40 de ani de activitate

Data de 17 ianuarie are o conotație emoțională deosebită pentru instituția noastră, deoarece în urmă cu 40 de ani se înființa, în cadrul Muzeului Județean Maramureș – Baia Mare, Secția de Științe Naturale, structură pe care ulterior s-a dezvoltat Muzeul de Mineralogie actual.

Afisul primei expozitii de minerale 1Totul a pornit din dragostea, pe atunci a tânărului muzeograf Victor Gorduza, pentru frumusețile minerale ale subsolului maramureșean, după cum el însuși spunea: „…mi-am propus să fac în așa fel încât, aceste minuni aflate în subsolul bazinului minier Baia Mare să nu mai plece, să rămână în instituția cea mai potrivită să le păstreze.”

Descoperind „într-o ladă uitată într-o magazie” un număr de 1.502 eșantioane minerale, V.G. propune conducerii muzeului începerea activității sistematice de achiziționare de eșantioane minerale provenite de la exploatările miniere din zona Baia Mare, în vederea salvării unui patrimoniu natural de excepție, care să stea la baza constituirii unei colecții și eventual a unui muzeu.  Astfel că, în anul 1969 se realizează prima achiziție de 533 eșantioane minerale de la dl. Iosif Ilea din Baia Mare activitatea                                                   continuând în anii ce au urmat.

Sectia mineralogi-infiintare

Ca urmare a creșterii colecției, în anul 1974 se organizează prima expoziție cu flori de mină în incinta Muzeului Județean Maramureș, din str. 1 Mai, nr. 8 (actualul Muzeu de Artă), cu un succes deosebit, fapt care a contribuit decisiv la percepția importanței unei activități permanente în acest domeniu.  Astfel că, doi ani mai târziu, Consiliul Popular al Județului Maramureș decide să înființeze Secția de Științe Naturale, prin Decizia nr. 26 din 17 ianuarie 1976. Secției de Științe Științe Naturale i se atribuie ca sediu principal „Casa Iancu de Hunedoara” din Centrul Vechi și are la bază întregul fond de minerale aparținând Muzeului

casa iancuJudețean (aproximativ 6.000 de piese). Tot prin decizia mai sus amintită acestei secții i se încredințează coordonarea întregii activități din cadrul rezervațiilor naturale, precum și a celorlalte obiective ocrotite din județ. Activitatea de 10 ani desfășurată fără un statul administrativ a primit recunoaștere de drept, șef al secției fiind numit dl. Victor Gorduza, conservator d-na Ecaterina Pop, supraveghetor d-na Rozalia Reisfeld, iar paznici în Rezervația Pietrosul Rodnei d-nii Vasile Coman și Simion Harj.

Acestui moment crucial din istoria instituției îi urmează un altul în anul 1988, când ca o consecință firească a dezvoltării Secției de Științe Naturale, acesteia i se atribuie clădirea din bd. Traian nr. 8, punându-se în acest fel bazele actualului muzeu. Astfel, în noiembrie 1989 se deschide expoziția permanentă în actuala clădire, iar în decembrie 1992 se înființează Muzeul de Mineralogie Baia Mare ca instituție de sine stătătoare, prin desprinderea din cadrul Muzeului Județean Maramureș. Astăzi muzeul nostru poartă cu mândrie numele celui care a avut ideea înființării, la dezvoltat și la făcut cunoscut pe plan național și internațional – Victor Gorduza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *