Zilele Maramureșului 2016 – programul Muzeului de Mineralogie

Baza A3 - simpozionEdiția a doua a „Zilelor Maramureșului” organizate de Consiliul Județean, va avea loc în acest an în perioada 6-8 mai, programul manifestărilor fiind unul bogat și încărcat de surprize. Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare își propune și de această dată să se alăture demersului prin organizarea unor serii de activități științifice, culturale și educative la care sunt invitați să participe maramureșeni și turiști de toate vârstele.

 Vineri 6.08.2016 începând cu orele 9.00 la sediul Muzeului nostru v-a avea loc – Simpozionul ştiinţific „Patrimoniul natural al Transilvaniei” unde se  vor prezenta lucrări privind ariile naturale protejate, biodiversitatea, geodiversitatea şi reprezentarea Reţelei Natura 2000 în Transilvania. Evenimentul este realizat în colaborare cu Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Agenţia de Protecţie a Mediului Maramureş, Garda de Mediu – Comisariatul Judeţean Maramureş și Societatea Geologică a României –Filiala Baia Mare.

 Expoziția temporară Ultimii dinozauri din Transilvania”, realizată în colaborare cu Direcția Patrimoniului Cultural Universitar, Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie şi Laboratorul de Paleotheriologie Paleontologia Vertebratelor al Departamentului de Geologie, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, a fost special prelungită pentru a se suprapune acestor manifestări. Expoziția prezintă caracteristicile dinozaurilor din zona insulară a Haţegului, din urmă cu 65 milioane de ani. Menționăm că „Zilele Maramureșului” sunt ultimele zile în care această inedită expoziție va mai putea fi vizitată în Baia Mare, urmând ca începând de săptămâna viitoare aceasta să fie itinerată la alte instituții muzeale din țară, care și-au exprimat dorința de a o găzdui.

 În zilele de 7 și 8 mai între orele 10.00 – 18.00 vom avea plăcerea de a participa la „Târgul de minerale” ce se va desfășura la Muzeul de Etnografie și Artă Populară, unde vizitatorii vor putea admira și achiziționa produse de tip suvenir confecționate din pietre semi-prețioase.

 Pe toată perioada derulării manifestărilor în cadrul celei de a doua ediții a ”Zilelor Maramureșului – 2016” accesul vizitatorilor la Muzeul de Mineralogie va fi gratuit.

Vă așteptăm!

Program Sărbători Pascale

        În perioada Sărbătorilor Pascale, Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare va funcționa după următorul program:

Ziua Program
29 aprilie 2016 09:00 – 17:00
30 aprilie 2016 09:00 – 14:00
1 mai 2016 închis
2 mai 2016 închis
3 mai 2016 09:00 – 17:00

         Accesul în spațiile expoziționale se face cu cel puțin o jumătate de oră înainte de ora închiderii.

„Școala Altfel” în anul 2016 la Muzeu

Programul ”Să știi mai multe, să fii mai bun!”  denumit și „Școala Altfel” s-a desfășurat anul acesta în perioada 18-22 aprilie şi a constat în derularea, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, a unui orar special format doar din activităţi cu caracter non-formal.

În cadrul acestui program național Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare s-a implicat activ, oferind vizitatorilor posibilitatea de a admira pe lângă expoziția permanentă a Muzeului și expoziția „Ultimii dinozauri din Transilvania”, o inedită abordare a dinozaurilor pitici din Transilvania și paleomediul în care aceștia au trăit, expoziție organizată în colaborare cu Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În această perioadă muzeul a fost vizitat de 5.498 de persoane, respectiv un total de 168 grupuri, din Baia Mare, Sighetu Marmației și alte localități maramureșene, dar și din județele: Satu Mare, Sălaj, Cluj, Bistrița, Bihor, Alba, Sibiu, Suceava, Brașov, Bacău și Mureș. Marți 23 aprilie s-a înregistrat un maxim de 1.600 de vizitatori.

Cu ocazia organizării la Baia Mare a Olimpiadei Naționale de Pregătire Sportivă Teoretică și a Olimpiadei Naționale de Arte Vizuale,  Muzeul a încheiat un acord de parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și cu Liceul de Artă Baia Mare. În urma acestor colaborări Muzeul a fost vizitat de peste 700 de olimpici alături de cadre didactice toate orașele țării.

În graficul de mai jos este prezentată situația numărului de vizitatori pe perioada derulării programului „Școala Altfel” pentru ultimii 3 ani și se poate observa cu ușurință diferența importantă dintre valorile expuse.

Scoala altfel

Cu acest prilej dorim să ne exprimăm gratitudinea către toți cei care ne-au vizitat săptămâna trecută, sprijinindu-ne astfel să atingem acest maxim neașteptat, cadrelor didactice însoțitoare ale grupurilor și instituțiilor colaboratoare: Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Liceul de Artă Baia Mare și Restaurantului McDonald’s.

DSC01166 DSC01147 DSC01047

DSC01045

[000064][000060]

[000053] [000038]

Vernisaj expozițional la Giurgiu – 160 de expoziții în 40 de ani de activitate

10888730_367235103456473_8904611209898941100_nDSCN6074DSCN6078DSCN6081DSCN6084DSCN6073DSCN6105DSCN6022La sfârșitul săptămânii trecute Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a inaugurat expoziția „Flori de mină maramureșene la Giurgiu”. Astfel, după o muncă de câteva săptămâni și o zi de joi extenuantă, vineri 15 aprilie 2016 la ora 10.30 a avut loc vernisajul acestei expoziții, așteptat cu mult interes de giurgiuveni. Expoziția reprezintă un record frumos pentru Muzeul nostru, fiind cea de a 160-a expoziție organizată în cei 40 de ani de activitate (de la înființarea în anul 1976 a Secției de Științe Naturale în cadrul Muzeului Județean Maramureș). De asemenea, este cea de a 66-a expoziție organizată în țară, pe lângă cele 51 la sediu și 43 în străinătate.

Expoziția de la Giurgiu a fost posibilă datorită invitației transmise de conducerea Muzeului Județean “Teohari Antonescu”, este rezultatul unor intenții exprimate și reînnoite în ultimii ani și reprezintă prima colaborare între muzeele noastre, pe care ne-o dorim cât mai lungă și fructuoasă. Expoziția cuprinde un număr de 83 de eșantioane – „flori de mină” – din colecția Muzeului, selectate pe criterii de reprezentativitate, pentru a acoperii exploatările miniere de la care provin, clasele sistematicii mineralogice și desigur specificitatea pieselor care au dat faima Muzeului nostru.

În deschiderea vernisajului a luat cuvântul dl. ing. Constantin Buduru director al Muzeului din Giurgiu. A continuat dl. conf. univ. dr. ing. Denuț Ioan – directorul Muzeului de Mineralogie, care s-a referit în discursul său la scopul acestei expoziții, istoricul muzeului și realizările expoziționale de-a lungul timpului, valoarea culturală a patrimoniului deținut de muzeu, dar și la florile de mină, formarea lor și speciile minerale descoperite și descrise pentru prima dată în zona Baia Mare.La vernisaj au fost prezenți aproximativ 80 de persoane, printre care primarul municipiului Giurgiu dl. ec. Nicolae Barbu, reprezentanți ai instituțiilor de cultură și cultelor religioase, precum și un număr mare de elevi și cadre didactice. Evenimentul a fost intens mediatizat de către cele trei televiziuni locale prezente: TVGiurgiu, MunteniaTV și ValahiaTV.

Piesele expuse vor putea fi admirate, de către publicul giurgiuvean dar și de turiștii români și străini aflați în tranzit prin municipiul port la Dunăre, până la data de 20 iulie 2016. Ulterior acestei date expoziția este posibil să poposească în spațiile expoziționale ale altor muzee din zona sudică a României sau la Muzeul din Ruse – Bulgaria.

 DSCN6045

Record de vizitatori în luna martie

Cea de-a treia lună a anului 2016 vine, la fel ca precedentele, cu o surpriză de proporții în ceea ce privește numărul de vizitatori. Încă o dată statisticile pe ultimii ani au fost doborâte, luna martie a anului 2016 aducând un impresionant număr de 2.014 vizitatori.

În graficul de mai jos este prezentată situația numărului de vizitatori din luna martie pentru ultimii ani și se poate observa cu ușurință diferența imensă dintre valorile expuse. În luna martie a anului curent numărul de vizitatori este de aproape patru ori mai mare decât numărul înregistrat în luna martie a anului 2015, iar comparativ cu datele înregistrate în această lună în 2014 și 2015 diferența de prezintă de patru până la cinci ori mai mare.vizitatori martie1

Începutul lunii martie nu previziona un asemenea număr total de vizitatori, dar începând cu cea de-a doua decadă a lunii, cifrele s-au schimbat simțitor. Primul moment în care s-a observat această creștere a fost cu ocazia prelegerii domnului profesor universitar doctor Vlad Codrea, şeful Laboratorului de Paleontologia Vertebratelor și Paleotheriologie, din cadrul Departamentului de Geologie al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca din data de 10 martie. Acesta a prezentat istoricul şi rezultatele cercetărilor paleontologice întreprinse pe teritoriul României privind viaţa şi evoluţia vieţuitoarelor din timpul Mezozoicului, prelegerea a fost organizată în contextul prezenței expoziției temporare „Ultimii dinozauri din Transilvania” la sediul Muzeului.

După această dată numărul de vizitatori a crescut considerabil, totodată crescând și numărul de grupuri care au vizitat Muzeul. Pe lângă grupurile de elevi din municipiul Baia Mare care ne-au vizitat în această perioadă, au fost înregistrate și 8 grupuri de vizitatori din Ungaria și un grup din Irlanda.

În ceea ce privește repartizarea pe grupe de vârstă a vizitatorilor din luna martie, aceasta este prezentată în graficul următor. Cel mai mare număr de vizitatori a fost reprezentat de elevi și studenți, urmați de adulți, preșcolari și pensionari.vizitatorimartie2

La fel ca după fiecare dintre aceste prime trei luni ale anului 2016, nu putem decât să ne declarăm foarte mulțumiți și încântați de aceste cifre impresionante și să sperăm și să acționăm astfel încât în lunile ce vor urma să înregistrăm valori similare.

Premieră expozițională la Giurgiu

afis expo flori de minaLa invitația domnului Constantin Buduru director executiv al Muzeului Județean “Teohari Antonescu” din Giurgiu avem deosebita plăcere de a organiza, la sediul central al acestui muzeu,  expoziția temporară „Flori de mină maramureșene la Giurgiu”.

Scopul realizării acestei expoziţii a fost acela de a prezenta publicul giurgiuvean aceste minunății ale subsolului maramureșan numite „flori de mină” şi de a  face cunoscut patrimoniul mineralogic unic, deţinut de județul Maramureș și valorificat prin Muzeu Județean de Mineralogie  „Victor Gorduza” Baia Mare.

În cadrul expoziției vor fi expuse 83 de flori de mină special alese pentru acest proiect cultural, dintre cele  peste 17.000 de eșantioane minerale aparținând colecției Muzeului nostru. Selecția pieselor s-a făcut luând în considerare mai multe criterii, astfel încât să cuprindă specimene din toate clasele sistematicii mineralogice, eșantioane cu calități estetice deosebite – dimensiuni de excepţie ale unor cristale, combinaţii de culori, forme cristalografice – minerale reprezentative pentru Maramureș, minerale descrise pentru prima oară în zona Baia Mare, minerale reprezentative pentru fiecare mină din zonă, precum şi minerale rare pe plan mondial.

Expoziția va fi vernisată vineri 15 aprilie, la ora 10.30, la sediul central al Muzeului  Județean “Teohari Antonescu”, din strada Constantin Dobrogeanu Gherea, nr. 3, Giurgiu și va putea fi vizitată până la data de 19 iulie 2016.

Vă așteptăm!

Documentații pentru custodia a trei arii protejate

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza”, ca și instituție culturală cu profil de știință și istorie naturală, consideră necesară implicarea sa în proiectele de protecție și conservare a ariilor naturale de interes geologic. De altfel, planul de management agreat și aprobat de Consiliul Județean Maramureș în anul 2014 include și un program denumit „Managementul geositurilor din nord-vestul României” având ca proiect principal „Conservarea patrimoniului geologic în cadrul natural”. Proiectul are ca obiective principale preluarea în custodie a unor arii  protejate de interes geologic și studiul, conservarea și promovarea științifică și turistică a siturilor geologice din zona de nord-vest a României cu o geodiversitate remarcabilă.

Pornind de la aceste premise, am profitat de oportunitatea oferită de deschiderea „Sesiunii 1/2016 privind atribuirea în custodie a ariilor naturale protejate” de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului și am elaborat și depus documentații pentru preluarea în custodie a trei arii naturale protejate de interes geologic: Rozeta de piatră IlbaColoanele de la Limpedea și Rezervația fosiliferă Chiuzbaia. Lista ariilor naturale protejate pentru care s-au putut depune dosare de candidatură în vederea atribuirii în custodie a fost aprobată prin Decizia Președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului nr. 142 din 29.02.2016.

Rozeta de piatră Ilba

Rozeta de piatră Ilba

Coloanele de la Limpedea

Coloanele de la Limpedea

Cele trei arii protejate au fost alese datorită diversității geologice, a distanței relativ mică față de sediul Muzeului și a potențialului turistic și științific oferit. Mai mult decât atât, Muzeul deține în colecțiile sale un număr de 2.130 eșantioane din Rezervația fosiliferă Chiuzbaia și are în expoziția permanentă o vitrină dedicată cu impresiuni foliare din rezervație.

Vitrină cu impresiuni foliare din Rezervația fosiliferă Chiuzbaia

Vitrină cu impresiuni foliare din Rezervația fosiliferă Chiuzbaia

În vederea exercitării custodiei s-au încheiat mai multe acorduri de parteneriat cu diverse instituții de învățământ, specialiști, primării și ONG-uri. În ultima lună s-a lucrat intens la elaborarea documentațiilor pentru toate cele trei arii naturale protejate, iar săptămâna trecută au fost depuse la sediul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din București.

 Potrivit art. 29 din Ordinul ministrului mediului și schimbărilor climatice nr. 1052/2014 privind aprobarea Metodologiei de atribuire în administrare şi custodie a ariilor naturale protejate următoarea etapă este cea de întocmirea raportului de evaluare de către comisia de evaluare, aprobarea acestuia de către conducătorul autorităţii responsabile şi afişarea pe site-ul autorităţii responsabile a punctajelor acordate dosarelor de candidatură. Așadar, suntem încrezători că la finalizarea acestei proceduri ne vom putea mândri cu noua calitate de custozii a celor trei arii naturale protejate.