IMPRESIONAȚI DE „MUNICH SHOW”

DSCN5677 În perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2015 s-a desfășurat Bursa internațională de minerale de la München, aflată la a 51-a ediție, care a reunit, ca și în anii anteriori, peste 40.000 de vizitatori, în doar trei zile de desfășurare. În patru hale modern amenajate și dotate, s-a desfășurat unul dintre cele mai mari târguri comerciale, documentare și de promovare la nivel mondial, supranumit „World of Minerals, Gems, Jewellery & Fossils” (Lumea Mineralelor, Gemelor, Bijuteriilor și Fosilelor). Timp de trei zile, München-ul devine „Mecca” pentru profesioniști, amatori și colecționari de minerale din întreaga lume. Mai mult de 1250 de expozanți din peste 60 de țări au prezentat un extrem de variat spectru de piese încântătoare – de la unele cunoscute și comune până la cele mai rare și valoroase eșantioane minerale din întreaga lume. Cei prezenți la acest eveniment pot să descopere și să observe îndeaproape exponate celebre și unice.

IMG-20151104-WA0008Mineralworld München evidențiată prin perfecțiunea cristalelor de turmalină, acvamarin, tanzanit, rodocrozit, stibină, granați, cuarț și multe altele, prin formele de prezentare, precum  și varietatea de culori, ce surprind vizitatorii, mulți neputând să creadă că aceste eșantioane IMG-20151104-WA0004frumoase și impresionante chiar au crescut în mod natural în adâncurile pământului. Cu aproximativ 500 de expozanți din peste 30 de țări, Gemworld München este una dintre cele mai mari platforme de tranzacționare din Europa. Gama de produse include materii prime de calitate deosebită, pietre prețioase și semiprețioase, brute sau fațetate, rafinate bijuterii cu design unic. Privilegiați se pot considera și paleontologii și toți cei interesați de lumea preistorică, prin organizarea Fossilworld München. Aici se întâlnesc, an de an, paleontologi, muzeografi, dealeri, colecționari IMG-20151104-WA0005 și mulți vizitatorii din toate colțurile lumii. Tradiționale  expoziții speciale, prezentarea unor exponate excepționale, unele dintre ele expuse publicului pentru prima dată cu această ocazie, au devenit de renume internațional de-a lungul anilor. De asemenea, este o DSCN0605oportunitate rara de a studia  îndeaproape rămășițele de dinozauri și mamuți. La Stoneworld München, peste 200 de expozanți au prezentat o gamă largă de produse din diferite tipuri de roci, de o diversitate impresionantă de culori și structuri, cum ar fi accesorii personale, decorațiuni interioare moderne și design exclusivist. Vizitatorii pot descoperi, de asemenea, puterea pietrelor și utilizarea acestora ca elemente ezoterice.

În acest an, printr-o organizare de excepție au fost amenajate ateliere de lucru unde se puteau reconstitui diferite îndeletniciri, precum utilizarea șaitrocului în vederea extracției aurului aluvionar, descoperirea de fosile vegetale existente în probe de diatomit, obținerea de diverse obiecte decorative prin șlefuirea talcului și nu în ultimul rând amenajarea unor spații mari cu nisip în care prin cernere se puteau identifica pietre semiprețioase și microfosile. Această secțiune a fost cel mai gustată, iar în zilele de week-end asaltată, de cei mai mici dintre vizitatori – copiii.

DSCN5697 DSCN5699

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a participat, la această prestigioasă manifestare anuală, prin doi reprezentanți, dl.  Denuț Ioan – director și Cociota Anca – muzeograf. Scopul declarat dar și atins al participării a fost promovarea muzeului nostru prin distribuirea de pliante, CD-uri și albume, realizarea de contacte cu colecționari și potențiali colaboratori și documentarea. Au fost identificați colecționari, din România, Ungaria și Austria, care dețin eșantioane minerale cu calități estetice și științifice deosebite, în vederea realizării unor achiziții minerale. Am avut ocazia de a întâlni, relaționa și stabili viitoare colaborări cu reprezentați ai unor renumite muzee de profil și universități din Germania și Austria.

DSCN5690 Astfel, am discutat despre realizarea unor expoziții în colaborare și demararea unor studii de cercetare științifică a unor eșantioane din colecțiile muzeului nostru, cu dl. prof. Vladimir Ruttner de la Technische Universität München și dl. prof. Andreeas Massanek de la Terra Mineralia Museum și Technische Universität Bergakademie. Standurile rezervate publicațiilor, foarte populate, au oferit celor interesați o gamă extrem de variată de reviste de specialitate și cărți. Am evaluat reluarea abonamentului la revista Lapis pe care muzeul nostru l-a întrerupt în anul 2006, dar și realizarea unor abonamente la reviste noi precum Mineralogy and Petrology sau achiziționare unor cărți de real interes precum Minerals an their localities. Nu în ultimul rând, în vederea efectuării în viitor a unor achiziții pentru laboratorul de cercetare și atelierul de prelucrare ale muzeului nostru, am vizitat zona rezervată standurilor tehnice și am fost impresionați de calitatea și varietatea aparaturii de analiză a mineralelor, a utilajelor și dispozitivelor de prelucrare a mineralelor și rocilor și a diferitelor sisteme de prezentare a pieselor în cadrul expozițiilor.

O bursă de minerale perfect organizată, un public internațional și o atmosferă de excepție la Munich Show!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *