ANUL 2013 LA MUZEUL DE MINERALOGIE ȘI PLANETARIUL BAIA MARE

 

Anul 2013 a fost un an de excelență pentru Muzeul de Mineralogie și Planetariul Baia Mare, atât în ceea ce privește diversitatea și generozitatea ofertei culturale, cât și în cea a feedback-ului oferit de publicul vizitator, numărul mare al participanților la evenimente culturale excepționale – precum Noaptea Muzeelor și Ziua Zibo din Săptămâna Familiei reprezentând una din premisele succesului reiterat al doilea an la rând prin rezultatele obținute: 55.738 de vizitatori direcți la sediu și în țară, în locațiile unde au fost organizate expoziții temporare ale muzeului.

Iar Muzeul de Mineralogie Baia Mare, ca și în anii anteriori, prin ambițiosul său program de schimburi culturale, a dus mai departe faima Maramureșului și a celebrelor sale flori de mină prin expozițiile organizate la Muzeul Județean ”Aurel Sacerdoțeanu” din Vâlcea, la Muzeul Regiunii Porților de Fier – Drobeta Turnu Severin, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București și Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău, Republica Moldova.

Trei evenimente cu caracter internațional au intărit prestigiul muzeului nostru – unul reprezentându-l expoziția „Memorii de Camee” – concepută și prezentată special pentru Muzeul de Mineralogie de către binecunoscuta artistă plastică de origine română, din Elveția, Anca Seel Constantin, al doilea fiind participarea în calitate de partener oficial pentru Baia Mare al Rețelei Naționale a Muzeelor, la evenimentul ”Noaptea Europeană a Muzeelor”, al treilea fiind expoziția de minerale prezentată la Chișinău.

Muzeul de Mineralogie Baia Mare a fost în anul 2013, succesiv – pentru câteva zile – capitala muzeologiei românești, prin găzduirea Adunării Generale Anuale a Rețelei Naționale a Muzeelor, cu participarea celor mai reprezentative și mai valoroase muzee din România și capitala astronomiei românești – prin conferința națională ”Cerul Românesc și Comparația cu alte Mitologii Stelare” conferință onorată de prezența unora dintre cele mai importante nume ale astronomiei românești contemporane, reprezentanți ai planetariilor, observatoarelor astronomice și asociațiilor cu profil astronomic, cu invitați speciali din străinătate.

Expozițiile ce au putut fi vizitate în 2013 la sediul muzeului și cel al planetariului sunt evidente exemple de colaborare culturală interinstituțională,  inter și transdisciplinară, vădind calitatea unui muzeu de talie europeană și aspirând la viziunea unui centru cultural modern capabil să se adapteze cerințelor secolului XXI: deschiderea majoră către public. Astfel expoziții precum ”Memorii de Camee”,  ”Fascinantul Deșert Atacama”, ”Artă Populară din Vâlcea”, ”Plante Fosile din Sud-Vestul Olteniei”, ”Memoria Clipei”, ”Mara – Cosău”, ”Sacralitate virtuală”, ”Sfânta Maria – între reprezentare iconografică și tradiție”, ”Sistemul Solar”, ”Constelații Românești Tradiționale”, ”Defileul Lăpușului” ș.am.d au suscitat un deosebit interes relevat prin numărul mare de vizitatori în statistica muzeului, asupra căreia ne vom pronunța imediat.

Anul 2013 a fost și un an al proiectelor, prin participarea la proiectul ”Noaptea Muzeelor în 4 acte” inițiat de RNMR și finanțat de AFCN, prin derularea proiectului inițiat chiar de Muzeul de Mineralogie – Planetariul Baia Mare, anume „Constelaţii Româneşti Tradiţionale – Etapa Naţională”, ce a consacrat capacitatea noastră de implementare a unui proiect de anvergură naţională cu aproape 20 de instituţii partenere și asociate din România şi prin debutul proiectului Pl@neTour, un proiect de colaborare transfrontalieră în domeniul turismului științific, proiect manageriat de Consiliul Județean Maramureș, prin Planetariul Baia Mare va beneficia de retehnologizarea facilității de proiecție stelară, prin inovarea proiectorului stelar.

În date statistice, Muzeul de Mineralogie Baia Mare a depășit subtil valorile anului trecut, obținând un total de 55.738 de vizitatori direcți la sediu și în afara sediului, valoare ce indică audienţa generală a muzeului.

Dintre cei 55.738 de vizitatori, 42.515 sunt vizitatori la sediu şi 13.223 sunt participanţi la activităţile muzeului şi planetariului organizate în diverse locaţii din ţară şi străinătate.

Din totalul de 55.738 de vizitatori ai muzeului şi planetariului – Muzeul de Mineralogie a atras 37.814 şi Planetariul Baia Mare a atras 17.924 vizitatori şi participanţi.

Tot din cei 55.738 de vizitatori, 6.500 de vizitatori au trecut pragul muzeului şi planetariului într-o singură zi, cu ocazia ”Nopţii Europene a Muzeelor ” din 2013, iar 10.000 de vizitatori au fost înregistrați în ”Săptămâna Familiei”, organizată prin diligențele Ministerului Educației Naționale și Asociației ”Zibo”. Adică 16.500 de vizitatori în numai 8 zile!

Din cei 55.738 de vizitatori, 25.231 au fost plătitori de bilete, iar 30.507 au fost contorizați prin bilete gratuite, cupoane, monitorizare digitală sau alte metode. Dintre cei 30.507 de vizitatori cu regim special,  9.654 au beneficiat de gratuitate, discount sau bilet întreg la vizitare în cadrul programului de schimb cultural cu alte instituții muzeale din România, 11.913 au beneficiat cu ocazii diverse de discount de 100% pentru vizitarea muzeului și planetariului (seri de observații, evenimente culturale de impact etc.), 1623 de vizitatori au ales și beneficiat de vizitarea gratuită doar a expozițiilor planetariului iar 1.500 de persoane au participat la vernisaje, lansări de carte sau au vizitat doar standul de publicații și suveniruri.

Cât privește structura publicului la Muzeul de Mineralogie au fost înregistrate nu mai puțin de 478 de vizite în grupuri organizate, iar la Planetariu 312 de asemenea vizite. Din totalul de 42.515 vizitatori la sediul muzeului și planetariului, 60% îl reprezintă publicul tânăr (copii, elevi, studenți etc.), iar 40% public adult. Un număr de 3.858 de vizitatori străini au trecut pragul muzeului și planetariului.

Ciprian Crișan – PR

Muzeul de Mineralogie Baia Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *