PROGRAM

Pentru a veni în sprijinul vizitatorilor care doresc să ne treacă pragul în această săptămână, s-a decis ca Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare să fie deschis în data de 30 noiembrie de Sf. Andrei, 1 Decembrie de Ziua Națională a României dar și în 2, 3, 4 decembrie 2016 după programul obișnuit: 09.00 – 17.00 (intrarea până la orele 16.30).

Vă așteptăm!

ZIUA NAȚIONALĂ sărbătorită la Muzeu

afis-craciun-2016-a3bun-1Marţi, 29 noiembrie, ora 11.30, cu ocazia sărbătoririi ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”, directori Ioan Marian Pop şi Florin Câmpan, va prezenta momentul cultural-artistic: „Fii tu România”.

Elevi din clasele gimnaziale, îndrumaţi de profesorii Alina Mirela Andreicuţ, Nicolae Ghita şi Gabriela Medan, vor prezenta evenimentele istorice, vor recita poezii şi vor intona cântece dedicate acestui eveniment, la sediul Muzeului Judeţean de Mineralogie “Victor Gorduza” Baia Mare,din bd. Traian nr. 8.

Un eveniment expozițional de excepție

1Vernisajul expoziţiei “Chile – o altă extremă latină“, organizat în colaborare cu Ambasada Republicii Chile în România, s-a bucurat de un real succes. Evenimentul a beneficiat de o prezenţă generoasă, fapt ce ne îndreptăţeşte să considerăm că demersul nostru cultural a fost perceput în mod pozitiv 2de comunitate.

În deschidere, domnul conf. univ. dr. Ioan Denuţ, directorul Muzeului, a prezentat unele repere ale dezvoltării şi evoluţiei muzeului, evidenţiind că anul aniversar 2016, când instituţia noastră împlineşte, iată, 40 de ani de existenţă, aduce cu sine şi necesitatea diversificării ofertei culturale. 3 S-a dat, apoi, citire scrisorii domnului ambasador Jose
Miguel Menchaca, reprezentatul statului Chile în România. Excelenţa sa şi-a exprimat regretul că nu poate participa la vernisaj, dar a asigurat instituţia  noastră de tot sprijinul său în promovarea relaţiilor bilaterale.  Comisarul de expoziţie, muzeograf Sorin Prisăcariu, a  descris, pe 4scurt, modul de organizare şi conţinutul  expoziţiei, mulţumindu-le nominal tuturor celor care, prin  generosul sprijin acordat, au contribuit la acest eveniment. A urmat o prelegere susţinută de domnul Oscar Edelstein, care ne-a împărtăşit incitante impresii de călătorie din această minunată ţară. Domnul Mihai Lucian, geolog 5ce şi-a desfăşurat o bună parte din activitatea profesională în deşertul Atacama, un împătimit al fotografiei, a donat bibliotecii muzeului un minunat album de artă fotografică. Realizat în condiţii grafice deosebite, în colaborare cu un alt român, Flaviu Codorean, sunt surprinse instantanee din diversa şi surprinzătoarea 6natură şi societate atacameză. În  încheiere, într-un moment emoţionant, actorul Claudiu Pintican a recitat din lirica unui mare fiu al Chileului, laureat al Premiului Nobel, inegalabilul poet Pablo Neruda.

Expoziţia va fi deschisă până în luna aprilie a anului 7viitor, putând fi vizitată împreună cu cea de bază. Sperând că veţi descoperi lucruri noi şi interesante vă invităm să ne treceţi pragul.

Chile – într-o expoziție la Muzeul de Mineralogie

 

afis-chile-1

Joi, 10 noiembrie, la ora 15.00, va avea loc la sediul muzeului, din bd. Traian nr. 8, vernisajul Expoziţiei temporare „Chile – o altă extremă latină”. Expoziţia este constituită din piese ce provin din colecţiile personale ale unor specialişti (geologi şi ingineri mineri) ce şi-au desfăşurat temporar activitatea profesională la diferite exploatări miniere din Chile. De asemenea, în organizarea acestei expoziții am beneficiat de sprijinul generos al Ambasadei Statului Republicii Chile în România. Tuturor colaboratorilor le aducem mulţumiri şi pe această cale, pentru eforturile depuse ca acest proiect cultural foarte drag muzeului nostru să prindă viață.

Spaţiul expoziţional cuprinde trei categorii de exponate: eșantioane mineralogice – sunt cele care predomină, piese de artizanat şi artă (fotografii și tablouri). S-a încercat realizarea unei imagini, desigur nu exhaustivă, dar sperăm noi reprezentativă, asupra „ţării de la capătul lumii”. Vizitatorii acestei expoziții – pe care ni-i dorim cât mai numeroși – vor avea ocazia să descopere o ţară fascinantă, bogată atât ca resurse naturale, cât şi ca diversitate culturală şi artistică.

 Vă aşteptăm cu drag la vernisaj, pentru a vă împărtăşi viziunea noastră despre acest fascinant şi greu accesibil tărâm – Chile.

invitatie-1

 

În elita muzeelor din Europa

În perioada 28-30 octombrie 2016 a avut loc la Munchen cea de-a 53-a ediție a Expoziției Internaționale de minerale – The Munich Show 2016. Pe parcursul celor trei zile, cel mai mare eveniment cu tematică mineralogică din Europa, a reușit să atragă peste 42.000 de vizitatori din toată lumea, profesioniști sau amatori, mineralogi, muzeografi, editori, comercianți sau turiști.

27-10-01-11-2016-053

La invitația organizatorilor, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a participat în calitate de expozant în cadru acestui eveniment de amploare, cu expoziția temporară „Minerale și asociații unice de minerale din comorile ascunse ale Muzeului Florilor de Mină din Baia Mare”, alături de muzee de renume din Europa și nu numai:

- Muzeul de Geologie și Mineralogie din cadrul Universității Harvard, SUA

- Muzeul Național de Istorie Naturală, Zagreb – Croația

- Muzeul de Istorie Naturală al Universității din Florența – Italia

- Muzeul German, Munchen – Germania

- Muzeul de Istorie Naturală, Stockholm – Suedia

- Colecția mineralogică de stat bavareză – „Regatul cristalelor”, Munchen – Germania

- Muzeul Național de Istorie Naturală, Paris – Franța

- Muzeul de Istorie Naturală, Londra – Regatul Unit al Marii Britanii

- Muzeul de Istorie Naturală, Dublin – Irlanda

- Muzeul de Istorie Naturală, Viena – Austria

- Muzeul de Istorie Naturală, Milano – Italia

- Muzeul Universității de Științele Pământului, Roma – Italia

- Muzeul Universității din Freiberg – Germania.

27-10-01-11-2016-136

Pentru pregătirea acestei expoziții acțiunile s-au demarat începând cu luna aprilie a acestui an, pe lângă alegerea și pregătirea celor 30 de eșantioane minerale ce au constituit expoziția, organizatorii au solicitat conceperea unui articol de prezentare a Muzeului și a patrimoniului muzeal deținut, articol ce a fost publicat în cartea tematică editată de The Munich Show la editura Wachholtz. De asemenea, ne-a fost solicitată conceperea a două postere de prezentare a expoziției și pregătirea unei prezentări PowerPoint în vederea susținerii în cadrul Forum Minerale – Comorile ascunse ale Muzeelor. Toate aceste materiale au fost concepute în limba engleză.

27-10-01-11-2016-125

Odată cu deschiderea oficială a The Munich Show, eveniment ce a avut loc vineri, 28 octombrie la ora 9:00, vizitatorii au putut admira, în 4 hale imense, o impresionantă manifestare cuprinzând expozanți și comercianți de minerale din întreaga lume. Expozițiile organizate de muzee, în hala A6 – Pavilionul mineralelor și în hala A5 – Pavilionul fosilelor, au atras o multitudine de vizitatori prin piesele expuse și prin poveștile din spatele acestora.

Un alt punct de interes l-a reprezentat Forum Minerale – Comorile ascunse ale Muzeelor, un loc de întâlnire pentru specialiștii din întreaga lume în domeniul mineralogiei, petrografiei și paleontologiei, unde au fost prezentate un număr de 30 de lucrări de către reprezentanți ai muzeelor participante. În cadrul acestui simpozion internațional, directorul Muzeului, dl. Ioan Denuț a susținut o prelegere asistată de o prezentare PowerPoint despre Muzeul de Mineralogie la 40 de ani de activitate, diversitatea și importanța patrimoniului său și caracteristicile pieselor expuse în cadrul acestei expoziții temporare.

27-10-01-11-2016-094

Pe lângă oportunitatea extraordinară de a organiza o expoziție temporară în cadrul acestui eveniment de calibru mondial, am avut ocazia să purtăm discuții, să stabilim contacte și legături în scopul organizării de proiecte culturale comune (expoziții) și proiecte de cercetare științifică, cu reprezentanți ai celorlalte muzee cu tematică geologică, mineralogică și de științele naturii, precum și cu reprezentanți ai unor universități importante. 

Prin bunăvoința domnului profesor Vladimir Ruttner, cadru didactic la Universitatea Tehnică din Munchen am avut ocazia să vizităm laboratoarele de cercetare și colecțiile didactice de mineralogie și petrografie ale acestei instituții de învățământ.

27-10-01-11-2016-483

De asemenea, ne-a facilitat vizitarea Secției de minerit din cadrul Muzeului German din Munchen, un punct de interes deosebit, luând în considerare dorința Muzeului de Mineralogie de a dezvolta o secție dedicată istoriei mineritului maramureșan într-o exploatare minieră din zonă. Această secție a muzeului munchenez este de o vastitate impresionantă, atât prin întinderea sa, dar și prin detaliile oferite. Pe lângă prezentarea cronologică a evoluției mineritului, din cele mai vechi timpuri până în prezent, cu expunerea uneltelor și a utilajelor folosite, poate cel mai grandios aspect a fost reprezentat de faptul că întreg acest pavilion a fost gândit și realizat întocmai ca o mină, cu galerii, roci și zăcăminte, în subsolul clădirii.

27-10-01-11-2016-416

În toate cele trei zile, unul dintre scopurile principale a fost acela de promovare. Prin bunăvoința organizatorilor un număr de 300 de pliante au fost preluate de aceștia și distribuite prin circuitul lor. De asemenea, alte pliante și materiale informaționale au fost diseminate de către angajații Muzeului. Pe lângă pliantele și materialele de prezentare a Muzeului de Mineralogie, au fost distribuite și materiale de promovare a județului Maramureș, materiale oferite de Biroul de Turism din cadrul Consiliului Județean Maramureș. Alte activități efectuate în această perioadă au fost reprezentate de informarea cu privire la publicațiile recente din domeniu la standurile specifice ale editurilor, informarea și obținerea de pliante și cataloage de la firmele care au expus aparate și utilaje folosite în cercetarea și prelucrarea eșantioanelor minerale. De asemenea, ne-am informat cu privire la valoarea eșantioanelor minerale expuse, cu precădere a celor din zona Baia Mare – în acest scop au fost identificați comercianți și expozanți care dețineau eșantioane minerale maramureșene cu care s-au purtat discuții, acestea reprezentând un studiu de piață, luând în considerare activitatea Muzeului de achiziționare de eșantioane minerale. 

27-10-01-11-2016-194

Această experiență, în totalitatea ei, a reprezentat un moment de excepție pentru Muzeul de Mineralogie. Prezența ca și expozant în cadrul acestui eveniment de anvergură mondială, alături de muzee de renume, cunoscute în toată lumea, precum și oportunitatea oferită de a comunica și stabili legături cu reprezentanții acestora constituie un pas determinant în dezvoltarea unor proiecte culturale și de cercetare științifică comune.

27-10-01-11-2016-506

 

ANUNȚ

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, cu sediul în Baia Mare, bd. Traian nr. 8, organizează concurs pentru ocuparea, pe perioadă nedeterminată, a următoarelor funcții contractuale de execuție:

- muzeograf, grad II (S), la Secția Mineralogie

- cercetător științific grad debutant (S), la Secția Mineralogie

referent de specialitate, grad debutant (S), la Compartiment Financiar, Resurse umane, Administrativ

Mai multe detalii găsiți pe acest website la  secțiunea

INFORMAȚII / Concurs posturi vacante.

Vă mulțumim!

30.000 de vizitatori la Muzeul de Mineralogie

Anul 2016 se anunță ca fiind unul dintre cei mai buni ani pentru Muzeul nostru de când acesta funcționează ca entitate de sine stătătoare, cel puțin din punctul de vedere al numărului de vizitatori. Ne bazăm afirmațiile pe statisticile primelor șase luni ale anului, când s-au înregistrat creșteri sau chiar dublări ale numărului de vizitatori  comparativ cu aceleași luni ale anilor precedenți. Toate aceste date se regăsesc  în articolele anterioare publicate pe acest site.

grafic-vizitatori
dscn6685Acestă creștere se datorează modului în care se abordează, în prezent, marketingul muzeului și desigur, găzduirii și organizării la sediu ale unor expoziții temporare de succes. ”Ultimii dinozauri din Transilvania” a fost o expoziție care prin tematica abordată a avut un mare succes în rândul celor mai tineri vizitatori.

dscn6690Expoziția temporară „Mina Herja” – prima expunere dintr-un ciclu numit „Mineritul maramureșean sursa patrimoniului muzeal”, – se bucură în continuare de o reală apreciere.

Ziua de 25 octombrie 2016, pentru Muzeul, nostru reprezintă un record istoric, este ziua în care ne-a trecut pragul dl prof. Pintea Marius Cosmin, directorul Liceului Teoretic 14681839_1489881891040372_7566672698484174278_ndin Teuiș, vizitatorul cu numărul trei zeci de mii, însoțit de un grup de elevi.
Directorul Muzeului Conf. univ. dr. ing Denuț Ioan i-a oferit un album și alte materiale publicitare despre instituția  noastră și despre județ.

Maximul anual înregistrat anterior este de  27.484, atins în anul 2012, număr care în acest an a fost depășit încă din data de 24 septembrie 2016. Evoluția numărului de vizitatori, pe ani, poate fi observată în graficul de mai sus.