Un nou expert în Maramureș atestat de Ministerul Culturii

S-a îmbogățit lista experților culturali maramureșeni acreditați de Ministerul Culturii 

DSCN4827Clasarea bunurilor culturale mobile, adică încadrarea lor în una din cele două categorii juridice – fond și tezaur – ale patrimoniului cultural național mobil se face de către Comisia Națională a Muzeelor și colecțiilor, din cadrul Ministerului Culturii, în baza unui raport de expertiză. Acest raport poate fi întocmit doar de experți acreditați, de aceeași Comisie Națională a Muzeelor și Colecțiilor, prin aplicarea unor norme ce i-au în considerare mai multe criterii: studii de specialitate, vechimea în specialitate, cursuri de specializare, titluri științifice, lucrări publicate, experiență în domeniu.

La nivel național există un Registru al experților pentru patrimoniu cultural mobil (R1 – http://www.cimec.ro/scripts/RegistruExperti/PatrimoniulMobil_R1/sel.asp) ce cuprinde 893 de specialiști, grupați pe cele 5 domenii de patrimoniu: bunuri arheologice și istoric-documentare (482 experți), bunuri cu semnificație artistică (166 experți), bunuri cu semnificație etnografică (121 experți), bunuri de importanță științifică (103 experți), bunuri de importanță tehnică (21 experți).

În județul Maramureș sunt 18 experți acreditați în cadrul instituțiilor muzeale din Sighetu Marmației și Baia Mare, astfel: Muzeul Maramureșului - 9, Muzeul de Etnografie și Artă Populară -1, Muzeul de Istorie și Arheologie – 3, Muzeul de Mineralogie ”Victor Gorduza” – 5 (din care 2 activi actual în cadrul muzeului).

Cea mai recentă atestare este a d-lui dr. ing. Ioan DENUȚ, directorul Muzeului de Mineralogie (și conferențiar al Universității Tehnice din Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare),  acreditat ca expert în Domeniul Bunuri de importanță științifică – Specializarea mineralogie și petrologie, pe baza avizului Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor și a Atestatului nr. 908 din 26  mai 2015, emis de către Direcția Generală Juridică și Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii.

A 8-a expoziție cu flori de mină din Maramureș în Ungaria

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, organizează la Muzeul Național al Petrolului și Gazului din Zalaegerzeg expoziția intitulată „Splendori minerale din Maramureș – România”, în perioada iunie – septembrie 2015. Vernisajul expoziției a avut loc joi în 11 iunie 2015 bucurându-se de o prezenţă de peste 70 de persoane, cu multe personalităţi maghiare din domeniul geologiei și culturii, care au apreciat nespus de mult conţinutul şi prezentarea deosebită a expoziţiei.

citire mesaj director

presa Zala

În realizarea expoziţiei (83 de piese) s-a ţinut cont de mai multe aspecte: sistematica mineralogică – s-au expus cel puţin un exemplar din fiecare clasă (sulfuri şi sulfosăruri, carbonaţi, sulfaţi, halogenuri, wolframaţi, silicaţi), proprietăţile estetice deosebite (habitusurile remarcabile, combinaţiile de forme cristalografice, dimensiunile de excepţie ale unor cristale şi eşantioane, sau combinaţiile de culori: cuarţul alb în combinaţie cu sfaleritul negru, tetraedritul gri metalic în asociere cu calcitul roz, calcitul galben în asociaţie cu calcopirita aurie depusă pe cuarţ alb, etc), minerale reprezentative pentru regiune (cuarț, calcit rodocrozit, stibina, baritină, etc.), minerale descrise pentru prima oară în Maramureş (rodocrozit, semseyit, fizelyit, fülöppit, etc.), minerale reprezentative pentru fiecare mină din zonă: Baia Sprie, Cavnic, Herja, Ilba, Săsar – Dealul Crucii, Băiuţ, etc., precum şi raritatea unor minerale regăsite în zăcămintele din zonă (berthierit, cinabru, pirotină, wolframit, etc.).

sala Zala

pregatire expo Zala

Publicul prezent a fost interesat de activitatea muzeului nostru, precum şi de eşantioanele expuse (formarea, exploatarea, conservarea şi întreţinerea lor, etc). Prezenţa presei din localitate a fost un punct de încercare, datorită curiozităţii mari pe care au avut-o în legătură cu „creaţiile splendide ale Pământului din zona Maramureşului”. Materialele au apărut în aceeşi seară la postul local de televiziune şi a doua zi în presa scrisă.

oaspeti Zala

invitati Zala

Aceasta este cea de a 8-a expoziție organizată de Muzeul de Mineralogie din Baia Mare în Ungaria, după cele 7 anterioare în perioada 1990 – 2014.  Vizitatorii vor putea, astfel, să cunoască o parte a patrimoniului Muzeului nostru, care este considerat cel mai reprezentativ muzeu cu acest specific din ţară şi deţine una din cele mai mari colecţii regionale de minerale din Europa.

Ing. geol. Fodor Elisabeta-şef secţie Mineralogie - Comisar de expoziţie

Ambasadorul Iordaniei a vizitat Muzeul de Mineralogie

Excelența Sa,  Saker Malkawi ambasadorul Regatului Hașemit al Iordaniei la București  a fost prezent ieri 12.06.2015 în Municipiul Baia Mare pentru a participa la manifestarea „50 de ani de relații diplomatice dintre România și regatul Hașemit  al Iordaniei” organizată la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” în colaborare cu editura Proema și Asociația Nord de Cooperare Internațională.

Înaintea programului oficial, în jurul orei 10.30, Excelența Sa, Saker Malkawi, însoțit de încântătoarea sa fiica Neda Malakawi și de profesorul universitar doctor Mohammad Jaradat, rectorul Universităţii „Bogdan Vodă” din Cluj-Napoca, dorind să viziteze unul dintre cele mai importante obiective cultural turistice din Baia Mare, a ales Muzeul de Mineralogie. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oaspeții au fost încântați de caracteristicile cu totul deosebite ale exponatelor și au adresat numeroase întrebări domnului directorului Conf.univ.dr.ing Ioan Denut care i-a însoțit pe tot parcursul  vizitei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La final oaspeților le-au fost oferite publicații și materiale promoționale ale Muzeului, aceștia  oferind la rândul lor souveniruri  și materiale informative specifice Iordaniei. Cuvintele scrise în cartea de onoare stau mărturie experienței încântătoare pe care au trăit-o în Muzeul nostru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muzeul de Mineralogie la Zalaegerszeg – Ungaria

konyv01Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare va organiza la  Muzeul Național al Petrolului și Gazului Zalaegerszeg, Ungaria expoziția temporară “SPLENDORI MINERALE DIN MARAMUREȘ – ROMÂNIA”.

Numărul impresionant de eșantioane minerale cu calități estetice deosebite recoltate din minele din jurul orașului Baia Mare oferă regiunii dreptul de a fi considerată cea mai bogată deținătoare de flori de mină din România. Aceasta este  binecunoscută şi pe plan mondial datorită realizării a peste 40 de expoziții în afara graniţelor României.

Locuitorii orașului Zalaegerszeg și turiștii ce vor tranzita partea de vest a Ungariei sunt invitați, prin această expoziție, să cunoască o parte a patrimoniului Muzeului de  Mineralogie din Baia Mare, care este cel mai reprezentativ muzeu cu acest specific din țară și deține una din cele mai mari colecții regionale de minerale din Europa. Muzeul nostru a fost prezent în Ungaria cu un număr de 7 expoziții în următoarele localități: Miskolc (1990), Budapesta (2005, 2006), Szolnok (2006),  Sopron (2006), Debrecen (2007) și Nyirbator (2014).

Expoziția cuprinde un număr de 83 de eșantioane minerale, din toate clasele sistematicii mineralogice, minerale cu un colorit bogat, cu forme diverse și atractive din punct de vedere estetic, minerale care au mai făcut obiectul altor expoziții, dar și minerale care pentru prima oară vor părăsi spațiul depozitului sau vor călători dincolo de granițele țării.

         Deschiderea expoziției va avea loc la sediul Muzeul Național al Petrolului și Gazului Zalaegerszeg în 11.06.2015 la orele 16.00, și poate fi vizitată până la data de 11.09.2015.

Prin valoarea deosebită a patrimoniului muzeal, prin modul de prezentare și organizare a expoziției permanente, precum și prin numeroasele expoziții realizate în afara granițelor țării, Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare s-a impus în cadrul muzeelor din țară ca o unitate reprezentativă pentru muzeologia românească din domeniul științelor naturii.

Dacă tranzitați această zonă vă invităm să vizitați expoziția!

Expoziția „micilor artiști”

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe „Zilelele Culturale ale Municipiului Baia Mare” adică vineri 29.05.2015 orele 12.00 a fost vernisată, la Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, expoziția „Copilăria, artă și cunoaștere” organizată în colaborare cu Palatul Copiilor Baia Mare  și Grădinița nr. 33.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 În cadrul vernisajului au luat cuvântul dl. Conf. Univ. Dr. Ing. Ioan Denuț, -directorul Muzeul de Mineralogie Baia Mare, prof. Claudia Crăciun – director Palatul Copiilor, prof. dr. Mihaela Ganța – coordonator Cercul de ceramină și desen – și educ. Elvira Moșuț.

Expoziția este dedicată, copiilor, cu ocazia zilei de 1 iunie,  iar lucrările expuse  sunt picturi pe hârtie și picturi pe piatră, realizate în OLYMPUS DIGITAL CAMERA totalitate de copii, și pot fi văzute la Muzeu până la data de 3.07.2015.

Printre surprizele oferite „micilor artiști”, de către organizatori, se numără și prezența trupei de dans  „Spiridușii” coordonată de Amalia Fazakas profesor de dans modern – Palatul Copiilor, care a încântat prin prestația sa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Participanții la acest eveniment au fost copii școlari și preșcolari alături de părinți și cadre didactice, în număr de peste 120 persoane.

De „Zilelele Culturale ale Municipiului Baia Mare”, care s-au desfășurat în perioada 29.05 – 1.06.2015, muzeul nostru a fost vizitat de un număr de 763 peroane.

 

„Copilăria, artă și cunoaștere”

2015 afis Expo PC - MuzMin 2015 wÎn ziua de vineri 29.05.2015 Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare va organiza, în colaborare cu Palatul Copiilor Baia Mare – Cercul de ceramică și desen, sub coordonarea doamnei prof. dr. Mihaela Ganța – și Grădinița nr. 33 sub îndrumarea doamnei ed. Elvira Moșuț, expoziția „Copilăria, artă și cunoaștere”. 

Expoziția face parte din programul manifestărilor prilejuite de  „Zilelele Culturale ale Municipiului Baia Mare” și este dedicată zilei de 1 iunie – Ziua Internațională a Copilului. Lucrările prezentate în cadrul acestei expoziții sunt realizate, în totalitate,  de către copii,  subiectul unora dintre acestea  fiind chiar reproducerea „artistică” a unor eșantioane minerale.

„Trupa Spiridușii”,  coordonată de Amalia Fazakaș – profesor de dans modern de Palatul Copiilor, va completa evenimentul.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri 29.05.2015 la sediul Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare din B-dul Traian nr. 8 începând cu orele 12.00.

De „Zilelele Culturale ale Municipiului Baia Mare”, adică în perioada 29 mai – 1 iunie 2015, Muzeul v-a fi deschis pentru publicul vizitator între orele:  9.00 – 17.00.

Vă așteptăm!

„Noaptea Europeană a Muzeelor” bate „Ziua Internațională a Muzeelor”

page-0 Consiliul Internațional al Muzeelor  (International Council of Museum – ICOM), pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la rolul muzeelor în dezvoltarea societății,  a instituit  începând din anul 1977, cu prilejul celei de a 12-a Adunări Generale, sărbătorirea în fiecare an, pe 18 mai, a Zilei Internaționale a Muzeelor (International Museum Day). În fiecare an Comitetul consultativ al IMD alege o temă, astfel încât evenimentele și activitățile creative planificate de comunitatea muzeală internațională să aibă aibă un trend convergent. Tema anului 2015 - Muzee pentru o societate durabilă – evidențiază  rolul muzeelor în formarea publicului și capacitatea unică a acestora de a-l sensibiliza cu privire la utilizarea rațională a resurselor și la respectul față de viață.

ICOM prin web-site-ul propriu http://imd.icom.museum  promoveză în fiecare an Ziua Internațională a Muzeelor și sprijină instituțiile muzeale în organizarea unor evenimente proprii, prin publicarea unui ghid „How to prepare your International Museum Day”, dar și modele de banner, cărți poștale, afișe, etc.

În fiecare an, Ziua Internaționala a Muzeelor adună o participare a unui număr tot mai mare de muzee din întreaga lume. În 2014, 35.000 de muzee din 140 de țari au organizat manifestări dedicate zilei. Marcându-se pe continentul american, Oceania, Africa, Europa și Asia, acest eveniment international și-a confirmat popularitatea, potrivit site-ului http://imd.icom.museum 

logo-NM-2015De 11 ani publicul românesc se bucură de o noapte în care muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale pentru a celebra alături de alte mii de instituții similare din Europa Noaptea Muzeelor. De multă vreme nu mai este doar o sărbătoare a muzeelor ci și a partenerilor care, an de an, se alătură acestui eveniment ce animă orașul – instituții și organizații culturale, galerii de artă, studiouri de creație, ONG-uri istețe, bienale de artă, spații alternative, etc. Este practic o sărbătoare a industriilor culturale și creative deoarece muzeele sunt acum parte din ele. (http://www.noapteamuzeelor.ro/).

Primul eveniment de acest gen l-a reprezentat cel ce s-a desfășurat în anul 1997 în Berlin. Conceptul de acces gratuit a fost foarte bine primit astfel că în scurt timp a crescut foarte mult numărul instituțiilor organizatoare, precum și numărul de vizitatori. În 1999 manifestarea a fost preluată în Franța sub denumirea de „Primăvara muzeelor” (Printemps des musées), la propunerea Ministerului francez al culturii și comunicării, ea desfășurându-se primăvara, într-o zi de duminică. Ulterior (2001) evenimentul a fost organizat în toate țările semnatare ale convenției culturale a Consiliului Europei, fiind pus sub înaltul patronaj al Secretarului general și având ca public țintă în special persoane aflate în proximitatea muzeelor.

În 2005 acest eveniment este mutat pe durata nopții și schimbă publicul țintă, adresându-se tinerilor și familiilor ce își fac program în această perioadă, renăscând sub denumirea actuală – „Noaptea Muzeelor” și extinzându-se în toată Europa. El este organizat în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor. Începând din 2011 ICOM se alătură UNESCO și Consiliului Europei în patronarea acestui eveniment.

 În acest an „Noaptea Europeana a Muzeelor”, aflata la cea de-a 11-a ediție, are loc pe 16 mai. Și-au anunțat oferta de gratuitate peste 1.300 de muzee din Franța și aproximativ 3.400 din Europa, potrivit nuitdesmusees.culture.fr. În țara noastră s-au aliniat acestui demers, în anul 2014, 144 muzee și organizații culturale.

2015 05 16 Afis Noaptea Muzeelor web

La Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare în 16 mai a.c., între orele 19.00 – 00.30, perioadă în care s-au desfășurat activități dedicate „Nopții Muzeelor”, au participat un număr de 1.680 persoane, care au vizitat expoziția permanentă, expozițiile temporare, au audiat concertul susținut de Corala Armonia și au vizionat filme documentare cu tematică de științele naturii. În contrast, în ziua de 18 mai „Ziua Internațională a Muzelor”, când Muzeul nostru a fost deschis cu toate că a fost zi de luni,  deși activitățile desfășurate în cadrul Muzeului au fost aproximativ aceleași, totuși numărul vizitatorilor a fost semnificativ mai mic.

Din păcate „Ziua Internațională a Muzeelor” a trecut anul acesta aproape neobservată, la noi – în municipiu, în județ și în țară atât la nivel de muzee sau organizații culturale cât și în presa scrisă, televizată sau mediu online .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA