare mai multe criterii: studii de specialitate, vechimea în specialitate, cursuri de specializare, titluri științifice, lucrări publicate, experiență în domeniu.

La nivel național există un Registru al experților pentru patrimoniu cultural mobil (R1 – http://www.cimec.ro/scripts/RegistruExperti/PatrimoniulMobil_R1/sel.asp) ce cuprinde 893 de specialiști, grupați pe cele 5 domenii de patrimoniu: bunuri arheologice și istoric-documentare (482 experți), bunuri cu semnificație artistică (166 experți), bunuri cu semnificație etnografică (121 experți), bunuri de importanță științifică (103 experți), bunuri de importanță tehnică (21 experți).

În județul Maramureș sunt 18 experți acreditați în cadrul instituțiilor muzeale din Sighetu Marmației și Baia Mare, astfel: Muzeul Maramureșului - 9, Muzeul de Etnografie și Artă Populară -1, Muzeul de Istorie și Arheologie – 3, Muzeul de Mineralogie ”Victor Gorduza” – 5 (din care 2 activi actual în cadrul muzeului).

Cea mai recentă atestare este a d-lui dr. ing. Ioan DENUȚ, directorul Muzeului de Mineralogie (și conferențiar al Universității Tehnice din Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare),  acreditat ca expert în Domeniul Bunuri de importanță științifică – Specializarea mineralogie și petrologie, pe baza avizului Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor și a Atestatului nr. 908 din 26  mai 2015, emis de către Direcția Generală Juridică și Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii.