În loc de concluzii

În perioada 9 – 12 decembrie 2014, la Muzeul de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare, s-au desfășurat evenimentele aniversare dedicate celebrării a 25 de ani de la deschiderea Expoziției permanente în sediul actual de pe bulevardul Traian nr. 8 – 6 noiembrie 1989. Tot în această perioadă am sărbătorit 40 de ani de la organizarea primei expoziții de minerale în Baia Mare (la sediul actual al Muzeului de Artă), vernisată în 22 octombrie 1974 și de la prima expoziție realizată în țară (la Muzeul Județean de Științe Naturale Bacău). Ziua de 10 decembrie are de asemenea o semnificație specială pentru noi, deoarece în urmă cu 22 de ani Consiliul Județean Maramureș decide desprinderea Secției de Științe naturale din cadrul Muzeului județean Maramureș și înființarea Muzeului de Mineralogie Baia Mare.
Pentru a imprima evenimentelor aniversare semnificația scontată echipa actuală a Muzeului a lucrat într-un ritm alert timp de o lună și jumătate (din 20 octombrie după instalarea noii conduceri), pentru organizarea activităților și realizarea diferitelor materiale. Astfel, s-a început cu conceperea și traducerea în engleză și maghiară a textului invitațiilor și a siglei evenimentului, care urma să fie aplicată pe fiecare produs tipărit. Au fost expediate în țară și străinătate (Franța, Austria, Germania, Olanda, Belgia și Ungaria), după revizuirea și actualizarea listelor, peste 280 de invitații.
S-a demarat realizarea plachetelor aniversare din andezit local, pe care s-a gravat prin tehnologie laser sigla evenimentului și confecționarea literelor pentru inscripționarea pe frontispiciul instituției a denumirii actualizate. A fost realizat și amplasat pe fațada clădirii un banner, pentru anunțarea desfășurării manifestărilor. Broșura aniversară, tipărită în 400 de exemplare, a fost cel mai amplu material realizat, cuprinzând cuvinte de salut din partea unor personalități și informații actualizate despre istoricul și înființarea Muzeului, despre activitatea expozițională din ultimii 25 de ani și descrierea actuală a Muzeului. S-au realizat și tipărit 1.800 de calendare de perete, de birou și de buzunar și 150 de exemplare din documentarul biobibliografic Victor Gorduza. A fost conceput și imprimat afișul evenimentului și programul detaliat pe zile și s-a realizat și distribuit un pliant de prezentare a evenimentelor, în 1.000 de exemplare. Toate aceste materiale au fost recepționate până în data de 8 decembrie și au fost oferite publicului participant la manifestări într-o mapă cu simbolurile Muzeului.
Așa cum ne-am propus inițial am reușit să sărbătorim ”ziua de naștere” a Muzeului printr-o suită de manifestări derulate pe parcursul a patru zile. Ideea a fost de a marca așa cum se cuvine un sfert de veac de existență, oferind publicului vizitator o paletă cât mai diversă de activități culturale, de la cele educaționale și artistice până la cele festive și științifice.
Manifestările au debutat în data de 9 decembrie cu un eveniment educațional adresat celui mai tânăr public – elevilor – și a constat în proiecția unor filme documentare cu tematică de științele naturii și protecția mediului și vizitarea Expoziției temporare ”Jubiliară 25”. Astfel de la orele 10.00 a fost prezentat documentarul ”Rețeau Natura 2000 în România – bioregiunea alpină”, elevilor din clasele a II-a A și B de la Școala cu vlasele I-VIII ”Dimitrie Cantemir” Baia Mare, însoțiți de d-nele învățătoare Oșan Renata și Enculescu Delia. De la orele 11.00 ne-au fost oaspeți elevii clasei a V-a A de la Școala ”Dimitrie Cantemir” împreună cu dl. diriginte Tamaș Alexandru și elevii clasei a VII-a A a Școlii Gimnaziale ”Nichita Stănescu” Baia Mare, coordonați de dl. prof. Babiciu Marius, care au vizionat documentarul ”Miezul de foc al Terrei”. De la orele 12.00 a fost proiectat documentarul ”Puterea apei” fiind prezenți elevii claselor a VII-a A și B de la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Baia Mare, însoțiți de prof. dr. Faur Victor Cornel. Următoarea proiecție din seria documentarelor educaționale a început la orele 13.00, când elevii Seminarului Teologic Liceal ”Sf. Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, din clasele a XII-a A și B, însoțiți de d-nele profesoare Faur Rozalia și Robaș Mirela au vizionat filmul ”Super-vulcanii”. La orele 16.00 am fost gazde pentru elevii Școlii Gimnaziale Oarța de Sus, care au vizitat expozițiile Muzeului și au vizionat documentarul ”Puterea apei”. În total la manifestările desfășurate în prima zi a evenimentelor aniversare au participat 250 de elevi, cadre didactice și alți vizitatori.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cea de a doua zi a evenimentelor – 10 decembrie – a fost dedicată unor activități cultural-artistice, care au debutat la orele 16.00 cu vernisajul Expoziției temporare ”Jubiliară 25”, dedicată momentului aniversar și realizată de muzeograful Anca Cociotă – comisarul expoziției și conservatorul Delia Dîmb, în sala de expoziții temporare de la parterul instituției. Au luat cuvântul directorul Muzeului, conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț, care a descris personalitatea acestei expoziții, ce conține în premieră exclusiv piese aparținînd categoriei tezaur a patrimoniului cultural național mobil și președintele Societății Geologice a României – Filiala Baia Mare, conf. univ. dr. Marinel Kovacs, care a punctat caracterul de unicitate a majorității pieselor expuse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seara a continuat cu prezentarea unor momente artistice, în spațiul expozițional de la etajul instituției. Primul a fost susținut de către prof. Marinel Petreuș, de la Liceul de Artă Baia Mare, care a arătat publicului o latură mai puțin cunoscută a sa, interpretând la chitară și voce câteva colinde și piese folk reprezentând compoziții proprii. Actorul Claudiu Pintican, directorul Teatrului Municipal Baia Mare, a oferit publicului un moment poetic de excepție recitând într-o interpretare personală cu a care familiarizat publicul băimărean, Scrisoarea întâia de Mihai Eminescu. A urmat cunoscuta formațiune corală Armonia, în singurul concert susținut în Baia Mare în preajma acestor sărbători de iarnă, care a încântat publicul cu interpretarea la superlativ a mai multor colinde tradiționale românești, asistența fiind emoționată până la lacrimi în momentul intonării Imnului minerilor, oferit de către membrii coralei și în formă tipărită celor prezenți. La toate manifestările desfășurate în cea de a doua zi a evenimentelor au participat aproximativ 160 de persoane (vizitatori, spectatori și artiști).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

A treia zi a evenimentelor aniversare – 11 decembrie – a fost rezervată festivităților, la care au participat un public numeros și reprezentanți ai autorităților locale și județene și ai unor instituții de cultură și învățământ din țară (Baia Mare, Cluj-Napoca, București) și din străinătate (Ungaria); în total aproximativ 140 de participanți. Manifestările au debutat la orele 12.00, printre primii fulgi de zăpadă căzuți în Baia Mare în acest sezon, cu dezvelirea denumirii actualizate a Muzeului, amplasată pe frontispiciul clădirii. Ceremonialul a fost efectuat de către Ioan Denuț – directorul Muzeului de Mineralogie, Virgil Nițulescu – președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România, Anton Rohian – prefectul Județului Maramureș și Gabriel Zetea – vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A urmat prezentarea oficială a cărții ”Victor Gorduza – Documentar biobibliografic omagial”, publicată de Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare, care s-a desfășurat la parterul instituției, în fața Expoziției in memoriam Victor Gorduza. În introducerea făcută Ioan Denuț, directorul Muzeului, a omagiat activitatea muzeografică de colecționare a eșantioanelor minerale de peste 45 de ani a fondatorului Muzeului Victor Gorduza și managerială aflându-se timp de 20 de ani la conducere acestuia. Directorul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu”, dr. Teodor Ardelean, a punctat în discursul suținut personalitatea fostului director și importanța Muzeului de Mineralogie în peisajul cultural autohton. În final etnologul Janeta Ciocan, coordonatorul lucrării, a rememorat pentru publicul prezent conținutul și cele mai importante momente din perioada elaborării lucrării.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Evenimentele au continuat, în spațiul special amenajat la etajul instituției, cu ședința comemorativă dedicată zilei de 6 noiembrie 1989 și memoriei fondatorului Victor Gorduza. În debutul acesteia Ioan Denuț directorul Muzeului a punctat semnificația momentului aniversar și a invitat asistența la păstrarea unui moment de reculegere în memoria lui Victor Gorduza, la exact patru luni de la regretabila lui trecere în neființă. Au urmat cuvinte de salut din partea autorităților județene și locale – dl. Anton Rohian prefectul județului Maramureș, dl. Gabriel Zetea vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, d-na Gabriela Hofer viceprimarul municipiului Baia Mare – care au menționat în discursurile lor rolul determinant pe care la avut Victor Gorduza în crearea și afirmarea Muzeului de Mineralogie pe plan național și internațional, importanța culturală și turistică a instituției și au oferit conducerii actuale diplome aniversare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În continuare în cadrul ședinței Ioan Denuț directorul instituției a făcut o prezentare generală a Muzeului și în special a activității desfășurate în ultimii 25 de ani. Au fost punctate la început cele mai importante repere din istoria Muzeului, detaliindu-se ziua de 6 noiembrie 1989 și adresându-se mulțumiri tuturor instituțiilor și persoanelor care au făcut posibilă, în urmă cu 25 de ani deschiderea expoziției permanente. Pentru a face simțită atmosfera creată în urmă cu 25 în jurul acelui eveniment, au fost invitați să ia cuvântul câțiva dintre reprezentanții unor instituții care au fost direct implicate și au avut un aport hotărâtor în finalizarea la termenele stabilite a lucrărilor de amenajare a viitorul sediu. Dl. dr. Octavian Bandula, pe atunci președintele Comitetului Județean pentru Cultură și Educație și fost director al Muzeului Județean Maramureș, a descris în cuvinte elogioase pe Victor Gorduza și colaborarea care a avut-o cu acesta atât în cadrul Muzeului cât și al Comitetului. Dl. Francisc Sheip, pe atunci arhitect în cadrul Institutului de Cercetări și Proiectări Miniere, detașat pentru un an și jumătate în vedera implicării în proiectarea interioarelor viitorului spațiu expozițional, a rememorat pentru publicul prezent ritmul foarte alert în care s-a lucrat și foarte buna colaborare pe care a avut-o cu Victor Gorduza. A urmat dr. Marinel Kovacs, pe atunci geolog în cadrul Intreprinderii de Prospecțiuni și Explorări Geologice Baia Mare, care a subliniat rolul deosebit pe care l-au avut colectivele de geologi în recoltarea, selectarea și organizarea exponatelor și modul minuțios în care Victor Gorduza a gândit și organizat designul interior al Muzeului.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

În continuare directorul instituției a prezentat sintetic, într-un format grafic relevant, cele mai importante dintre activitățile derulate în cadrul muzeului în decursul a 25 de ani: dezvoltarea continuă a patrimoniului cultural al Muzeului prin achiziții și donații de eșantioane minerale; valorificarea acestui patrimoniu prin expoziția permanentă și expoziții temporare organizate în țară și străinătate; activitatea de educație muzeală concretizată într-o ofertă de mai multe module cu tematică geologică, mineralogică, muzeografică și de protecția mediului; activitatea de cercetarea științifică efectuată de specialiștii Muzeului concretizată în publicarea mai multor articole în reviste de specialitate și elaborarea unei teze de doctorat; și alte activități în care a fost implicat Muzeul, precum găzduirea de expoziții, prezentări oficiale de carte, editarea de albume și materiale promoționale, organizarea unor evenimente de masă, cum ar fi ”Săptămâna Școala altfel” și Noaptea europeană a muzeelor”. În final directorul a mulțumit tuturor celor care, ca și lucrători în cadrul Muzeului, au contribuit la dezvoltarea lui de la înființare și până în zilele noastre, precum și echipei actuale pentru eforturile depuse pentru organizarea evenimentelor aniversare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Au luat cuvântul în continuare reprezentanți ai unor instituții culturale de prestigiu, care ne-au făcut onoarea de a fi prezenți la această sărbătoare a Muzeului de Mineralogie. Primul dintre aceștia a fost directorul Muzeului Național al Țăranului Român din București dl. dr. Virgil Ștefan Nițulescu și în același timp președinte al Rețelei Naționale a Muzeelor din România, care în cuvântul său a remarcat prestigiul de care se bucură Muzeului nostru pe plan național și internațional, dezvoltarea impetuoasă într-o perioadă relativ scurtă de timp și amprenta decisivă pe care Victor Gorduza a lăsat-o asupra Muzeului. Au urmat cuvântul oaspeților de la două prestigioase instituții de cultură din Ungaria: dl. Matskasi István – director onorific al Muzeului de Istorie Naturală din Budapesta, însoțit de dl. Gábor Papp – director al Departamentului de Mineralogie și Petrologie din cadrul aceluiași muzeu și dl. Horvath László – director al Muzeului Damjanich Iános din Szolnok. Oaspeții maghiari au remarcat în luările de cuvânt diversitatea mineralogică și estetică a patrimoniului muzeal băimărean, au evocat personalitatea lui Victor Gorduza și și-au exprimat deschiderea către viitoare colaborări.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În ultima zi a evenimentelor – 12 decembrie – a fost organizat, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare – Facultatea de Inginerie, un simpozion dedicat împlinirii a 150 de ani de la înființarea primei școli cu specific minier în Baia Mare în anul 1864, la care au participat aproximativ 100 de cadre didactice, studenți și alți vizitatori. Simpozionul a debutat la orele 12.00 cu un discurs introductiv al directorului Muzeului, urmat de prezentarea efectuată de către dl. prof. univ. dr. ing. Ioan Bud despre înființarea primei școli băimărene ce pregătea personal tehnic minier, funcționarea și evoluția acesteia până în perioada actuală. A urmat o prezentare deosebit de interesantă a d-lui șef lucr. dr. ing. Dorel Gușat despre un potențial model de fericită îmbinare către care și Baia Mare poate tinde – Freibergul – model de școală minieră, de muzeu mineralogic, de mină școală-muzeu, model de oraș ce își promovează și dezvoltă tradițiile activității miniere.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 În continuare au luat cuvântul: dl. subing. Șandor Niculai – despre Institutul de subingineri absolvit și activitatea desfășurată în domeniul minier; dl. ing. Teodor Bene – care și-a început activitatea în sectorul minier în urmă cu 60 de ani; dl. Anton Rohian – prefectul județului Maramureș – despre tradiția activității miniere pe meleagurile maramureșene; dl. conf. univ. dr. ing. Marinel Kovacs – despre simbolurile rămase în urma activității miniere – precum Muzeul de Mineralogie și Dicționarul geologilor, editat de Societatea Geologică – și d-na muzeograf Lucia Pop – despre scoli miniere transilvane, alături de primele școli miniere înființate în Europa și potențialul patrimoniului industrial. Simpozionul s-a încheiat cu prezentarea, de către maestrul Nicolae Sabău, și vizionarea Documentarului artistic ”DIN LUMEA NOASTRĂ FĂRĂ CER”, cuprinzând cântece populare minerești și numeroase imagini din activitățile specific miniere, dar și din viața comunităților din localitățile miniere.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  20141212_134507

20141212_132822  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Expoziția temporară ”Jubiliară 25” organizată special pentru aceste evenimente a mai rămas deschisă publicului și în zilele de 13 și 14 decembrie. Însumând numărul participanților din cele patru zile de evenimente și a vizitatorilor expoziției temporare menționăm că în total în săptămâna dedicată manifestărilor aniversare ne-au trecut pragul peste 700 de persoane.
Mulțumim și pe această cale tuturor celor care au participat la aceste manifestări aniversare, în mod special oaspeților din țară (București și Cluj-Napoca) și din străinătate (Budapesta și Szolnok) care ne-au onorat cu prezența. De asemenea, adresăm mulțumiri partenerilor media care au promovat evenimentul: eMaramureș, TL+, Informația zilei, Graiul Maramureșului și portalului afaceribaiamare.ro. Nu în ultimul rând, mulțumim firmelor colaboratoare care au răspuns cu promptitudine solicitărilor noastre, astfel încât toate materialele concepute au fost tipărite, confecționate și finalizate la timp.

Material întocmit de: conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț – director

                                  Cociota Anca – muzeograf

Foto: Ganța Valentin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *