Bilanț de vizitatori la 6 luni

 

Prima jumătate a anului 2016 s-a dovedit a fi foarte fructuoasă pentru Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, în special în ceea ce privește numărul de vizitatori înregistrați.

După cum s-a putut observa și din articolele postate anterior referitor la acest subiect, în fiecare luna a acestui an numărul de vizitatori a înregistrat un record, reușindu-se astfel depășirea cifrelor din anii precedenți.

Un aspect ce a contribuit, credem noi decisiv, la înregistrarea acestui număr impresionant de vizitatori în 2016 este reprezentat de multitudinea de evenimente organizate – vernisaje expoziționale, prelegere tematică, simpozion științific, numeroase evenimente educaționale în baza parteneriatelor semnate cu diverse instituții de învățământ și organizații non-guvernamentale, precum și participarea în cadrul unor programe județene, naționale sau internaționale cum au fost: „Zilele Maramureșului”, „Săptămâna Școala Altfel”, „Ziua Internațională a Muzeelor” sau „Noaptea Europeană a Muzeelor”.

În graficul următor este prezentată evoluția numărului de vizitatori pentru prima jumătate a anului, evidențiindu-se creșterea realizată în 2016 comparativ cu anii anteriori.

1

 Se poate observa că față de prima jumătate a anului trecut s-a înregistrat o creștere de peste 4.000 de vizitatori, iar comparând valorile cu cele din 2014 se constată o diferență de peste 10.000 de vizitatori.

Și numărul de grupuri înregistrat în prima jumătate de an la Muzeul de Mineralogie prezintă o creștere semnificativă, comparativ cu valorile înregistrate în anii precedenți, aspect subliniat în graficul următor.

2

 De asemenea, se poate observa și tendința crescătoare a numărului de vizitatori străini, în prima jumătate a anului 2016 înregistrându-se cu peste 300 de vizitatori străini mai mulți decât în aceeași perioadă a anului trecut. Aceștia provin în general din țări precum: Ungaria, Israel, Polonia, Italia, Austria și Danemarca.

3

 În concluzie, dorim să adresăm mulțumiri tuturor vizitatorilor care au contribuit în această primă jumătate de an la înregistrarea acestor cifre impresionante și să ne exprimăm dorința că și cea de-a doua jumătate a anului 2016 să fie la fel de bogată, pentru a ne atinge ținta propusă – record anual de vizitatori.

Reflexii după vernisaj

În data de 15 iulie 2016, începând cu ora 12.00, la Galeria de Artă de la etajul 2 al Gold Plaza Shopping and Entertainment Center, s-a desfășurat vernisajul Expoziției temporare de fotografie Dunărea, Dobrogea, Delta”, organizată de Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, în colaborare cu Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea. La vernisaj au participat un număr mare de iubitori ai peisajelor naturale, printre care cadre didactice de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, reprezentanți ai instituțiilor de mediu din Baia Mare, ai presei locale și un numeros grup de studenți și cadre didactice de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București.

În debutul evenimentului a luat cuvântul directorul Muzeului – dl. conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț, care a vorbit despre activitățile desfășurate în acest an aniversar pentru muzeu (40 de ani de la înființarea Secției de Științele Naturii în cadrul fostului Muzeu Județean Maramureș), despre fructuoasa colaborare dintre instituțiile organizatoare și despre elementele de patrimoniu natural din nordul Dobrogei valorizate prin această expoziție. D-na dr. ing. Cristina Dinu – șeful Centrului Muzeal Eco-turistic Delta Dunării, a dat detalii despre ideea și istoricul expozițiiei, despre exponate și profesionalismul autorilor. În continuare a vorbit d-șoara conf. univ. dr. biol. Monica Marian – decan al Facultății de Științe din Baia Mare, care a subliniat importanța și unicitatea speciilor și ecosistemelor din Delta Dunării. În final dl. dr. Ștefan Mariș – directorul Centrului pentru Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș, a vorbit despre expozițiile de fotografie organizate și despre importanța științifică și în primul rând ca mijloc de exprimare artistică a fotografiei.

Expoziția va fi accesibilă vizitatorilor până la sfârșitul lunii august.

Vernisaj expozițional – ”Dunărea, Dobrogea, Delta”

 

Afis Expo Baia Mare - DDDSpațiul nord-dobrogean, din extremitatea sud-estică a României, alătură cel mai vechi – Munții Măcinului și cel mai nou teritoriu românesc – Delta Dunării. Substratul geologic cu trasături specifice, modelat în timp de factorii climatici, a permis dezvoltarea unor peisaje și ecosisteme specifice, cu o geodiversitate și biodiversitate remarcabile și unice pe teritoriul României. Valorile patrimoniale naturale întâlnite de-alungul Dunării, pe culmile dezgolite ale Măcinului sau în cea mai mare și titrată arie protejată de la noi din țară – Delta Dunării – au fost cu măiestrie imortalizate prin ochi de artist și redate în imagini fotografice de o frumusețe greu repetabilă.

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, în colaborare cu Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, din cadrul Institutului de Cercetări Eco-muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, organizează în perioada 15 iulie – 31 august 2016, la Galeria de Artă din cadrul Gold Plaza Baia Mare, Expoziția temporară „Dunărea, Dobrogea, Delta”. Aceasta cuprinde 60 de imagini fotografice color, realizate în diferite perioade ale anului, reprezentative pentru spațiul dobrogean – peisaje, floră, faună, cu accent deosebit pe habitate și specii protejate. Autorii fotografiilor sunt recunoscuți pentru profesionalismul și dragostea lor pentru natură: Daniel Petrescu, Valeriu Leonov, Mihai Baciu, Iliuță Goean, Mihai Petrescu. Vernisajul expoziției va avea loc în data de 15 iulie 2016, ora 12.00, la Galeria de Artă Gold Plaza, situată la etajul 2, în clădirea din str. Victoriei nr. 73.

Vă așteptăm cu drag!

 

 

Anunț – Concurs promovare

Muzeul Județean de Mineralogie ,, Victor Gorduza ” Baia Mare organizează concurs de promovare într-o funcție de conducere pe un post vacant pentru personalul angajat, în vederea ocuparii postului de contabil șef:

Nr. de posturi pentru care se organizează concurs de promovare

Nivelul postului

- de conducere-

Compartimentul în care se află postul

Denumirea

postului

1 post

Studii superioare economice

Financiar resurse umane și administrativ

Contabil șef

Mai multe detalii găsiți pe acest website la  secțiunea

INFORMAȚII / Concurs promovare post vacant

EXPOZIŢIA INTERNAŢIONALĂ DE MINERALE “MINERAL&GEM, 53eme SHOW, 23-26 IUNIE 2016, SAINTE-MARIE AUX MINES, FRANCE”

Afis Sainte MarieExpoziţia de minerale de la Sainte-Marie aux Mine se constituie în unul dintre cele mai mari şi importante evenimente anuale de acest gen din Europa. Este prilejul ideal de a se reuni, în spaţii expoziţionale generoase, colecţionari şi dealeri de minerale şi geme din întreaga lume.

Evenimentul s-a desfăşurat pe două secţiuni importante: secţiunea de geme şi cea de minerale. Având la dispoziţie peste 37.000 de m2, cei peste 930 de ofertanţi din 52 de ţări au avut posibilitatea să-şi facă cunoscută oferta de minerale, pietre preţioase şi semipreţioase, fosile, meteoriţi şi echipamente de prelucrare a rocilor şi mineralelor. Dimensiunea culturală a evenimentului a fost asigurată de o serie de activităţi, nu de puţine ori interdisciplinare, deosebit de variate: exterior
simpozioane, expoziţii tematice, conferinţe, prezentări de modă în domeniul pietrelor preţioase şi, nu în ultimul rând, workshopuri cu un accent deosebit în implicarea tinerilor.

Specialiştii muzeului nostru, prin natura atribuţiunilor de serviciu, de membri în Comisia de Evaluare şi Achiziţii Patrimoniu Cultural, prezenţi la interioreveniment, au parcurs toate standurile expoziţiei de mineralogie, interesaţi în special de prezenţa pe piaţă a speciilor minerale şi paragenezelor specifice Băii Mari, precum şi de cele provenite din alte perimetre cu o mineralogie compatibilă cu cea a zonei noastre. S-a avut în vedere şi promovarea imaginii muzeului prin contactele stabilite precum şi prin difuzarea de materiale de prezentare a esantioanespecificului patrimoniului nostru muzeal. De asemenea, au fost interesaţi de oferta workshopurilor adresate mai ales tinerei generaţii, atragerea acestei categorii fiind un deziderat deosebit de important; printr-o prezentare grafică deosebită şi utilizând o gamă surprinzătoare de materiale, copii şi tinerii sunt încurajaţi să înteleagă fenomene şi procese geologice relativ complexe.

În concluzie, evenimentul de la Sainte Marie aux Mine a fost deosebit de benefic pentru deschiderea spre lume şi spre cele mai noi informaţii în domeniu spre care instituţia noastră va tinde mereu.

Program special de Rusalii

      În perioada Sărbătorii Rusaliilor, Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare va funcționa după următorul program:

Ziua
Program
Vineri – 17 iunie 2016
09:00 – 17:00
Sâmbătă – 18 iunie 2016
09:00 – 17:00
Duminică – 19 iunie 2016
09:00 – 17:00
Luni – 20 iunie 2016
09:00 – 17:00
         Accesul în spațiile expoziționale se face cu cel puțin o jumătate de oră înainte de ora închiderii.

Luna mai – 1000 de vizitatori străini

Luna mai a fost o luna plină de evenimente pentru Muzeul de Mineralogie. A debutat cu simpozionul „Patrimoniul natural al Transilvaniei” în data de 6 mai, apoi a continuat cu Târgul de Minerale, evenimente organizate în cadrul manifestării „Zilele Maramureșului”. În data de 18 mai pentru a celebra „Ziua Internațională a Muzeelor” a fost organizat vernisajul expoziției „Mina Herja”, iar în 21 mai a fost sărbătorită alături de muzee românești și europene, cu porțile deschise, „Noaptea Europeană a Muzeelor”.

Aceste evenimente s-au concretizat într-un număr foarte mare de vizitatori înregistrați, respectiv 4.996 pentru întreaga lună. Comparativ cu anii precendenți cifra înregistrată este mai mult decât mulțumitoare, deoarece reprezintă un record de vizitatori pentru luna mai. Acest lucru este evidențiat în graficul de mai jos, unde se poate observa că față de anul 2015 numărul de vizitatori a crescut cu 500 de persoane, dar față de luna mai a anului 2014 cifra s-a dublat.

v1

Statistica pe grupe de vârstă, prezentată grafic mai jos, evidențiază faptul că aproximativ jumătate din numărul de vizitatori ai lunii mai au fost elevi și studenți, iar cealaltă jumătate a fost formată preponderent din adulți, numărul preșcolarilor și a pensionarilor fiind relativ mic.

v2

Referitor la numărul de grupuri înregistrat în luna mai la Muzeu, acesta a fost de 62, din care 36 de grupuri din România și 26 din străinătate. Trebuie să menționăm că cele 26 de grupuri, cuprinzând aproximativ 1.000 de persoane, din opt țări europe care ne-au vizitat, reprezintă un record de vizitatori străini pentru Muzeul nostru. Țările din care provin turiștii sunt: Danemarca, Israel, Germania, Polonia, Italia, Austria, Elveția și Ungaria.

Adresăm mulțumirile noastre tuturor vizitatorilor care au trecut pragul Muzeului de Mineralogie în această lună și care au făcut posibilă înregistrarea unor noi recorduri.

Pentru lunile următoare ne dorim să continuăm tendința crescătoare ce a caracterizat fiecare lună din acest an, prin depășirea valorilor înregistrate în anii precedenți în ceea ce privește numărul de vizitatori și de asemenea să oferim în continuare publicului nostru evenimente culturale diversificate prin tematică și atractive prin conținut.