Noaptea Europeană a Muzeelor 2016

 

Sâmbătă 21 mai s-a celebrat cea de-a 12 ediție a Nopții Europeane a Muzeelor la care au participat majoritatea muzeelor din Europa. Și Muzeul de Mineralogie, ca în fiecare an, a participat la această sărbătoare europeană. Astfel, programul de vizită a fost unul special, cu începere de la ora 19:00 până la ora 1:00, după miezul nopții.

În interval orar mai sus amintit, spațiile expoziționale au putut fi vizitate gratuit. Ca de obicei, Muzeul de Mineralogie le-a pregătit vizitatorilor cateva momente cultural-artistice. De la ora 20:00 Corala EuroArt – dirijor prof. Melania Carmen Augustin a susținut un concert în care au interpretat 13 piese emoționante. În continuare, de la ora 21:00, a fost rândul tânărului bariton Adrian Prelucan să încânte vizitatorii cu 8 fragmente din arii celebre. În încheiere, de la ora 22:00, actorul Claudiu Pintican – director al Teatrului ARARAT a susținut, în stilul caracteristic, un recital poetic. Toate cele trei momente cultural-artistice pregătite de Muzeu au fost apreciate și savurate la cote maxime de vizitatorii prezenți.

Pe întreg parcursul desfășurării evenimentului „Noaptea Muzeelor 2016” sălile expoziționale s-au dovedit a fi neîncăpătoare. Vizitatorii au putut admira atât expoziția permanentă de la parterul, respectiv etajul clădirii muzeului, cât și expoziția temporară „Mina Herja” și o serie de filme documentare cu tematică de științele naturii. A fost și ultima ocazie pentru vizitatori să mai admire și să se fotografieze cu reproducerile celor trei dinozauri tereștrii, care au făcut parte din expoziția temporară „Ultimii dinozauri din Transilvania”. Numărul vizitatorilor înregistrați în acest an la Noaptea Europeană a Muzeelor a fost de 2200, simțitor mai mare în comparație cu cel înregistrat în anul precedent (1680).

La final putem concluziona că evenimentul a fost unul de succes, dacă e să ne raportăm la numarul de vizitatori și feedback-ul pozitiv din partea acestora.

 

Vernisaj expozițional la Negrești-Oaș – „Florile minerale ale Maramureșului în Țara Oașului”

Vineri, 20 aprilie, de la ora 13, la sediul Muzeului Țării Oașului din orașul Negrești-Oaș, a avut loc vernisajul expoziției temporare „Florile minerale ale Maramureșului în Țara Oașului”. Muzeul de Mineralogie a răspuns prompt la invitația doamnei Natalia Lazăr, managerul Muzeului Țării Oașului de a realiza în premieră o expoziție în orașul Negrești-Oaș și după mai multe săptămâni de discuții și pregătiri s-a materializat expoziția. Transportul eșantionelor și panotarea expoziției a durat două zile și s-a realizat în zilele anterioare vernisajului.
DSC_4985 DSC_4977

La vernisajul expoziției au participat peste 100 de persoane, majoritatea fiind elevi. Primăria și consiliul local Negrești-Oaș, susținători ai acestei expoziții, au fost prezenți la deschiderea oficială a expoziției. În deschidere au luat cuvântul doamna Natalia Lazăr – manager al Muzeului Tării Oașului, urmată de doamna Aurelia Fedorca – primar al orașului Negrești-Oaș și de domnul conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț – managerul Muzeului de Mineralogie.

DSC_4980 DSC_4988

Expoziția cuprinde un număr de 63 de eșantioane minerale – „flori de mină”, selectate pe criterii de reprezentativitate, pentru a acoperii exploatărille miniere de la care provin, clasele sistematicii mineralogice și nu în ultimul rând specificitatea pieselor care au dat faima și renumele Muzeului nostru. Florile de mină provin de la exploatări miniere precum Baia Sprie, Cavnic, Băiuț, Herja, Săsar, Valea Roșie, dar și Turț, care aparține Țării Oașului.

DSC_4982 DSC_4963

Expoziția se adresează atât publicului negreștean, cât și turiștilor vizitatori ai muzeului și se poate admira până în data de 17 iunie, programul de vizitare fiind de luni până vineri între orele 8 și 16.

DSC_4970 DSC_4954

Vernisaj de „Ziua Internațională a Muzeelor”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA DSC_4862

Ieri, 18 mai, celebrând „Ziua Internaţională a Muzeelor” instituţia noastră a vernisat la sediul de pe bulevardul Traian, expoziţia temporară „Mina Herja”. Ea face parte dintr-un ciclu intitulat „Mineritul maramureşean sursa patrimoniului muzeal” şi se doreşte a informa publicul vizitator asupra civilizaţiei şi culturii miniere prin prisma eşantioanelor minerale provenite din subteranele bazinului Baia Mare. OLYMPUS DIGITAL CAMERA DSC_4876

În faţa unei asistenţe, din care nu puteau lipsi prieteni ai mineralelor ce au lucrat în domeniul mineritului, evenimentul a debutat cu un moment muzical de excepţie oferit de corul Şcolii Gimnaziale George Coşbuc din Baia Mare dirijat de profesor Melania Carmen Augustin. Au luat apoi cuvântul conf. univ. dr. Ioan Denuţ, directorul muzeului şi prof. univ. dr. Gheorghe Damian de la Centrul Universitar Nord. Vorbitorii ne-au relevat, printre alte informaţii interesante, şi potenţialitatea patrimonială a minelor zonei, mai ales sub aspect mineralogic. La final, participanţii la eveniment au fost invitaţi să facă un tur de onoare a spaţiului expoziţional.

Expoziţia va fi deschisă până în septembrie şi va putea fi vizitată împreună cu cea de bază.

Săptămâna Sărbătorii Muzeelor

IMD2016_tri-page-0Consiliul Internațional al Muzeelor  (International Council of Museum – ICOM), a instituit  începând din anul 1977, sărbătorirea în fiecare an, pe 18 mai, a Zilei Internaționale a Muzeelor (International Museum Day). În fiecare an la nivel internațional se alege o temă, astfel încât evenimentele și activitățile creative planificate de comunitatea muzeală internațională să aibă aibă un trend comun. Tema anului 2016 este „Muzee și peisaje culturale”.

Afis central Herja Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza„ Baia Mare se alătură acestei importante sărbători prin realizarea, la sediu, a unei expoziții temporare „Mina Herja” aceasta fiind prima expunere dintr-un ciclu numit „Mineritul maramureșean – sursa patrimoniului muzeal”. Prin această expoziție ne propunem să aducem la cunoștința publicului larg diversitatea mineralogică al Minei Herja, prin: prezentarea contextului geologic și petrografic al minei, descrierea principalelor minerale întâlnite la această exploatare, asociațiile mineralogice caracteristice și nu în ultimul rând o scurtă istorie ilustrată a acestei mine. Vernisajul expoziției va avea loc la sediul Muzeului la orele 15.00 și va conține și un scurt program artistic susținut de corul Școlii Gimnaziale „George Coșbuc”.

comunicat flori minerale

Șirul evenimentelor evenimentelor va continua cu organizarea de către Muzeul nostru în colaborare cu Muzeul Ţării Oaşului, la invitația doamnei Natalia Lazăr, managerul acestei instituții,  expoziția temporară “Florile minerale ale Maramureşului în Ţara Oaşului”. Locuitorii orașului Negrești și turiștii ce vor vizita această zonă, sunt invitați ca prin această expoziție, să cunoască o parte a patrimoniului Muzeului de  Mineralogie din Baia Mare, care este cel mai reprezentativ muzeu cu acest specific din țară și deține una din cele mai mari colecții regionale de minerale din Europa. Vernisajul va avea loc în 20 mai 2016 ora 13.00 la sediul Muzeul Ţării Oaşului din Str.  Victoriei, nr. 140, Negreşti Oaș. Expoziția va putea fi vizitată până la data de 18 iunie 2016.

Baza afis 1 z.m., n.m. 2016De 12 ani publicul românesc se bucură de o noapte în care muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții special organizate pentru a celebra alături de alte mii de instituții similare din Europa. Astfel că săptămâna se va încheia cu așa numita ”Noaptea Europeană a Muzeelor” aflată la a 12-a ediție, care în acest an se va desfășura pe data de 21 mai. Ca 13102706_1185588978150414_564008148711107496_nîn fiecare an Muzeul nostru se va alătura acestui proiect cultural cu o serie de evenimente:

Vizitarea Expoziției permanente și a Expoziției temporare  - orele 19.00 – 00.30

Concert Corala EUROART – dirijor prof. Melania Carmen Augustin – ora 20.00

Concert susținut de Baritonul Adrian Prelucan – ora 21.00

Recital al actorul Claudiu Pintican – director Teatrul ARARAT – ora 22.00

Proiecții de filme documentare cu tematica de științele naturii – orele 19.00 – 00.30 

Program de vizitare pentru Ziua Internațională Muzeelor: 09.00 – 16.30 accesul este gratuit

Program de vizitare pentru Noaptea Europeană a Muzeelor: 19.00 – 00.30 accesul este gratuit

 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)

Vă așteptăm!

Record istoric de vizitatori – luna aprilie 2016

Tendința constant crescătoare a numărului de vizitatori înregistrați în primele trei luni ale anului 2016 au fost un eficient indicator de marketing, cu toate acestea, valorile înregistrate în luna aprilie au depășit orice previzionări. Pentru prima dată în istoria Muzeului de Mineralogie s-au înregistrat într-o lună peste șase mii de vizitatori, mai exact 6.686 de persoane care au ales să viziteze expozițiile muzeului în această perioadă.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, după cum se observă în graficul de mai jos, numărul de vizitatori a crescut cu peste 2000, iar față de anul 2014 valoarea înregistrată s-a dublat.
Vizitatori aprilie

Programul „Școala altfel – Să știi mai multe, să fii mai bun” a avut un impact deosebit asupra valorilor înregistrate, în săptămâna 18-22 aprilie Muzeul fiind vizitat de 5498 persoane. Încă o dată expoziția temporară „Ultimii dinozauri din Transilvania” și-a dovedit oportunitatea, aceasta fiind punctul central de atracție pentru elevi. Vizitatorii prezenți în această perioadă la Muzeul de Mineralogie au venit din toate colțurile țării: Suceava, Sibiu, Brașov, Bacău, Bihor, Satu Mare, etc.

În ceea ce privește repartizarea vizitatorilor pe grupe de vârstă, ponderea cea mai mare au reprezentat-o elevii/studenții, urmați de adulți și preșcolari cu valori de până la 7 ori mai mici.

Comparând cifrele maxime atinse în ceea ce privește numărul de vizitatori dintr-o lună calendaristică, utilizând datele înregistrate începând cu anul 2009, am realizat o statistică, prezentată în graficul de mai jos. Este evident faptul că luna aprilie a anului curent reprezintă nu numai un record al lunii aprilie, dar și un record lunar istoric, valoarea atinsă 6.686, depășind toate maximele de vizitatori înregistrate anterior.    Vmax

În fața unor astfel de valori ne exprimăm bucuria și totodată recunoștința către toți cei care, călcându-ne pragul, ne-au ajutat să atingem acest record și ne dorim să reușim în continuare să menținem aceeași tendință evolutivă a numărului de vizitatori.

Simpozionul „Patrimoniul natural al Transilvaniei” ediția a II-a – un succes

Vineri, 6 mai 2016, la sediul Muzeul de Mineralogie, din bd. Traian nr. 8, a avut loc Simpozionul științific Patrimoniul natural al Transilvaniei. Evenimentul se află la ediția a II-a și s-a desfășurat în cadrul suitei de manifestări „Zilele Maramureșului” sub egida Consiliului Județean Maramureș.

În organizarea simpozionului am avut plăcerea să avem ca și parteneri Universitatea Tehnică din Cluj Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș, Garda de Mediu Maramureș și Societatea Geologică a României – Filiala Baia Mare.

Evenimentul a reunit numeroși specialiști, dar și studenți, din domeniile ariilor naturale protejate, geologiei, biologiei, protecției mediului și a generat un spațiu propice pentru abordarea unor subiecte de actualitate. Lucrările prezentate în cadrul simpozionului au avut ca și autori reprezentanți ai unor instituții publice de profil și ONG-uri precum: Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Garda de Mediu Maramureș, Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, Muzeul Maramureșului din Sighetul Marmației, Muzeul de Mineralogie „Victor Grorduza” Baia Mare, Administrația Parcului Național Munții Rodnei, Administrația Parcului Natural Munții Maramureșului, WWF Programul Dunăre – Carpați, Asociația EcoLogic.

Putem afirma că Simpozionul a avut un real succes bazându-ne pe numărul participanților, calitatea lucrărilor și discuțiile generate de acestea. Nutrim speranța ca edițiile viitoare ale Simpozionului să adune specialiști din întreaga țară și chiar din străinătate. Adresăm mulțumiri tuturor participanților și în special autorilor lucrărilor, veniți să-și prezinte rezultatele cercetărilor. Lucrările prezentate la acest Simpozion vor fi publicate într-un număr special al Buletinului Științific al Centrului Universitar Nord din Baia Mare – Seria D.

Zilele Maramureșului 2016 – programul Muzeului de Mineralogie

Baza A3 - simpozionEdiția a doua a „Zilelor Maramureșului” organizate de Consiliul Județean, va avea loc în acest an în perioada 6-8 mai, programul manifestărilor fiind unul bogat și încărcat de surprize. Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare își propune și de această dată să se alăture demersului prin organizarea unor serii de activități științifice, culturale și educative la care sunt invitați să participe maramureșeni și turiști de toate vârstele.

 Vineri 6.08.2016 începând cu orele 9.00 la sediul Muzeului nostru v-a avea loc – Simpozionul ştiinţific „Patrimoniul natural al Transilvaniei” unde se  vor prezenta lucrări privind ariile naturale protejate, biodiversitatea, geodiversitatea şi reprezentarea Reţelei Natura 2000 în Transilvania. Evenimentul este realizat în colaborare cu Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Agenţia de Protecţie a Mediului Maramureş, Garda de Mediu – Comisariatul Judeţean Maramureş și Societatea Geologică a României –Filiala Baia Mare.

 Expoziția temporară Ultimii dinozauri din Transilvania”, realizată în colaborare cu Direcția Patrimoniului Cultural Universitar, Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie şi Laboratorul de Paleotheriologie Paleontologia Vertebratelor al Departamentului de Geologie, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, a fost special prelungită pentru a se suprapune acestor manifestări. Expoziția prezintă caracteristicile dinozaurilor din zona insulară a Haţegului, din urmă cu 65 milioane de ani. Menționăm că „Zilele Maramureșului” sunt ultimele zile în care această inedită expoziție va mai putea fi vizitată în Baia Mare, urmând ca începând de săptămâna viitoare aceasta să fie itinerată la alte instituții muzeale din țară, care și-au exprimat dorința de a o găzdui.

 În zilele de 7 și 8 mai între orele 10.00 – 18.00 vom avea plăcerea de a participa la „Târgul de minerale” ce se va desfășura la Muzeul de Etnografie și Artă Populară, unde vizitatorii vor putea admira și achiziționa produse de tip suvenir confecționate din pietre semi-prețioase.

 Pe toată perioada derulării manifestărilor în cadrul celei de a doua ediții a ”Zilelor Maramureșului – 2016” accesul vizitatorilor la Muzeul de Mineralogie va fi gratuit.

Vă așteptăm!