În data de 23 aprilie, începând cu ora 15:00, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, împreună cu partenerii săi, Societatea Geologică a României și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, au organizat, online, o întâlnire dedicată ceremoniei de premiere a câștigătorilor Concursului de eseuri „Mineralele din viața noastră”.
Aflat la cea de-a IV-a ediție, concursul de eseuri este dedicat celebrării Zilei Internaționale a Pământului, sărbătorită anual la data de 22 aprilie și își propune să promoveze geologia printre elevi și să contribuie la creșterea gradului de conștientizare, cu privire la importanța mineralelor în cotidianul nostru.
Ediția din acest an a fost lansată la data de 1 februarie și a fost deschisă atât elevilor de liceu, cât și celor de gimnaziu. Participanții au fost invitați să redacteze eseuri, care să abordeze un mineral sau mineralele care fac parte dintr-un anumit obiect sau produs, astfel evidențiind legătura strânsă dintre lumea minerală și viața noastră de zi cu zi.
Întâlnirea, în cadrul căreia au fost premiați câștigătorii, a debutat cu un cuvânt de deschidere din partea directorului Muzeului de Mineralogie, domnul Ioan Denuț – moderatorul evenimentului, în care a vorbit despre motivația care a stat la baza inițierii acestui demers, în urmă cu patru ani, în perioada pandemiei, perioadă în care necesitatea unor noi inițiative era evidentă pentru a menține legătura cu publicul nostru.
În continuare a luat cuvântul domnul inspector Mihai Mureșan, în calitate de reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, care a salutat demersul Muzeului de Mineralogie de promovare a geologiei, punctând importanța cunoașterii de către elevi a acestui domeniu și a felicitat elevii și cadrele didactice îndrumătoare pentru participare la acest concurs.
În calitate de reprezentat al Societății Geologice a României, una dintre instituțiile organizatoare ale acestui concurs, a luat, în continuare, cuvântul dl. Marinel Kovacs. Dânsul a felicitat toți participanții, a mulțumit cadrelor didactice pentru implicare și a vorbit despre importanța verificării surselor în momentul realizării unei astfel de lucrări și despre faptul că un astfel de eseu ar trebui să se concentreze preponderent pe aspecte dovedite științific.
Alexandra Sîngeorzan, muzeograf în cadrul Muzeului de Mineralogie și membru al juriului, a avut onoarea de a dezvălui câștigătorii. Ea a început prin a exprima recunoștința, față de efortul depus de elevii participanți și de profesorii coordonatori, în crearea eseurilor pentru concursul „Mineralele din viața noastră”. În plus, a transmis auditoriului criteriile riguroase folosite pentru evaluarea lucrărilor, subliniind provocarea cu care s-au confruntat membrii juriului, având în vedere calitatea remarcabilă a fiecărui eseu. A fost evident că participanții au abordat subiectul cu seriozitate și au investit timp și resurse în cercetare și elaborare, ceea ce a demonstrat pasiunea și dedicarea lor față de această competiție.
La ediția din acest an a concursului de eseuri „Mineralele din viața noastră”, au fost acordate cinci premii, după cum urmează:
– Locul I – Micu Andreea, elevă a Colegiului „Spiru Haret” din București, pentru lucrarea intitulată „Pirita”;
– Locul II – Șelever Paula Ionela, elevă a Colegiului Tehnic „C.D. Nenițescu” Baia Mare, pentru lucrarea intitulată „Automobilul și mineralele lui”;
– Locul II – Cusco Cristian, elev al Colegiului Tehnic „Anghel Saligny” Baia Mare, pentru lucrarea intitulată „Sarea de bucătărie”;
– Locul III – Ungur Aramburu Elizabeth, elevă a Școlii Gimnaziale „Octavian Goga”, pentru lucrarea intitulată „Cuarțul”;
– Locul III – Ardelean Ștefania, elevă a Școlii Gimnaziale Gârdani, pentru lucrarea intitulată „Diamantul”.
Premiile acordate constau într-o varietate de articole, concepute pentru a încuraja explorarea și conexiunea cu natura. Acestea includ rucsaci și recipiente pentru apă, ideale pentru drumeții și aventuri în aer liber. De asemenea, câștigătorii vor primi diferite dispozitive utile, precum boxă portabilă, acumulatori externi și globuri pământești magnetice LED. În plus, vor fi oferite colecții de pietre semiprețioase, brelocuri, seturi de cărți poștale ilustrate cu minerale fascinante, precum și calendare și diplome, pentru a marca și a comemora această realizare deosebită.
În final, domnul director Ioan Denuț a transmis sincere felicitări câștigătorilor și le-a adresat mulțumiri tuturor celor care au luat parte la această întâlnire remarcabilă, evidențiind eforturile lor în organizarea și susținerea acestui eveniment deosebit. De asemenea, a dialogat cu cadrele didactice coordonatoare prezente, în vederea îmbunătățirii modului de organizare a concursului și dezvoltarea unor mai strânse colaborări instituționale. În încheiere, a exprimat dorința de a continua tradiția organizării anuale a acestui concurs, în speranța că va aduna și mai mulți participanți pasionați de mineralogie și creativitate.
Pingback: O elevă din București a câștigat concursul de eseuri organizat de Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” | eZiarultău