Instituția noastră, datorită profilului său mineralogic, a fost dintotdeauna preocupată de educarea și informarea publicului, asupra importanței lumii minerale, în construirea și dezvoltarea civilizației umane. Este de neimaginat o societate modernă fără utilizarea substanțelor minerale utile, ce s-au format pe cale naturală în crusta terestră. Și dacă ar trebui să dăm un singur exemplu, noi ne-am opri la acel device, care a devenit deja o extensie a propriei personalități: telefonul mobil. Totul a pornit de la o expoziție de telefoane mobile, vizitată la Palatul Culturii din Iași, organizată cu piese ale unui împătimit colecționar, domnul Marian Abutoaiei, administrator al firmei GSM – ZONE din Iași. Atunci s-a născut ideea unui proiect expozițional, care să facă o descriere mineralogică a unui telefon mobil, prin prisma elementelor chimice din componența sa. Proiectul a fost structurat pe două niveluri; unul, cu prezentarea a peste 70 de telefoane mobile, ce au acoperit perioada anilor 1995 – 2011 și un al doilea, în care au fost exemplificate diverse minerale, prin a căror prelucrare se obțin elemente și substanțe chimice, ce intră în procesul de fabricare a lor. O concluzie a acestui proiect este aceea că, „banalul” telefon are în componența sa peste 50 de elemente chimice, adică, aproape jumătate din numărul elementelor din tabelul periodic. Ni se oferă astfel o imagine despre imensa presiune cantitativă și calitativă, ce apasă pe exploatarea resurselor minerale, puse de această industrie de avangardă.
Expoziția s-a bucurat de un succes deosebit, fiind itinerată de la Baia Mare, unde a fost vernisată în iulie 2023, la Piatra Neamț și Dorohoi unde a poposit câte patru lui. Acest proiect a fost receptat de tineri cu un interes și o curiozitate deosebite, pe de o parte prin comparația generațiilor mai vechi de telefoane cu posibilitățile tehnice actuale ale lor, dar și datorită multitudinii nebănuite de resurse implicate în producerea componentelor structurale.
La final, am remis proprietarului piesele împrumutate. Profităm astfel de ocazie spre a mulțumi călduros firmei GSM – ZONE din Iași, și personal domnului Marian Abutoaiei, pentru deosebita amabilitate și solicitudine de care a dat dovadă în sprijinirea acestui proiect cultural. Suntem în asentimentul tuturor că am reușit, chiar dacă punctual, să trezim interesul publicului privind telefoanele mobile, din unghiul devoratorului de resurse minerale și stimularea lui, în implicarea și protecția acestora, prin încurajarea reciclării.
Vă mulțumim, domnule Marian Abutoaiei și să sperăm la viitoare colaborări la fel de reușite!