10 MAI – ZIUA PĂSĂRILOR ŞI ARBORILOR

poza pasariÎn fiecare an, pe 10 mai se sărbătorește Ziua Păsărilor și a Arborilor. Aceasta zi a luat naștere la inițiativa iubitorilor naturii, în vederea conștientizării legăturilor strânse dintre păsări şi arbori şi, totodată, a legăturii între protecția păsărilor și conservarea habitatelor.

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare va marca şi anul acesta evenimentul, ocazie cu care se vor putea viziona proiecții de filme documentare, cu tematică legată de habitatele avifaunistice și dezvoltarea vegetației terestre, la sediul instituției, în intervalul orar 09:00 – 17:00. În acest an activitățile dedicate Zilei Europene a Păsărilor și Arborilor se vor desfășura în cadrul manifestării ”Luna Maramureșului” – mai 2024, http://www.lunamm.maramures.ro/ , organizate de Consiliul Județean Maramureș.

Pădurile, câmpurile nu pot fi fără păsări. Dacă ascultăm, în natură, putem distinge o mare varietate de sunete de păsări, putem distinge cântecele păsărilor. Păsările pot fi colorate sau nu, mari sau mici, liniștite sau zgomotoase, dar întotdeauna în strânsă armonie cu arborii și natura. „Arborii oferă protecție și hrană pentru păsări, precum și un loc de cuib iar unele specii de păsări pot vindeca bolile copacilor. Noi, ca oameni, trebuie să păstrăm vie în memorie această coexistență armonioasă, să învățăm din natură!” sursa: https://www.csanyialapitvany.hu/en/madarak-es-fak-napja/.

Orice activitate întreprinsă în această zi: plantări de arbori, montarea unor adăposturi pentru păsări sau cuiburi, protejarea unor cuiburi deja existente, vizionarea unor documentare, are rolul de-a aduce omul cât mai aproape de natură.

Prin marcarea acestei zile dorim să atragem atenția asupra faptului că păsările şi habitatele lor sunt în pericol, iar noi toți suntem responsabili de protejarea lor, prin urmare, dacă nu facem tot ce ne stă în putință pentru a le salva, riscăm să le pierdem.

“Nu vom salva tot ce ne-ar plăcea să salvăm, dar vom salva mai mult decât dacă n-am fi încercat deloc.” – Sir Peter Scott – a fost un ornitolog britanic și  unul din fondatorii WWF.

Vă așteptăm!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *