MUZEUL DE MINERALOGIE ȘI PLANETARIUL BAIA MARE AU TRECUT LA PROGRAMUL DE VARĂ

Reamintim publicului nostru, că odată cu trecerea la ora oficială de vară a României (29 – 30 martie 2014) și programul Muzeului de Mineralogie Baia Mare s-a modificat după cum urmează: Marți – Duminică, deschis între orele 9.00 – 17.00, ultima intrare fiind posibilă la 16.30. Luni – închis.

La Planetariul Baia Mare, programul de vară este următorul: Marți – Duminică (8.00 – 16.00 pentru vizitarea expozițiilor), cu acces la demonstrațiile în cupolă pentru public în orele impare (9.00, 11.00, 13.00, 15.00). Luni – închis. 

Vă așteptăm!

ZIUA ZIBO DIN SĂPTĂMÂNA FAMILIEI, SĂPTĂMÂNA FĂRĂ TV – 9 APRILIE

APROAPE CEL MAI MARE EROU AL ZILELOR NOASTRE – ZIBO – SE ÎNTOARCE ȘI ÎN 2014! PE 9 APRILIE 2014 MUZEUL DE MINERALOGIE BAIA MARE OFERĂ ACCESUL GRATUIT GRUPURILOR ȘCOLARE CE VOR PREZENTA BILETUL ZIBO 

Muzeul de Mineralogie Baia Mare oferă accesul gratuit în 9 aprilie 2014 – Ziua Zibo, din cadrul ”Săptămânii Altfel – Săptămâna fără TV”, pentru grupurile școlare ce vor prezenta biletul Zibo. Intrați pe site-ul Zibo și descărcați biletul gratuit. Este recomandat să vă anunțați în prealabil vizita, programarea acesteia reducând timpul de așteptare a grupului Dumneavoastră!

Bulevardul Traian, nr. 8 – Muzeul de Mineralogie Baia Mare.
www.muzeuminbm.ro
Vă așteptăm!

Notă: Deși nu există restricții sau o limită pentru numărul de vizitatori cu acces gratuit, în ziua de 9 aprilie 2014, ZIUA ZIBO, vă rugăm să înțelegeți că accesul în muzeu a publicului școlar se va face într-o manieră care să asigure un parcurs și o experiență optimă de vizitare, ținând seama, însă și de protecția patrimoniului și regulile interne de vizitare în condiții speciale. 

DESPRE SĂPTĂMÂNA FAMILIEI – EDIȚIA A V-A

In saptamana 7 – 11 aprilie 2014 va avea loc ce-a de a Va editie a actiunii “Saptamana familiei, saptamana fara TV”. Conceputa si demarata incepand din anul 2010 de catre Asociatia Zibo Help, prin intermediul portalului Zibo.ro, actiunea “Saptamana  familiei, saptamana fara TV” s-a dovedit o reusita inca de la prima editie, avand un imapct important in randul profesorilor, elevilor si parintilor.

Datorita implicarii reprezentantilor celor peste 250 muzee, gradini zoologice si botanice partenere, a bibliotecilor judetene si in special a miilor de scoli participante, “Saptamana familiei, saptamana fara TV” a ajuns in acest an la cea de a Va editie, o EDITIE JUBILIARA.

Si in acest an punem la dispozitia profesorilor si scolilor interesate BILETUL de INTRARE GRATUITA pentru elevi, in data de 9 aprilie 2014, la muzeele, gradinile zoologice si botanice partenere.

Puteti descarca acest bilet aici:

bilet intrare gratuita la muzee

Nota!

Foarte, foarte IMPORTANT!!
Un bilet este valabil pentru o clasa de elevi. Dupa descarcarea biletului, pentru validare si programarea vizitei, va rugam sa consultati lista de muzee, gradini zoologice si botanice ce ofera INTRARE GRATUITA in 9 aprilie 2013, sa intrati pe pagina muzeului dorit si la sectiunea “Discutii” sa va programati, cu numarul de elevi cu care doriti sa participati. Programarea pe ore va fi facuta de reprezentantii muzeelor si gradinilor zoologice si botanice. Pentru a evita aglomerarile de la muzee, gradini zoologice,  va rugam sa respectati conditiile impuse de muzee, gradini zoologice.

Data limita pentru inscriere: 5 aprilie 2014, ora 16.00.
Important! Anumite muzee sau gradini zoologice ofera un numar maxim de participanti. Se aplica regula “primul inscris, primul servit”.
Lista muzeelor, gradinilor zoologice si botanice care ofera INTRARE GRATUITA in 9 aprilie 2014 in cadrul actiunii “Saptamana familiei, saptamana fara TV” va fi finalizata pana cel tarziu 20 martie 2014.
www.zibo.ro

ANUNŢ privind organizarea concursului de management în vederea încredinţării managementului Muzeului de Mineralogie Baia Mare

ROMÂNIA
CONSILIUL JUDEŢEAN MARAMUREŞ

ANUNŢ
privind organizarea concursului de management în vederea încredinţării managementului Muzeului de Mineralogie Baia Mare

În conformitate cu prevederile OUG nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Dispoziţiei Preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş nr. 69/2014, se organizează concurs de management în vederea încredinţării managementului Muzeului de Mineralogie Baia Mare.

Condiţiile de participare la concurs sunt:

 • Cetăţenie română sau a unuia dintre statele membre UE;
 • Capacitate deplină de exerciţiu;
 • Absolvent al studiilor universitare de lungă durată cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniile de licenţă:
  • Geologie;
  • Inginerie geologică;
 • Vechime de minimum 5 ani în specialitatea studiilor absolvite;
 • Nu a îndeplinit vârsta legală de pensionare pentru limită de vârstă;

Concursul va consta în analiza proiectelor de management, precum şi susţinerea acestora în cadrul unui interviu.

Proiectele de management şi dosarele de concurs se depun la compartimentul Resurse umane, cam. 129, până la data de 18 aprilie 2014, ora 10.00.

Anunţul, caietul de obiective şi conţinutul dosarului de concurs se afişează la sediul Consiliului Judeţean Maramureş şi pe pagina de internet a acestuia.

PREŞEDINTE
Zamfir Ciceu

Actele necesare
pentru dosarele de concurs de management în vederea încredinţării managementului la Muzeul de Mineralogie Baia Mare
 1. Cerere de înscriere la concurs adresată conducătorului instituţiei;
 2. Copie după actul de identitate;
 3. Copiile documentelor care să ateste nivelul studiilor şi ale altor acte care atestă îndeplinirea condiţiilor;
 4. Copie după carnetul de muncă, conform cu originalul sau după caz o adeverinţă care să ateste vechimea în muncă;
 5. Cazier judiciar sau o declaraţie pe proprie răspundere că nu are antecedente penale care să-l facă incompatibil cu funcţia pentru care candidează;
 6. Adeverinţă medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare;
 7. Curriculum vitae.
          Actele prevăzute vor fi prezentate şi în original în vederea conformităţii copiilor cu acestea.Regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului de management precum şi Caietul de obiective, aprobate prin Dispoziţia Preşedintelui Consiliului judeţean Maramureş nr. 69/2014, se găsesc în attachment.

INTRAREA LIBERĂ LA MUZEUL DE MINERALOGIE BAIA MARE ȘI PLANETARIU PENTRU DOAMNE ȘI DOMNIȘOARE DE ZIUA LOR: 8 MARTIE 2014

tulips

Ca un semn al înaltei aprecieri și a stimei pe care o purtăm femeii – doamnă sau domnișoară, tânără sau în vârstă, soție, fiică, mamă, bunică sau străbunică, dorim tuturor femeilor ca, în acest an, de ziua lor – 8 martie să accepte omagiul nostru și darul pe care Muzeul de Mineralogie Baia Mare dorește să-l ofere, respectiv o vizită gratuită la Muzeul de Mineralogie, de pe Bulevardul Traian, nr.8 și la Planetariul Baia Mare, de pe strada George Coșbuc, nr. 16.

Sâmbătă – 8 martie 2014 – intrare liberă la Muzeul de Mineralogie și Planetariu pentru doamne și domnișoare.

GLOBAL ALERT ABOUT MINERAL STOLEN FROM MINERALOGY MUSEUM BAIA MARE – ROMANIA

This slideshow requires JavaScript.

ALERT, STOLEN MINERAL, MASTERPIECE, Calcite ball black and white, 8 cm diameter, stolen from Mineralogy Museum Baia Mare, Romania, in 26 January 2014.

Please inform at muzmin@muzeuminbm.ro and contact local Police if you have any information about our mineral. Other reference: www.muzeuminbm.ro

CALCIT – MINA HERJA – FURAT DE LA MUZEUL DE MINERALOGIE BAIA MARE – TEZAUR NAȚIONAL – IMPORTANT – DACĂ DEȚINEȚI ORICE INFORMAȚIE REFERITOARE LA ACEST OBIECT, SUNAȚI LA POLIȚIE!

cropped-antet-site.jpg

În noaptea de Sâmbătă spre Duminică (25 spre 26 ianuarie 2014), din expoziția de bază a Muzeului de Mineralogie Baia Mare, din Bulevardul Traian, nr.8 – Baia Mare, jud. Maramureș, România,  a fost sustras unul dintre cele mai valoroase obiecte din colecția de minerale, o nestemată care nu are nevoie de nici o prezentare, pe care publicul a admirat-o decenii întregi în muzeu – ”Sfera” sau ”Bila”, o minune a naturii de formă sferică din calcit, cu separație duală aproape perfectă în alb și negru. Calcit – Mina Herja (8x8x8 cm) este o piesă unicat – clasată în categoria tezaur național și deci – aparține României, românilor, nouă tuturor. De aceea, este important, credem noi și vă adresăm rugămintea ca – dacă veți vedea, auzi sau obține informații despre acest obiect – să anunțați în cel mai scurt timp Poliția. Vă mulțumim anticipat și avem speranța și încrederea că acest obiect va fi recuperat în cel mai scurt timp.

ANUL 2013 LA MUZEUL DE MINERALOGIE ȘI PLANETARIUL BAIA MARE

 

Anul 2013 a fost un an de excelență pentru Muzeul de Mineralogie și Planetariul Baia Mare, atât în ceea ce privește diversitatea și generozitatea ofertei culturale, cât și în cea a feedback-ului oferit de publicul vizitator, numărul mare al participanților la evenimente culturale excepționale – precum Noaptea Muzeelor și Ziua Zibo din Săptămâna Familiei reprezentând una din premisele succesului reiterat al doilea an la rând prin rezultatele obținute: 55.738 de vizitatori direcți la sediu și în țară, în locațiile unde au fost organizate expoziții temporare ale muzeului.

Iar Muzeul de Mineralogie Baia Mare, ca și în anii anteriori, prin ambițiosul său program de schimburi culturale, a dus mai departe faima Maramureșului și a celebrelor sale flori de mină prin expozițiile organizate la Muzeul Județean ”Aurel Sacerdoțeanu” din Vâlcea, la Muzeul Regiunii Porților de Fier – Drobeta Turnu Severin, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București și Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău, Republica Moldova.

Trei evenimente cu caracter internațional au intărit prestigiul muzeului nostru – unul reprezentându-l expoziția „Memorii de Camee” – concepută și prezentată special pentru Muzeul de Mineralogie de către binecunoscuta artistă plastică de origine română, din Elveția, Anca Seel Constantin, al doilea fiind participarea în calitate de partener oficial pentru Baia Mare al Rețelei Naționale a Muzeelor, la evenimentul ”Noaptea Europeană a Muzeelor”, al treilea fiind expoziția de minerale prezentată la Chișinău.

Muzeul de Mineralogie Baia Mare a fost în anul 2013, succesiv – pentru câteva zile – capitala muzeologiei românești, prin găzduirea Adunării Generale Anuale a Rețelei Naționale a Muzeelor, cu participarea celor mai reprezentative și mai valoroase muzee din România și capitala astronomiei românești – prin conferința națională ”Cerul Românesc și Comparația cu alte Mitologii Stelare” conferință onorată de prezența unora dintre cele mai importante nume ale astronomiei românești contemporane, reprezentanți ai planetariilor, observatoarelor astronomice și asociațiilor cu profil astronomic, cu invitați speciali din străinătate.

Expozițiile ce au putut fi vizitate în 2013 la sediul muzeului și cel al planetariului sunt evidente exemple de colaborare culturală interinstituțională,  inter și transdisciplinară, vădind calitatea unui muzeu de talie europeană și aspirând la viziunea unui centru cultural modern capabil să se adapteze cerințelor secolului XXI: deschiderea majoră către public. Astfel expoziții precum ”Memorii de Camee”,  ”Fascinantul Deșert Atacama”, ”Artă Populară din Vâlcea”, ”Plante Fosile din Sud-Vestul Olteniei”, ”Memoria Clipei”, ”Mara – Cosău”, ”Sacralitate virtuală”, ”Sfânta Maria – între reprezentare iconografică și tradiție”, ”Sistemul Solar”, ”Constelații Românești Tradiționale”, ”Defileul Lăpușului” ș.am.d au suscitat un deosebit interes relevat prin numărul mare de vizitatori în statistica muzeului, asupra căreia ne vom pronunța imediat.

Anul 2013 a fost și un an al proiectelor, prin participarea la proiectul ”Noaptea Muzeelor în 4 acte” inițiat de RNMR și finanțat de AFCN, prin derularea proiectului inițiat chiar de Muzeul de Mineralogie – Planetariul Baia Mare, anume „Constelaţii Româneşti Tradiţionale – Etapa Naţională”, ce a consacrat capacitatea noastră de implementare a unui proiect de anvergură naţională cu aproape 20 de instituţii partenere și asociate din România şi prin debutul proiectului Pl@neTour, un proiect de colaborare transfrontalieră în domeniul turismului științific, proiect manageriat de Consiliul Județean Maramureș, prin Planetariul Baia Mare va beneficia de retehnologizarea facilității de proiecție stelară, prin inovarea proiectorului stelar.

În date statistice, Muzeul de Mineralogie Baia Mare a depășit subtil valorile anului trecut, obținând un total de 55.738 de vizitatori direcți la sediu și în afara sediului, valoare ce indică audienţa generală a muzeului.

Dintre cei 55.738 de vizitatori, 42.515 sunt vizitatori la sediu şi 13.223 sunt participanţi la activităţile muzeului şi planetariului organizate în diverse locaţii din ţară şi străinătate.

Din totalul de 55.738 de vizitatori ai muzeului şi planetariului – Muzeul de Mineralogie a atras 37.814 şi Planetariul Baia Mare a atras 17.924 vizitatori şi participanţi.

Tot din cei 55.738 de vizitatori, 6.500 de vizitatori au trecut pragul muzeului şi planetariului într-o singură zi, cu ocazia ”Nopţii Europene a Muzeelor ” din 2013, iar 10.000 de vizitatori au fost înregistrați în ”Săptămâna Familiei”, organizată prin diligențele Ministerului Educației Naționale și Asociației ”Zibo”. Adică 16.500 de vizitatori în numai 8 zile!

Din cei 55.738 de vizitatori, 25.231 au fost plătitori de bilete, iar 30.507 au fost contorizați prin bilete gratuite, cupoane, monitorizare digitală sau alte metode. Dintre cei 30.507 de vizitatori cu regim special,  9.654 au beneficiat de gratuitate, discount sau bilet întreg la vizitare în cadrul programului de schimb cultural cu alte instituții muzeale din România, 11.913 au beneficiat cu ocazii diverse de discount de 100% pentru vizitarea muzeului și planetariului (seri de observații, evenimente culturale de impact etc.), 1623 de vizitatori au ales și beneficiat de vizitarea gratuită doar a expozițiilor planetariului iar 1.500 de persoane au participat la vernisaje, lansări de carte sau au vizitat doar standul de publicații și suveniruri.

Cât privește structura publicului la Muzeul de Mineralogie au fost înregistrate nu mai puțin de 478 de vizite în grupuri organizate, iar la Planetariu 312 de asemenea vizite. Din totalul de 42.515 vizitatori la sediul muzeului și planetariului, 60% îl reprezintă publicul tânăr (copii, elevi, studenți etc.), iar 40% public adult. Un număr de 3.858 de vizitatori străini au trecut pragul muzeului și planetariului.

Ciprian Crișan – PR

Muzeul de Mineralogie Baia Mare