Excursie la monumentul naturii „Creasta Cocoșului”

  Pentru a aniversa cea de-a XXVI-a ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului, în data de 17 septembrie 2016, Muzeul de Mineralogie în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Asociația EcoLogic și Clubul de Turism „Creasta Cocoșului” a organizat o drumeție la aria naturală protejată Creasta Cocoșului.

Sâmbătă dimineața la ora 9:00 grupul, format din membrii ai instituțiilor mai sus amintite și din aproximativ 30 de elevi, din clasele a IX-a și a XI-a, ai Colegiului Național „Gheorghe Șincai” însoțiți de cadre didactice, s-a întrunit la Sala Sporturilor de unde a avut loc plecarea spre Hanul Pintea Viteazul cu un autobuz.

Priveliștea, serpentinele și primele semne de toamnă vizibile prin pădure au făcut din drumul spre Pasul Gutâi o experiență memorabilă în sine. Odată ajunși la han, după o scurtă introducere din partea directorului Muzeului de Mineralogie, despre importanța și însemnătatea acestui eveniment sărbătorit la nivel european și a unui scurt istoric al ariei protejate realizat de doamna Edit Pop de la Asociația Ecologic, am pornit la drum.

dsc09467

dsc09380

Prima parte a drumului, o potecă prin pădure, se deschide după scurt timp în Poiana Boului, care oferă călătorului o plimbare relaxantă ce ii permite să se obișnuiască cu cadrul natural. Cu cât ne apropiem de ieșirea din Poiană, se înalță în fața noastră, mareață, Creasta Cocoșului. În continuare urmează o porțiune mai solicitantă, o urcare prin pădure pe un traseu tematic foarte bine amenajat, cu balustradă din lemn și din loc în loc cu plăcuțe de informare turistică ce cuprind informații despre flora și fauna din aria protejată și alte informații utile.

dsc09495

dsc09493

Ajunși la destinație, oboseala pricinuită de drum dispare, panorama ce se deschide în fața noastră și liniștea naturii induc o stare de acalmie și pace și permit călătorului să acumuleze toată imensitatea ce i se dezvăluie. După o binemeritată pauză de masă grupul de elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare a avut parte de o adevărată prelegere complexă despre Creasta Cocoșului.

dsc09509

dsc09583

Domnul director Ioan Denuț le-a descris geneza formațiunii, le-a prezentat o radiografie succintă a substratului geologic al zonei Baia Mare și le-a vorbit despre cadrul legislativ de declarare a ariilor naturale protejate în general și a Rezervației Creasta Cocoșului în particular.

Doamna Edit Pop, președinta Asociației EcoLogic, a abordat discuția din prisma calității sale de custode al acestei arii naturale protejate. A prezentat modalitățile prin care noi, ca cetățeni putem să ne implicam în protecția și conservarea unor astfel de obiective, a vorbit despre importanța voluntariatului și despre necesitatea implicării comunităților locale în protecția patrimoniului natural. După această prezentare participanții au primit din partea Asociației EcoLogic pliante și flyere de prezentare a Crestei Cocoșului și insigne realizate cu ocazia primei ediții a Zilei Crestei Cocoșului sărbătorită în 3 iulie.

dsc09613

dsc09593

La sfârșitul acestei drumeții, toți participanții au fost încântați de eveniment și și-au manifestat dorința de a repeta experiența, iar unii dintre ei și-au exprimat intenția de a se implica activ pe viitor în acțiunile de protecția mediului.

În încheiere am dori să le mulțumim tuturor participanților, în mod deosebit partenerilor noștri pentru colaborare, Asociația EcoLogic, Inspectoratul Școlar Județean, Clubul Creasta Cocoșului, Clubul de Speologie Montana, S.C. URBIS S.A. și d-lui director general Ion Pop pentru tot sprijinul acordat.

dsc09630

One thought on “Excursie la monumentul naturii „Creasta Cocoșului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *