Tablouri donate Muzeului la final de expoziție

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSCN5448Expoziția „Peisaje siderale”,  una dintre cele mai longevive expoziții temporare găzduite de Muzeul de Mineralogie , și-a închis porțile la data de 28.07.2015. Este vorba de expoziția de pictură  a artistei plastice Elisabeta Veress Pietrar, organizată în colaborare cu Centrul de excelență „Porțile Nordului” și Uniunea Artiștilor Plastici – Sucursala Maramureș. Expoziția, vernisată în 5 august 2014, a cuprins 18 lucrări, cu tematică inspirată din activitatea minieră specifică județului nostru și a zonei Cavnic, oraș în care artista trăiește. La final de expoziție d-na Veress a donat Muzeului de Mineralogie două dintre tablourile care reflectă cel mai fidel activitatea căreia muzeul nostru îi datorează existența, lucrările „Mineritul” și „Spre adâncuri”.

Adresăm mulțumiri și pe această cale artistei și în speranța unor viitoare colaborări cel puțin la fel de fructuoase, îi dorim mult succes!

ANUNȚ

DictionarSocietatea Geologică a României – Filiala Baia Mare,

invită pe toți geologii care se regăsesc în lucrarea „Dicționarul geologilor care au lucrat în zona Baia Mare și ariile adiacente” – ediția revizuită și adăugită, tipărită la Editura RISOPRINT Cluj-Napoca și lansată anul acesta în luna mai la Baia Mare și în luna iunie la București, să își ridice direct sau prin intermediari, exemplarul propriu oferit gratuit, de la sediul Muzeului de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare  din bd. Traian nr. 8, în intervalul de timp corespunzător orarului de funcționare: de marți până duminică, între orele 09.00 – 17.00 (pentru zilele de sâmbătă și duminică vă rugăm să sunați în prealabil la nr. 0735881398 – d-na ing. geol. Elisabeta Fodor).

STUDENȚI GEOLOGI LA MUZEUL DE MINERALOGIE

În ultimele zile Muzeul de Mineralogie a fost vizitat de peste 600 persoane, printre aceștia, am avut deosebita plăcere de a-i primi și pe studenții de la facultățile de profil din țară, mai precis de la Facultatea de Petrol – Gaze Ploiești, Facultatea de Biologie și Geologie Cluj – din cadrul Universității Babeș Bolyai însoțiți de conf. dr. Marcel Benea și d-na Agnes Gal (secția maghiară),  și nu în ultimul rând studenții de la Facultatea de Geologie și Geofizică București, alături de conf. dr. ing. Sorin Udubasa, conf. dr. ing. Lucian Petrescu și dl. Ilie Paul – tehnician.

Le mulțumim că ne-au onorat cu prezența, la fel ca în fiecare an!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Un nou expert în Maramureș atestat de Ministerul Culturii

S-a îmbogățit lista experților culturali maramureșeni acreditați de Ministerul Culturii 

DSCN4827Clasarea bunurilor culturale mobile, adică încadrarea lor în una din cele două categorii juridice – fond și tezaur – ale patrimoniului cultural național mobil se face de către Comisia Națională a Muzeelor și colecțiilor, din cadrul Ministerului Culturii, în baza unui raport de expertiză. Acest raport poate fi întocmit doar de experți acreditați, de aceeași Comisie Națională a Muzeelor și Colecțiilor, prin aplicarea unor norme ce i-au în considerare mai multe criterii: studii de specialitate, vechimea în specialitate, cursuri de specializare, titluri științifice, lucrări publicate, experiență în domeniu.

La nivel național există un Registru al experților pentru patrimoniu cultural mobil (R1 – http://www.cimec.ro/scripts/RegistruExperti/PatrimoniulMobil_R1/sel.asp) ce cuprinde 893 de specialiști, grupați pe cele 5 domenii de patrimoniu: bunuri arheologice și istoric-documentare (482 experți), bunuri cu semnificație artistică (166 experți), bunuri cu semnificație etnografică (121 experți), bunuri de importanță științifică (103 experți), bunuri de importanță tehnică (21 experți).

În județul Maramureș sunt 18 experți acreditați în cadrul instituțiilor muzeale din Sighetu Marmației și Baia Mare, astfel: Muzeul Maramureșului - 9, Muzeul de Etnografie și Artă Populară -1, Muzeul de Istorie și Arheologie – 3, Muzeul de Mineralogie ”Victor Gorduza” – 5 (din care 2 activi actual în cadrul muzeului).

Cea mai recentă atestare este a d-lui dr. ing. Ioan DENUȚ, directorul Muzeului de Mineralogie (și conferențiar al Universității Tehnice din Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare),  acreditat ca expert în Domeniul Bunuri de importanță științifică – Specializarea mineralogie și petrologie, pe baza avizului Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor și a Atestatului nr. 908 din 26  mai 2015, emis de către Direcția Generală Juridică și Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii.

A 8-a expoziție cu flori de mină din Maramureș în Ungaria

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, organizează la Muzeul Național al Petrolului și Gazului din Zalaegerzeg expoziția intitulată „Splendori minerale din Maramureș – România”, în perioada iunie – septembrie 2015. Vernisajul expoziției a avut loc joi în 11 iunie 2015 bucurându-se de o prezenţă de peste 70 de persoane, cu multe personalităţi maghiare din domeniul geologiei și culturii, care au apreciat nespus de mult conţinutul şi prezentarea deosebită a expoziţiei.

citire mesaj director

presa Zala

În realizarea expoziţiei (83 de piese) s-a ţinut cont de mai multe aspecte: sistematica mineralogică – s-au expus cel puţin un exemplar din fiecare clasă (sulfuri şi sulfosăruri, carbonaţi, sulfaţi, halogenuri, wolframaţi, silicaţi), proprietăţile estetice deosebite (habitusurile remarcabile, combinaţiile de forme cristalografice, dimensiunile de excepţie ale unor cristale şi eşantioane, sau combinaţiile de culori: cuarţul alb în combinaţie cu sfaleritul negru, tetraedritul gri metalic în asociere cu calcitul roz, calcitul galben în asociaţie cu calcopirita aurie depusă pe cuarţ alb, etc), minerale reprezentative pentru regiune (cuarț, calcit rodocrozit, stibina, baritină, etc.), minerale descrise pentru prima oară în Maramureş (rodocrozit, semseyit, fizelyit, fülöppit, etc.), minerale reprezentative pentru fiecare mină din zonă: Baia Sprie, Cavnic, Herja, Ilba, Săsar – Dealul Crucii, Băiuţ, etc., precum şi raritatea unor minerale regăsite în zăcămintele din zonă (berthierit, cinabru, pirotină, wolframit, etc.).

sala Zala

pregatire expo Zala

Publicul prezent a fost interesat de activitatea muzeului nostru, precum şi de eşantioanele expuse (formarea, exploatarea, conservarea şi întreţinerea lor, etc). Prezenţa presei din localitate a fost un punct de încercare, datorită curiozităţii mari pe care au avut-o în legătură cu „creaţiile splendide ale Pământului din zona Maramureşului”. Materialele au apărut în aceeşi seară la postul local de televiziune şi a doua zi în presa scrisă.

oaspeti Zala

invitati Zala

Aceasta este cea de a 8-a expoziție organizată de Muzeul de Mineralogie din Baia Mare în Ungaria, după cele 7 anterioare în perioada 1990 – 2014.  Vizitatorii vor putea, astfel, să cunoască o parte a patrimoniului Muzeului nostru, care este considerat cel mai reprezentativ muzeu cu acest specific din ţară şi deţine una din cele mai mari colecţii regionale de minerale din Europa.

Ing. geol. Fodor Elisabeta-şef secţie Mineralogie - Comisar de expoziţie

Ambasadorul Iordaniei a vizitat Muzeul de Mineralogie

Excelența Sa,  Saker Malkawi ambasadorul Regatului Hașemit al Iordaniei la București  a fost prezent ieri 12.06.2015 în Municipiul Baia Mare pentru a participa la manifestarea „50 de ani de relații diplomatice dintre România și regatul Hașemit  al Iordaniei” organizată la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” în colaborare cu editura Proema și Asociația Nord de Cooperare Internațională.

Înaintea programului oficial, în jurul orei 10.30, Excelența Sa, Saker Malkawi, însoțit de încântătoarea sa fiica Neda Malakawi și de profesorul universitar doctor Mohammad Jaradat, rectorul Universităţii „Bogdan Vodă” din Cluj-Napoca, dorind să viziteze unul dintre cele mai importante obiective cultural turistice din Baia Mare, a ales Muzeul de Mineralogie. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oaspeții au fost încântați de caracteristicile cu totul deosebite ale exponatelor și au adresat numeroase întrebări domnului directorului Conf.univ.dr.ing Ioan Denut care i-a însoțit pe tot parcursul  vizitei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La final oaspeților le-au fost oferite publicații și materiale promoționale ale Muzeului, aceștia  oferind la rândul lor souveniruri  și materiale informative specifice Iordaniei. Cuvintele scrise în cartea de onoare stau mărturie experienței încântătoare pe care au trăit-o în Muzeul nostru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muzeul de Mineralogie la Zalaegerszeg – Ungaria

konyv01Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare va organiza la  Muzeul Național al Petrolului și Gazului Zalaegerszeg, Ungaria expoziția temporară “SPLENDORI MINERALE DIN MARAMUREȘ – ROMÂNIA”.

Numărul impresionant de eșantioane minerale cu calități estetice deosebite recoltate din minele din jurul orașului Baia Mare oferă regiunii dreptul de a fi considerată cea mai bogată deținătoare de flori de mină din România. Aceasta este  binecunoscută şi pe plan mondial datorită realizării a peste 40 de expoziții în afara graniţelor României.

Locuitorii orașului Zalaegerszeg și turiștii ce vor tranzita partea de vest a Ungariei sunt invitați, prin această expoziție, să cunoască o parte a patrimoniului Muzeului de  Mineralogie din Baia Mare, care este cel mai reprezentativ muzeu cu acest specific din țară și deține una din cele mai mari colecții regionale de minerale din Europa. Muzeul nostru a fost prezent în Ungaria cu un număr de 7 expoziții în următoarele localități: Miskolc (1990), Budapesta (2005, 2006), Szolnok (2006),  Sopron (2006), Debrecen (2007) și Nyirbator (2014).

Expoziția cuprinde un număr de 83 de eșantioane minerale, din toate clasele sistematicii mineralogice, minerale cu un colorit bogat, cu forme diverse și atractive din punct de vedere estetic, minerale care au mai făcut obiectul altor expoziții, dar și minerale care pentru prima oară vor părăsi spațiul depozitului sau vor călători dincolo de granițele țării.

         Deschiderea expoziției va avea loc la sediul Muzeul Național al Petrolului și Gazului Zalaegerszeg în 11.06.2015 la orele 16.00, și poate fi vizitată până la data de 11.09.2015.

Prin valoarea deosebită a patrimoniului muzeal, prin modul de prezentare și organizare a expoziției permanente, precum și prin numeroasele expoziții realizate în afara granițelor țării, Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare s-a impus în cadrul muzeelor din țară ca o unitate reprezentativă pentru muzeologia românească din domeniul științelor naturii.

Dacă tranzitați această zonă vă invităm să vizitați expoziția!