Victor Gorduza

victor-gorduzaDe numele lui Victor Gorduza se leagă înființarea, dezvoltarea și faima dobândită de Muzeul de Mineralogie Baia Mare atât pe plan național cât și pe plan internațional.

Victor Gorduza s-a născut la Cetatea Albă (atunci în Regatul României) la 27 aprilie 1942. Doi ani mai târziu părinții se refugiază în România. Mama cu băiețelul de doi ani ajung la Lugoj, iar tatăl cu elevii școlii la care preda ajung la Satu Mare, unde după puțin timp familia se reunește.După încheierea războiului, destinul îi aduce la Baia Mare, unde se stabilesc definitiv.

Aici, Victor Gorduza, urmează toate treptele de școlarizare, în anul 1960 absolvă Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” urmând să își continue studiile la Facultatea de Științe Naturale – Specialitatea Geografie a Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj Napoca.

În anul 1966, după trei ani petrecuți la Școala Generală Dumbrăvița ca și profesor de geografie, Victor Gorduza este angajat ca îndrumător la Muzeul Județean Maramureș. Pasiunea pentru domeniul științelor naturii și identificarea într-o ladă uitată într-un depozit a 1502 eșantioane minerale, declanșează în Victor Gorduza dorința de a organiza la Baia Mare o expoziție permanentă dedicată florilor de mină.

Un rol deosebit l-a avut Victor Gorduza în anul 1973, în stoparea exodului florilor de mină maramureșene către piețele Europei de vest, când în urma apariție legislației specifice, se înființează la nivel regional Comisia de Bazin ce funcționa în cadrul Centralei Minereurilor din Baia Mare și la nivel național Comisia Centrale din cadrul Institutului Geologic din București. Reprezentantul muzeului în cadrul acestor comisii, care avea drept de „veto” este numit Victor Gorduza.

În anul 1974 Victor Gorduza organizează la Baia Mare prima expoziție de flori de mină în incinta Muzeului Județean (actualul muzeu de Artă) și prima expoziție în țară la Muzeul Județean de Științe naturale Bacău. Anul 1976 reprezintă un moment crucial pentru viitorul Muzeu de Mineralogie, prin înființarea Secției de Științele Naturii, activitatea de 10 ani desfășurată fără un statut administrativ este oficial recunoscută, Victor Gorduza fiind numit șef al secției.

În anii care au urmat numărul de eșantioane achiziționate sau donate crește exponențial și se organizează numeroase expoziții în țară. De asemenea, trebuie remarcat debutul activității expoziționale internaționale prin organizarea de către Victor Gorduza, cu sprijinul substanțial al vicepreședintelui Asociației de prietenie Austria – România și a ambasadorului României la Viena, în perioada 1982 – 1986, a nu mai puțin de 9 expoziții în cele mai importante oreșe din Austria.

Anul 1988 include un moment crucial pentru viitorul muzeului și remarcă veleitățile de leader și negociator ale lui Victor Gorduza, care convinge autoritățile județene să transfere mult râvnitul corp de clădire F din bd. Traian nr. 8 muzeului, pentru organizarea unei expoziții permanente a florilor de mină. Urmează o perioadă deosebit de intensă de activități de finisare a spațiului, realizare a depozitelor, instalației de iluminat, a mobilierului și nu în ultimul rând a tematicii expoziției și a circuitului vizitatorilor. Din nou flerul și capacitățile organizaționale ale lui Victor Gorduza ies în evidență, prin convingerea a numeroși șefi ai unor instituții băimărene să contribuie la proiectul demarat. Astfel, după o muncă asiduă, Victor Gorduza își vede împlinit visul și al 6 noiembrie 1989, într-o atmosferă plină de entuziasm, are loc deschiderea Expoziției de bază a Secției de Științele Naturii. Trei ani mai târziu, în 10 decembrie 1992, la nivelul Consiliului Județean se decide înființarea Muzeului de Mineralogie din Baia Mare, a cărui director este numit Victor Gorduza.

De-a lungul carierei sale participă la o serie de cursuri de perfecționare organizate de Ministerul Culturii în domeniul muzeografiei, a managementului instituțiilor culturale și a patrimoniului cultural. Activitatea sa se remarcă printr-o serie de publicații și comunicări în reviste și volume de specialitate în domeniul mineralogiei din România și din străinătate, dar mai ales prin expozițiile realizate: 2 expoziții permanente ( Expoziția permanentă de mineralogie a Muzeului Județean Maramureș la ”Casa Iancu de Hunedoara” în 1974 și Expoziția permanentă a Muzeului de Mineralogie Baia Mare, Bd. Traian, nr. 8 în anul 1989), 33 de expoziții în Europa (Austria, Franța, Olanda, Germania, Ungaria, Belgia, Monaco) și peste 25 de expoziții temporare realizate pe întreg teritoriul României.

Activitatea prestigioasă desfășurată de Victor Gorduza, de aproape 45 de ani în muzeografie, din care 20 la conducerea Muzeului, a primit recunoaștere din partea a numeroase instituții și personalități. Astfel, în anul 2001 Ministerul Culturii și Cultelor acordă primul premiu „Grigore Antipa” unui muzeu de științele naturii, Muzeului de Mineralogie. Președintele României, Ion Iliescu, conferă în anul 2004, directorului Muzeului Victor Gorduza, Ordinul meritul Cultural în Grad de Cavaler. Consiliul Județean Maramureș în conferă lui Victor Gorduza, în anul 2009 Diploma de Excelență.

Ca o recunoaștere post-mortem a contribuției decisive e care avut-o la constituirea colecției de mineralogie și înființarea muzeului, Consiliul Județean Maramureș aprobă în august 2014 atribuirea denumirii„Victor Gorduza” Muzeului de Mineralogie Baia Mare. În semn de recunoștință și prețuire a activității fondatorului Muzeului de Mineralogie, Consiliul Local al municipiului Baia Mare acordă, în septembrie 2014,titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Baia Mare” lui Victor Gorduza.

One thought on “Victor Gorduza

  1. Floarea Dadalau

    Sunt mândra ca am reușit sa vizitez acest muzeu datorită unui urmaș al familiei Gorduza care nu este altcineva decât ginerele nostru Radu Gorduza Lupu care ne considera ca făcând parte din familia aceasta mare și in fiecare an la sfârșitul lunii August se întrunesc pentru a sărbătorii Gorduziada o mare sărbătoare .

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *