Retrospectiva Zilelor Maramureșului la Muzeul de Mineralogie

În perioada 18 – 23 mai 2017 la nivelul județului Maramureș a avut loc cea de-a III-a ediție a suitei de manifestări „Zilele Maramureșului” sub egida Consiliului Județean Maramureș. Scopul principal al acestui eveniment, sub sloganul „Haida hai în Maramureș”, a fost acela de a pune în valoare și promova identitatea județului, patrimoniul său material și imaterial printr-o serie de evenimente și acțiuni desfășurate în diferite localități.

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, în calitate de instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean și de asemenea în calitate de deținător al unui important patrimoniu reprezentativ pentru această zonă, a organizat și desfășurat în perioada amintită evenimente culturale și științifice, după cum urmează.

În prima zi a manifestărilor, în data de 18 mai, au fost organizate două vernisaje. Aceste evenimente au avut ca scop, pe lângă celebrarea Zilelor Maramureșului, și marcarea unui eveniment foarte important pentru întreaga lume muzeală, respectiv „Ziua Internațională a Muzeelor”, sărbătorită în fiecare an la data de 18 mai, anul acesta fiind cea de-a 40-a aniversare. Primul vernisaj, programat de la ora 13:00 a fost denumit „Donații și achiziții minerale recente” și a cuprins prezentarea oficială a noilor vitrine cu minerale achiziționate sau primite prin donație în ultima perioadă, reprezentând promovarea celor 500 de eșantioane cu care patrimoniul muzeului s-a îmbogățit recent și un gest de mulțumire față de donatori. Vitrinele dedicate achizițiilor recente cuprind un număr de 23 de eșantioane minerale cu calități estetice deosebite, minerale ce au intrat în colecția Muzeului în perioada 2015-2016, iar vitrinele cu donații conțin 59 de piese, majoritatea recepționate în anii 2016 și 2017. În cadrul vernisajului au fost aduse mulțumiri colecționarilor privați de la care au fost achiziționate piesele și mai ales donatorilor și familiilor acestora, care, prin generozitatea și bunăvoința lor contribuie la valorificarea patrimoniului natural al zonei și oferă vizitatorilor posibilitatea de a se bucura de aceste minunate flori de mină.
18.05.2017 065

18.05.2017 103

Cel de-al doilea eveniment a fost vernisajul Expoziției temporare, „Comorile Rezervației Creasta Cocoșului”, organizat în colaborare cu Asociația EcoLogic Baia Mare și a avut loc de la ora 14:00. Expoziția, prezintă 50 de fotografii reprezentative pentru acestă rezervație naturală, elemente de floră și faună specifice, expuneri în toate anotimpurile și fotografii aeriene ale Crestei. Imaginile au fost adunate de la opt fotografi, iar ideea îmbinării lor în această expoziție impresionantă aparține Asociației EcoLogic Baia Mare, custozii ariei protejate Creasta Cocoșului.

18.05.2017 126 18.05.2017 124 18.05.2017 115

A doua zi a manifestărilor a fost dedicată Simpozionului Științific Național „Patrimoniul natural al României, ajuns la a III-a ediție. Acesta a adunat la Muzeul de Mineralogie specialiști din domeniul științelor naturale din întreaga țară și a oferit cadrul propice pentru prezentarea unor lucrări și deschiderea unor discuții privind patrimoniul natural, ariile naturale protejate, biodiversitatea, geodiversitatea și cadrul legislativ din domeniul patrimoniului natural și cultural.

19.05.2017 002
19.05.2017 009

Au fost prezentate 25 de lucrări de către reprezentanți ai unor instituții de prestigiu din România, precum Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Institutul Național de Geologie și Geoecologie Marină din București, Muzeul de Științele Naturii din Suceava, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației, precum și reprezentanți ai Parcului Național Munții Rodnei, Parcului Natural Munții Maramureșului și organizației WWF România. În cadrul simpozionului a fost organizat un Workshop privind evaluarea serviciilor ecosistemice ale ariilor protejate, o Sesiune de postere în cadrul căreia au fost prezentate două postere ce conțin informații privind speciile de graminee și fragmentele lemnoase identificate în cadrul sitului arheologic Vorniceni-Pod Ibăneasa din județul Botoșani, o Micro-expoziție filatelică temporară intitulatăValențele comunicării prin timbre în domeniul protecției mediului ce va putea fi vizitată până în data de 18 iunie și Lansarea ghidului turistic „Poienile Izei” de către domnul Vasile Timur Chiș de la Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației.

19.05.2017 117 19.05.2017 124

Ziua de sâmbătă, 20 mai a cuprins două evenimente, la primele ore ale dimineții a fost organizată o Excursie post-simpozion la un spațiu subteran de la Baia Sprie considerat a avea potențialul de a fi amenjat ca muzeu al mineritului, iar seara s-au deschis larg „porțile” Muzeului, începând cu ora 18:00 pentru cea de-a XIII-a ediție a evenimentului „Noaptea Europeană a Muzeelor”.

20170520_113637

Vizitarea gratuită a Muzeului de Mineralogie a fost posibilă cu această ocazie până la ora 24:30, iar pe lângă posibilitatea de a vizita expoziția permanentă și expozițiile temporare, vizitatorilor le-a fost oferit un spectaculos Concert de muzică de cameră susținut de Corala Euroart și de asemenea, pe tot parcursul serii, au fost proiectate filme cu tematică de științele naturii. Numărul total de vizitatori înregistrat în această zi a fost de 1260.

20.05.2017 185 20.05.2017 132 20.05.2017 012 20.05.2017 139

Șirul manifestărilor dedicate Zilelor Maramureșului a fost încheiat cu vernisajul Expoziției temporare „Fosile mezozoice din mările Transilvaniei organizat marți, 23 mai de la ora 15:00. Expoziția, organizată în colaborare cu Muzeul de de Paleontologie și Stratigrafie din cadrul Departamentul de Geologie al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, prezintă prin intermediul a 92 de piese o scurtă incursiune în mările Transilvaniei din perioada Mezozoică. Expoziția cuprinde fosile de cefalopode, gastropode, corali și bivalve de dimensiuni impresionate și va putea fi vizitată la sediul Muzeului de Mineralogie până în luna octombrie.

23.05.2017 087 23.05.2017 081

La vernisaj au luat pe rând cuvântul domnul director Ioan Denuț care a mulțumit pentru oportunitatea oferită de către Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie de a găzdui această expoziție remarcabilă, a fost urmat de domnul Marinel Kovacs, care, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Maramureș a dorit să mulțumească Muzeului de Mineralogie pentru evenimentele organizate în cadrul Zilelor Maramureșului și a lăudat inițiativa de a aduce această expoziție temporară în Baia Mare. Din partea Universității „Babeș-Bolyai” am fost onorați de prezența domnul prof. univ. dr. Sorin Filipescu – directorul Departamentului de Geologie – care a vorbit despre paleoclimatul mezozoicului, particularitățile eșantioanelor fosile expuse, importanța lor în identificarea formațiunilor mezozoice și a salutat cooperarea dezvoltată între cele două instituții. În încheiere, muzeograful Ioan Bereș, comisarul acestei expoziții, a oferit tuturor celor prezenți un ghidaj al expoziției, oferind detalii despre piesele expuse și materialele informative ce le însoțesc.

23.05.2017 109 23.05.2017 078

La finele acestui lung șir de manifestări ne declarăm mulțumiți de rezultatele obținute, de succesul de care s-au bucurat evenimentele organizate și ne exprimăm recunoștința pentru tot sprijinul acordat de către colaboratorii și partenerii noștrii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *