Vernisaj și conferință

P1070123Ieri, 04 aprilie 2024, a avut loc vernisajul Expoziției temporare „Instantanee americane”, ce cuprinde 42 de fotografii, realizate de către domnul Ștefan VIDA – membru al Foto Club Carei „Vasile Vénig László”. Instantaneele surprinse de către expozant se înscriu în categoria fotografiei de stradă. Astfel, autorul surprinde locuitori din unele zone, a celor două americi, în diferite ipostaze a vieții lor cotidiene, de la celebrarea unor sărbători religioase, precum „Fiesta Candelaria”, în America de Sud,  până la derularea unei zile obișnuite în Time Square, New York. Se pot observa cu ușurință diferențele culturale dintre continentul nordic și cel sudic, dar și diferențele de lumină și culoare, continentul sudic câștigând detașat la aceste capitole.

La începutul evenimentului a luat cuvântul domnul director conf. univ. dr. ing. Ioan DENUȚ, care le-a adresat un cuvânt de bun venit celor prezenți și le-a vorbit despre numărul impresionant de expoziții organizate de-a lungul timpului, de către instituția noastră. A făcut o trecere în revistă a expozițiilor temporare organizate la sediu în colaborare cu domnul VIDA, aceasta fiind a cincea colaborare cu dânsul, apoi a urmat o introducere în ceea ce înseamnă expoziția. În continuare a luat cuvântul domnul Ștefan VIDA, care a oferit câteva detalii despre expoziția în sine și despre două dintre evenimentele surprinse în imagini. A mulțumit tuturor celor prezenți și și-a manifestat disponibilitatea de a oferi, după vernisaj, informații detaliate fiecărei persoane interesate. Această expoziție poate să fie admirată, la sediul Muzeului nostru, până în data de 30 iunie 2024.

Domnul director DENUȚ a invitat persoanele prezente la acest vernisaj, să își împărtășească din experiențele lor pe cele două continente americane, ținând cont că mulți din cei prezenți au activat ca și specialiști, în domeniul mineritului, în statul Chile, din America de Sud. Deși nu a reușit să viziteze continentul sudic, domnul Marinel Kovacs a destăinuit celor prezenți experiența dânsului de pe continentul american nordic.

După vizionarea expoziției de către cei prezenți, a urmat al doilea eveniment al zilei, Ședința publică a Societății Geologice a României – Sucursala Baia Mare. La această ședință publică, domnul director DENUȚ, președintele sucursalei, a expus ordinea de zi. Au fost acceptați doi noi membri în Societate și s-a ținut un moment de reculegere în memoria profesorului Ioan Mârza, de la Departamentul de Geologie, al Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, plecat dintre noi, săptămâna trecută, la frumoasa vârstă de 94 de ani. A urmat prezentarea domnului conf. dr. geol. Marinel Kovacs, intitulată „Vulcanism în Santorini și Milos”, despre experiența dânsului la al VI-lea Workshop Internațional de Vulcanologie, organizat la Santorini, Grecia. Acesta a prezentat, în detaliu, Caldera Santorini și evenimentele ce au condus la morfologia și constituția ei actuală. Apoi a urmat o călătorie prin geologia Greciei, cu ajutorul imaginilor, surprinse de către domnul Kovacs în excursia organizată în cadrul Workshop-ului.

În final, cei aproximativ 40 de participanți s-au declarat încântați, de cele două evenimente desfășurate și au mai zăbovit minute bune, depănând amintiri sau schimbând impresii. Tuturor le mulțumim pentru prezență!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *