Geologia

GEOLOGIA este o știință a Pământului, care studiază rocile, mineralele, fosilele, structurile tectonice, alcătuirea stratigrafică a diferitelor regiuni, originea și istoria Pământului, precum și procesele prin care au fost generate resursele minerale si energetice.

PETROGRAFIA este o ramură a geologiei, care se ocupă cu studiul complex al rocilor, clasifică și descrie aceste roci după diverse criterii și prezintă importanța lor practică.

În regiunea minieră Maramureș, activitatea vulcanică s-a desfășurat într-o perioadă relativ scurtă, de circa 5 milioane de ani (a început acum 14 milioane de ani si s-a terminat acum 9 milioane de ani).

MINERALOGIA  este o ramură a geologiei, al cărei obiect de studiu îl constituie proprietățile și originea mineralelor din scoarța terestră.

Ultima fază din procesul de consolidare a magmei are loc la temperaturi sub 365 grade Celsius și este caracterizată prin separarea unei soluții apoase și fierbinți, ce urcă pe crăpăturile scoarței terestre și – răcindu-se, cristalizează, formând cristale cu forme perfecte și dimensiuni impresionante, sau asociații minerale.

Studiul ZĂCĂMINTELOR reprezintă de asemenea o ramura a geologiei, ce privește acumulările sau concentratiile naturale de minerale, formate în scoarța terestră, ca urmare a unor procese geologice și care pot fi exploatate în condiții economice favorabile, ca materie primă pentru industrie.

Zăcămintele se clasifică, în general, în funcție de scopul urmărit, care este în primul rând economic și genetic. Noțiunea de „minereu” este strâns legată de cea de zăcământ, care o conține și  reprezintă substanța minerală extrasă dintr-un zăcământ cu scopul valorificării sale și poate fi constituită dintr-un singur mineral sau obișnuit, dintr-un agregat de specii minerale, din care se poate extrage printr-un procedeu tehnologic adecvat, unul sau mai multe metale (substante).

FLORILE DE MINĂ sunt eșantioane minerale recoltate din subteran, monominerale sau formate din mai multe minerale, care posedă calități estetice deosebite, datorită concreșterii cristalelor mineralului sau mineralelor, a culorilor, a formelor (habitus), a dimensiunilor de excepție ale unor cristale componente, calități care în totalitate fac ca eșantionul să fie bine individualizat față de altele.

„Florile de mină” sunt puse în valoare prin intermediul colecționarilor particulari, al muzeelor de specialitate, cum este  Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, ele fiind expuse exact așa cum s-au format, supunându-le doar unui proces simplu de curățire (apa și detergent). Important este ca aceste valori subpamântene nebănuite să poata fi salvate, să intre în patrimoniul muzeelor, a colecțiilor de specialitate ale diferitelor instituții.

Frumusețea și mărimea mineralelor au stârnit interesul oamenilor, eșantioanele fiind extrase, aduse la suprafața și păstrate. Numarul foarte mare de eșantioane minerale găsite, ofera regiunii Baia Mare dreptul de a fi considerată cea mai bogată, în această privință din România și de a fi cunoscută pe plan mondial.

TUR VIRTUAL PRIN MUZEU