Documentații pentru custodia a trei arii protejate

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza”, ca și instituție culturală cu profil de știință și istorie naturală, consideră necesară implicarea sa în proiectele de protecție și conservare a ariilor naturale de interes geologic. De altfel, planul de management agreat și aprobat de Consiliul Județean Maramureș în anul 2014 include și un program denumit „Managementul geositurilor din nord-vestul României” având ca proiect principal „Conservarea patrimoniului geologic în cadrul natural”. Proiectul are ca obiective principale preluarea în custodie a unor arii  protejate de interes geologic și studiul, conservarea și promovarea științifică și turistică a siturilor geologice din zona de nord-vest a României cu o geodiversitate remarcabilă.

Pornind de la aceste premise, am profitat de oportunitatea oferită de deschiderea „Sesiunii 1/2016 privind atribuirea în custodie a ariilor naturale protejate” de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului și am elaborat și depus documentații pentru preluarea în custodie a trei arii naturale protejate de interes geologic: Rozeta de piatră IlbaColoanele de la Limpedea și Rezervația fosiliferă Chiuzbaia. Lista ariilor naturale protejate pentru care s-au putut depune dosare de candidatură în vederea atribuirii în custodie a fost aprobată prin Decizia Președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului nr. 142 din 29.02.2016.

Rozeta de piatră Ilba

Rozeta de piatră Ilba

Coloanele de la Limpedea

Coloanele de la Limpedea

Cele trei arii protejate au fost alese datorită diversității geologice, a distanței relativ mică față de sediul Muzeului și a potențialului turistic și științific oferit. Mai mult decât atât, Muzeul deține în colecțiile sale un număr de 2.130 eșantioane din Rezervația fosiliferă Chiuzbaia și are în expoziția permanentă o vitrină dedicată cu impresiuni foliare din rezervație.

Vitrină cu impresiuni foliare din Rezervația fosiliferă Chiuzbaia

Vitrină cu impresiuni foliare din Rezervația fosiliferă Chiuzbaia

În vederea exercitării custodiei s-au încheiat mai multe acorduri de parteneriat cu diverse instituții de învățământ, specialiști, primării și ONG-uri. În ultima lună s-a lucrat intens la elaborarea documentațiilor pentru toate cele trei arii naturale protejate, iar săptămâna trecută au fost depuse la sediul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din București.

 Potrivit art. 29 din Ordinul ministrului mediului și schimbărilor climatice nr. 1052/2014 privind aprobarea Metodologiei de atribuire în administrare şi custodie a ariilor naturale protejate următoarea etapă este cea de întocmirea raportului de evaluare de către comisia de evaluare, aprobarea acestuia de către conducătorul autorităţii responsabile şi afişarea pe site-ul autorităţii responsabile a punctajelor acordate dosarelor de candidatură. Așadar, suntem încrezători că la finalizarea acestei proceduri ne vom putea mândri cu noua calitate de custozii a celor trei arii naturale protejate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *