A 10-a expoziţie în Ungaria

dscn6644De la înfiinţare, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a fost prezent în Ungaria cu un număr de 9 expoziții temporare în următoarele localități: Miskolc (1990), Budapesta (2005, 2006), Szolnok (2006), Sopron (2006), Debrecen (2007), Nyirbator (2014), Zalaegerszeg și Kaposvar (2015). Expoziția „Splendori minerale din Maramureș – România”, organizată anul acesta în colaborare cu Muzeul Janus Pannonius din Pecs, fiind a 10-a. Vizitatorii maghiari au putut, astfel, să cunoască o parte a patrimoniului Muzeului nostru, considerat cel mai reprezentativ muzeu cu acest specific din ţară şi care deţine  una din cele mai mari colecţii regionale de minerale din Europa.

dscn6600Expoziția este deschisă în perioada 12 octombrie 2016 – 25 februarie 2017. În realizarea acesteia (ce cuprinde 83 de piese) s-a ţinut cont de mai multe aspecte: de clasele sistematicii mineralogice (sulfuri şi sulfosăruri, carbonaţi, sulfaţi, halogenuri, wolframaţi, silicaţi ), de proprietăţile fizice macroscopice cu calități estetice (habitusurile remarcabile, combinaţiile de forme cristalografice, dimensiunile de excepţie ale unor cristale şi eşantioane, combinaţiile de culori: cuarţul alb în
combinaţie cu sfaleritul negru, tetraedritul gri metalic în asociere cu calcitul roz, baritina galbenă cu cristale de 5 cm, cristale dințate de bournonit, marcasita mamelonară de mari dimensiuni, calcitul dantelat, etc.), de mineralele reprezentative pentru regiune (cuarțul – ametist, stibina cu baritină transparentă,  calcitul negru sferoidal, baritina roșie,  etc.), de mineralele descrise pentru prima oară în Maramureş (rodocrozitul, semseyitul, fizelyitul, etc), de mineralele reprezentative pentru fiecare mină din zonă: Baia Sprie, Cavnic, Herja, Ilba, Turț, Săsar, Dealul Crucii, Băiuţ, precum şi de raritatea unor minerale din zăcămintele din zonă (berthierit, cinabru, pirotina, wolframit, bournonit, etc.).

dscn6621Expoziţia şi-a găsit o locaţie deosebită într-o construcție din sec. al. XIX-lea, din strada Szabadsag nr. 2, în zona centrală oraşului, sediul Secției de Științele Naturii, în care s-a investit în contextul declarării oraşului Pecs – capitală culturală europeană în anul 2010. Pe lângă acest muzeu au beneficiat de îmbunătăţiri substanţiale şi alte 8 muzee din oraş. Vernisajul dscn6633expoziției a avut loc în data de 12 octombrie 2016, ora 16.00 și a beneficiat de o prezenţă de peste 80 de persoane, care au apreciat nespus de mult conţinutul şi prezentarea deosebită a expoziţiei. Au luat cuvântul: d-na Iudith Muler, director adjunct al Muzeului Janus Pannonius, dl Tibor Kis Benedek, șef al Secției de Ştiinţele Naturii, dl Ioan Denuț, director al Muzeului Judeţean de Mineralogie  dscn6622„Victor Gorduza” Baia Mare și d-na Elisabeta Fodor, comisarul expoziției.

Publicul prezent a fost interesat de activitatea Muzeului nostru, precum şi de eşantioanele expuse (geneza, metodele miniere de exploatare, conservarea, etc). Explicaţiile au fost date de către comisarul expoziţiei. Precizăm că Muzeul Janus Pannonius  nu are expusă o colecţie permanentă minerale şi cu atât mai mult, din acest punct de vedere, mineralele româneşti au fost foarte apreciate.

Prezenţa presei scrise şi a celei audio-vizuale din municipiul Pecs a fost un punct de încercare, datorită curiozităţii mari pe care a avut-o în legătură cu „creaţiile splendide ale Pământului din zona Maramureşului”.

 Baia Mare, 19 octombrie 2016

 Comisar de expoziţie,

Ing. geol. Fodor Elisabeta-şef secţie Mineralogie

VERNISAJ EXPOZIȚIONAL LA PECS – UNGARIA

“SPLENDORI MINERALE DIN MARAMUREŞ - ROMÂNIA” Expoziţie realizată de MUZEUL JUDEŢEAN DE MINERALOGIE „ Victor Gorduza” BAIA MARE la MUZEUL JANUS PANNONIUS, PECS, UNGARIA

pecsNumărul impresionant de eşantioane minerale cu calităţi estetice deosebite recoltate din minele din jurul oraşului Baia Mare, oferă regiunii dreptul de a fi considerată cea mai bogată deţinătoare de flori de mină din România. Aceasta este  binecunoscută şi pe plan mondial datorită realizării a 43 de expoziţii în afara graniţelor României.

Viitorii vizitatori vor fi invitaţi, astfel, să cunoască o parte a patrimoniului Muzeului Mineralogie din Baia Mare, care este cel mai reprezentativ muzeu cu acest specific din ţară şi deţine una din cele mai mari colecţii regionale de minerale din Europa. Muzeul nostru a fost prezent în Ungaria cu un număr de 9 de expoziţii în următoarele localităţi: Miskolc (1990), Budapesta (2005, 2006), Szolnok (2006),  Sopron (2006), Debrecen (2007), Nyirbator (2014), Zalaegerszeg (2015), Kaposvar (2015).

În anul 2010, oraşul Pecs a fost Capitală Culturală Europeană. Cu această ocazie au fost renovate 8 clădiri de muzee, care se găsesc pe acceaşi stradă  – numită strada Muzeelor

Expoziţia „Splendori minerale din Maramureş, România” va fi expusă în incinta Muzeului de Ştiinţele Naturii, str. Szabadsag, nr.2, și va fi vernisată miercuri 12 octombrie 2016. Vor fi expuse un număr de 83 de eşantioane minerale din toate clasele sistematicii mineralogice, minerale cu un colorit bogat, cu forme diverse şi atractive privirii, minerale care au mai văzut alte săli de expoziţie, dar şi minerale care pentru prima oară vor călătorii dincolo de graniţele ţării.

Prin valoarea deosebită a patrimoniului muzeal, prin modul de prezentare şi organizare a expoziţiei permanente, precum şi prin numeroasele expoziţii realizate în străinătate, Muzeului Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare s-a impus în cadrul muzeelor din ţară, ca o unitate reprezentativă pentru muzeologia românească din domeniul ştiinţelor naturii.

Manager Conf. univ. dr. ing. Ioan Denuţ

Comisar de expoziţie  ing. geol.Elisabeta Fodor -şef secţie Mineralogie

5 OCTOMBRIE – ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPe 5 octombrie, în întreaga lume, se sărbătorește Ziua Mondială a Educației. Evenimentul ține să ne reamintească faptul că o educație de calitate reprezinta cheia unei reușite profesionale.

În România, printr-un Ordin de Ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării, este prevăzut ca pe 5 octombrie, OLYMPUS DIGITAL CAMERAde Ziua Mondială a Educaţiei cursurile să nu se desfăşoare conform programului obişnuit, ci puţin altfel. În fiecare judeţ, sindicatele din educaţie şi inspectoratele şcolare au avut ca sarcină să stabilească modul în care va fi marcată această sărbătoare în unităţile de învăţământ.

Muzeul nostru a răspuns solicitărilor OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAprofesorilor băimăreni oferind grupurilor care ne-au vizitat, pe lângă turul ghidat obișnuit și o proiecție de filme documentare având ca tematică științele naturii , pe tot parcursul zilei.

Am fost vizitați de clasele a V-a și a VI-a  de la Scoala Gimnazială „Nechita Stănescu”
însoțite de doamnele diriginte Andreicuț Alina, Mihalca Cristina și Surduc Lucia, dar și de grupuri de la Scoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” și Liceul cu Program Sportiv, astfel încât ieri 5 octombrie am avut plăcerea de a fi vizitați de 151 persoane.


PROGRAMUL activităţilor desfăşurate la Muzeul Judeţean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare în cadrul evenimentului ”Festivalul Castanelor” 23 – 25 septembrie, 2016

 

Denumire eveniment: Expoziția permanentă de Mineralogie;

Data și ora: permanent, pe perioada evenimentului;

Descriere: Expoziția cuprinde patru secțiuni: Petrografie, Mineralogie, Minereuri și Flori de mină.

Denumire eveniment: Expoziția temporară”Mina Herja”;

Data și ora: permanent, pe perioada evenimentului;

Descriere: Expoziția face parte dintr-un ciclu intitulat „Mineritul maramureşean sursa patrimoniului muzeal” şi se doreşte a informa publicul vizitator asupra civilizaţiei şi culturii miniere prin prisma eşantioanelor minerale provenite din subteranele bazinului Baia Mare

Denumire eveniment: 4 decenii de activitate în imagini

Data și ora: Sâmbătă, 24 septembrie, ora 12:00

Descriere: Evenimentul va reprezenta o trecere în revistă a activității Muzeului de Mineralogie în cei 40 de ani de activitate prin intermediul imaginilor.

Toate evenimentele propuse sunt găzduite la sediul Muzeului de Mineralogie, din Baia Mare, b-dul Traian, nr. 8.

Program de vizitare:

Vineri, 23 septembrie – program normal – 0900 – 1700

Sâmbătă, 24 septembrie – 0900 – 2200

Duminică, 25 septembrie – program normal – 0900-1700

În data de 24 septembrie accesul vizitatorilor la Muzeul de Mineralogie va fi gratuit.

 

Excursie la monumentul naturii „Creasta Cocoșului”

  Pentru a aniversa cea de-a XXVI-a ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului, în data de 17 septembrie 2016, Muzeul de Mineralogie în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Asociația EcoLogic și Clubul de Turism „Creasta Cocoșului” a organizat o drumeție la aria naturală protejată Creasta Cocoșului.

Sâmbătă dimineața la ora 9:00 grupul, format din membrii ai instituțiilor mai sus amintite și din aproximativ 30 de elevi, din clasele a IX-a și a XI-a, ai Colegiului Național „Gheorghe Șincai” însoțiți de cadre didactice, s-a întrunit la Sala Sporturilor de unde a avut loc plecarea spre Hanul Pintea Viteazul cu un autobuz.

Priveliștea, serpentinele și primele semne de toamnă vizibile prin pădure au făcut din drumul spre Pasul Gutâi o experiență memorabilă în sine. Odată ajunși la han, după o scurtă introducere din partea directorului Muzeului de Mineralogie, despre importanța și însemnătatea acestui eveniment sărbătorit la nivel european și a unui scurt istoric al ariei protejate realizat de doamna Edit Pop de la Asociația Ecologic, am pornit la drum.

dsc09467

dsc09380

Prima parte a drumului, o potecă prin pădure, se deschide după scurt timp în Poiana Boului, care oferă călătorului o plimbare relaxantă ce ii permite să se obișnuiască cu cadrul natural. Cu cât ne apropiem de ieșirea din Poiană, se înalță în fața noastră, mareață, Creasta Cocoșului. În continuare urmează o porțiune mai solicitantă, o urcare prin pădure pe un traseu tematic foarte bine amenajat, cu balustradă din lemn și din loc în loc cu plăcuțe de informare turistică ce cuprind informații despre flora și fauna din aria protejată și alte informații utile.

dsc09495

dsc09493

Ajunși la destinație, oboseala pricinuită de drum dispare, panorama ce se deschide în fața noastră și liniștea naturii induc o stare de acalmie și pace și permit călătorului să acumuleze toată imensitatea ce i se dezvăluie. După o binemeritată pauză de masă grupul de elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare a avut parte de o adevărată prelegere complexă despre Creasta Cocoșului.

dsc09509

dsc09583

Domnul director Ioan Denuț le-a descris geneza formațiunii, le-a prezentat o radiografie succintă a substratului geologic al zonei Baia Mare și le-a vorbit despre cadrul legislativ de declarare a ariilor naturale protejate în general și a Rezervației Creasta Cocoșului în particular.

Doamna Edit Pop, președinta Asociației EcoLogic, a abordat discuția din prisma calității sale de custode al acestei arii naturale protejate. A prezentat modalitățile prin care noi, ca cetățeni putem să ne implicam în protecția și conservarea unor astfel de obiective, a vorbit despre importanța voluntariatului și despre necesitatea implicării comunităților locale în protecția patrimoniului natural. După această prezentare participanții au primit din partea Asociației EcoLogic pliante și flyere de prezentare a Crestei Cocoșului și insigne realizate cu ocazia primei ediții a Zilei Crestei Cocoșului sărbătorită în 3 iulie.

dsc09613

dsc09593

La sfârșitul acestei drumeții, toți participanții au fost încântați de eveniment și și-au manifestat dorința de a repeta experiența, iar unii dintre ei și-au exprimat intenția de a se implica activ pe viitor în acțiunile de protecția mediului.

În încheiere am dori să le mulțumim tuturor participanților, în mod deosebit partenerilor noștri pentru colaborare, Asociația EcoLogic, Inspectoratul Școlar Județean, Clubul Creasta Cocoșului, Clubul de Speologie Montana, S.C. URBIS S.A. și d-lui director general Ion Pop pentru tot sprijinul acordat.

dsc09630

Zilele Europene ale Patrimoniului sărbătorite la Muzeul de Mineralogie

 

zeproLansate în 1985, Zilele europene ale patrimoniului au fost organizate începând din 1999, ca inițiativă comună a Comisiei Europene și a Consiliului Europei. Cele 50 de țări semnatare ale Convenției culturale europene iau parte la Zilele europene ale patrimoniului. Evenimentele culturale organizate pe parcursul unei luni aduc în prim-plan meșteșugurile și tradițiile, precum și arhitectura și arta locală, și vizează totodată promovarea înțelegerii reciproce între cetățenii europeni.

Din 1992 și în România, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanților ocazia să descopere atât monumente istorice cât și situri sau zone mai puțin cunoscute, care în mod obișnuit nu sunt accesibile publicului larg.

Cea de-a XXVI-a ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului va fi celebrată în România în data de 17 septembrie 2016 și va avea ca temă „Rolul determinant al comunităților locale în activitatea de definire și protejare a patrimoniului cultural”.

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare se alătură acestui demers propunând un program cultural special. Pe lângă vizitarea expozițiilor de la sediul Muzeului, expoziția permanentă și expoziția temporară „Mina Herja”, în data de 17 septembrie, Muzeul organizează în parteneriat cu Asociația EcoLogic, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Clubul de Turism „Creasta Cocoșului”, o vizită la aria protejată Creasta Cocoșului.

large_img_306

Plecarea se va face din Baia Mare de către un grup format din elevi ai Colegiului Națíonal „Gheorghe Șincai”, cadre didactice, personal din cadrul Muzeului, membrii ai asociației EcoLogic Baia Mare și membrii ai clubului „Creasta Cocoșului” cu un autobuz până la Hanul lui Pintea, de unde traseul se va continua pe jos.

Pe parcursul drumeției, specialiști din cadrul Muzeului de Mineralogie vor prezenta participanților modul de formare și caracteristicile geologice ale obiectivului vizitat, iar membrii Asociației EcoLogic, custozii acestei arii naturale protejate, le vor prezenta aspecte legate biodiversitatea zonei, activitățile tradiționale și turismul responsabil ca parte a integrării comunităților locale în protejarea patrimoniului.

 

Muzeul de Mineralogie prezent la un prestigios simpozion internațional

În perioada 9 – 11 septembrie 2016, în organizarea Societății de Geologie Economică a României, în colaborare cu Universitatea „1 Decembrie” Alba-Iulia, Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității București, Institutul Geologic al României și Societatea pentru protecția mediului geologic „Ludovic Mrazec”, s-a desfășurat „The 10-th International Symposium on Economic Geology”, sub deviza „Quo vadis Economic geology”. Simpozionul a fost precedat de o excursie tematică la Muzeul Aurului din Brad și urmat de una la Salina Turda.

0910-09-2016-134  0910-09-2016-260

Lucrările Simpozionului s-au desfășurat în „istoricele” spații ale Universității             „1 Decembrie” Alba-Iulia, din încântător de frumos renovata Cetate Alba Carolina. Au participat numeroși specialiști din România, Germania, Franța, Brazilia și Republica Moldova, de la instituții precum: Institutul Geologic al României, Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității București, Centrul Universitar Nord al Universității Tehnice Cluj-Napoca, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Institutul Național de Inginerie Fizică și Nucleară „Horia Hulubei” București-Măgurele, Institutul de Geodinamică „Sabba Ștefănescu” al Academiei Române, Universitatea din Petroșani, Universitatea „1 Decembrie” Alba-Iulia, DMT GmbH & Co. KG am Technologiepark Essen, Ecole de Mines de Saint Etienne, Federal University of Minas Gerais, Geological Institute Brazil. Programul din data de 10 septembrie a cuprins 10 prezentări orale, o sesiune cu 17 postere și o masă rotundă cu tema „The need of geological education in Romania”.0910-09-2016-261 0910-09-2016-265


Muzeul de Mineralogie din Baia Mare a fost reprezentat la Simpozion prin doi specialiști, care au expus trei comunicări orale. Ioan Denuț, directorul Muzeului a expus în lucrarea „Mineralogy Museum of Baia Mare – 40 years of activity”, cele mai importante realizări ale Muzeului de la înființarea Secției de Științe Naturale. Muzeograful Ionuț Bereș a prezentat cea mai recentă activitate în care este implicat Muzeul în lucrarea „Custody of natural protected areas – a new activity for Mineralogy Museum of Baia Mare”. La masa rotundă s-au purtat intense discuții pe subiectul propus de directorul Muzeului în comunicarea „Our need of geological education”.

0910-09-2016-294 0910-09-2016-305

Participarea Muzeului la manifestări științifice și publicarea de articole în reviste de specialitate este una din preocupările prioritate ale noastre, în dorința de a dezvolta proiecte de cercetare științifică. Prezența la Simpozionul internațional de la Alba-Iulia a fost un succes atât din punct de vedere al lucrărilor prezentate cât și al reînnodării sau stabilirii unor contacte noi cu specialiști și instituții din țară și străinătate.

0910-09-2016-310 0910-09-2016-317