„Zestrea minerală a României” – în premieră la Miercurea Ciuc

01Este deja un truism să afirmăm că expoziția itinerantă „Zestrea minerală a României” se bucură de un succes deosebit pe plan național. Iată cum, pe parcursul a aproape cinci ani, acest eveniment cultural de excepție a fost vernisat de nu mai puțin de 17 ori, de-a lungul și de-a latul țării. Am avut, zilele trecute, orgoliosul prilej de a deschide cea de-a optsprezecea expoziție la Miercurea Ciuc, în cadrul Muzeului Oltului și Mureșului Superior. Ne-am bucurat să putem prezenta publicului, într-un spațiu generos, pus la dispoziție de gazde, comorile științifice și estetice ale universului mineralogic național. Muzeul, structură din cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni (cu sediul la Sf. Gheorghe) este amplasat în centrul orașului, într-o clădire monument istoric de secol XIX. Poziționarea și notorietatea sa, ne permite să apreciem că și expoziția noastră se va bucura de un aflux deosebit de vizitatori, fiind cu atât mai mult un pol de interes cultural.

Deschiderea oficială a expoziției a avut loc vineri, 23 februarie, la ora 12.00. Din publicul prezent la vernisaj s-au remarcat personalități locale, din diferite structuri organizatorice instituționale (Jandarmerie, Armată), educative (Inspectorat Școlar) și culturale. Au luat cuvântul, din partea gazdelor, doamna muzeograf  Florina Bănică și doamna muzeograf Iuliana Bartok, care au subliniat bunele relații instituționale existente între cele două entități de cultură. S-a insistat pe ineditul evenimentului cultural și s-au emis aprecieri că expoziția va fi un real câștig pentru cunoașterea și promovarea atât de puțin cunoscutului patrimoniu mineralogic național. Din partea echipei de implementare a proiectului, domnul muzeograf Sorin Prisăcariu, a trecut în revistă, ca de obicei, motivațiile ce au stat la baza selecției exponatelor: minerale descoperite și descrise pentru prima oară în România, asociații minerale de tip ”flori de mină” unice în lume, etc. amintind totodată și partenerii fără de care nu s-ar fi putut organiza expoziția: Universitățile din București, Cluj-Napoca și Iași și Muzeul Național de Geologie. A organizat, pentru publicul prezent, un tur ghidat, prin care au fost subliniate aspecte deosebite muzeografice sau estetice, ce dau culoare și consistență acestui eveniment cultural.

            Expoziția poate fi vizitată la Miercurea Ciuc, la Muzeul Oltului și Mureșului Superior,  până în data de 11.06.2024. Ea va putea fi admirată la pachet cu exponatele expoziției muzeale de bază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *