A 8-a expoziție cu flori de mină din Maramureș în Ungaria

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, organizează la Muzeul Național al Petrolului și Gazului din Zalaegerzeg expoziția intitulată „Splendori minerale din Maramureș – România”, în perioada iunie – septembrie 2015. Vernisajul expoziției a avut loc joi în 11 iunie 2015 bucurându-se de o prezenţă de peste 70 de persoane, cu multe personalităţi maghiare din domeniul geologiei și culturii, care au apreciat nespus de mult conţinutul şi prezentarea deosebită a expoziţiei.

citire mesaj director

presa Zala

În realizarea expoziţiei (83 de piese) s-a ţinut cont de mai multe aspecte: sistematica mineralogică – s-au expus cel puţin un exemplar din fiecare clasă (sulfuri şi sulfosăruri, carbonaţi, sulfaţi, halogenuri, wolframaţi, silicaţi), proprietăţile estetice deosebite (habitusurile remarcabile, combinaţiile de forme cristalografice, dimensiunile de excepţie ale unor cristale şi eşantioane, sau combinaţiile de culori: cuarţul alb în combinaţie cu sfaleritul negru, tetraedritul gri metalic în asociere cu calcitul roz, calcitul galben în asociaţie cu calcopirita aurie depusă pe cuarţ alb, etc), minerale reprezentative pentru regiune (cuarț, calcit rodocrozit, stibina, baritină, etc.), minerale descrise pentru prima oară în Maramureş (rodocrozit, semseyit, fizelyit, fülöppit, etc.), minerale reprezentative pentru fiecare mină din zonă: Baia Sprie, Cavnic, Herja, Ilba, Săsar – Dealul Crucii, Băiuţ, etc., precum şi raritatea unor minerale regăsite în zăcămintele din zonă (berthierit, cinabru, pirotină, wolframit, etc.).

sala Zala

pregatire expo Zala

Publicul prezent a fost interesat de activitatea muzeului nostru, precum şi de eşantioanele expuse (formarea, exploatarea, conservarea şi întreţinerea lor, etc). Prezenţa presei din localitate a fost un punct de încercare, datorită curiozităţii mari pe care au avut-o în legătură cu „creaţiile splendide ale Pământului din zona Maramureşului”. Materialele au apărut în aceeşi seară la postul local de televiziune şi a doua zi în presa scrisă.

oaspeti Zala

invitati Zala

Aceasta este cea de a 8-a expoziție organizată de Muzeul de Mineralogie din Baia Mare în Ungaria, după cele 7 anterioare în perioada 1990 – 2014.  Vizitatorii vor putea, astfel, să cunoască o parte a patrimoniului Muzeului nostru, care este considerat cel mai reprezentativ muzeu cu acest specific din ţară şi deţine una din cele mai mari colecţii regionale de minerale din Europa.

Ing. geol. Fodor Elisabeta-şef secţie Mineralogie – Comisar de expoziţie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *