2019 – anul expozițiilor

Anul 2019, anul în care Muzeul de Mineralogie a împlinit 30 de ani de la deschiderea expoziției permanente, s-a conturat ca fiind un an bogat în evenimente culturale, științifice și educaționale. O sinteză a acestui an evidențiază un număr de 25 de evenimente culturale, 12 expoziții la sediu și în diferite locații din țară, participări la manifestări științifice, organizarea de evenimente educaționale, îmbogățirea patrimoniului muzeal cu eșantioane minerale și un număr impresionant de colaborări deosebit de valoroase cu instituții de cultură și de învățământ din România. Dacă anul 2018 a fost anul cercetării științifice (datorită celor 11 lucrări prezentate, la cele 7 manifestări științifice și a celor 8 articole publicate în reviste de specialitate), anul 2019 poate fi numit anul expozițiilor, prin cele 12 expoziții temporare organizate reușind să stabilim un nou record la nivelul instituției, față de cel anterior de 11 expoziții, înregistrat în anul 2005.

expotemp

Primul eveniment al anului a fost reprezentat de vernisajul Expoziției temporare „Zestrea minerală a Maramureșului”, la Muzeul Orașului Oradea, în data de 28 februarie. Prima expoziție temporară organizată de Muzeul de Mineralogie în Oradea a prezentat publicului un număr de 61 de eșantioane minerale, din toate clasele sistematicii mineralogice, minerale cu un colorit bogat, cu forme diverse și estetică deosebită, unele dintre acestea expuse pentru prima oară în afara spațiului muzeal propriu.

Următorul eveniment a fost reprezentat de una dintre ședințele publice ale Societății Geologice a României – Sucursala Baia Mare, în cadrul căreia, dl. geolog Oscar Edelstein a susținut o prelegere despre pietrele prețioase, un subiect mereu de actualitate.

Luna aprilie a adus, ca în fiecare an, manifestarea „Săptămâna Școala Altfel”, ocazie cu care Muzeul a fost vizitat de un număr impresionant de elevi din întreaga țară, respectiv 74 de grupuri însumând peste 3.000 de elevi din școli, licee și grădinițe.

În cadrul suitei de manifestări „Zilele Maramureșului”, realizată de Consiliul Județean Maramureș în intervalul 17-19 mai 2019, Muzeul de Mineralogie a organizat cea de-a V-a ediție a Simpozionului Științific Național „Patrimoniul natural”, care a atras specialiști din întreaga țară, de la diverse instituții, precum Universitatea Tehnică din Cluj Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Societatea Lepidepterologică Română, Muzeul de Științele Naturii Suceava, Muzeul Național al Banatului, Muzeul Maramureșului Sighetu Marmației, Institutul de Speologie „Emil Racoviță”, WWF România, Centru pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, Asociația EcoLogic, Asociația „Om pentru om”, Parcul Național Munții Rodnei și desigur Muzeul de Mineralogie. Tot în aceeași zi, 17 mai o parte din colectivul Muzelui a participat cu un stand de prezentare în cadrul târgului „Bun de Maramureș”.

Următoarele evenimente au fost reprezentate de „Ziua Internațională a Muzeelor” și „Noaptea Europeană a Muzeelor”, care în acest an au fost sărbătorite în aceeași zi, respectiv 18 mai. Cu această ocazie intrarea la Muzeul a fost gratuită și a fost posibilă până la ora 24:00, iar pe lângă vizitarea expoziției permanente și a expozițiilor temporare, cei prezenți au avut parte și de un concert extraordinar susținut de Corul bărbătesc din Finteușu Mare, dirijor prof. Andrei Dragoș.

În luna mai a avut loc în premieră, la sediul Muzeului, Ediția I-a, a Concursului Județean Coral “Rivulus Dominarum”, ce a reunit 10 coruri de la unități de învățământ din întreg județul Maramureș. Concursul a făcut parte din seria de activități cuprinse în Proiectul Județean Coral „Rivulus Dominarum”, având ca scop susținerea și promovarea tinerilor artiști din școlile și liceele județului Maramureș, în domeniul cântului coral, a valorilor artistice autohtone ca element de reprezentativitate la nivel județean și a avut un număr de 280 de participanți.

Cel mai de anvergură proiect al acestui an, Expoziția itinerantă națională „Minerale și asociații minerale din România”, realizat în cadrul proiectului cultural „Minerale românești – contributor la patrimoniul cultural european” cofinanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, a debutat în data de 28 mai cu vernisajul organizat la sediul Muzeului.

Expoziția, organizată în parteneriat cu Academia Română – Secția de Științe Geonomice, Institutul Geologic al României – Muzeul Național de Geologie, Universitatea din București – Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea „Babeș – Bolyai” din Cluj Napoca – Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Facultatea de Geografie și Geologie și cu colaborarea Companiei Naționale a Cuprului, Aurului și Fierului „Minvest” S.A. Deva – Muzeul Aurului de la Brad, reprezintă un proiect cultural inedit, fiind primul demers, la nivel național, de strângere laolaltă a mineralelor descrise pentru prima oară în România și a asociațiilor minerale de excepție de pe teritoriul țării noastre.

Cel de-al doilea vernisaj al Expoziției „Minerale și asociații minerale din România” a avut loc la Muzeul Național de Geologie din București, la data de 4 iulie. În 6 septembrie, Expoziția a fost vernisată la Cluj-Napoca, la Universitatea „Babeș-Bolyai”, iar în data de 7 noiembrie a avut loc cel de-al patrulea vernisaj, la Complexul Muzeal „Răsvan Angheluță” din Galați. Chiar dacă proiectul „Minerale românești – contributor la patrimoniul cultural european”, cofinanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, s-a încheiat în anul 2019, expoziția temporară va fi în continuare itinerată în diverse locații din țară, existând solicitări în acest sens.

În luna iulie au mai fost deschise oficial două expoziții temporare la sediul Muzeului de Mineralogie. Prima dintre ele, „Lumina din adâncuri”, este o expoziție de pictură aparținând artistei plastice Elisabeta Pietrar Veress. Cea de-a doua, este reprezentată de Expoziția temporară „O prietenie regală – Grigore Antipa și regii României 1892-1944”, realizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București.

În luna septembrie, Muzeul a fost prezent în premieră cu un stand la „Romanian Science Festival”, organizat în anul 2019 simultan în trei locații din țară: Baia Mare, Timișoara și Pitești. Evenimentul a avut loc în curtea Colegiului Național „Vasile Lucaciu” și a avut ca scop construirea unei legături între diaspora academică și sistemul educațional din România și să ofere o platformă celor care sunt pasionați de știință, cultivând parteneriate locale cu organizații autohtone, instituții de învățământ și de cultură. Conform organizatorilor peste 2.000 de persoane au participat la acest eveniment educațional.

Cu ocazia „Zilei Mondiale a Geologilor”, sărbătorită în data de 18 septembrie, la sediul Muzeului a  fost organizată o ședință specială a Societății Geologice a României – Sucursala Baia Mare, în cadrul căreia a fost celebrat cel mai în vârstă membru al organizației – Andrei Götz, la împlinirea vârstei de 95 de ani.

La data de 19 septembrie a fost vernisată, la sediul Muzeului, expoziția temporară de pictură și lucrări neconvenționale, a artistei plastice Marinela Călușeru, intitulată „În căutarea sufletului pietrei”.

În intervalul 5-13 octombrie 2019 Muzeul a organizat, alături de Societatea Geologică a României, cea de-a doua ediție a Săptămânii Geologiei. Cu acest prilej au fost realizate o serie de evenimente educaționale și culturale, respectiv o aplicație de teren la aria naturală protejată „Creasta Cocoșului”, atelierul „Savantul Grigore Antipa – primul ecolog implicat în gestionarea și protecția resurselor naturale ale României”, atelierul „Mineralele inspiră”- concretizat prin microexpoziția cu același nume realizată în colaborare cu elevii Colegiului de Arte Baia Mare, prezentarea d-lui conf. univ. dr. geol Marinel Kovacs „Expediție pe vulcanii din Noua Zeelandă” și proiecții de filme documentare cu tematică de Științele Pământului.

Ultimul eveniment al lunii octombrie a fost reprezentat de participarea directorului instituției la Simpozionul „Geoștiințele în secolul XXI”, dedicat aniversării a 80 de ani de viață a profesorului Emil Constantinescu, în găzduirea Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București. În cadrul acestei manifestări științifice de excepție, dl. director, conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț, a prezentat lucrarea „Muzeul de Mineralogie la 30 de ani de la deschiderea expoziției permanente”.

Luna noiembrie a fost dedicată organizării, la sediul Muzeului de Mineralogie, a evenimentelor aniversare, prilejuite de împlinirea a 30 de ani de la deschiderea expoziției permanente a Muzeului, în data de 6 noiembrie 1989.

Evenimentele aniversare au avut loc în data de 28 noiembrie, fiind precedate de activități intense de pregătire în acest sens: conceperea, tipărirea și expedierea invitațiilor, în străinătate, în țară și la nivel local, conceperea, tipărirea și diseminarea afișul evenimentului, selectarea, pregătirea și panotarea pieselor ce constituie Expoziția temporară aniversară „Jubiliară – 30”, realizarea de plachete aniversare, conceperea și tipărirea calendarelor de perete și birou, precum și a broșurii realizate special pentru acest eveniment, cuprinzând date despre activitățile Muzeului din ultimii 30 de ani. Manifestările au debutat cu vernisajul Expoziției temporare „Jubiliară – 30”, au continuat cu organizarea unei ședințe aniversare, la care au participat și luat cuvântul reprezentanți ai autorităților locale și personalități din domeniul geologiei și mineritului și s-au încheiat cu un moment cultural artistic susținut de Corala Armonia.

Ultima lună a anului a adus cu ea tradiționala deja manifestare „Crăciun în Maramureș” organizată de către Consiliul Județean Maramureș, în cadrul căreia la sediul Muzeului a fost organizat un concert de colinde susținut de Corul bărbătesc din Finteușu Mare și o ședință publică a Societății Geologice a României – Sucursala Baia Mare, în cadrul căreia a fost susținută o prelegere despre zăcămintele minerale din Chile și a fost prezentat filmul „Călătorie exotică printre fiordurile patagonice chiliene”.

Activitatea de cercetare științifică s-a concretizat în anul 2019 prin organizarea Simpozionului Științific Național „Patrimoniul natural”, în cadrul căruia specialiștii din cadrul Muzeului au prezentat două lucrări, participarea și prezentarea unei lucrări în cadrul simpozionului „Geoștiințele în secolul XXI” și publicarea în prestigioasa revistă internațională „Minerals” a unui articol cu titlul „Epithermal bicolor black and white calcite spheres from Herja ore deposit, Baia Mare Neogene ore district, Romania – genetic consideration” în colaborarea cu Departamentul de Geologie al Facultății de Biologie și Geologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Anul 2019 a adus la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare un număr de 27.895 vizitatori, cifră ce prezintă o ușoară creștere față de anul anterior, când numărul total de vizitatori a fost de 26.110. De asemenea, a fost înregistrat și un nou record de vizitatori pentru luna august, respectiv 4.101 vizitatori. Repartiția vizitatorilor pe luni este prezentată în graficul următor.

viz2019

În ceea ce privește grupurile înregistrate în anul 2019, acestea au fost 494 la număr, dintre care 373  grupuri de persoane cu cetățenie română și 121 de grupuri formate din persoane de alte naționalități, în principal din Ungaria și Israel. Statistica realizată  în funcție de cetățenia vizitatorilor arată că în proporție de 85% vizitatorii Muzeului de Mineralogie sunt din România, restul de 15% reprezentând vizitatori din alte țări precum Ungaria, Israel, Polonia, Germania, Turcia, Spania, Ucraina, Italia, Republica Moldova.

Statistica pe grupe de vârstă arată o prezență relativ egală a categoriei formată din adulți și a categoriei reprezentate de elevi și studenți, respectiv 12.082 adulți și 12.790 elevi/studenți. Celelalte două grupe de vârstă au o prezență mai scăzută în numărul total de vizitatori, respectiv 2.289 pensionari și 734 preșcolari.

În acest an patrimoniul muzeal s-a îmbogățit cu un număr de 58 eșantioane minerale,  8 dintre acestea fiind achiziționate iar 50 recepționate prin donație.

În concluzie ne simțim îndreptățiți să declarăm anul 2019, un an cu adevărat aniversar, atât prin prisma împlinirii celor 30 de ani de la deschiderea expoziției permanente cât și datorită multitudinii de proiecte și activități culturale, științifice, educaționale și expoziționale desfășurate.

Pentru modul în care am reușit să ne desfășurăm activitatea în anul 2019, atât pe plan cultural dar și administrativ, dorim să mulțumim în primul rând Consiliului Județean Maramureș, de al cărui sprijin constant ne-am bucurat și care ne asigură cea mai mare parte a resurselor financiare necesare. De asemenea, dorim să aducem mulțumirile noastre sincere tuturor instituțiilor și societăților comerciale cu care am colaborat: muzee și alte instituții de cultură și învățământ, cu care am organizat împreună evenimente culturale și științifice, colecționari, de la care am achiziționat sau ne-au oferit în custodie eșantioane minerale pentru expunere, firme, de la care am achiziționat bunuri sau prestatoare de servicii și nu în ultimul rând reprezentanți mass-media, care au reflectat cu promptitudine și justețe activitatea noastră.

One thought on “2019 – anul expozițiilor

  1. Pingback: Aproape 28.000 de persoane au vizitat anul trecut Muzeul Judetean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare - ZiarMM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *