„Telefoanele mobile și mineralele lor” în municipiul Piatra Neamț

01Un alt proiect al Muzeului nostru se bucură, iată, de notorietate națională, Expoziția temporară „Telefoanele mobile și mineralele lor” a părăsit sala de expoziții temporare a instituției, spre a-și găsi o nouă locție, la fel de primitoare, la Muzeul de Științele Naturii din Piatra Neamț, structură din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț. Colaborarea cu această instituție tinde să devină o tradiție, având în vedere proiectele comune desfășurate de-a lungul timpului, și, în acest context, putem aminti ultima expoziție națională itinerantă „Zestrea minerală a României”, ce a poposit aici în vara anului 2021.
În consecință, vineri, 9 februarie, la ora 12, a avut loc vernisajul expoziției. În cuvântul de deschidere, doamna muzeograf Oana Maria Balan, a subliniat, pe lângă colaborarea excelentă între cele două instituții implicate în proiect și faptul că expoziția nu ar fi fost posibilă fără aportul domnului Marian Abutoaiei, patronul firmei GSM-ZONE din Iași, proprietarul colecției de telefoane mobile prezentate. În alocuțiunea sa, muzeograful Sorin Prisăcariu, curatorul expoziției a prezentat, pe scurt, aspectele esențiale ale organizării, respectiv, motivația derulării acestui proiect cultural, partenerii, modul de constituire a fondului expozițional și criteriile muzeologice de expunere. În fața unui public animat, reprezentat și de elevi din ciclul primar și gimnazial, s-a răspuns la multitudinea de întrebări legate atât de device-urile expuse, cât și de mineralele/minereurile ce au stat la baza fabricării componentelor telefoanelor. Cantitatea și calitatea informațiilor solicitate au fost de natură să ne bucure, denotând interesul deosebit suscitat de subiect. Dacă doriți să vizualizați acest eveniment, o puteți face apăsând aici.
Ne bucură în mod deosebit interesul stârnit de această expoziție, mai ales că factorul educațional prevalează; uităm mult prea repede sau chiar ignorăm prezența mineralelor în viața noastră cotidiană, ca sursă a progresului și bunăstării colective și personale. Iar dacă aceste informații pot ajunge la tânăra generație, într-o formă accesibilă și care stârnește interesul, cu atât mai bine.
Expoziția, pentru cei ce-și propun să viziteze municipiul Piatra Neamț, va fi deschisă până la jumătatea lunii aprilie. De unde, probabil (și ne dorim acest lucru) va fi translatată la Muzeul de Științele Naturii – Dorohoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *