Micii prieteni ai dinozaurilor

poze muzeu 009Au trecut deja aproape trei luni de la vernisajul expoziţiei temporare „Ultimii dinozauri din Transilvania” pe care muzeul nostru are onoarea de a o gǎzdui. Numǎrul mare al vizitatorilor a arǎtat cu prisosinţǎ interesul deosebit pe care acest eveniment l-a suscitat în rândul publicului. Şi poate cei mai entuziaşti şi încântaţi de exponate au fost preşcolarii şi şcolarii; cu inocenţa, curiozitatea şi dorinţa lor de a cunoaşte animeazǎ zi de zi spaţiul expoziţional. Pornind de la aceste aceste considerente  şi pentru a veni în sprijinul creativitǎţii şi imaginaţiei copiilor şi, totodatǎ, având în vedere rolul educaţional al intituţiei noastre, am conceput şi demarat proiectul „Micii prieteni ai dinozaurilor” unde îi invitǎm pe copii sǎ-şi materializeze abilitǎţile artistice prin lucrǎri plastice inspirate de aceste populare vieţuitoare. poze muzeu 007 Ele vor fi expuse în holul principal al muzeului pe toatǎ durata expoziţiei temporare. În prezent, ca rezultat al unui parteneriat cu grǎdiniţa Maya şi prin amabilitatea colectivului acestei instituţii conduse de doamna director profesor Maria Alexandrina Botiş prezentǎm publicului minunatele picturi şi desene rodul creativitǎţii micilor artişti sub titulatura „Dinozaurii – o lume dispǎrutǎ” . Folosind o paletǎ coloristicǎ surprinzǎtoare şi diferite tehnici artistice, copii au dat dovadǎ de o vie imaginaţie, mereu exuberantǎ care încântǎ şi totodatǎ surprind plǎcut privitorul.

Ne dorim, ca acest tip de eveniment sǎ se permanentizeze de-a lungul întregii perioade de derulare a expoziţiei temporare: în consecinţǎ, invitǎm instituţiile de educaţie preşcolarǎ şi şcolarǎ sǎ participe la acest proiect pentru stimularea imaginaţiei şi creativitǎţii copiilor. Suntem şi vom rǎmâne mereu deschişi la colaborǎri cu toate entitǎţile angrenate în educarea tinerei generaţii.

ANUL 2015 LA MUZEUL DE MINERALOGIE

Anul 2015 a fost unul fructuos pentru Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare. Dacă ar fi să ne referim doar la unii dintre cei mai importanți indicatori de performanță, aceștia arată că, în comparație cu anul 2014, anul 2015 a fost unul de excepție: colecția de eșantioane minerale a crescut, numărul de vizitatori a fost mai mare cu 30%, numărul de evenimente culturale organizate la sediu, în țară și străinătate a crescut cu 15%, iar veniturile proprii au fost majorate cu aproape 70%.

Activitatea de dezvoltare a patrimoniului muzeal prin achiziționare de eșantioane a fost reluată după o întrerupere de 4 ani. Astfel, Colecția de minerale a Muzeului s-a îmbogățit cu 58 de eșantioane minerale, ajungând la un total de 16.985 de piese. La acestea se adaugă piesele din Colecția de roci, Colecția de fosile și Colecția de minereuri, patrimoniul Muzeului cifrându-se la finele anului trecut la valoarea de 20.394 de piese.

O altă statistică îmbucurătoare se referă la numărul de vizitatori care în anul 2015 a crescut față de anul precedent, înregistrându-se cu 6.059 vizitatori în plus, adică un număr total pentru anul 2015 de 26.420 vizitatori. Separați pe categorii de vârstă 12.935 dintre aceștia au fost adulți, 12.896 elevi și studenți și 791 preșcolari. Dintre vizitatorii de la sediu 19.415 au fost plătitori de bilete iar 7005 au beneficiat de intrare gratuită.

În ceea ce privește naționalitatea vizitatorilor ce au trecut pragul Muzeului de Mineralogie în anul 2015, pe lângă vizitatorii români care au fost în număr de 21.979, am avut parte și de vizita a 4.441 de turiști străini din Ungaria, Ucraina, Polonia, Germania, Israel, Italia, Spania, Irlanda, Suedia, Letonia și chiar din țări mai îndepărtate precum Statele Unite, Canada și Chile. În anul 2015 numărul total de beneficiari ai activităților Muzeului Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare a fost de 36.780, din care 26.420 vizitatori la sediu și 10.360 participanți la activitățile Muzeului organizate în diverse locații din țară și din străinătate.

După cum se poate observa și din graficul de mai jos lunile cu cel mai mare număr de vizitatori au fost aprilie, mai și iunie, în fiecare dintre acesta înregistrându-se peste 4.500 de vizitatori. Cei mai mulți vizitatori într-o singură zi s-au înregistrat cu ocazia evenimentului ”Noaptea Muzeelor” când au vizitat Muzeul 1.680 de persoane.

grafic vizitatori 2015-page0001

Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare a fost onorat în anul 2015 de vizita unor mari personalități. În luna iunie Excelența Sa, Saker Malkawi, ambasadorul Regatului Hașemit al Iordaniei la București, a vizitat Muzeul împreună cu fiica sa, iar în luna noiembrie, un alt ambasador, Excelenţa Sa Hussain Sinjari, ambasadorul Irak-ului la București, ne-a onorat cu prezența. Tot în luna noiembrie am primit vizita marelui actor român Florin Zamfirescu. Toți acești oaspeți de seamă s-au declarat fascinați de bogăția și de diversitatea exponatelor și au dorit să lase câteva rânduri în Cartea de Impresii a Muzeului pentru a-și exprima uimirea și încântarea față de eșantioanele minerale expuse și frumusețile Maramureșului.

În ceea ce privește activitatea de valorificare expozițională a patrimoniului anul 2015 a fost unul bogat, lista expozițiilor organizate cuprinzând 8 titluri, din cele mai variate categorii – expoziții la sediu, în țară și străinătate, expoziții proprii sau organizate în colaborare, expoziții cu tematică geologico-mineralogică sau cultural-artistică. Au fost 4 expoziții organizate la sediu și una în colaborare la Muzeul de Istorie și Arheologie Baia Mare.

În țară a fost vernisată pentru prima dată o expoziție cu tematică minerală la Câmpia Turzii, în incinta Palatului Cultural ”Ionel Floașiu”, expoziția temporară ”Flori minerale din adâncurile Maramureșului”. Tradiția organizării de expoziții în străinătate a fost continuată și în anul 2015, când expoziția temporară ”Splendori minerale din Baia Mare, Maramureș” a fost itinerată în Ungaria la două importante muzee, respectiv Muzeul Maghiar al Industriei și Petrolului din Zalaegerszeg  și Muzeul Rippl Ronai din Kaposvar.

Urmărind în continuare cronologic evenimentele organizate, anul 2015 a debutat cu sărbătorirea împreună cu Școala Gimnazială ”Nichita Stănescu” a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859. Elevii școlii au prezentat la sediul Muzeului de Mineralogie un spectacol inedit intitulat ”Un pământ numit România” cuprinzând cântece, poezii și o scenetă bazată pe evenimentele istorice ce au stat la baza Micii Uniri.

Săptămâna  6-10 aprilie 2015, numită săptămâna ”Școala altfel – Să știi mai multe, să fii mai bun a fost, ca în fiecare an de la demararea acestui program, o perioadă plină de activități la Muzeul de Mineralogie. Am avut vizitatori de la numeroase școli din Baia Mare dar și de la școli din alte județe precum Satu Mare, Suceava, Bistrița – Năsăud, Sălaj, Alba Iulia și Brașov. Activitățile desfășurate la sediul Muzeului de Mineralogie au constat în organizarea de vizite atât în expoziția permanentă cât și în cele temporare, deschiderea Expoziției ”Culoarea – lumina mineralelor” (expoziție organizată în contextul ”2015 – Anul Internațional al Luminii”) și o expoziție de carte școlară pentru elevi în colaborare cu reprezentanții zonali ai editurilor Ars Libri și Nemira.

În aceeași perioadă s-a desfășurat și cea de-a VI-a ediție a acțiunii ”Săptămâna altfel, săptămâna fără TV” demarată de Asociația Zibo Help cu scopul de a conștientiza părinții și copii de necesitatea petrecerii timpului liber și altfel decât în fața computerului  sau a televizorului. Încă din anul 2010 Muzeul de Mineralogie susține acest demers și la  fel ca în fiecare an și acum a oferit intrarea liberă pentru grupurile care au prezentat la intrare ”biletul Zibo”.

După  săptămâna ”Școala altfel” a urmat un  parteneriat împreună cu McDonald’s Baia Mare sub deviza ”Pofta de cunoaștere merită un sandwich”, astfel la achiziționarea unui bilet de intrare la muzeu s-a acordat un voucher, pe baza căruia restaurantul McDonald’s a oferit, din partea casei, un sandwich sau un McPuișor.

Luna mai a atras pe lângă deja celebra ”Noapte a Muzeelor” și manifestarea organizată de Consiliul Județean sub titlul ”Zilele Maramureșului”  - prima ediție, ce s-a desfășurat în perioada 7-10 mai. Cu această ocazie Muzeul a găzduit și a organizat activități științifice, culturale și educative, printre care Simpozionul ”Patrimoniul Natural al Maramureșului”, simpozion în cadrul căruia s-au prezentat lucrări ce au subliniat și au întărit încă odată necesitatea protecției și conservării patrimoniului natural, simpozion care se dorește să devină o tradiție a Muzeului de Mineralogie. Tot cu ocazia acestei manifestări a avut loc prezentarea oficială, la sediul Muzeului, a lucrării Dicționarul geologilor care au lucrat în zona Baia Mare și ariile adiacente – ediția a II-a”, eveniment realizat în colaborare cu Societatea Geologică a României – Filiala Baia Mare.

În data de 16 mai 2015 a avut loc ”Noaptea Europeană a Muzeelor”, eveniment anual cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid liber porțile, simultan, până târziu în noapte. Ca în fiecare an acest eveniment a atras un număr impresionant de vizitatori – 1.680 de persoane au trecut pragul Muzeului; aceștia au vizitat expoziția permanentă, expozițiile temporare, au audiat concertul susținut de Corala Armonia și au vizionat filme documentare cu tematică de științele naturii.

Ziua de 1 iunie a fost sărbătorită împreună cu copiii, în parteneriat cu Grădinița nr. 33 din Baia Mare și cu Palatul Copiilor Baia Mare fiind organizată Expoziția ”Copilăria – artă și cunoaștere”. Lucrările expuse au fost realizate în totalitate de către copii, subiectul unora dintre ele fiind chiar reproducerea prin pictură a unor eșantioane minerale.

Expoziția temporară ”Splendori minerale din Baia Mare, Maramureș” itinerată în Ungaria în două locații, la  Muzeul Maghiar al Industriei și Petrolului din Zalaegerszeg  și la Muzeul Rippl Ronai din Kaposvar, a fost foarte bine primită de publicul maghiar, care a apreciat atât conținutul expoziție cât și modul de organizare și prezentare a pieselor. Durata expozițiilor temporare în fiecare din cele două locații a fost de aproximativ 3 luni, timp în care au fost vizitate de către locuitorii din zonă și de către turiștii ce au tranzitat partea de vest a Ungariei în perioada iunie – decembrie 2015, în număr total de 9.540.

O altă expoziție temporară care s-a bucurat de un real succes a fost ”Flori minerale din adâncurile Maramureșului”, realizată la invitația Primăriei Municipiului Câmpia Turzii și a Muzeului Prima Școală Românească 1879, vernisată în data de 12 august 2015 și constituind prima expoziție cu tematică minerală din Câmpia Turzii.

Un alt eveniment important al anului trecut l-a reprezentat inedita Expoziție temporară ”Ultimii dinozauri din Transilvania”, al cărei vernisaj a avut loc în data de 11 noiembrie 2015. Expoziția, realizată în colaborare cu Direcția Patrimoniului Cultural Universitar, Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie şi Laboratorul de Paleotheriologie și Paleontologia Vertebratelor al Departamentului de Geologie, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyaidin Cluj-Napoca, prezintă o serie de fosile descoperite de către paleontologii clujeni, coordonați de prof. univ. dr. Vlad Codrea, la care se adaugă patru reconstituiri ce reproduc fidel pe acești ”vechi” locuitori ai Transilvaniei. La finalul vernisajului participanților le-a fost oferit un moment artistic susținut de un grup de elevi instrumentiști de la Liceul de Artă din Baia Mare și de actorul Claudiu Pintican – activitate care dorim să o permanentizăm în asociere cu momentele festive de deschidere a noilor expoziții. Expoziția va putea fi vizitată în sala de expoziții temporare a Muzeului nostru până la sfârșitul lunii aprilie 2016.

În colaborare cu Societatea Geologică a României – Filiala Baia Mare, Muzeul a organizat, în data de 18 noiembrie 2015, prezentarea oficială către publicul băimărean a volumului biografic „În lume prin lumi” a autorului Tiberiu Stoica, geolog, îndrăgostit de florile de mină și peisajele maramureșene, ce și-a desfășurat activitatea în cea mai mare parte la IPEG Maramureș.

Finalul anului și Sărbătorile de Iarnă au fost marcate la Muzeul de Mineralogie prin evenimentul ”Minerale, Timbre și Colinde”, inclus în suita de manifestări din cadrul ”Crăciunului în Maramureș” organizat de Consiliul Județean Maramureș. Evenimentul, desfășurat în data de  18 decembrie, a cuprins 3 momente: prezentarea publicului a celor mai recente achiziții de eșantioane minerale expuse în două vitrine, lansarea noul web-site și expunerea celor două piese care au făcut obiectul primei emisiune filatelice cu tematică minerală din România. La finalul evenimentului celor prezenței li s-a oferit, în spiritul sărbătorilor de iarnă, un cadou de Crăciun, sub forma unui emoționant concert de colinde susținut de Corala EUROART.

Pentru modul în care am reușit să ne desfășurăm activitatea în anul 2015, atât pe plan cultural dar și administrativ, dorim să mulțumim în primul rând Consiliului Județean Maramureș de al cărui sprijin constant ne-am bucurat și care ne asigură cea mai mare parte a resurselor financiare necesare. De asemenea, dorim să aducem mulțumirile noastre sincere tuturor instituțiilor și firmelor locale din țară și străinătate cu care am colaborat: muzee și alte instituții de cultură și învățământ cu care am organizat împreună evenimente culturale și științifice, colecționari de la care am achiziționat sau ne-au oferit în custodie eșantioane minerale pentru expunere, firme de la care am achiziționat bunuri sau prestatoare de servicii, sponsori și nu în ultimul rând reprezentanți mass-media care au reflectat cu promptitudine și justețe activitatea noastră.

Activitatea desfășurată în anul 2015 la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare – prin numărul și diversitatea evenimentelor organizate, prin indicatorii culturali și economico-financiari, ne îndreptățește să considerăm acest an ca find unul de excepție, pe care ni-l dorim multiplicat și dezvoltat în același trend crescător. De asemenea, nutrim speranța că proiectele și colaborările demarate în anul 2015, pe plan național și internațional vor fi cu succes continuate în anul 2016.

Detalii despre aceste evenimente puteți găsi în articolele postate pe acest website.

ANUNȚ

Azi 21.01.2016 ora 18.00, la Casa de Cultură a orașului Cavnic, va avea loc prezentarea oficială a volumului biografic “ÎN LUME, PRIN LUMI” în dialog cu Vasile Bogdan, a autorului Tiberiu Stoia.

Volumul apărut la editura DPP este unul autobiografic, un dialog deschis purtat de autor cu prestigiosul cineast timișorean Vasile Bogdan.

La acest eveniment literar vor fi și prezenți și membrii Ligii Scriitorilor din Maramureș iar seara se va încheia cu un moment artistic pregătit de Ansamblul Casei de Cultură a orașului Cavnic.

Vă așteptăm!

40 de ani de activitate

Data de 17 ianuarie are o conotație emoțională deosebită pentru instituția noastră, deoarece în urmă cu 40 de ani se înființa, în cadrul Muzeului Județean Maramureș – Baia Mare, Secția de Științe Naturale, structură pe care ulterior s-a dezvoltat Muzeul de Mineralogie actual.

Afisul primei expozitii de minerale 1Totul a pornit din dragostea, pe atunci a tânărului muzeograf Victor Gorduza, pentru frumusețile minerale ale subsolului maramureșean, după cum el însuși spunea: „…mi-am propus să fac în așa fel încât, aceste minuni aflate în subsolul bazinului minier Baia Mare să nu mai plece, să rămână în instituția cea mai potrivită să le păstreze.”

Descoperind „într-o ladă uitată într-o magazie” un număr de 1.502 eșantioane minerale, V.G. propune conducerii muzeului începerea activității sistematice de achiziționare de eșantioane minerale provenite de la exploatările miniere din zona Baia Mare, în vederea salvării unui patrimoniu natural de excepție, care să stea la baza constituirii unei colecții și eventual a unui muzeu.  Astfel că, în anul 1969 se realizează prima achiziție de 533 eșantioane minerale de la dl. Iosif Ilea din Baia Mare activitatea                                                   continuând în anii ce au urmat.

Sectia mineralogi-infiintare

Ca urmare a creșterii colecției, în anul 1974 se organizează prima expoziție cu flori de mină în incinta Muzeului Județean Maramureș, din str. 1 Mai, nr. 8 (actualul Muzeu de Artă), cu un succes deosebit, fapt care a contribuit decisiv la percepția importanței unei activități permanente în acest domeniu.  Astfel că, doi ani mai târziu, Consiliul Popular al Județului Maramureș decide să înființeze Secția de Științe Naturale, prin Decizia nr. 26 din 17 ianuarie 1976. Secției de Științe Științe Naturale i se atribuie ca sediu principal „Casa Iancu de Hunedoara” din Centrul Vechi și are la bază întregul fond de minerale aparținând Muzeului

casa iancuJudețean (aproximativ 6.000 de piese). Tot prin decizia mai sus amintită acestei secții i se încredințează coordonarea întregii activități din cadrul rezervațiilor naturale, precum și a celorlalte obiective ocrotite din județ. Activitatea de 10 ani desfășurată fără un statul administrativ a primit recunoaștere de drept, șef al secției fiind numit dl. Victor Gorduza, conservator d-na Ecaterina Pop, supraveghetor d-na Rozalia Reisfeld, iar paznici în Rezervația Pietrosul Rodnei d-nii Vasile Coman și Simion Harj.

Acestui moment crucial din istoria instituției îi urmează un altul în anul 1988, când ca o consecință firească a dezvoltării Secției de Științe Naturale, acesteia i se atribuie clădirea din bd. Traian nr. 8, punându-se în acest fel bazele actualului muzeu. Astfel, în noiembrie 1989 se deschide expoziția permanentă în actuala clădire, iar în decembrie 1992 se înființează Muzeul de Mineralogie Baia Mare ca instituție de sine stătătoare, prin desprinderea din cadrul Muzeului Județean Maramureș. Astăzi muzeul nostru poartă cu mândrie numele celui care a avut ideea înființării, la dezvoltat și la făcut cunoscut pe plan național și internațional – Victor Gorduza.

ANUNȚ

PROGRAM 

Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare

în perioada Sărbătorilor de iarnă 2015/2016

Ziua Program
24 decembrie 09.00 – 14.00
25 decembrie închis
26 decembrie închis
27 decembrie închis
28 decembrie închis
29 decembrie 09.00 – 17.00
30 decembrie 09.00 – 17.00
31 decembrie 09.00 – 14.00
1 ianuarie închis
2 ianuarie închis
3 ianuarie închis
4 ianuarie închis

Accesul în spațiile expoziționale se face cu cel puțin o jumătate de oră înainte de ora închiderii.

Prin excepție de la acest program Muzeul poate fi vizitat și în zilele în care funcționează ca „închis”, de către grupuri organizate cu programare prealabilă.

„Crăciun în Maramureș”

Cu prilejul celei de a VII – a ediții a manifestării  „Crăciun în Maramureș”, organizată de Consiliul Județean Maramureș,  la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, în data de 18 decembrie 2015, au avut loc mai multe de evenimente sub denumirea „Minerale, Timbre și Colinde”.

Evenimentele au debutat la ora 14.00 cu prezentarea noilor vitrine cu achiziții minerale. În cadrul acestui moment directorul Muzeului – Ioan Denuț – a prezentat cele două vitrine noi, ce cuprind o selecție din cele 58 de eșantioane minerale achiziționate de instituția noastră în anii în perioada decembrie 2014 – decembrie 2015.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Printr-o expunere inedită, începând cu data de 18 decembrie, la Muzeul nostru pot fi admirate două eșantioane ce au făcut obiectul primei emisiuni filatelice din România cu tematică minerală, realizată în anul 1985. Cele două eșantioane minerale nu fac parte din colecția Muzeului, ele fiind oferite în custodie de către un colecționar particular, căruia îi adresăm, și pe această cale, mulțumirile nostre sincere.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Următorul moment a fost lansarea oficială a noului web site la Muzeului (www.muzeuminbm.ro/nou), proiect propus încă din anul trecut, prin planul managerial al conducerii actuale a Muzeului. Dl. director a trecut în revistă meniurile principale din noua versiune a paginii web, aceasta având mai multe caracteristici care îmbunătățesc atât navigarea cât și accesul la informații în pagină. Unul dintre ineditele acestei paginii noi este dat și de interfața grafică care prezintă o structură de rodocrozit, mineral deosebit de estetic de culoare roz, descoperit pentru prima dată în lume la mina Cavnic.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA Un cadou deosebit de apreciat, în ton cu apropierea sărbătorilor de iarnă, oferit participanților la aceste evenimente, a fost concertul de colinde susținut de Corala „EUROART”, dirijor prof. Carmen Augustin.  Timp de aproape o oră, membrii Coralei au încântat printr-un repertoriu bogat și o interpretare de de excepție. În acorduri de orgă, colindele au răsunat și au încântat sufletele celor prezenți.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA