Ziua Mondială a Apei – 2024: apă pentru pace

WWD2024_poster_ENGLISH Ziua Mondială a Apei este aniversată anual, pe 22 martie, sub egida Organizației Națiunilor Unite. Este o celebrare, inițiată în anul 1993, care are în prim plan apa și își propune să crească gradul de conștientizare privind importanța accesului la apă potabilă și a gestionării durabile a resurselor limitate de apă din lume. Ziua Mondială a Apei reprezintă o bună oportunitate pentru societatea noastră să aducă în discuție o serie de aspecte legate de importanța apei în viață,  protejarea mediului înconjurător și a surselor de apă.

În fiecare an, celebrarea se face sun un slogan bine ales, astfel, în anul 2023 tema Zilei Mondiale a Apei a fost „Be the change – Fi tu schimbarea”, urmărind astfel  încurajarea populației să ia propriile măsuri, pentru a schimba modul în care folosesc, consumă și gestionează apa.

În anul 2022, tema Zilei Mondiale a Apei, „Groundwater: making the invisible visible – Apele subterane – să facem invizibilul vizibil!”, își propunea să atragă atenția asupra resursei de apă ascunse, care a fost întotdeauna extrem de importantă, dar nu este pe deplin recunoscută, în elaborarea politicilor de dezvoltare durabilă.

Tema Zilei Mondiale a Apei 2021 „Valuing Water – Valoarea apei”, urmărind conștientizarea populației cu privire la valoarea apei, care este cu mult mai mare decât prețul său – apa are o valoare enormă și complexă pentru gospodăriile noastre, alimente, cultură, sănătate, educație, economia și integritatea mediului nostru natural.

„Apă pentru pace –  Water for Peace” este tema din acest an a Zilei Mondiale a Apei. Spre deosebire de ultimii trei ani, când mesajul era adresat în principal populației,  în acest an accentul se pune în principal pe cooperarea dintre state. Astăzi, 153 de țări împart resursele de apă, mai mult de 3 miliarde de oameni din întreaga lume depind de apa care traversează frontierele naționale. Cu toate acestea, doar 24 au raportat acorduri de cooperare pentru toată apa comună. Trebuie accelerate eforturile de a lucra împreună dincolo de frontiere, astfel încât toate țările să pună în aplicare Convenția Națiunilor Unite privind apa, care promovează gestionarea durabilă a resurselor de apă comune.

Apa poate crea pace sau poate provoca conflicte. Atunci când apa este rară sau poluată, sau când comunitățile nu au acces în mod egal la folosirea acesteia, tensiunile pot crește între comunități și țări. Trebuie să acționăm în baza realizării faptului că apa nu este doar o resursă care trebuie folosită și concurată, ci este un drept uman, intrinsec fiecărui aspect al vieții. Pe măsură ce impactul schimbărilor climatice crește, iar populațiile cresc, există o nevoie urgentă, în interiorul și între țări, de a ne uni în jurul protejării și conservării celei mai prețioase resurse a noastre.

Pentru a marca această sărbătoare mondială a apei și a ne aduce aportul la sensibilizarea și conștientizarea publicului cu privire la importanța apei, pe parcursul zilei de vineri, 22 martie 2024, la orele 10:00, 12.00, și 14,00, la sediul Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, vor fi proiectate filme având ca tematica apa: resurse de apă, importanța apei, forța creatoare și distrugătoare a apei. Toți cei interesați de vizionarea acestor documentare sunt așteptați la sediul Muzeului din bd. Traian, nr. 8.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *