„Noaptea Europeană a Muzeelor” bate „Ziua Internațională a Muzeelor”

page-0 Consiliul Internațional al Muzeelor  (International Council of Museum – ICOM), pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la rolul muzeelor în dezvoltarea societății,  a instituit  începând din anul 1977, cu prilejul celei de a 12-a Adunări Generale, sărbătorirea în fiecare an, pe 18 mai, a Zilei Internaționale a Muzeelor (International Museum Day). În fiecare an Comitetul consultativ al IMD alege o temă, astfel încât evenimentele și activitățile creative planificate de comunitatea muzeală internațională să aibă aibă un trend convergent. Tema anului 2015 - Muzee pentru o societate durabilă – evidențiază  rolul muzeelor în formarea publicului și capacitatea unică a acestora de a-l sensibiliza cu privire la utilizarea rațională a resurselor și la respectul față de viață.

ICOM prin web-site-ul propriu http://imd.icom.museum  promoveză în fiecare an Ziua Internațională a Muzeelor și sprijină instituțiile muzeale în organizarea unor evenimente proprii, prin publicarea unui ghid „How to prepare your International Museum Day”, dar și modele de banner, cărți poștale, afișe, etc.

În fiecare an, Ziua Internaționala a Muzeelor adună o participare a unui număr tot mai mare de muzee din întreaga lume. În 2014, 35.000 de muzee din 140 de țari au organizat manifestări dedicate zilei. Marcându-se pe continentul american, Oceania, Africa, Europa și Asia, acest eveniment international și-a confirmat popularitatea, potrivit site-ului http://imd.icom.museum 

logo-NM-2015De 11 ani publicul românesc se bucură de o noapte în care muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale pentru a celebra alături de alte mii de instituții similare din Europa Noaptea Muzeelor. De multă vreme nu mai este doar o sărbătoare a muzeelor ci și a partenerilor care, an de an, se alătură acestui eveniment ce animă orașul – instituții și organizații culturale, galerii de artă, studiouri de creație, ONG-uri istețe, bienale de artă, spații alternative, etc. Este practic o sărbătoare a industriilor culturale și creative deoarece muzeele sunt acum parte din ele. (http://www.noapteamuzeelor.ro/).

Primul eveniment de acest gen l-a reprezentat cel ce s-a desfășurat în anul 1997 în Berlin. Conceptul de acces gratuit a fost foarte bine primit astfel că în scurt timp a crescut foarte mult numărul instituțiilor organizatoare, precum și numărul de vizitatori. În 1999 manifestarea a fost preluată în Franța sub denumirea de „Primăvara muzeelor” (Printemps des musées), la propunerea Ministerului francez al culturii și comunicării, ea desfășurându-se primăvara, într-o zi de duminică. Ulterior (2001) evenimentul a fost organizat în toate țările semnatare ale convenției culturale a Consiliului Europei, fiind pus sub înaltul patronaj al Secretarului general și având ca public țintă în special persoane aflate în proximitatea muzeelor.

În 2005 acest eveniment este mutat pe durata nopții și schimbă publicul țintă, adresându-se tinerilor și familiilor ce își fac program în această perioadă, renăscând sub denumirea actuală – „Noaptea Muzeelor” și extinzându-se în toată Europa. El este organizat în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor. Începând din 2011 ICOM se alătură UNESCO și Consiliului Europei în patronarea acestui eveniment.

 În acest an „Noaptea Europeana a Muzeelor”, aflata la cea de-a 11-a ediție, are loc pe 16 mai. Și-au anunțat oferta de gratuitate peste 1.300 de muzee din Franța și aproximativ 3.400 din Europa, potrivit nuitdesmusees.culture.fr. În țara noastră s-au aliniat acestui demers, în anul 2014, 144 muzee și organizații culturale.

2015 05 16 Afis Noaptea Muzeelor web

La Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare în 16 mai a.c., între orele 19.00 – 00.30, perioadă în care s-au desfășurat activități dedicate „Nopții Muzeelor”, au participat un număr de 1.680 persoane, care au vizitat expoziția permanentă, expozițiile temporare, au audiat concertul susținut de Corala Armonia și au vizionat filme documentare cu tematică de științele naturii. În contrast, în ziua de 18 mai „Ziua Internațională a Muzelor”, când Muzeul nostru a fost deschis cu toate că a fost zi de luni,  deși activitățile desfășurate în cadrul Muzeului au fost aproximativ aceleași, totuși numărul vizitatorilor a fost semnificativ mai mic.

Din păcate „Ziua Internațională a Muzeelor” a trecut anul acesta aproape neobservată, la noi – în municipiu, în județ și în țară atât la nivel de muzee sau organizații culturale cât și în presa scrisă, televizată sau mediu online .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noaptea și ziua muzeelor

2015 05 16 Afis Noaptea Muzeelor web

 Lumini minerale în Noaptea Muzeelor”

eveniment organizat cu ocazia

NOPȚII EUROPENE A MUZEELOR

Sâmbătă, 16 mai 2015 (a 11-a ediţie)

și

ZILEI INTERNAȚIONALE A MUZEELOR  Luni, 18 mai 2015

 

 Expoziția temporară ”Culoarea – lumina mineralelor”

În Anul Internațional al Luminii ne-am propus organizarea unei expoziții temporare la sediul Muzeului având ca și tematică una din cele mai importante proprietăți ale mineralelor, pusă în evidență chiar prin procesele de interacțiune dintre razele luminoase și masa mineralelor – culoarea.

Expoziția ce va fi prezentată publicului vizitator în Noaptea Europeană a Muzeelor va cuprinde exponate majoritare din patrimoniul Muzeului grupate pe categorii de culori și specii minerale ce prezintă colorații diferite. De asemenea, vor fi scoase în evidență utilizările remarcabile pe care multe minerale le au ca și pigmenți în diferite domenii (materiale de construcții, mase ceramice, pictură, cosmetică etc.).

Concert – Corala Armonia din Baia Mare

Evenimentul va mai cuprinde un concert susținut de Corala Armonia din Baia Mare sub bagheta dirijor prof. Mihaela Bob Zăiceanu, un partener constant și foarte apreciat de publicul vizitator, al evenimentelor culturale organizate în cadrul Muzeului. Concertul va fi susținut vineri 16 mai, începând cu orele 19.30.

 Proiecții de filme documentare

Pentru cel mai tânăr public – școlari și liceeni – dar și pentru toți cei interesați vom difuza filme documentare cu tematică din domeniul științelor naturale: ipoteze privind formarea Pământului, manifestări vulcanice, cutremure și efectele acestora și apa ca resursă și factor de mediu.

Program de vizitare pentru Noaptea Europeană Muzeelor: 19.00 – 24.00

Program de vizitare pentru Ziua Internațională Muzeelor: 09.00 – 16.30

(ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)

Accesul este gratuit la toate manifestările.

Vă așteptăm!

Retrospectivă după „Zilele Maramureșului”

În cadrul manifestărilor „Zilele Maramureșului”, organizate de Consiliul Județean, Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a avut deosebita onoare de a găzdui și organiza activități științifice, culturale și educative, oferite publicului participant la aceste evenimente, dar și vizitatorilor Muzeului, în perioada 7 – 10 mai 2015.

Joi 7 mai, în prima zi a acestor manifestări la orele 15.00 a avut loc Vernisajul Expoziției temporare ”Culoarea – lumina mineralelor” expoziție organizată în contextul declarării anului  2015 de către  ONU ca fiind Anul Internațional al Luminii. Expoziția cuprinde 95 de eșantioane grupate în 8 vitrine, ce scot în evidență varietatea culorilor naturale din lumea minerală, tipurile de culori, precum și multiplele utilizări ale mineralelor ca și pigmenți în diferite domenii, precum masele ceramice, artă sau cosmetică.

În cuvântul de deschidere, directorul Muzeului dl. conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț, a punctat contextul internațional al realizării acestei expoziții, a definit culoarea mineralelor ca proprietate optică dependentă de lumină și a făcut o trecere în revistă a celor trei tipuri principale de clase de culori. În final a adresat mulțumiri colecționarilor particulari, care, pentru prima dată au fost invitați să participe, cu exponate, la o expoziție organizată în cadrul Muzeului.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La orele 16.00 a avut loc prezentarea oficială a lucrării ”Dicționarul geologilor care au lucrat în zona Baia Mare și ariile adiacente – ediția a II-a”, eveniment realizat în colaborare cu Societatea Geologică a României – Filiala Baia Mare. La acest eveniment aluat cuvântul dl. conf. univ. dr. Marinel Kovacs în calitate de președintele filialei Baia Mare a Societății Geologice a României și dl. geol. Oscar Edelstein aceștia punctând importanța editării acestei a doua ediții a Dicționarului dar și despre culegerea de date pentru realizarea faptică a acestei publicații. Din partea prefecturii județului a luat cuvântul dl. Prefect Anton Rohianu, acesta subliniind importanța deosebită a mineritului, respectiv a muncii geologilor, în dezvoltarea orașului și a industriei miniere în județul nostru. Din partea Consiliului Județean a vorbit dl. Președinte Zamfir Ciceu amintind, foarte frumos, despre „identitatea acestui brand de Țară adică Maramureșul” împletită în mod armonios cu ”identitatea minieră, industria minieră și geologică din Maramureș”. Din partea primăriei municipiului a vorbit Dl. Primar Cătălin Cherecheș referindu-se la „ceea ce a reprezentat industria minieră și IPEG Maramureș pentru România”. În final au luat cuvântul fostul director al IPEG Maramureș dl. ing. Cornel Grama și directorul Muzeului dl. Ioan Denuț.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Manifestările de Vineri 8 mai au fost dedicate Simpozionului ”Patrimoniul natural al Maramureșului” în cadrul căruia au fost prezentate lucrări care au evidențiat bogăția și varietatea capitalului natural al spațiului maramureșan și proiecte de succes pentru conservarea patrimoniului natural.

Lucrările și proiectele prezentate au fost: Aspecte ale biodiversității Maramureșului – Monica MARIAN, Centrul Universitar Nord din Baia Mare; Geosituri din patrimoniul natural al Maramureșului – Marinel KOVACS, Centrul Universitar Nord din Baia Mare;  Patrimoniul mineralogic al Maramureșului – Elisabeta FODOR, Anca COCIOTĂ, Muzeul de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare; Diversitatea capitalului natural din Cheile Lăpușului – Constantin FLAUT, Asociația Profesională GeommedPatrimoniul speologic al Maramureșului – Traian MINGHIRAȘ, Dan CIURTE, Clubul de Speologie Montană Baia Mare; Arii naturale protejate în județul Maramureș – Ioan DENUȚ, Muzeul de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare, Ileana GLODEAN, Agenția de Protecția Mediului Maramureș;  Maramureș – arie prioritară de conservare pentru WWF Programul Dunăre – Carpați România – Costel BUCUR, Alexandra PUȘCAȘ, WWF Programul Dunăre – Carpați; Parcul Natural Munții Maramureșului – casa noastră: natura! – Cătălina BOGDAN, Administrația Parcului Natural Munții Maramureșului;  Managementul durabil al sitului Natura 2000 Igniș – Ileana GLODEAN, Agenția de Protecția Mediului Maramureș;  Potențialul ecopeisagistic al Băii Mari – Oana MARE ROȘCA, Centrul Universitar Nord din Baia Mare; Platforma Natura 2000 Maramureș – instrument de planificare participativă în beneficiul comunităților și a naturii – Costel BUCUR, Alexandra PUȘCAȘ, WWF Programul Dunăre – Carpați; 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

În aceste zile dedicate Maramureșului, maramureșenilor și participanților din țară ți străinătate, Muzeul nostru a fost vizitat de un număr de 566 persoane.

Vă mulțumim că ne-ați onorat cu prezența!

„Zilele Maramureșului” la Muzeul de Mineralogie

În cadru manifestării „Zilele Maramureșului” ce se desfășoară în perioada 7 – 10 mai 2015, organizate de Consiliul  Județean Maramureș, Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare își propune să se alăture acestui demers prin organizarea unor serii de activități științifice, culturale și educative:

7.05.2015

Expoziția temporară ”Culoarea – lumina mineralelor” expoziție dedicată declarării de către ONU a anului 2015 ca An Internațional al Luminii, vernisajul expoziției va avea loc  la sediul Muzeului, la orele 15,00;

Prezentarea oficială a lucrării ”Dicționarul geologilor care au lucrat în zona Baia Mare și ariile adiacente – ediția a II-a” -  eveniment realizat în colaborare cu Societatea Geologică a României – Filiala Baia Mare. Evenimentul va avea loc  la sediul Muzeului la orele 16,00;

2015 05 07 - Afis expoz Lumina

Dictionar

 

 

 

 

 

 

 

 

8.05.2015

Simpozionul ”Patrimoniul natural al Maramureșului” - vor fi prezentate lucrări privind ariile naturale protejate, biodiversitatea,  geodiversitatea și proiecte specifice derulate în cadrul județului. Evenimentul va fi  realizat în colaborare cu Centrul Universitar Nord din Baia Mare și Agenția de Protecție a Mediului Maramureș și va începe la orele 10,00 la sediul Muzeului;


Expozița permanentă ”Minerit și civilizație în Maramureș”  - Muzeul de Mineralogie participă la această expoziție cu câteva vitrine mobile, în care vor fi prezentate eșantioane de minereuri din zona Baia Mare și eșantioane specifice de flori de mină, reprezentative pentru mineritului maramureșan. Vernisajul expoziției va avea loc la  sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, orele 14.30;


Expoziția Peisaje siderale” – expoziție temporară a artistului plastic Elisabeta Vereș Pietrar, deschisă la sediul Muzeului de Mineralogie, ce cuprinde un număr de 18 lucrări, majoritatea având teme inspirate din activitatea minieră specifică județului nostru. Expoziția este organizată în colaborare cu Centrul de excelență ”Porțile nordului” și Uniunea Artiștilor Plastici – Sucursala Maramureș.


Pe toată perioada derulării manifestărilor în cadrul primei ediții a ”Zilelor Maramureșului – 2015” accesul vizitatorilor la Muzeul de Mineralogie va fi gratuit.

 

”Ziua Muncii” sărbătorită prin muncă la Muzeu

Pentru a veni în sprijinul vizitatorilor care doresc să ne treacă pragul în acest sfârșit de săptămână lărgit, ocazionat de sărbătorirea Zilei Internaționale a Muncii, Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare va funcționa în zilele de 1, 2 și 3 mai 2015 după programul obișnuit: 09.00 – 17.00 (intrarea până la orele 16.30).

Vă așteptăm!

Săptămâna altfel la Muzeu

Săptămâna 6 – 10 aprilie 2015 a fost dedicată activităților extracuriculare și extrașcolare în cadrul programului „Școala altfel – Să știi mai multe, să fi mai bun”. În această săptămână elevii sunt stimulați să participe la acțiuni variate în contexte nonformale.

În cadrul acestui program național Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare s-a implicat într-o serie de activități, precum: organizarea vizitării expozițiilor permanentă și temporare de către grupurile de vizitatori, deschiderea expoziției „Culoarea – lumina mineralelor” – expoziție organizată în contextul ”2015 – Anul Internațional al Luminii”, precum și o expoziție de carte școlară pentru elevi și preșcolari, în colaborare cu reprezentanții zonali ai editurilor Ars Libri și Nomina.

În această perioadă muzeul a fost vizitat de 3.470 persoane, respectiv 119 grupuri din Maramureș – Baia Mare, Sighetu Marmației, și alte localități, dar și din județele Satu Mare, Sălaj, Cluj, Bistrița, Bihor, Alba Iulia, Sibiu, Suceava, Brașov, Ialomița. Marți 7 aprilie s-a înregistrat un maxim de 1.428 vizitatori.

Cu ocazia Olimpiadei de Limbi Romanice, Muzeul a încheiat un acord de parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș. În urma acestei colaborări Muzeul a fost vizitat de 600 elevi olimpici din toate orașele țării.

În săptămâna 6 – 10 aprilie 2015 a avut loc și ce-a de a VI-a ediție a acțiunii „Săptămâna familiei, săptămâna fără TV”. Concepută și demarată de către Asociația Zibo Help, acțiunea are ca scop reducerea timpului petrecut de copii în fața televizorului și a calculatorului și limitarea accesului copiilor la programele TV și web-site-urilor cu conținut neadecvat pentru vârsta lor. În cadrul acestei acțiuni a fost implicat și muzeul nostru (încă din anul 2010), iar în data de 8 aprilie am oferit intrare liberă, grupurilor care au prezentat la intrare „biletul ZIBO”. În cadrul acestui program au vizitat muzeul un număr de 87 elevii și profesori însoțitori, adică 6 grupuri.

Începând de joi 9 aprilie și până în 9 iunie 2015 la Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare se desfășoară campania  „Pofta de cunoaștere merită un sandwich” organizată împreună cu restaurantul McDonald’s. La achiziționarea unui bilet de intrare la muzeu se acordă un voucher, pe baza căruia restaurantul McDonald’s oferă, din partea casei, un sandwich sau un McPuișor.

DSCN3979DSCN4003

DSCN4012  DSCN4008

Picture 002            Picture 005

PROIECTUL ”MINERALOGIA PENTRU TOȚI”

Mineralele sunt substanțe naturale formate prin diferite procese geologice, ce intră în alcătuirea crustei terestre sau a ceea ce numim în mod obișnuit subsol. Fiecare mineral este alcătuit din unul sau mai multe elemente chimice (grupate sau nu în complecși ionici), legate între ele prin câteva tipuri de legături chimice și aranjate tridimensional într-o structură internă incredibil de ordonată, ce conferă acestor substanțe principala particularitate – starea cristalizată. Dacă, condițiile de formare sunt propice, această stuctură reticulară internă se concretizează în exterior prin dezvoltarea unor forme geometrice perfecte (cuprinzînd fețe, muchii și colțuri), cu simetrii remarcabile (evidențiate prin axe, plane și centru de simetrie), atât de apreciate din punct de vedere estetic.

În funcție de geometria rețelei cristaline mineralele se grupează în șapte sisteme de cristalizare: monoclinic, triclinic, rombic, romboedric, tetragonal, hexagonal și cubic. În funcție de compoziția chimică mineralele sunt grupate în opt clase: elemente native, oxizi și hidroxizi, sulfuri și sulfosăruri, halogenuri, carbonați (și compuși similari), sulfați (și compuși similari), fosfați (și compuși similari) și silicați. În momentul de față sunt descrise pe plan mondial peste 5.000 de specii minerale, dintre care International Mineralogical Association recunoaște ca specii valide 4.963. Dintre acestea, cele mai multe aparțin clasei silicaților, care este de departe cea mai importantă, atât ca număr cât și ca răspândire în natură.

În funcție de compoziția chimică, structura internă și condițiile de formare mineralele au proprietăți fizice dintre cele mai variate, care le fac deosebite atât din punct de vedere estetic, cât și utile în foarte multe domenii. Dintre aceste proprietăți cele mai importante sunt cele: morfologice (formele cristalografice sau concreșterile), mecanice (duritatea, elasticitatea și plasticitatea), optice (luciul și culoarea), electrice (conductibilitatea electrică, piezoelectricitatea), termice (conductibilitatea termică), magnetice (susceptibilitatea magnetică), densitatea și nu în ultimul rând radioactivitatea.

Pe lângă resursele vitale de care avem nevoie zilnic – aer, apă și hrană – resursele minerale sunt indispensabile în viața nostră modernă de astăzi, și la o simplă privire în jur, putem observa lesne, că marea majoritate a obiectelor, produselor, a bunurilor materiale în general, au la bază substanțe minerale. Clădirile și căile de comunicații sunt realizate din materiale de construcții preponderent fabricate din minerale, asociații de minerale – roci sau metale extrase din minerale. Vehiculele, în marea lor majoritate, sunt realizate din metale sau alte substanțe produse din materii prime minerale. Cele mai moderne dispozitive, aparate și echipamente actuale utilizate în electronică, telecomunicații sau captarea energiei prin sisteme neconvenționale, nu pot fi construite fără aportul mineral. Trebuie să remarcăm și resursele geologice, considerate sursele clasice de energie – combustibilii fosili (petrol, cărbuni și gaze naturale) și combustibilii nucleari – la care, chiar dacă sunt mai puțin prietenoase cu mediul, nu ne putem permite deocamdată să renunțăm. Nu este de loc de neglijat importanța pe care mineralele și elementele chimice conținute de acestea o au în menținerea sănătății umane și păstrarea unui echilibru în funcționarea organelor și sistemelor ce alcătuiesc corpul uman.

fff

Resursele minerale utile sunt identificate în subsol prin tehnici specifice de prospecțiune și explorare, apoi sunt exploatate prin tehnologii miniere adecvate și în continuare procesate, pentru a fi transformate în materii prime minerale sau bunuri de consum. La nivel internațional sunt numeroase instituții care realizează statistici referitoare la consumul de minerale anual sau pe cap de locuitor. Interesantă în acest sens am găsit statistica realizată de Minerals Education Coalition în anul 2014, care arată că fiecare copil american va consuma pe parcursul vieții o cantitate totală de 1.376 t minerale, metale și combustibili minerali, repartizate pe următoarele categorii: aur 54 g, cupru 441 kg, sare gemă 12,5 t, argilă 5,5 t, zinc 236 kg, roci, nisip și pietriș 535,7 t, petrol 272.823 l, plumb 403,3 kg, fosfași 7,9 t, cărbuni 208,7 t, aluminiu 2.591 kg, fier 11,2 t, ciment 20,5 t, gaz 192.440 m3, alte minerale și metale 24,7 t. Aceeași statistică mai oferă și consumurile anuale pe cap de locuitor, astfel: 4 t roci, 2,9 t nisip și pietriș, 260 kg ciment, 143 kg fier, 158 kg sare gemă, 100 kg fosfați, 70 kg argilă, 33 kg aluminiu, 5,5 kg cupru, 5 kg plumb, 3 kg zinc, 16 kg sodă calcinată, 2,3 kg mangan, 233 kg alte minerale nemetalice și 10 kg alte metale. La acestea se mai adaugă 3.467 l petrol, 2,7 t cărbuni, 2.446 m3 gaz și 82 g de uraniu pentru a produce energia consumată anual de fiecare persoană.

Proiectul ”Mineralogia pentru toți”, care debutează astăzi, vă este propus de către Muzeul de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare, în baza a unei colaborări cu cotidianul Graiul Maramureșului, pe care o dorim cât mai fructuoasă și durabilă. Scopul vizat este conștientizarea noastră a tuturor asupra importanței pe care mineralele o au în viața noastră de zi cu zi, nu doar ca flori de mină cu calități estetice ce ne încântă privirea, ci și ca substanțe indispensabile. În articolele ce vor urma – publicate în Graiul Maramureșului și pe website-ul Muzeului – vă propunem atenției câte un mineral, pe care îl vom defini și descrie pe scurt, îi vom prezenta principalele proprietăți, dar în primul rând dorim să descoperim împreună utilizările, dintre cele mai comune sau altele poate mult prea puțin cunoscute, subliniind astfel nevoia noastră de minerale.

Grafică: Zamfir Șomcutean                                                                                              Conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț                                                                                                      director – Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare