PROGRAMUL activităţilor desfăşurate la Muzeul Judeţean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare în cadrul evenimentului ”Festivalul Castanelor” 23 – 25 septembrie, 2016

 

Denumire eveniment: Expoziția permanentă de Mineralogie;

Data și ora: permanent, pe perioada evenimentului;

Descriere: Expoziția cuprinde patru secțiuni: Petrografie, Mineralogie, Minereuri și Flori de mină.

Denumire eveniment: Expoziția temporară”Mina Herja”;

Data și ora: permanent, pe perioada evenimentului;

Descriere: Expoziția face parte dintr-un ciclu intitulat „Mineritul maramureşean sursa patrimoniului muzeal” şi se doreşte a informa publicul vizitator asupra civilizaţiei şi culturii miniere prin prisma eşantioanelor minerale provenite din subteranele bazinului Baia Mare

Denumire eveniment: 4 decenii de activitate în imagini

Data și ora: Sâmbătă, 24 septembrie, ora 12:00

Descriere: Evenimentul va reprezenta o trecere în revistă a activității Muzeului de Mineralogie în cei 40 de ani de activitate prin intermediul imaginilor.

Toate evenimentele propuse sunt găzduite la sediul Muzeului de Mineralogie, din Baia Mare, b-dul Traian, nr. 8.

Program de vizitare:

Vineri, 23 septembrie – program normal – 0900 – 1700

Sâmbătă, 24 septembrie – 0900 – 2200

Duminică, 25 septembrie – program normal – 0900-1700

În data de 24 septembrie accesul vizitatorilor la Muzeul de Mineralogie va fi gratuit.

 

Excursie la monumentul naturii „Creasta Cocoșului”

  Pentru a aniversa cea de-a XXVI-a ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului, în data de 17 septembrie 2016, Muzeul de Mineralogie în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Asociația EcoLogic și Clubul de Turism „Creasta Cocoșului” a organizat o drumeție la aria naturală protejată Creasta Cocoșului.

Sâmbătă dimineața la ora 9:00 grupul, format din membrii ai instituțiilor mai sus amintite și din aproximativ 30 de elevi, din clasele a IX-a și a XI-a, ai Colegiului Național „Gheorghe Șincai” însoțiți de cadre didactice, s-a întrunit la Sala Sporturilor de unde a avut loc plecarea spre Hanul Pintea Viteazul cu un autobuz.

Priveliștea, serpentinele și primele semne de toamnă vizibile prin pădure au făcut din drumul spre Pasul Gutâi o experiență memorabilă în sine. Odată ajunși la han, după o scurtă introducere din partea directorului Muzeului de Mineralogie, despre importanța și însemnătatea acestui eveniment sărbătorit la nivel european și a unui scurt istoric al ariei protejate realizat de doamna Edit Pop de la Asociația Ecologic, am pornit la drum.

dsc09467

dsc09380

Prima parte a drumului, o potecă prin pădure, se deschide după scurt timp în Poiana Boului, care oferă călătorului o plimbare relaxantă ce ii permite să se obișnuiască cu cadrul natural. Cu cât ne apropiem de ieșirea din Poiană, se înalță în fața noastră, mareață, Creasta Cocoșului. În continuare urmează o porțiune mai solicitantă, o urcare prin pădure pe un traseu tematic foarte bine amenajat, cu balustradă din lemn și din loc în loc cu plăcuțe de informare turistică ce cuprind informații despre flora și fauna din aria protejată și alte informații utile.

dsc09495

dsc09493

Ajunși la destinație, oboseala pricinuită de drum dispare, panorama ce se deschide în fața noastră și liniștea naturii induc o stare de acalmie și pace și permit călătorului să acumuleze toată imensitatea ce i se dezvăluie. După o binemeritată pauză de masă grupul de elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare a avut parte de o adevărată prelegere complexă despre Creasta Cocoșului.

dsc09509

dsc09583

Domnul director Ioan Denuț le-a descris geneza formațiunii, le-a prezentat o radiografie succintă a substratului geologic al zonei Baia Mare și le-a vorbit despre cadrul legislativ de declarare a ariilor naturale protejate în general și a Rezervației Creasta Cocoșului în particular.

Doamna Edit Pop, președinta Asociației EcoLogic, a abordat discuția din prisma calității sale de custode al acestei arii naturale protejate. A prezentat modalitățile prin care noi, ca cetățeni putem să ne implicam în protecția și conservarea unor astfel de obiective, a vorbit despre importanța voluntariatului și despre necesitatea implicării comunităților locale în protecția patrimoniului natural. După această prezentare participanții au primit din partea Asociației EcoLogic pliante și flyere de prezentare a Crestei Cocoșului și insigne realizate cu ocazia primei ediții a Zilei Crestei Cocoșului sărbătorită în 3 iulie.

dsc09613

dsc09593

La sfârșitul acestei drumeții, toți participanții au fost încântați de eveniment și și-au manifestat dorința de a repeta experiența, iar unii dintre ei și-au exprimat intenția de a se implica activ pe viitor în acțiunile de protecția mediului.

În încheiere am dori să le mulțumim tuturor participanților, în mod deosebit partenerilor noștri pentru colaborare, Asociația EcoLogic, Inspectoratul Școlar Județean, Clubul Creasta Cocoșului, Clubul de Speologie Montana, S.C. URBIS S.A. și d-lui director general Ion Pop pentru tot sprijinul acordat.

dsc09630

Zilele Europene ale Patrimoniului sărbătorite la Muzeul de Mineralogie

 

zeproLansate în 1985, Zilele europene ale patrimoniului au fost organizate începând din 1999, ca inițiativă comună a Comisiei Europene și a Consiliului Europei. Cele 50 de țări semnatare ale Convenției culturale europene iau parte la Zilele europene ale patrimoniului. Evenimentele culturale organizate pe parcursul unei luni aduc în prim-plan meșteșugurile și tradițiile, precum și arhitectura și arta locală, și vizează totodată promovarea înțelegerii reciproce între cetățenii europeni.

Din 1992 și în România, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanților ocazia să descopere atât monumente istorice cât și situri sau zone mai puțin cunoscute, care în mod obișnuit nu sunt accesibile publicului larg.

Cea de-a XXVI-a ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului va fi celebrată în România în data de 17 septembrie 2016 și va avea ca temă „Rolul determinant al comunităților locale în activitatea de definire și protejare a patrimoniului cultural”.

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare se alătură acestui demers propunând un program cultural special. Pe lângă vizitarea expozițiilor de la sediul Muzeului, expoziția permanentă și expoziția temporară „Mina Herja”, în data de 17 septembrie, Muzeul organizează în parteneriat cu Asociația EcoLogic, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Clubul de Turism „Creasta Cocoșului”, o vizită la aria protejată Creasta Cocoșului.

large_img_306

Plecarea se va face din Baia Mare de către un grup format din elevi ai Colegiului Națíonal „Gheorghe Șincai”, cadre didactice, personal din cadrul Muzeului, membrii ai asociației EcoLogic Baia Mare și membrii ai clubului „Creasta Cocoșului” cu un autobuz până la Hanul lui Pintea, de unde traseul se va continua pe jos.

Pe parcursul drumeției, specialiști din cadrul Muzeului de Mineralogie vor prezenta participanților modul de formare și caracteristicile geologice ale obiectivului vizitat, iar membrii Asociației EcoLogic, custozii acestei arii naturale protejate, le vor prezenta aspecte legate biodiversitatea zonei, activitățile tradiționale și turismul responsabil ca parte a integrării comunităților locale în protejarea patrimoniului.

 

Muzeul de Mineralogie prezent la un prestigios simpozion internațional

În perioada 9 – 11 septembrie 2016, în organizarea Societății de Geologie Economică a României, în colaborare cu Universitatea „1 Decembrie” Alba-Iulia, Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității București, Institutul Geologic al României și Societatea pentru protecția mediului geologic „Ludovic Mrazec”, s-a desfășurat „The 10-th International Symposium on Economic Geology”, sub deviza „Quo vadis Economic geology”. Simpozionul a fost precedat de o excursie tematică la Muzeul Aurului din Brad și urmat de una la Salina Turda.

0910-09-2016-134  0910-09-2016-260

Lucrările Simpozionului s-au desfășurat în „istoricele” spații ale Universității             „1 Decembrie” Alba-Iulia, din încântător de frumos renovata Cetate Alba Carolina. Au participat numeroși specialiști din România, Germania, Franța, Brazilia și Republica Moldova, de la instituții precum: Institutul Geologic al României, Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității București, Centrul Universitar Nord al Universității Tehnice Cluj-Napoca, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Institutul Național de Inginerie Fizică și Nucleară „Horia Hulubei” București-Măgurele, Institutul de Geodinamică „Sabba Ștefănescu” al Academiei Române, Universitatea din Petroșani, Universitatea „1 Decembrie” Alba-Iulia, DMT GmbH & Co. KG am Technologiepark Essen, Ecole de Mines de Saint Etienne, Federal University of Minas Gerais, Geological Institute Brazil. Programul din data de 10 septembrie a cuprins 10 prezentări orale, o sesiune cu 17 postere și o masă rotundă cu tema „The need of geological education in Romania”.0910-09-2016-261 0910-09-2016-265


Muzeul de Mineralogie din Baia Mare a fost reprezentat la Simpozion prin doi specialiști, care au expus trei comunicări orale. Ioan Denuț, directorul Muzeului a expus în lucrarea „Mineralogy Museum of Baia Mare – 40 years of activity”, cele mai importante realizări ale Muzeului de la înființarea Secției de Științe Naturale. Muzeograful Ionuț Bereș a prezentat cea mai recentă activitate în care este implicat Muzeul în lucrarea „Custody of natural protected areas – a new activity for Mineralogy Museum of Baia Mare”. La masa rotundă s-au purtat intense discuții pe subiectul propus de directorul Muzeului în comunicarea „Our need of geological education”.

0910-09-2016-294 0910-09-2016-305

Participarea Muzeului la manifestări științifice și publicarea de articole în reviste de specialitate este una din preocupările prioritate ale noastre, în dorința de a dezvolta proiecte de cercetare științifică. Prezența la Simpozionul internațional de la Alba-Iulia a fost un succes atât din punct de vedere al lucrărilor prezentate cât și al reînnodării sau stabilirii unor contacte noi cu specialiști și instituții din țară și străinătate.

0910-09-2016-310 0910-09-2016-317

135 flori de mină donate Muzeului de Mineralogie

 

De curând Muzeul de Mineralogie a primit o donație de 135 de eșantioane minerale ce au aparținut regretatului colecționar Ion Dănescu, fost inginer minier la E.M. Ilba.

Ion Dănescu s-a născut în comuna Moldoveni din județul Ialomița. A urmat cursurile Institutului de Mine din Petroșani, la Secția Inginerie Minieră, pe care le-a absolvit în anul 1965. În anul următor, 1966, este repartizat la Trustul Minier Baia Mare și își începe activitatea ca inginer minier la Exploatarea Minieră Nistru. După numai un an, în 1967, este transferat și lucrează la Exploatarea Minieră Ilba odată cu deschiderea acesteia. Începând cu anul 1982 își continuă activitatea în domeniul minier, la Institutul de Cercetări și Proiectări pentru Minereuri și Metalurgie Neferoasă Baia Mare, până la îndeplinirea condițiilor de pensionare, în anul 1991.

În perioada în care și-a desfășurat activitatea la Mina Ilba a parcurs treptele ierarhice specifice până la funcția de șef de sector, manifestând conștinciozitate și un devotament rar întâlnit, pentru meseria de inginer minier, pe care a urmat-o cu mult suflet. Pentru rezultatele deosebite obținute alături de colectivul de la Ilba a fost răsplătit cu medalia muncii în anul 1972 și cu Ordinul Muncii clasa a III-a în anul 1974. De asemenea, a fost menționat în cartea „La nord-vestul inimii – legendă și realitate”, apărută în anul 1977, la Editura Ion Creangă București, sub semnătura lui Sever Iuliu Utan. În calitatea deținută la E.M. Ilba s-a implicat activ și în susținerea sportului de performanță – handbalul și fotbalul.

La Institut și-a desfășurat activitatea în cadrul Laboratorului de Cercetări Miniere, ca și cercetător principal, dedicându-se în special studiilor privind gradul de recuperare al pierderilor de substanțe minerale utile, în procesele tehnologice de exploatare și prelucrare a minereurilor, de la minele din județul Maramureș.

Pasiunea pentru florile de mină a prins viață încă din primii ani de muncă la Mina Ilba și s-a concretizat prin realizarea unei colecții personale, gazduită în spații de el meșteșugite în propriul apartament, specifice fiecărei exploatări subterane din bazinul minier Baia Mare.

După pensionare, inginerul Ion Dănescu, obișnuit cu greutățile muncii în subteran, s-a dedicat completării și organizării colecției, precum și realizării de machete după turnuri și clădiri celebre din Baia Mare și din lume, utilizând materiale minerale.

Marea dorință a colecționarului Ion Dănescu a fost ca o parte din piesele, cu atâta grijă colecționate și păstrate, să fie donate Muzeului de Mineralogie din Baia Mare. Dorința i-a fost îndeplinită de familia dânsului – soția Letiția Dănescu și copiii Dan Dănescu și Daniela Birtoc – care au donat Muzeului nostru 135 de eșantioane minerale. Piesele provin de la diferite exploatări miniere ce au funcționat în zona Baia Mare, în special de la Mina Ilba, unde și-a desfășurat activitatea. O parte din piesele primite ca donație, cele de dimensiuni mai mari și care prezintă aspecte estetice și științifice deosebite, vor intra în patrimoniul muzeului, iar celelalte vor fi utilizate în principal în cadrul activităților educaționale organizate de Muzeu.

Dorim să adresăm cele mai sincere și profunde mulțumiri familiei Dănescu pentru că a rezistat, în ciuda contextului general, tendinței de valorificare comercială și a invitat Muzeul de Mineralogie să selecteze piesele pentru donație.

MULȚUMIM ION DĂNESCU!

 

Demersuri privind Muzeul mineritului maramureșan

În anul 2006 Consiliul Județean Maramureș, a cărui președinte era dl. dr. geol. Marinel Kovacs, a finanțat realizarea unui “Studiu de potenţial privind patrimoniul industrial minier al judeţului Maramures (PIMM) şi al oportunităţilor de valorificare a acestuia în scopuri muzeal – turistice”. Acest studiu, având ca obiectiv general crearea unei reţele de obiective muzeal – turistice pentru cercetarea şi prezentarea patrimoniul industrial minier şi geologic din judeţul Maramureș, a fost realizat de o echipă interdisciplinară alcătuită din specialiști în domenii de activitate relevante, de la mai multe instituții: Consiliul Județean Maramureș, Instituția Prefectului Maramureș, Compania Națională REMIN S.A. Baia Mare, Universitatea de Nord Baia Mare, Muzeul de Mineralogie Baia Mare, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, Clubul de Speologie Montana, Direcția pentru Cultură, Culte și Parimoniu Cultural Național Maramureș și Federația ONG Maramureș.   

Autorii studiului au evaluat în teren și întocmit ulterior 48 de fișe de obiective minier-geologice, grupate în 9 categorii, din care, pe baza mai multor criterii 100_1201vizând interesul pentru public și interesul pentru specialiști, au fost selectate în final 7 obiective, cu cel mai ridicat potențial de valorificare muzeal-turistică. Din nefericire, pentru toți actorii implicați și potențialii beneficiari, demersurile ulterioare, realizate de Consiliul Județean Maramureș la nivel local și național, pentru dobândirea unei incinte miniere, care apoi să fie amenajată prin intermediul unor fonduri europene, au rămas fără niciun rezultat, datorită blocajului administrativ.

Actual, la 10 ani de la realizarea studiului menționat, Muzeul Județean de100_1165 Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, în cadrul programului propriu de ”Extindere a ofertei muzeale”, își propune reluarea demersurilor anterioare privind înființarea unui Muzeu al mineritului maramureșan, care să funcționeze ca o secție a Muzeului de Mineralogie. Ideea vizează un așa-numit „muzeu viu”, organizat prin amenajarea unui spațiu reprezentând o fostă incintă sau perimetru minier, cu lucrările subterane aferente, pentru a oferi condiții sigure de vizitare.

În acest sens s-au purtat discuții și s-a înaintat un memoriu către conducerea Companiei Naționale a Metalelor Prețioase și Neferoase REMIN S.A. disponibil pe web-site-ul Muzeului), care și-a manifestat disponiblitatea pentru sprijinirea unui asemenea proiect.

028În urmă cu puțin timp la Baia Mare, în organizarea Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș și a Instituției Prefectului Maramureș, a avut loc o pre-consultare publică participativă privind strategia minieră pentru perioada 2017-2035, cu titlul „România 2035 – țară cu minerit durabil, transparent și curat – factor de progres economic, pentru bunăstarea cetățenilor”.

Prezent la această dezbatere, dl. director Ioan Denuț a prezentat pe scurt intențiile Muzeului de Mineralogie și a solicitat sprijin din partea 008Ministerului Economiei în implementarea acestui proiect. De asemenea, memoriu realizat în acest sens va fi transmis și Ministerului Economiei, în subordinea căruia își desfășoară activitatea CNMPN REMIN S.A.. Discuțiile purtate cu reprezentantul Ministerului Economiei, dl. Mihai Sorin Găman – director general adjunct, le considerăm foarte utile și ne îndreptățesc să sperăm că de această dată demersurile noastre nu vor rămâne sterile.

Ca și instiuție publică de cultură Muzeul de Mineralogie intenționează să solicite sprijin atât ministerului de resort, cât și Rețelei Naționale a Muzeelor din România, a cărei membru fondator este. De asemenea, considerăm oportună și necesară actualizarea studiului de potențial, având în vedere că în cei 10 ani scurși s-au produs modificări ale rețelelor de lucrări miniere subterane, atât prin aplicarea unor lucrări de închidere și reabilitare, dar și prin procese naturale specifice, de eroziune, subsidență sau colmatare. 

 

Programul Muzeului în perioada Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului

În perioada Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare va funcționa după următorul program:

Ziua
Program
Sâmbătă – 13 august 2016
09:00 – 17:00
Duminică – 14 august 2016
09:00 – 17:00
       Luni – 15 august 2016
09:00 – 17:00
      Marți – 16 august 2016
09:00 – 17:00
         Accesul în spațiile expoziționale se face până la ora 16.30.