Vineri, 12 iulie 2024, de la ora 18:00, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a avut deosebita plăcere de a oferi melomanilor o seară specială, o seară dedicată muzicii de bună calitate.
În sala „Florilor de mină”, de la etajul I al clădirii, devenită neîncăpătoare, emoția și vibrația publicului prezent a fost egalată doar de calitatea artistică incontestabilă a evenimentului. Artiști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, ai Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și ai Școlii Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, reprezentanți de marcă ai culturii muzicale românești, au susținut un excepțional concert, oferind publicului o suită de arii și duete, din opere și operete, producții de musical și lieduri românești și internaționale.
La eveniment au participat artiștii: Anca Aluaș mezzosoprană, Adriana Țidor soprană, din cadrul Operei Naționale Române din Cluj Napoca, Andra Popa Vălean pianist, studentă, la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Mădălin Claudiu Băban bas-bariton de la Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca și prezentatorul concertului Alina Mirela Andreicuț – profesor de educație muzicală la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare.
Calitatea artistică a concertului, suita de arii și duete, din opere și operete, dintre care amintim doar câteva, Opera Don Giovanni, aria lui Leporello, „Madalmina”, compozitor Wolfgang Amadeus Mozart, Opereta Voievodul Țiganilor, aria Cziprei, compozitor Johann Strauss, Opera La Seceriș, Doina Stăncuței, compozitor Tiberiu Brediceanu și nu în ultimul rând spectatorii prezenți la eveniment, au reprezentat factorul de excelență al serii dedicată iubitorilor de muzică clasică.
Elementul surpriză, spre profunda apreciere a publicul participant, a fost prezența foarte tinerei Șerban Alessia-Sophia, elevă premiantă a Școlii Gimnaziale „George Coșbuc ” din Baia Mare, în vârstă de 9 ani, care, sub îndrumarea doamnei profesor Sorina Gherman, a interpretat, la pian, ariile „Dans Ungar”, compozitor J. Brahms și The Entertainer, compozitor S. Joplin.
Cea de-a patra ediție a fost o consecință a succesului celorlalte, sala expoziției permanente de la etajul Muzeului devenind, și la această ediție, neîncăpătoare pentru cele 140 de persoane, dintre care și seniori, care au ales să participe la acest spectacol, în ciuda vremii caniculare de afară.
Muzeul nostru, fără a se abate de la direcțiile prioritare de funcționare a instituției, alături de Consiliul Județean Maramureș și Organizația de Management a destinației turistice Maramureș, prin organizarea concertului, și-a îndeplinit cu succes obiectivul de a promova, măcar punctual, un gen muzical de care publicul maramureșean duce o lipsă acută, data de inexistența în spațiul maramureșean, măcar a unei instituții, dedicate acestui gen de artă.
Evenimentul a fost organizat de Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, prin proiectul „Operă pentru maramureșeni – ediția a IV-a”. Acest proiect a fost realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș.
Luând ca reper succesul deosebit al celor patru ediții a spectacolului „Operă pentru maramureșeni”, vom încerca, în viitor, să permanentizăm acest tip de evenimente, astfel încât publicul maramureșean, să nu fie privat de acest gen de artă.
Vă mulțumim pentru participare!