A 10-a expoziţie în Ungaria

dscn6644De la înfiinţare, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a fost prezent în Ungaria cu un număr de 9 expoziții temporare în următoarele localități: Miskolc (1990), Budapesta (2005, 2006), Szolnok (2006), Sopron (2006), Debrecen (2007), Nyirbator (2014), Zalaegerszeg și Kaposvar (2015). Expoziția „Splendori minerale din Maramureș – România”, organizată anul acesta în colaborare cu Muzeul Janus Pannonius din Pecs, fiind a 10-a. Vizitatorii maghiari au putut, astfel, să cunoască o parte a patrimoniului Muzeului nostru, considerat cel mai reprezentativ muzeu cu acest specific din ţară şi care deţine  una din cele mai mari colecţii regionale de minerale din Europa.

dscn6600Expoziția este deschisă în perioada 12 octombrie 2016 – 25 februarie 2017. În realizarea acesteia (ce cuprinde 83 de piese) s-a ţinut cont de mai multe aspecte: de clasele sistematicii mineralogice (sulfuri şi sulfosăruri, carbonaţi, sulfaţi, halogenuri, wolframaţi, silicaţi ), de proprietăţile fizice macroscopice cu calități estetice (habitusurile remarcabile, combinaţiile de forme cristalografice, dimensiunile de excepţie ale unor cristale şi eşantioane, combinaţiile de culori: cuarţul alb în
combinaţie cu sfaleritul negru, tetraedritul gri metalic în asociere cu calcitul roz, baritina galbenă cu cristale de 5 cm, cristale dințate de bournonit, marcasita mamelonară de mari dimensiuni, calcitul dantelat, etc.), de mineralele reprezentative pentru regiune (cuarțul – ametist, stibina cu baritină transparentă,  calcitul negru sferoidal, baritina roșie,  etc.), de mineralele descrise pentru prima oară în Maramureş (rodocrozitul, semseyitul, fizelyitul, etc), de mineralele reprezentative pentru fiecare mină din zonă: Baia Sprie, Cavnic, Herja, Ilba, Turț, Săsar, Dealul Crucii, Băiuţ, precum şi de raritatea unor minerale din zăcămintele din zonă (berthierit, cinabru, pirotina, wolframit, bournonit, etc.).

dscn6621Expoziţia şi-a găsit o locaţie deosebită într-o construcție din sec. al. XIX-lea, din strada Szabadsag nr. 2, în zona centrală oraşului, sediul Secției de Științele Naturii, în care s-a investit în contextul declarării oraşului Pecs – capitală culturală europeană în anul 2010. Pe lângă acest muzeu au beneficiat de îmbunătăţiri substanţiale şi alte 8 muzee din oraş. Vernisajul dscn6633expoziției a avut loc în data de 12 octombrie 2016, ora 16.00 și a beneficiat de o prezenţă de peste 80 de persoane, care au apreciat nespus de mult conţinutul şi prezentarea deosebită a expoziţiei. Au luat cuvântul: d-na Iudith Muler, director adjunct al Muzeului Janus Pannonius, dl Tibor Kis Benedek, șef al Secției de Ştiinţele Naturii, dl Ioan Denuț, director al Muzeului Judeţean de Mineralogie  dscn6622„Victor Gorduza” Baia Mare și d-na Elisabeta Fodor, comisarul expoziției.

Publicul prezent a fost interesat de activitatea Muzeului nostru, precum şi de eşantioanele expuse (geneza, metodele miniere de exploatare, conservarea, etc). Explicaţiile au fost date de către comisarul expoziţiei. Precizăm că Muzeul Janus Pannonius  nu are expusă o colecţie permanentă minerale şi cu atât mai mult, din acest punct de vedere, mineralele româneşti au fost foarte apreciate.

Prezenţa presei scrise şi a celei audio-vizuale din municipiul Pecs a fost un punct de încercare, datorită curiozităţii mari pe care a avut-o în legătură cu „creaţiile splendide ale Pământului din zona Maramureşului”.

 Baia Mare, 19 octombrie 2016

 Comisar de expoziţie,

Ing. geol. Fodor Elisabeta-şef secţie Mineralogie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *