VERNISAJ CU PREMIERE

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMiercuri 11 noiembrie 2015, începând ora 12.00, la sediul Muzeulului Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, avut loc vernisajul Expoziției temporare „Ultimii dinozauri din Transilvania”. Este o premieră pentru Muzeul nostru, fiind prima expoziție organizată cu o astfel de tematică, foarte apreciată la nivel internațional în domeniul muzeologie.

DSC_2342Expoziția cuprinde 63 de piese, atât fosile originale descoperite în zona Hațeg și alte localități transilvane, cât și mulaje profesionale, unele fiind expuse în pentru prima dată într-un muzeu. La acestea, se mai adaugă patru reconstituiri, în mărime naturală, a trei dinozauri și un pterosaur, care au trăit în „Insula Hațeg”, în urmă cu  aproxinativ 70 de milioane de ani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAÎn discursul introductiv dl. Ioan Denuț directorul muzeului, după o scurtă prezentare a activității și notorietății Muzeului, a adresat mulțumiri conducerii Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și structurilor din cadrul acesteia cu care în colaborare s-a organizat această expoziție și a făcut o prezentare generală a pieselor expuse.  În continuare, dl. conf. univ.OLYMPUS DIGITAL CAMERAdr. Gheorghe Macovei, de la Facultatea de Științe a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, a vorbit despre caracteristicile principale ale reptilelor aparținând Ordinului Dinozaurienilor, abordând și subiectul mult discutat în literatura de specialitate al ipotezelor privind dispariția acestora la sfârșitul epocii Cretacicului. Pe tot parcursul vernisajului a fost alături OLYMPUS DIGITAL CAMERAde noi, online, înregistrând astfel o nouă premieră, dl. prof. univ. dr. Vlad Codrea – șeful Laboratorului de Paleotheriologie și Paleontologia Vertebratelor al Departamentului de Geologie, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca. Dânsul, „artizanul” științific al acestei expoziții, a prezentat detaliat modul în care a fost concepută expoziția împreună cu OLYMPUS DIGITAL CAMERAcolaboratorii clijeni și piesele expuse, și a vorbit despre specificitățile dinozaurilor pitici din Transilvania și paleomediul în care aceștia au trăit. În final, ne-am bucurat de prezența alături de noi și frumoasele cuvinte adresate, a d-lui dr. Teodor Ardelean directorul Bibliotecii Județene „PetreDulfu” Baia Mare.

Tot în premieră, a fost concretizată o colaborare cu Liceul de Artă din Baia Mare, reprezentat la vernisaj de d-na prof. de muzică de cameră Cristina Nemeș Bota și a un grup de elevi. Aceștia au interpretat un vals de D. Sosakocici, de către elevii Daniel Mițiți – clarinet, Maria Sepsi – clarinet și Hanna Mareș – pian și o arie din D. Milhaud, susținută de Călin Mițiți – vioară, Bogdan Cerneștean – clarinet și Bogdan Griguța – pian. Evenimentul a fost încheiat cu inedita reprezentare a actorului Claudiu Pintican – directorul Teatrului Ararat, care a recitat două frumoase poezii, „Frunză verde de abastru” de Nichita Stănescu și „Mistrețul cu colți de argint” de Ștefan Augustin Doinaș. Tuturor artiștilor le mulțumim pentru colaborare și pentru că ne-au permis să oferim participanților un frumos și apreciat moment artistic.

La deschiderea aceastei expoziții au fost prezenți aproximativ 60 de adulți și s-au grăbit să facă cunostință cu dinozaurii peste 80 de copii. Expoziția „Ultimii dinozauri din Transilvania” poate fi vizitată în cadrul Muzeului de Mineralogie până la sfârșitul lunii aprilie 2016.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *