Retrospectivă după „Zilele Maramureșului”

În cadrul manifestărilor „Zilele Maramureșului”, organizate de Consiliul Județean, Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a avut deosebita onoare de a găzdui și organiza activități științifice, culturale și educative, oferite publicului participant la aceste evenimente, dar și vizitatorilor Muzeului, în perioada 7 – 10 mai 2015.

Joi 7 mai, în prima zi a acestor manifestări la orele 15.00 a avut loc Vernisajul Expoziției temporare ”Culoarea – lumina mineralelor” expoziție organizată în contextul declarării anului  2015 de către  ONU ca fiind Anul Internațional al Luminii. Expoziția cuprinde 95 de eșantioane grupate în 8 vitrine, ce scot în evidență varietatea culorilor naturale din lumea minerală, tipurile de culori, precum și multiplele utilizări ale mineralelor ca și pigmenți în diferite domenii, precum masele ceramice, artă sau cosmetică.

În cuvântul de deschidere, directorul Muzeului dl. conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț, a punctat contextul internațional al realizării acestei expoziții, a definit culoarea mineralelor ca proprietate optică dependentă de lumină și a făcut o trecere în revistă a celor trei tipuri principale de clase de culori. În final a adresat mulțumiri colecționarilor particulari, care, pentru prima dată au fost invitați să participe, cu exponate, la o expoziție organizată în cadrul Muzeului.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La orele 16.00 a avut loc prezentarea oficială a lucrării ”Dicționarul geologilor care au lucrat în zona Baia Mare și ariile adiacente – ediția a II-a”, eveniment realizat în colaborare cu Societatea Geologică a României – Filiala Baia Mare. La acest eveniment aluat cuvântul dl. conf. univ. dr. Marinel Kovacs în calitate de președintele filialei Baia Mare a Societății Geologice a României și dl. geol. Oscar Edelstein aceștia punctând importanța editării acestei a doua ediții a Dicționarului dar și despre culegerea de date pentru realizarea faptică a acestei publicații. Din partea prefecturii județului a luat cuvântul dl. Prefect Anton Rohianu, acesta subliniind importanța deosebită a mineritului, respectiv a muncii geologilor, în dezvoltarea orașului și a industriei miniere în județul nostru. Din partea Consiliului Județean a vorbit dl. Președinte Zamfir Ciceu amintind, foarte frumos, despre „identitatea acestui brand de Țară adică Maramureșul” împletită în mod armonios cu ”identitatea minieră, industria minieră și geologică din Maramureș”. Din partea primăriei municipiului a vorbit Dl. Primar Cătălin Cherecheș referindu-se la „ceea ce a reprezentat industria minieră și IPEG Maramureș pentru România”. În final au luat cuvântul fostul director al IPEG Maramureș dl. ing. Cornel Grama și directorul Muzeului dl. Ioan Denuț.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Manifestările de Vineri 8 mai au fost dedicate Simpozionului ”Patrimoniul natural al Maramureșului” în cadrul căruia au fost prezentate lucrări care au evidențiat bogăția și varietatea capitalului natural al spațiului maramureșan și proiecte de succes pentru conservarea patrimoniului natural.

Lucrările și proiectele prezentate au fost: Aspecte ale biodiversității Maramureșului – Monica MARIAN, Centrul Universitar Nord din Baia Mare; Geosituri din patrimoniul natural al Maramureșului – Marinel KOVACS, Centrul Universitar Nord din Baia Mare;  Patrimoniul mineralogic al Maramureșului – Elisabeta FODOR, Anca COCIOTĂ, Muzeul de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare; Diversitatea capitalului natural din Cheile Lăpușului – Constantin FLAUT, Asociația Profesională GeommedPatrimoniul speologic al Maramureșului – Traian MINGHIRAȘ, Dan CIURTE, Clubul de Speologie Montană Baia Mare; Arii naturale protejate în județul Maramureș – Ioan DENUȚ, Muzeul de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare, Ileana GLODEAN, Agenția de Protecția Mediului Maramureș;  Maramureș – arie prioritară de conservare pentru WWF Programul Dunăre – Carpați România – Costel BUCUR, Alexandra PUȘCAȘ, WWF Programul Dunăre – Carpați; Parcul Natural Munții Maramureșului – casa noastră: natura! – Cătălina BOGDAN, Administrația Parcului Natural Munții Maramureșului;  Managementul durabil al sitului Natura 2000 Igniș – Ileana GLODEAN, Agenția de Protecția Mediului Maramureș;  Potențialul ecopeisagistic al Băii Mari – Oana MARE ROȘCA, Centrul Universitar Nord din Baia Mare; Platforma Natura 2000 Maramureș – instrument de planificare participativă în beneficiul comunităților și a naturii – Costel BUCUR, Alexandra PUȘCAȘ, WWF Programul Dunăre – Carpați; 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

În aceste zile dedicate Maramureșului, maramureșenilor și participanților din țară ți străinătate, Muzeul nostru a fost vizitat de un număr de 566 persoane.

Vă mulțumim că ne-ați onorat cu prezența!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *