„Noaptea Europeană a Muzeelor” bate „Ziua Internațională a Muzeelor”

page-0 Consiliul Internațional al Muzeelor  (International Council of Museum – ICOM), pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la rolul muzeelor în dezvoltarea societății,  a instituit  începând din anul 1977, cu prilejul celei de a 12-a Adunări Generale, sărbătorirea în fiecare an, pe 18 mai, a Zilei Internaționale a Muzeelor (International Museum Day). În fiecare an Comitetul consultativ al IMD alege o temă, astfel încât evenimentele și activitățile creative planificate de comunitatea muzeală internațională să aibă aibă un trend convergent. Tema anului 2015 – Muzee pentru o societate durabilă – evidențiază  rolul muzeelor în formarea publicului și capacitatea unică a acestora de a-l sensibiliza cu privire la utilizarea rațională a resurselor și la respectul față de viață.

ICOM prin web-site-ul propriu http://imd.icom.museum  promoveză în fiecare an Ziua Internațională a Muzeelor și sprijină instituțiile muzeale în organizarea unor evenimente proprii, prin publicarea unui ghid „How to prepare your International Museum Day”, dar și modele de banner, cărți poștale, afișe, etc.

În fiecare an, Ziua Internaționala a Muzeelor adună o participare a unui număr tot mai mare de muzee din întreaga lume. În 2014, 35.000 de muzee din 140 de țari au organizat manifestări dedicate zilei. Marcându-se pe continentul american, Oceania, Africa, Europa și Asia, acest eveniment international și-a confirmat popularitatea, potrivit site-ului http://imd.icom.museum 

logo-NM-2015De 11 ani publicul românesc se bucură de o noapte în care muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale pentru a celebra alături de alte mii de instituții similare din Europa Noaptea Muzeelor. De multă vreme nu mai este doar o sărbătoare a muzeelor ci și a partenerilor care, an de an, se alătură acestui eveniment ce animă orașul – instituții și organizații culturale, galerii de artă, studiouri de creație, ONG-uri istețe, bienale de artă, spații alternative, etc. Este practic o sărbătoare a industriilor culturale și creative deoarece muzeele sunt acum parte din ele. (http://www.noapteamuzeelor.ro/).

Primul eveniment de acest gen l-a reprezentat cel ce s-a desfășurat în anul 1997 în Berlin. Conceptul de acces gratuit a fost foarte bine primit astfel că în scurt timp a crescut foarte mult numărul instituțiilor organizatoare, precum și numărul de vizitatori. În 1999 manifestarea a fost preluată în Franța sub denumirea de „Primăvara muzeelor” (Printemps des musées), la propunerea Ministerului francez al culturii și comunicării, ea desfășurându-se primăvara, într-o zi de duminică. Ulterior (2001) evenimentul a fost organizat în toate țările semnatare ale convenției culturale a Consiliului Europei, fiind pus sub înaltul patronaj al Secretarului general și având ca public țintă în special persoane aflate în proximitatea muzeelor.

În 2005 acest eveniment este mutat pe durata nopții și schimbă publicul țintă, adresându-se tinerilor și familiilor ce își fac program în această perioadă, renăscând sub denumirea actuală – „Noaptea Muzeelor” și extinzându-se în toată Europa. El este organizat în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor. Începând din 2011 ICOM se alătură UNESCO și Consiliului Europei în patronarea acestui eveniment.

 În acest an „Noaptea Europeana a Muzeelor”, aflata la cea de-a 11-a ediție, are loc pe 16 mai. Și-au anunțat oferta de gratuitate peste 1.300 de muzee din Franța și aproximativ 3.400 din Europa, potrivit nuitdesmusees.culture.fr. În țara noastră s-au aliniat acestui demers, în anul 2014, 144 muzee și organizații culturale.

2015 05 16 Afis Noaptea Muzeelor web

La Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare în 16 mai a.c., între orele 19.00 – 00.30, perioadă în care s-au desfășurat activități dedicate „Nopții Muzeelor”, au participat un număr de 1.680 persoane, care au vizitat expoziția permanentă, expozițiile temporare, au audiat concertul susținut de Corala Armonia și au vizionat filme documentare cu tematică de științele naturii. În contrast, în ziua de 18 mai „Ziua Internațională a Muzelor”, când Muzeul nostru a fost deschis cu toate că a fost zi de luni,  deși activitățile desfășurate în cadrul Muzeului au fost aproximativ aceleași, totuși numărul vizitatorilor a fost semnificativ mai mic.

Din păcate „Ziua Internațională a Muzeelor” a trecut anul acesta aproape neobservată, la noi – în municipiu, în județ și în țară atât la nivel de muzee sau organizații culturale cât și în presa scrisă, televizată sau mediu online .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *