Săptămâna altfel la Muzeu

Săptămâna 6 – 10 aprilie 2015 a fost dedicată activităților extracuriculare și extrașcolare în cadrul programului „Școala altfel – Să știi mai multe, să fi mai bun”. În această săptămână elevii sunt stimulați să participe la acțiuni variate în contexte nonformale.

În cadrul acestui program național Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare s-a implicat într-o serie de activități, precum: organizarea vizitării expozițiilor permanentă și temporare de către grupurile de vizitatori, deschiderea expoziției „Culoarea – lumina mineralelor” – expoziție organizată în contextul ”2015 – Anul Internațional al Luminii”, precum și o expoziție de carte școlară pentru elevi și preșcolari, în colaborare cu reprezentanții zonali ai editurilor Ars Libri și Nomina.

În această perioadă muzeul a fost vizitat de 3.470 persoane, respectiv 119 grupuri din Maramureș – Baia Mare, Sighetu Marmației, și alte localități, dar și din județele Satu Mare, Sălaj, Cluj, Bistrița, Bihor, Alba Iulia, Sibiu, Suceava, Brașov, Ialomița. Marți 7 aprilie s-a înregistrat un maxim de 1.428 vizitatori.

Cu ocazia Olimpiadei de Limbi Romanice, Muzeul a încheiat un acord de parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș. În urma acestei colaborări Muzeul a fost vizitat de 600 elevi olimpici din toate orașele țării.

În săptămâna 6 – 10 aprilie 2015 a avut loc și ce-a de a VI-a ediție a acțiunii „Săptămâna familiei, săptămâna fără TV”. Concepută și demarată de către Asociația Zibo Help, acțiunea are ca scop reducerea timpului petrecut de copii în fața televizorului și a calculatorului și limitarea accesului copiilor la programele TV și web-site-urilor cu conținut neadecvat pentru vârsta lor. În cadrul acestei acțiuni a fost implicat și muzeul nostru (încă din anul 2010), iar în data de 8 aprilie am oferit intrare liberă, grupurilor care au prezentat la intrare „biletul ZIBO”. În cadrul acestui program au vizitat muzeul un număr de 87 elevii și profesori însoțitori, adică 6 grupuri.

Începând de joi 9 aprilie și până în 9 iunie 2015 la Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare se desfășoară campania  „Pofta de cunoaștere merită un sandwich” organizată împreună cu restaurantul McDonald’s. La achiziționarea unui bilet de intrare la muzeu se acordă un voucher, pe baza căruia restaurantul McDonald’s oferă, din partea casei, un sandwich sau un McPuișor.

DSCN3979DSCN4003

DSCN4012  DSCN4008

Picture 002            Picture 005

PROIECTUL ”MINERALOGIA PENTRU TOȚI”

Mineralele sunt substanțe naturale formate prin diferite procese geologice, ce intră în alcătuirea crustei terestre sau a ceea ce numim în mod obișnuit subsol. Fiecare mineral este alcătuit din unul sau mai multe elemente chimice (grupate sau nu în complecși ionici), legate între ele prin câteva tipuri de legături chimice și aranjate tridimensional într-o structură internă incredibil de ordonată, ce conferă acestor substanțe principala particularitate – starea cristalizată. Dacă, condițiile de formare sunt propice, această stuctură reticulară internă se concretizează în exterior prin dezvoltarea unor forme geometrice perfecte (cuprinzînd fețe, muchii și colțuri), cu simetrii remarcabile (evidențiate prin axe, plane și centru de simetrie), atât de apreciate din punct de vedere estetic.

În funcție de geometria rețelei cristaline mineralele se grupează în șapte sisteme de cristalizare: monoclinic, triclinic, rombic, romboedric, tetragonal, hexagonal și cubic. În funcție de compoziția chimică mineralele sunt grupate în opt clase: elemente native, oxizi și hidroxizi, sulfuri și sulfosăruri, halogenuri, carbonați (și compuși similari), sulfați (și compuși similari), fosfați (și compuși similari) și silicați. În momentul de față sunt descrise pe plan mondial peste 5.000 de specii minerale, dintre care International Mineralogical Association recunoaște ca specii valide 4.963. Dintre acestea, cele mai multe aparțin clasei silicaților, care este de departe cea mai importantă, atât ca număr cât și ca răspândire în natură.

În funcție de compoziția chimică, structura internă și condițiile de formare mineralele au proprietăți fizice dintre cele mai variate, care le fac deosebite atât din punct de vedere estetic, cât și utile în foarte multe domenii. Dintre aceste proprietăți cele mai importante sunt cele: morfologice (formele cristalografice sau concreșterile), mecanice (duritatea, elasticitatea și plasticitatea), optice (luciul și culoarea), electrice (conductibilitatea electrică, piezoelectricitatea), termice (conductibilitatea termică), magnetice (susceptibilitatea magnetică), densitatea și nu în ultimul rând radioactivitatea.

Pe lângă resursele vitale de care avem nevoie zilnic – aer, apă și hrană – resursele minerale sunt indispensabile în viața nostră modernă de astăzi, și la o simplă privire în jur, putem observa lesne, că marea majoritate a obiectelor, produselor, a bunurilor materiale în general, au la bază substanțe minerale. Clădirile și căile de comunicații sunt realizate din materiale de construcții preponderent fabricate din minerale, asociații de minerale – roci sau metale extrase din minerale. Vehiculele, în marea lor majoritate, sunt realizate din metale sau alte substanțe produse din materii prime minerale. Cele mai moderne dispozitive, aparate și echipamente actuale utilizate în electronică, telecomunicații sau captarea energiei prin sisteme neconvenționale, nu pot fi construite fără aportul mineral. Trebuie să remarcăm și resursele geologice, considerate sursele clasice de energie – combustibilii fosili (petrol, cărbuni și gaze naturale) și combustibilii nucleari – la care, chiar dacă sunt mai puțin prietenoase cu mediul, nu ne putem permite deocamdată să renunțăm. Nu este de loc de neglijat importanța pe care mineralele și elementele chimice conținute de acestea o au în menținerea sănătății umane și păstrarea unui echilibru în funcționarea organelor și sistemelor ce alcătuiesc corpul uman.

fff

Resursele minerale utile sunt identificate în subsol prin tehnici specifice de prospecțiune și explorare, apoi sunt exploatate prin tehnologii miniere adecvate și în continuare procesate, pentru a fi transformate în materii prime minerale sau bunuri de consum. La nivel internațional sunt numeroase instituții care realizează statistici referitoare la consumul de minerale anual sau pe cap de locuitor. Interesantă în acest sens am găsit statistica realizată de Minerals Education Coalition în anul 2014, care arată că fiecare copil american va consuma pe parcursul vieții o cantitate totală de 1.376 t minerale, metale și combustibili minerali, repartizate pe următoarele categorii: aur 54 g, cupru 441 kg, sare gemă 12,5 t, argilă 5,5 t, zinc 236 kg, roci, nisip și pietriș 535,7 t, petrol 272.823 l, plumb 403,3 kg, fosfași 7,9 t, cărbuni 208,7 t, aluminiu 2.591 kg, fier 11,2 t, ciment 20,5 t, gaz 192.440 m3, alte minerale și metale 24,7 t. Aceeași statistică mai oferă și consumurile anuale pe cap de locuitor, astfel: 4 t roci, 2,9 t nisip și pietriș, 260 kg ciment, 143 kg fier, 158 kg sare gemă, 100 kg fosfați, 70 kg argilă, 33 kg aluminiu, 5,5 kg cupru, 5 kg plumb, 3 kg zinc, 16 kg sodă calcinată, 2,3 kg mangan, 233 kg alte minerale nemetalice și 10 kg alte metale. La acestea se mai adaugă 3.467 l petrol, 2,7 t cărbuni, 2.446 m3 gaz și 82 g de uraniu pentru a produce energia consumată anual de fiecare persoană.

Proiectul ”Mineralogia pentru toți”, care debutează astăzi, vă este propus de către Muzeul de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare, în baza a unei colaborări cu cotidianul Graiul Maramureșului, pe care o dorim cât mai fructuoasă și durabilă. Scopul vizat este conștientizarea noastră a tuturor asupra importanței pe care mineralele o au în viața noastră de zi cu zi, nu doar ca flori de mină cu calități estetice ce ne încântă privirea, ci și ca substanțe indispensabile. În articolele ce vor urma – publicate în Graiul Maramureșului și pe website-ul Muzeului – vă propunem atenției câte un mineral, pe care îl vom defini și descrie pe scurt, îi vom prezenta principalele proprietăți, dar în primul rând dorim să descoperim împreună utilizările, dintre cele mai comune sau altele poate mult prea puțin cunoscute, subliniind astfel nevoia noastră de minerale.

Grafică: Zamfir Șomcutean                                                                                              Conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț                                                                                                      director – Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare

Festivalul Mineralelor – Miskolc, Ungaria 2015

În perioada 7 – 8 martie 2015, în cadrul Universității Tehnice din Miskolc a avut loc cel de-al 33-lea Festival Mineralogic, unul din cele mai importante manifestații de acest gen din Europa Centrală, având ca organizatori: Universitatea Tehnică din Miskolc, Facultatea de Științe ale Pământului, Muzeul Herman Otto, University Sportmarketing Kft., Departamentul OMBKE al Universitătii Tehnice Miskolc.

Pe lângă expoziția de profil de roci, minerale, fosile, geme și bijuterii au avut loc și următoarele evenimente: lansarea traducerii cărții lui Born Ignac scrisă în anul 1770 și care cuprinde 23 de dări de seama a excursiilor mineralogice efectuate în România, Ungaria și Slovacia, inițierea copiilor în spălarea aurului aluvionar, inițierea copiilor în realizarea unor creații artistice (de exemplu copăcei de sârma cu diverse minerale, s.a.), prezentarea unei vitrine cu cărți foarte vechi în domeniul geologic, minier și mineralogic,  începând cu anul 1735, prezentarea unei colecții personale cu vederi vechi cu zone miniere din arcul carpatic, prezentarea unei colecții personale cu minerale din China.

Au participat 103 expozanți din 7 țări, respectiv: Romania, Slovacia, Polonia, India, China, Austria și Ungaria.

Numărul beneficiarilor a fost de aproximativ 4000 de persoane.

sursa: dl. Alexandru Costin – un prieten al Muzeului

MISKOLC 2015 120MISKOLC 2015 110

MISKOLC 2015 030

     MISKOLC 2015 102

MISKOLC 2015 080 MISKOLC 2015 078

La un an de la furt

În urmă cu un an, în noaptea de 25 spre 26 ianuarie (sâmbăta spre duminica) la orele 03.00, din Expoziția permanentă a Muzeului de Mineralogie de la etajul clădirii de pe b-dul Traian nr. 8, era sustrasă prin efracție una dintre cele mai valoroase piese din colecția Muzeului și a patrimoniului cultural național mobil – concreșterea sferoidală de calcit, cu diametru de 8 cm, jumătate de culoare albă, jumătate neagră.

calcite - Herja Mine - stolen from mineralogy museum - scaled

Infractorul, la adăpostul nopții, a escaladat zidul din spatele clădirii Muzeului, a pătruns în interior pe casa scărilor spărgând unul dintre geamuri și apoi în sala de expoziție printr-un spațiu extrem de îngust situat între ușa protejată cu gratii și peretele exterior, spărgând un alt geam. Activarea unui senzor de mișcare a condus la declanșarea alarmei, dar spărgătorul nu a avut nevoie decât de 13 secunde pentru a sparge geamul vitrinei gros de 10 mm, a furat eșantionul și a părăsit clădirea. Din păcate, echipa de intervenție sosită imediat la fața locului de la firma contractantă a acestor servicii, a fost informată eronat de către agentul de pază că ar fi fost o alarmă falsă, astfel că nu s-a făcut verificarea în acel moment, iar furtul nu a fost constatat decât dimineața, când, la efectuarea schimbului s-a derulat procedura de predare-primire.

S-a decis ca la expozițiile ce vor conține pe viitor și piese de tezaur paza să fie dublată;

Ancheta demarată în urmă cu un an de către Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș  este în curs de desfășurare, neexistând în momentul de față informații sau rezultate parțiale care să poată fi prezentate public.

În cadrul Muzeului pentru a remedia daunele produse și a preveni evenimente similare     s-au luat o serie de măsuri descrise succint în continuare:

- au fost înlocuite geamurile de sticlă distruse;

- au fost retrase din expoziție piesele de tezaur şi s-au depozitat la loc sigur ;

- s-au trimis informări asupra evenimentelor produse, la Consiliul Judeţean Maramureş, Direcția Județeană pentru Cultură, la Ministerul Culturii și la societatea asiguratoare;

- s-a făcut o evaluare a securității clădirii pentru a identifica posibile locuri vulnerabile la viitoare efracții, de către o firmă specializată, activitate finalizată cu un raport;

- s-au întrunit într-o şedinţă reprezentanţi ai tuturor firmelor implicate în asigurarea serviciilor de pază, supraveghere şi securitate a Muzeului;

-  pe baza raportului ședinței s-au întocmit un nou Plan de pază şi un nou Consemn al paznicilor şi agenților de pază a Muzeului; acestea au fost supuse avizării de către instituțiile abilitate în domeniu şi sunt actualmente aplicate;

- s-a achiziționat un nou DVR pentru stocarea electronică a imaginilor filmate (celelalte fiind preluate pentru cercetări de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Maramureş);

- s-au montat grilaje metalice în locul unde a avut loc efracția și în alte locații considerate insuficient securizate (casa scărilor, alte geamuri exterioare);

- s-au zidit unele dintre ferestrele exterioare;

- a fost verificat sistemul de alarmare și îmbunătățit, prin montarea suplimentară a unei centrale și senzori de mișcare.

Toate aceste măsuri care s-au luat au condus la creșterea securității Muzeului și la minimizarea riscului petrecerii unui eveniment similar celui de acum un an.

Pentru a menține vie în memoria vizitatorilor imaginea eșantionului dispărut, în vitrina în care era expus, a fost realizată și montată, de către o firmă specializată, o hologramă a calcitului, activată printr-un senzor, care-l prezintă într-o rotație continuă.

„Mica Unire” aniversată la Muzeu

Azi, 22 ianuarie, ora 13.00, cu ocazia sărbătoririi a 156 ani de la  UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE din 24 ianuarie 1859,  Școala Gimnazială „NICHITA STĂNESCU” a prezentat un spectacolul inedit intitulat „Un pământ numit România”.Elevii școlii au intonat cântece și poezii specifice, evenimentele istorice au fost prezentate și într-o scenetă, totul fiind încununat de poezia lui Nichita Stănescu. Spectacolul s-a desfășurat  la Muzeul Județean de Mineralogie “Victor Gorduza” Baia Mare, în spațiul expozițional de la etaj. 

Activitatea a fost coordonată de  prof. Alina Mirela Andreicuţ, prof. Constanţa Tudor, prof. Simona Bănică, prof. Corina Mureşan, prof. Valentina Butoi, alături de aceștia au colaborat și Delia Vancea și Marius Babiciu.

La acest spectacol au participat 130 de elevi, profesori și părinți.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA