FotoSinteză – culoarea emoțiilor

P1160106

Ieri, 13 noiembrie 2024, la ora 13:00, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare a găzduit vernisajul Expoziției „FotoSinteză” – o colecție spectaculoasă de lucrări fotografice, realizate de Gelu Stănculescu, cunoscut artist fotograf și membru al Asociației Delia din Cluj-Napoca. Artistul a avut colaboratori pe Maria Scîrlet și modelele: Diana G., Crisa Mihalcea, Bianca Neagu, Alexandra Pavel și Vera Moga

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul dl. conf. univ. dr. ing. Ioan DENUȚ – directorul Muzeului, care le-a vorbit participanților despre istoricul proiectului fotografic care face obiectul expoziției, implicarea artistului fotograf, a colaboratorilor și a asociației Delia din Cluj Napoca și a prezentat o pertinentă recenzie a expoziției, realizată de Lavinia Pop și redată mai jos.

În continuare Gelu Stănculescu le-a vorbit celor prezenți despre nașterea și etapele premergătoare ale acestui proiect artistic, conexiunea dintre pictură, grafică și fotografie. În încheierea vernisajului dl Robert Strebeli, director al Muzeului de Artă „Centrului Artistic Baia Mare”, a făcut un scurt istoric al artei de la pictură la fotografie, subliniind că ambele își au originea mult departe în istoria artelor.

La vernisaj au fost prezenți, printre invitați, și elevi din clasele a X-a C și a XI-a C secția Design și Arhitectură ai Colegiului de Arte din Baia Mare, însoțiți de domnii profesori Barbu Crișan și  Caița Mirel, cărora le mulțumim pentru entuziasmul și interesul arătat artistului și lucrărilor prezentate.

Expoziția prezintă 23 de fotografii captivante, concepute pentru a ilustra o explozie de culori și emoții intense, inspirate din conexiunea dintre pictură și fotografie, precum și din explorarea vulnerabilităților umane.

Expoziția „FotoSinteză” are, de asemenea, un scop social și caritabil. Gelu Stănculescu, împreună cu Maria Scîrlet și echipa artonthewall.ro, au creat această colecție ca parte a unei inițiative de incluziune socială, colaborând cu persoane cu dizabilități și modele din Cluj-Napoca și București. Prin codurile QR asociate fiecărei lucrări, vizitatorii pot achiziționa tablourile de pe platforma Asociației Delia, iar veniturile obținute sunt direcționate către proiecte pentru sprijinirea persoanelor cu epilepsie și alte dizabilități.

Recezia expoziției

(de Lavinia Pop – pictor)

În această serie de lucrări, Fotosinteză, modelul și fotograful caută să ne îndrepte privirile către universul nostru interior, reprezentând în lucrări un univers intens, în care emoțiile interne se lichefiază și ies la suprafață, pictându-se pe piele, ca o oglindă a sufletului. Este ca și cum fiecare fotografie ar fi o fereastră către inima modelului, în care agitația, frica și durerea sunt protagoniști.

Însă, acestea atrag atenția către universalitatea suferinței umane. În fiecare fotografie, simțim acea frică care mocnește în adâncul ființei umane, o frică care crește până când devine copleșitoare și explodează într-o avalanșă de emoții, care se simte ca o forță vie ce pulsează în interior, iar lucrările ne provoacă să ne întrebăm ce ascunde fiecare făptură umană în adâncurile sale.

Parcurgând aceste imagini, simțim murdăria și durerea, petele și durerile care fierb în fiecare colț al sufletului uman. Însă, în același timp, vedem și frica de propriile noastre emoții, frica de a le recunoaște și de a le exprima în fața lumii sau chiar în fața propriei noastre conștientizări. Este o călătorie într-o temniță a sinelui, unde abandonezi orice speranță de eliberare și te scufunzi tot mai adânc în propria ta durere.

Lucrările precum “Nu vreau să te vad”, “Nu vreau să te ascult”, “Nu vreau să aud” lovesc ca niște lovituri directe, izolându-ne în coconul propriilor noastre emoții, refuzându-ne comunicarea și expunerea. Este o oglindire crudă a izolării și a lipsei de comunicare în fața suferinței interioare.

Întreaga serie de lucrări pare să ne pună o întrebare profundă: “Ce culoare are ceea ce simți?” Este o invitație la introspecție, la explorarea sinelui și la recunoașterea complexității emoțiilor noastre, indiferent cât de întunecate sau de strălucitoare ar fi ele.

               Expoziția poate fi vizitată până pe 3 martie 2025, în sala „Florilor de mină” a Muzeului nostru, de marți până duminică, între orele 9:00 și 17:00.

               Vă așteptăm!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *