Adunarea Generală a RNMR 2015

11200904_902845176459116_4849885168301502896_nÎn perioada 19-20 noiembrie 2015 a avut loc la București Adunarea Generală a membrilor Rețelei Naționale a Muzeelor din România.

Prima zi a evenimentelor s-a desfăşurat la sediul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. În debut au fost adresate cuvinte introductive de către preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, dl. Virgil Ştefan Niţulescu, d-na Paula Popoiu, manager al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi domnii Ioan Opriş expert şi consultant în domeniul muzeal şi Dan Octavian Paul preşedintele ICOM România. Au urmat o serie de prezentări pe diferite teme: Raluca Neamu a prezentat o lucrare despre curatoriat ca un nou standard ocupaţional, a urmat o prezentare despre obţinerea finanţărilor pentru proiectele culturale realizată de Bianca Floarea. Următoarea expunere a aparținut lui Dragoş Neamu şi s-a numit „We are Museums 2016” cuprinzând o prezentare a singurului seminar internațional în care comunitatea creativă lucrează cu muzeele, caută soluții concrete de colaborare și experimentează idei și care se va desfășura anul viitor la București, în organizarea RNMR. Ultima expunere a zilei a fost făcută de Iulia Turcanu, s-a numit „Newzeum” și a constat în prezentarea unor servicii tehnologice creative pentru muzee.

Cea de-a doua parte a zilei a fost rezervată exclusiv membrilor Reţelei Naţionale a Muzeelor din România și a constat în prezentarea Raportului anual al Reţelei de către președintele acesteia, Virgil Ştefan Niţulescu şi de către directorul executiv, Dragoş Neamu. Tot în cadrul acestei sesiuni s-au discutat propuneri de modificare a statutului organizației și au avut loc alegeri pentru un loc vacant din cadrul Consiliului Director al RNMR, ce a revenit d-lui Ștefan Ciprian Anghel, manager general al Complexului Național Muzeal ASTRA. Prima zi s-a încheiat cu decernarea premiului anual pentru cel mai bun proiect muzeal, acesta revenind Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” Bucureşti.

Evenimentele din cea de-a doua zi a s-au desfășurat la sediul Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti. Principalul eveniment al zilei l-a reprezentat Seminarul Internațional „Kenneth Hudson”, desfăşurat în Studioul Horia Bernea, un seminar despre moștenirea regimurilor totalitare, examinarea urmelor lăsate asupra patrimoniului cultural european, experiențe și idei cu privire la rolul muzeelor în înțelegerea acestor perioade istorice, la care au participat experți din mai multe țări.

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, membru fondator al RNMR, a fost reprezentat la evenimentele mai sus menționate de către dl. director Ioan Denuț. Prezent la București acesta a avut mai multe întâlniri cu instituții muzeale colaboratoare. Astfel, s-a discutat cu conducerea Muzeului Național de Istorie a României solicitarea Muzeului nostru de a găzdui la Baia Mare, anul viitor, Expoziția temporară itinerantă „Aurul și argintul antic al României”. La Muzeul Băncii Naționale a României s-a discutat despre posibilitatea extinderii colaborării demarate în urmă cu câțiva ani, prin care Muzeul nostru expune trei piese în cadrul Secțiunii Tezaur. Întâlnirile avute la Muzeul Național de Geologie și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” au avut ca scop continuarea respectiv inițierea unor colaborări și modul de gestionare și aprovizionare cu produse de tip suvenir.

IMG_20151119_10282712241577_10153067781531666_336254031029211551_n

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *