La un an de la furt

În urmă cu un an, în noaptea de 25 spre 26 ianuarie (sâmbăta spre duminica) la orele 03.00, din Expoziția permanentă a Muzeului de Mineralogie de la etajul clădirii de pe b-dul Traian nr. 8, era sustrasă prin efracție una dintre cele mai valoroase piese din colecția Muzeului și a patrimoniului cultural național mobil – concreșterea sferoidală de calcit, cu diametru de 8 cm, jumătate de culoare albă, jumătate neagră.

calcite - Herja Mine - stolen from mineralogy museum - scaled

Infractorul, la adăpostul nopții, a escaladat zidul din spatele clădirii Muzeului, a pătruns în interior pe casa scărilor spărgând unul dintre geamuri și apoi în sala de expoziție printr-un spațiu extrem de îngust situat între ușa protejată cu gratii și peretele exterior, spărgând un alt geam. Activarea unui senzor de mișcare a condus la declanșarea alarmei, dar spărgătorul nu a avut nevoie decât de 13 secunde pentru a sparge geamul vitrinei gros de 10 mm, a furat eșantionul și a părăsit clădirea. Din păcate, echipa de intervenție sosită imediat la fața locului de la firma contractantă a acestor servicii, a fost informată eronat de către agentul de pază că ar fi fost o alarmă falsă, astfel că nu s-a făcut verificarea în acel moment, iar furtul nu a fost constatat decât dimineața, când, la efectuarea schimbului s-a derulat procedura de predare-primire.

S-a decis ca la expozițiile ce vor conține pe viitor și piese de tezaur paza să fie dublată;

Ancheta demarată în urmă cu un an de către Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș  este în curs de desfășurare, neexistând în momentul de față informații sau rezultate parțiale care să poată fi prezentate public.

În cadrul Muzeului pentru a remedia daunele produse și a preveni evenimente similare     s-au luat o serie de măsuri descrise succint în continuare:

- au fost înlocuite geamurile de sticlă distruse;

- au fost retrase din expoziție piesele de tezaur şi s-au depozitat la loc sigur ;

- s-au trimis informări asupra evenimentelor produse, la Consiliul Judeţean Maramureş, Direcția Județeană pentru Cultură, la Ministerul Culturii și la societatea asiguratoare;

- s-a făcut o evaluare a securității clădirii pentru a identifica posibile locuri vulnerabile la viitoare efracții, de către o firmă specializată, activitate finalizată cu un raport;

- s-au întrunit într-o şedinţă reprezentanţi ai tuturor firmelor implicate în asigurarea serviciilor de pază, supraveghere şi securitate a Muzeului;

-  pe baza raportului ședinței s-au întocmit un nou Plan de pază şi un nou Consemn al paznicilor şi agenților de pază a Muzeului; acestea au fost supuse avizării de către instituțiile abilitate în domeniu şi sunt actualmente aplicate;

- s-a achiziționat un nou DVR pentru stocarea electronică a imaginilor filmate (celelalte fiind preluate pentru cercetări de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Maramureş);

- s-au montat grilaje metalice în locul unde a avut loc efracția și în alte locații considerate insuficient securizate (casa scărilor, alte geamuri exterioare);

- s-au zidit unele dintre ferestrele exterioare;

- a fost verificat sistemul de alarmare și îmbunătățit, prin montarea suplimentară a unei centrale și senzori de mișcare.

Toate aceste măsuri care s-au luat au condus la creșterea securității Muzeului și la minimizarea riscului petrecerii unui eveniment similar celui de acum un an.

Pentru a menține vie în memoria vizitatorilor imaginea eșantionului dispărut, în vitrina în care era expus, a fost realizată și montată, de către o firmă specializată, o hologramă a calcitului, activată printr-un senzor, care-l prezintă într-o rotație continuă.

„Mica Unire” aniversată la Muzeu

Azi, 22 ianuarie, ora 13.00, cu ocazia sărbătoririi a 156 ani de la  UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE din 24 ianuarie 1859,  Școala Gimnazială „NICHITA STĂNESCU” a prezentat un spectacolul inedit intitulat „Un pământ numit România”.Elevii școlii au intonat cântece și poezii specifice, evenimentele istorice au fost prezentate și într-o scenetă, totul fiind încununat de poezia lui Nichita Stănescu. Spectacolul s-a desfășurat  la Muzeul Județean de Mineralogie “Victor Gorduza” Baia Mare, în spațiul expozițional de la etaj. 

Activitatea a fost coordonată de  prof. Alina Mirela Andreicuţ, prof. Constanţa Tudor, prof. Simona Bănică, prof. Corina Mureşan, prof. Valentina Butoi, alături de aceștia au colaborat și Delia Vancea și Marius Babiciu.

La acest spectacol au participat 130 de elevi, profesori și părinți.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Un pământ numit România”

 

page0002

Joi, 22 ianuarie, ora 13.00, cu ocazia sărbătoririi marelui eveniment istoric din 24 ianuarie 1859, UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE, Şcoala Gimnazială „NICHITA STĂNESCU” va prezenta spectacolul „Un pământ numit România”, la Muzeul Judeţean de Mineralogie “Victor Gorduza”. Corul şcolii v-a intona cântece specifice, evenimentele istorice vor fi prezentate într-o scenetă, totul fiind încununat de poezia lui Nichita Stănescu.

Activitate este coordonată de  prof. Alina Mirela Andreicuţ, prof. Constanţa Tudor, prof. Simona Bănică, prof. Corina Mureşan, prof. Valentina Butoi. Alte cadre didactice care au colaborat la această activitate sunt Delia Vancea şi Marius Babiciu

ANUL 2014 LA MUZEUL DE MINERALOGIE

Anul 2014 a fost pentru Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare unul dintre cei mai încercați ani. Din păcate nu putem începe acest articol, similar cu anii anteriori, într-un ton laudativ și entuziast, deoarece în balanța evaluând activitatea desfășurată atârnă greu și evenimente nefericite, contrabalansând reușitele.

 Anul a debutat sub conducerea interimară a fostului manager prof. Ioan Bob, iar în urma respingerii de către consilierii județeni, în ședința din 19 februarie a proiectului de management depus de către acesta, la conducere este numită interimar d-na ing. Elisabeta Ana Fodor – șef de secție în cadrul Muzeului. Postul este scos la concurs în 30 martie, dar organizarea concursului este revocată în 14 aprilie de conducerea Consiliului Județean, din dorința reorganizării acestei instituții muzeale.

La data de 11 august se anunță reluarea concursului pentru ocuparea postului de manager, iar în urma derulării concursului, în perioada 10 – 17 septembrie, și a soluționării contestațiilor, în perioada 20 septembrie – 10 octombrie, este declarat câștigător cadrul didactic al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț, care-și începe activitatea managerială la Muzeu din 20 octombrie.

Un evenimentul total nefericit și de neimaginat s-a petrecut în noaptea dintre 25 și 26 ianuarie orele 300, sâmbătă spre duminică,  când din Expoziția permanentă, secțiunea Flori de mină, de la etajul clădirii, a fost sustras unul dintre cele mai prețioase exponate din colecția muzeului, un eșantion din tezaurul patrimoniului național, pe care vizitatorii l-au admirat timp de 24 de ani – concreșterea sferoidală de calcit, jumătate alb jumătate negru – piesă unică pe plan mondial. Din nefericire, ancheta derulată până în acest moment nu  are rezultate pozitive. Au urmat, la nivel de instituție, o serie de evaluări ale sistemelor de securitate ce s-au concretizat în modificarea Planului de pază și luarea unor măsuri care să împiedice desfășurarea pe viitor a unor evenimente similare.

Coabitarea dintre Muzeul de Mineralogie și Planetariu, începută în anul 2006, este întreruptă la data de 1 iulie 2014, când în urma ședinței Consiliului Județean se decide, prin Hotărârea 107 din 25 iunie, înființarea așezământului cultural Complexul Astronomic Baia Mare, prin desprinderea activității respective din cadrul Muzeului de Mineralogie. Activitatea de „partaj” ce a urmat separării a fost doar parțial reglementată oficial prin hotărâre a Consiliului Județean și s-a referit la imobilul în care funcționează Planetariu, centrala termică și terenul aferent. Celelalte bunuri materiale, mijloace fixe și obiecte de inventar au fost predate respectiv primite în baza unui protocol îndelung negociat. A urmat o dificilă perioadă de întocmire și semnare a acordurilor de încetare a contractelor în funcțiune și resemnare a unor contracte noi pentru toate utilitățile și serviciile de care are nevoie pentru buna funcționare Muzeul.

Pe când activitatea de partajare era în toi, o altă veste tristă ajunge la Muzeu, Consiliul Județean decide, prin Hotărârea 124 din 10 iulie, retragera din administrarea Muzeului de Mineralogie și cedarea spre folosința Ansamblului Folcloric  Național Transilvania, a clădirii cunoscută sub denumirea „Extindere Muzeu de Mineralogie”. Această clădire, finanțată din fondurile Consiliului Județean, inaugurată în anul 2011, a fost proiectată și realizată pentru a asigura funcționarea Muzeului de Mineralogie ca o instituție sigură, modernă și la standarde europene, având pe cele 4 niveluri spații pentru: expoziții temporare, conferințe, activități educaționale, laborator de cercetare, bibliotecă și spații de depozitare în condiții de siguranță a pieselor din tezaurul patrimoniului național, în caz de conflicte armate sau calamități naturale. A urmat o altă rundă de modificări de contracte de servicii și utilități.

La data de 11 august, parcă nemaiputând să asculte veștile triste despre „copilul său” – cum numea Victor Gorduza Muzeul – ne părăsește fizic pentru totdeauna mentorul nostru și fondatorul Muzeului de Mineralogie, unul dintre cei mai importanți oameni de cultură maramureșeni. De numele lui Victor Gorduza se leagă practic istoria celui mai important muzeu din Maramureș, cunoscut în țară și în străinătate, un punct important de atracție pe harta turistică a municipiului Baia Mare, pe care la coordonat timp de 20 de ani.

Consilierii judeţeni au decis – prin Hotărârea 126 din 27  august – să atribuie Muzeului, numele celui care l-a înfiinţat şi care l-a făcut cunoscut în întreaga lume. Astfel că, de la data menționată, cu mândrie, instituția noastră poartă denumirea de MUZEUL JUDEȚEAN DE MINERALOGIE „VICTOR GORDUZA” BAIA MARE.

Activitățile culturale ce s-au desfășurat anul trecut în cadrul Muzeului sunt pe scurt descrise în continuare.

Programul ”Să știi mai multe, să fii mai bun!” s-a  desfășurat în perioada 7- 11 aprilie  și a constat în derularea  unui orar special format doar din activități cu caracter non-formal. Astfel, Muzeul a fost ales de multe școli atât din Maramureș dar mai ales din alte județe precum Cluj, Bistrița, Satu Mare, Suceava, Iași, Sălaj etc. pentru vizitarea expozițiilor de bază și a celor temporare. De asemenea, au fost foarte apreciate orele de educație muzeală, desfășurate la muzeu, la solicitările cadrelor didactice împreună cu elevii, din oferta de module educaționale, pusă la dispoziție de muzeul nostru. Cu această ocazie pragul Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a fost trecut de 2.288 de vizitatori.

În săptămâna 7 – 11 aprilie 2014 a avut loc  și ce-a de a V-a ediție a acțiunii „ Săptămâna familiei, săptămâna fără TV”. Concepută și demarată de către Asociația Zibo Help acțiunea are ca scop reducerea timpului petrecut de copii în fața televizorului și a calculatorului și limitarea accesului copiilor la programele TV și web-site-urilor cu conținut neadecvat pentru vârsta lor. În cadrul acestei acțiuni a fost implicat și muzeul nostru (încă din anul 2010), iar în data de 9 aprilie am oferit intrare liberă, grupurilor care au prezentat la intrare „biletul ZIBO”. În cadrul acestui program au vizitat muzeul un număr de 619 elevii și profesori însoțitori.

În perioada 8 – 18 aprilie Muzeul în colaborare cu Asociația Artiștilor Plastici „Alexandru Șainelic”, a fost organizată o expoziție de grup în care Mariana Călean, Dumitru Flora și Grigore Zlampareț au prezentat un număr de 48 lucrări; expoziția a fost foarte apreciată de cei aproximativ 1.000 de vizitatori.

Muzeul de Mineralogie împreună cu Centrul Cultural Nyirbator a organizat expoziția de minerale ”Comorile Pământului”, în perioada 25 aprilie – 6 iunie, rod al bunei colaborări cu Primăria localității Nyirbator din Ungaria. Expoziția a fost deschisă la 25 aprilie 2014, în incinta Centrului de Cultură al Primăriei Nyirbator, a cuprins o selecție de 90 de minerale reprezentative ale colecției Muzeului, ce au fost expuse împreună cu o serie de panouri ilustrative și explicative și a fost realizată și o broșură de prezentare a expoziției. Au fost contabilizați 3.340 vizitatori.

Tot în colaborare cu Asociația Artiștilor Plastici „Alexandru Șainelic” am avut plăcerea de a organiza expoziția „Culori”, expoziție de grup cu participarea artiștilor Maria Butuza, Carmen Dragomir și Andrea Steț, în perioada  5 – 15 mai, în care au fost prezentate 35 lucrări, mult apreciate de publicul băimărean. În cele 10 zile expoziția a fost vizitată de 900 de persoane.

Expoziție de pictură „Transilvania eternă”, a artistei clujene Voichița Cecălean, s-a desfășurat în perioada  19- 30 mai și a fost vizitată de 855 de persoane, bucurându-se de reale aprecieri menționate și în cartea de onoare a expoziției.

Noaptea Europeană a Muzeelor a fost un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a zecea ediţie. Evenimentul este patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Noaptea Europeană a Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, aniversată în fiecare an pe 18 mai, de către aproximativ 3.000 de muzee din Europa. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, asigurând o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești, dar și al unei campanii de promovare la nivel național.

Muzeul nostru a participat și în anul trecut la acest eveniment, cu o serie de manifestări organizate în data de 17 mai, între orele 1800 – 2400, la care iar intrarea a fost liberă: difuzare de filme documentare tematice pe tot parcursul intervalului și un program artistic ce a cuprins un concert susținut de Corala Armonia, dirijor Mihaela Bob, mini-concert de chitară clasică – susținut de cvartetul Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, format din: David Orosz, Tudor Bob, Ciurariu Anamaria, Prața Emanuel; la manifestări au participat în total 1.129 de persoane.

În perioada 6 – 8 iunie în municipiul nostru au fost organizate ”Zilele culturii băimărene”, Muzeul nostru oferind gratuitate la vizitare, în data de 6 iunie, pentru 462 de persoane.

Expoziția de sculptură în piatră și pictură „In memoriam Carol Kondrak” s-a desfășurat în perioada  20 iunie  – 20 iulie și a fost vizitată de 2.200 de persoane.

La data de 5 august se vernisează expoziția „Peisaje siderale” a artistei Elisabeta Vereș Pietrar, în cadrul căreia au putut și pot fi admirate un număr de 18 lucrări, multe din acestea având teme inspirate din activitatea minieră specifică zonei noastre. Expoziția a fost vizitată de 8.830 de persoane.

Cu ocazia Sărbătorii Castanelor, Muzeul nostru a deschis expoziția „In memoriam Victor Gorduza” organizată la parterul clădirii, la intrarea în expoziția de bază, deschisă și astăzi.

Expoziție temporară „Florile de mină se întorc acasă”  Cavnic , expoziție realizată în colaborare cu Asociația Fisculaș , cu ocazia zilei de „Sf. Varvara” ocrotitoarea minerilor. Vernisarea a avut loc  la data de 4.04.2014

În perioada 9 – 12 decembrie a fost organizată cea mai amplă activitate culturală – EVENIMENTE ANIVERSARE dedicate celebrării a 25 de ani de la deschiderea Expoziției permanente în actualul sediu, a 22 de ani de la înființarea Muzeului și a 40 de ani de prima expoziție de minerale organizată în Baia Mare. Manifestările au cuprins, în 9 decembrie, un program educațional dedicat elevilor, pus în fapt prin proiecții de filme documentare. În 10 decembrie – evenimente cultural artistice: vernisajul expoziției temporare dedicată evenimentului aniversar ”Jubiliară 25”, cuprinzând exclusiv piese de tezaur din patrimoniul național,  ”Muzică și poezie” – moment artistic susținut de prof. Marinel Petreuș (Liceul de Artă Baia Mare) și actorul Claudiu Pintican (Teatrul Municipal Baia Mare – director)  și ”Flori de mină – flori de suflet” – concert de colinde susținut de Corala ”ARMONIA” din Baia Mare. În 11 decembrie au avut loc: dezvelirea denumirii actualizate a Muzeului, de pe frontispiciul clădirii, prezentarea oficială a lucrării ”Victor Gorduza – documentar biobibliografic omagial” și ședința comemorativă dedicată zilei de 6 noiembrie 1989 și memoriei fondatorului Muzeului – Victor Gorduza. Evenimentele s-au încheiat, în 12 decembrie, cu un Simpozion dedicat împlinirii a 150 de ani de la înființarea primei școli cu specific minier în Baia Mare – 1864. La toate aceste evenimente aniversare au paticipat aproximativ 700 de persoane.

 În anul 2014 Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a fost vizitat de 20.361  de persoane, dintre care 8.300, adulți, 7.927 copii, 4.134 neplătitori. Muzeul a fost vizitat de 2.775 persoane din străinătate și de 312 grupuri. Această statistică este susținută de numărul de bilete vândute și bilete gratuite oferite publicului vizitator și detaliată pe luni în graficul de mai jos.

STATISTICA VIZITATORI 2014-page0001

2014 a fost un an în care s-au desfășurat multe evenimente culturale, care suntem siguri că vor rămâne în memoria participanților. Din păcate aceste realizări au fost umbrite de momentele triste și veștile dureroase. Să privim cu pioșenie și cu luare aminte înspre trecut și cu speranță spre viitor!

Material întocmit de:

conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț – director

                               Cociota Anca – muzeograf

 

În loc de concluzii

În perioada 9 – 12 decembrie 2014, la Muzeul de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare, s-au desfășurat evenimentele aniversare dedicate celebrării a 25 de ani de la deschiderea Expoziției permanente în sediul actual de pe bulevardul Traian nr. 8 – 6 noiembrie 1989. Tot în această perioadă am sărbătorit 40 de ani de la organizarea primei expoziții de minerale în Baia Mare (la sediul actual al Muzeului de Artă), vernisată în 22 octombrie 1974 și de la prima expoziție realizată în țară (la Muzeul Județean de Științe Naturale Bacău). Ziua de 10 decembrie are de asemenea o semnificație specială pentru noi, deoarece în urmă cu 22 de ani Consiliul Județean Maramureș decide desprinderea Secției de Științe naturale din cadrul Muzeului județean Maramureș și înființarea Muzeului de Mineralogie Baia Mare.
Pentru a imprima evenimentelor aniversare semnificația scontată echipa actuală a Muzeului a lucrat într-un ritm alert timp de o lună și jumătate (din 20 octombrie după instalarea noii conduceri), pentru organizarea activităților și realizarea diferitelor materiale. Astfel, s-a început cu conceperea și traducerea în engleză și maghiară a textului invitațiilor și a siglei evenimentului, care urma să fie aplicată pe fiecare produs tipărit. Au fost expediate în țară și străinătate (Franța, Austria, Germania, Olanda, Belgia și Ungaria), după revizuirea și actualizarea listelor, peste 280 de invitații.
S-a demarat realizarea plachetelor aniversare din andezit local, pe care s-a gravat prin tehnologie laser sigla evenimentului și confecționarea literelor pentru inscripționarea pe frontispiciul instituției a denumirii actualizate. A fost realizat și amplasat pe fațada clădirii un banner, pentru anunțarea desfășurării manifestărilor. Broșura aniversară, tipărită în 400 de exemplare, a fost cel mai amplu material realizat, cuprinzând cuvinte de salut din partea unor personalități și informații actualizate despre istoricul și înființarea Muzeului, despre activitatea expozițională din ultimii 25 de ani și descrierea actuală a Muzeului. S-au realizat și tipărit 1.800 de calendare de perete, de birou și de buzunar și 150 de exemplare din documentarul biobibliografic Victor Gorduza. A fost conceput și imprimat afișul evenimentului și programul detaliat pe zile și s-a realizat și distribuit un pliant de prezentare a evenimentelor, în 1.000 de exemplare. Toate aceste materiale au fost recepționate până în data de 8 decembrie și au fost oferite publicului participant la manifestări într-o mapă cu simbolurile Muzeului.
Așa cum ne-am propus inițial am reușit să sărbătorim ”ziua de naștere” a Muzeului printr-o suită de manifestări derulate pe parcursul a patru zile. Ideea a fost de a marca așa cum se cuvine un sfert de veac de existență, oferind publicului vizitator o paletă cât mai diversă de activități culturale, de la cele educaționale și artistice până la cele festive și științifice.
Manifestările au debutat în data de 9 decembrie cu un eveniment educațional adresat celui mai tânăr public – elevilor – și a constat în proiecția unor filme documentare cu tematică de științele naturii și protecția mediului și vizitarea Expoziției temporare ”Jubiliară 25”. Astfel de la orele 10.00 a fost prezentat documentarul ”Rețeau Natura 2000 în România – bioregiunea alpină”, elevilor din clasele a II-a A și B de la Școala cu vlasele I-VIII ”Dimitrie Cantemir” Baia Mare, însoțiți de d-nele învățătoare Oșan Renata și Enculescu Delia. De la orele 11.00 ne-au fost oaspeți elevii clasei a V-a A de la Școala ”Dimitrie Cantemir” împreună cu dl. diriginte Tamaș Alexandru și elevii clasei a VII-a A a Școlii Gimnaziale ”Nichita Stănescu” Baia Mare, coordonați de dl. prof. Babiciu Marius, care au vizionat documentarul ”Miezul de foc al Terrei”. De la orele 12.00 a fost proiectat documentarul ”Puterea apei” fiind prezenți elevii claselor a VII-a A și B de la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Baia Mare, însoțiți de prof. dr. Faur Victor Cornel. Următoarea proiecție din seria documentarelor educaționale a început la orele 13.00, când elevii Seminarului Teologic Liceal ”Sf. Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, din clasele a XII-a A și B, însoțiți de d-nele profesoare Faur Rozalia și Robaș Mirela au vizionat filmul ”Super-vulcanii”. La orele 16.00 am fost gazde pentru elevii Școlii Gimnaziale Oarța de Sus, care au vizitat expozițiile Muzeului și au vizionat documentarul ”Puterea apei”. În total la manifestările desfășurate în prima zi a evenimentelor aniversare au participat 250 de elevi, cadre didactice și alți vizitatori.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cea de a doua zi a evenimentelor – 10 decembrie – a fost dedicată unor activități cultural-artistice, care au debutat la orele 16.00 cu vernisajul Expoziției temporare ”Jubiliară 25”, dedicată momentului aniversar și realizată de muzeograful Anca Cociotă – comisarul expoziției și conservatorul Delia Dîmb, în sala de expoziții temporare de la parterul instituției. Au luat cuvântul directorul Muzeului, conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț, care a descris personalitatea acestei expoziții, ce conține în premieră exclusiv piese aparținînd categoriei tezaur a patrimoniului cultural național mobil și președintele Societății Geologice a României – Filiala Baia Mare, conf. univ. dr. Marinel Kovacs, care a punctat caracterul de unicitate a majorității pieselor expuse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seara a continuat cu prezentarea unor momente artistice, în spațiul expozițional de la etajul instituției. Primul a fost susținut de către prof. Marinel Petreuș, de la Liceul de Artă Baia Mare, care a arătat publicului o latură mai puțin cunoscută a sa, interpretând la chitară și voce câteva colinde și piese folk reprezentând compoziții proprii. Actorul Claudiu Pintican, directorul Teatrului Municipal Baia Mare, a oferit publicului un moment poetic de excepție recitând într-o interpretare personală cu a care familiarizat publicul băimărean, Scrisoarea întâia de Mihai Eminescu. A urmat cunoscuta formațiune corală Armonia, în singurul concert susținut în Baia Mare în preajma acestor sărbători de iarnă, care a încântat publicul cu interpretarea la superlativ a mai multor colinde tradiționale românești, asistența fiind emoționată până la lacrimi în momentul intonării Imnului minerilor, oferit de către membrii coralei și în formă tipărită celor prezenți. La toate manifestările desfășurate în cea de a doua zi a evenimentelor au participat aproximativ 160 de persoane (vizitatori, spectatori și artiști).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

A treia zi a evenimentelor aniversare – 11 decembrie – a fost rezervată festivităților, la care au participat un public numeros și reprezentanți ai autorităților locale și județene și ai unor instituții de cultură și învățământ din țară (Baia Mare, Cluj-Napoca, București) și din străinătate (Ungaria); în total aproximativ 140 de participanți. Manifestările au debutat la orele 12.00, printre primii fulgi de zăpadă căzuți în Baia Mare în acest sezon, cu dezvelirea denumirii actualizate a Muzeului, amplasată pe frontispiciul clădirii. Ceremonialul a fost efectuat de către Ioan Denuț – directorul Muzeului de Mineralogie, Virgil Nițulescu – președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România, Anton Rohian – prefectul Județului Maramureș și Gabriel Zetea – vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A urmat prezentarea oficială a cărții ”Victor Gorduza – Documentar biobibliografic omagial”, publicată de Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare, care s-a desfășurat la parterul instituției, în fața Expoziției in memoriam Victor Gorduza. În introducerea făcută Ioan Denuț, directorul Muzeului, a omagiat activitatea muzeografică de colecționare a eșantioanelor minerale de peste 45 de ani a fondatorului Muzeului Victor Gorduza și managerială aflându-se timp de 20 de ani la conducere acestuia. Directorul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu”, dr. Teodor Ardelean, a punctat în discursul suținut personalitatea fostului director și importanța Muzeului de Mineralogie în peisajul cultural autohton. În final etnologul Janeta Ciocan, coordonatorul lucrării, a rememorat pentru publicul prezent conținutul și cele mai importante momente din perioada elaborării lucrării.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Evenimentele au continuat, în spațiul special amenajat la etajul instituției, cu ședința comemorativă dedicată zilei de 6 noiembrie 1989 și memoriei fondatorului Victor Gorduza. În debutul acesteia Ioan Denuț directorul Muzeului a punctat semnificația momentului aniversar și a invitat asistența la păstrarea unui moment de reculegere în memoria lui Victor Gorduza, la exact patru luni de la regretabila lui trecere în neființă. Au urmat cuvinte de salut din partea autorităților județene și locale – dl. Anton Rohian prefectul județului Maramureș, dl. Gabriel Zetea vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, d-na Gabriela Hofer viceprimarul municipiului Baia Mare – care au menționat în discursurile lor rolul determinant pe care la avut Victor Gorduza în crearea și afirmarea Muzeului de Mineralogie pe plan național și internațional, importanța culturală și turistică a instituției și au oferit conducerii actuale diplome aniversare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În continuare în cadrul ședinței Ioan Denuț directorul instituției a făcut o prezentare generală a Muzeului și în special a activității desfășurate în ultimii 25 de ani. Au fost punctate la început cele mai importante repere din istoria Muzeului, detaliindu-se ziua de 6 noiembrie 1989 și adresându-se mulțumiri tuturor instituțiilor și persoanelor care au făcut posibilă, în urmă cu 25 de ani deschiderea expoziției permanente. Pentru a face simțită atmosfera creată în urmă cu 25 în jurul acelui eveniment, au fost invitați să ia cuvântul câțiva dintre reprezentanții unor instituții care au fost direct implicate și au avut un aport hotărâtor în finalizarea la termenele stabilite a lucrărilor de amenajare a viitorul sediu. Dl. dr. Octavian Bandula, pe atunci președintele Comitetului Județean pentru Cultură și Educație și fost director al Muzeului Județean Maramureș, a descris în cuvinte elogioase pe Victor Gorduza și colaborarea care a avut-o cu acesta atât în cadrul Muzeului cât și al Comitetului. Dl. Francisc Sheip, pe atunci arhitect în cadrul Institutului de Cercetări și Proiectări Miniere, detașat pentru un an și jumătate în vedera implicării în proiectarea interioarelor viitorului spațiu expozițional, a rememorat pentru publicul prezent ritmul foarte alert în care s-a lucrat și foarte buna colaborare pe care a avut-o cu Victor Gorduza. A urmat dr. Marinel Kovacs, pe atunci geolog în cadrul Intreprinderii de Prospecțiuni și Explorări Geologice Baia Mare, care a subliniat rolul deosebit pe care l-au avut colectivele de geologi în recoltarea, selectarea și organizarea exponatelor și modul minuțios în care Victor Gorduza a gândit și organizat designul interior al Muzeului.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

În continuare directorul instituției a prezentat sintetic, într-un format grafic relevant, cele mai importante dintre activitățile derulate în cadrul muzeului în decursul a 25 de ani: dezvoltarea continuă a patrimoniului cultural al Muzeului prin achiziții și donații de eșantioane minerale; valorificarea acestui patrimoniu prin expoziția permanentă și expoziții temporare organizate în țară și străinătate; activitatea de educație muzeală concretizată într-o ofertă de mai multe module cu tematică geologică, mineralogică, muzeografică și de protecția mediului; activitatea de cercetarea științifică efectuată de specialiștii Muzeului concretizată în publicarea mai multor articole în reviste de specialitate și elaborarea unei teze de doctorat; și alte activități în care a fost implicat Muzeul, precum găzduirea de expoziții, prezentări oficiale de carte, editarea de albume și materiale promoționale, organizarea unor evenimente de masă, cum ar fi ”Săptămâna Școala altfel” și Noaptea europeană a muzeelor”. În final directorul a mulțumit tuturor celor care, ca și lucrători în cadrul Muzeului, au contribuit la dezvoltarea lui de la înființare și până în zilele noastre, precum și echipei actuale pentru eforturile depuse pentru organizarea evenimentelor aniversare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Au luat cuvântul în continuare reprezentanți ai unor instituții culturale de prestigiu, care ne-au făcut onoarea de a fi prezenți la această sărbătoare a Muzeului de Mineralogie. Primul dintre aceștia a fost directorul Muzeului Național al Țăranului Român din București dl. dr. Virgil Ștefan Nițulescu și în același timp președinte al Rețelei Naționale a Muzeelor din România, care în cuvântul său a remarcat prestigiul de care se bucură Muzeului nostru pe plan național și internațional, dezvoltarea impetuoasă într-o perioadă relativ scurtă de timp și amprenta decisivă pe care Victor Gorduza a lăsat-o asupra Muzeului. Au urmat cuvântul oaspeților de la două prestigioase instituții de cultură din Ungaria: dl. Matskasi István – director onorific al Muzeului de Istorie Naturală din Budapesta, însoțit de dl. Gábor Papp – director al Departamentului de Mineralogie și Petrologie din cadrul aceluiași muzeu și dl. Horvath László – director al Muzeului Damjanich Iános din Szolnok. Oaspeții maghiari au remarcat în luările de cuvânt diversitatea mineralogică și estetică a patrimoniului muzeal băimărean, au evocat personalitatea lui Victor Gorduza și și-au exprimat deschiderea către viitoare colaborări.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În ultima zi a evenimentelor – 12 decembrie – a fost organizat, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare – Facultatea de Inginerie, un simpozion dedicat împlinirii a 150 de ani de la înființarea primei școli cu specific minier în Baia Mare în anul 1864, la care au participat aproximativ 100 de cadre didactice, studenți și alți vizitatori. Simpozionul a debutat la orele 12.00 cu un discurs introductiv al directorului Muzeului, urmat de prezentarea efectuată de către dl. prof. univ. dr. ing. Ioan Bud despre înființarea primei școli băimărene ce pregătea personal tehnic minier, funcționarea și evoluția acesteia până în perioada actuală. A urmat o prezentare deosebit de interesantă a d-lui șef lucr. dr. ing. Dorel Gușat despre un potențial model de fericită îmbinare către care și Baia Mare poate tinde – Freibergul – model de școală minieră, de muzeu mineralogic, de mină școală-muzeu, model de oraș ce își promovează și dezvoltă tradițiile activității miniere.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 În continuare au luat cuvântul: dl. subing. Șandor Niculai – despre Institutul de subingineri absolvit și activitatea desfășurată în domeniul minier; dl. ing. Teodor Bene – care și-a început activitatea în sectorul minier în urmă cu 60 de ani; dl. Anton Rohian – prefectul județului Maramureș – despre tradiția activității miniere pe meleagurile maramureșene; dl. conf. univ. dr. ing. Marinel Kovacs – despre simbolurile rămase în urma activității miniere – precum Muzeul de Mineralogie și Dicționarul geologilor, editat de Societatea Geologică – și d-na muzeograf Lucia Pop – despre scoli miniere transilvane, alături de primele școli miniere înființate în Europa și potențialul patrimoniului industrial. Simpozionul s-a încheiat cu prezentarea, de către maestrul Nicolae Sabău, și vizionarea Documentarului artistic ”DIN LUMEA NOASTRĂ FĂRĂ CER”, cuprinzând cântece populare minerești și numeroase imagini din activitățile specific miniere, dar și din viața comunităților din localitățile miniere.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  20141212_134507

20141212_132822  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Expoziția temporară ”Jubiliară 25” organizată special pentru aceste evenimente a mai rămas deschisă publicului și în zilele de 13 și 14 decembrie. Însumând numărul participanților din cele patru zile de evenimente și a vizitatorilor expoziției temporare menționăm că în total în săptămâna dedicată manifestărilor aniversare ne-au trecut pragul peste 700 de persoane.
Mulțumim și pe această cale tuturor celor care au participat la aceste manifestări aniversare, în mod special oaspeților din țară (București și Cluj-Napoca) și din străinătate (Budapesta și Szolnok) care ne-au onorat cu prezența. De asemenea, adresăm mulțumiri partenerilor media care au promovat evenimentul: eMaramureș, TL+, Informația zilei, Graiul Maramureșului și portalului afaceribaiamare.ro. Nu în ultimul rând, mulțumim firmelor colaboratoare care au răspuns cu promptitudine solicitărilor noastre, astfel încât toate materialele concepute au fost tipărite, confecționate și finalizate la timp.

Material întocmit de: conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț – director

                                  Cociota Anca – muzeograf

Foto: Ganța Valentin

Program de sărbători

Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza”Baia Mare

în perioada Sărbătorilor de iarnă 2014/2015

Ziua Program
22 decembrie închis²
23 decembrie 09.00 – 16.00
24 decembrie închis¹
25 decembrie închis³
26 decembrie închis³
27 decembrie 09.00 – 15.00
28 decembrie 09.00 – 15.00
29 decembrie închis²
30 decembrie 09.00 – 16.00
31 decembrie închis¹
1 ianuarie închis³
2 ianuarie închis³
3 ianuarie 09.00 – 15.00
4 ianuarie 09.00 – 15.00

Accesul în spațiile expoziționale se face cu cel puțin o jumătate de oră înainte de ora închiderii.

Director,

                                                                                  Conf. univ. dr. ing. Ioan DENUȚ

¹ - zi liberă conform HG 1090/2014

² - zi de luni obișnuit închisă

³ - zi liberă conform Codului muncii

MANIFESTĂRILE DEDICATE ANIVERSĂRII A 25 DE ANI DE LA DESCHIDEREA EXPOZIȚIEI PERMANENTE A MUZEULUI DE MINERALOGIE ȘI ÎN MEMORIA FONDATORULUI  - „VICTOR GORDUZA”

 s-au încheiat astăzi 12.12.2014  cu un Simpozion dedicat împlinirii a 150 de ani de la atestarea documentară a primei școli cu specific minier în Baia Mare – 1864.
Eveniment realizat în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de Inginerie.

Vă mulțumim că ați participat și colaborat cu noi, la aceste manifestări, într-un număr foarte mare!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA