EXPOZIȚIA FLORI DE MIMĂ DIN MARAMUREȘ LA CHIȘINĂU

936783_485630424884271_1939066346_n

În perioada 19 septembrie – 25 octombrie 2013, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, din Chișinău, Republica Moldova, a fost gazda expoziției ”Flori de Mină din Maramureș, România”, expoziție prezentată de Muzeul de Mineralogie Baia Mare.

Premieră inedită în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului. La Muzeul Naţional de Istorie a fost inaugurată în 19 septembrie o expoziţie spectaculoasă cu genericul „Flori de mină din Maramureş”. Sunt prezentate 120 de eşantioane minerale din colecţia Muzeului de Mineralogie din Baia Mare, unicul muzeu din Europa care deţine o colecţie atât de bogată de bijuterii din subteran.

Cea mai reprezentativă compoziţie de minerale a Muzeului de Mineralogie din Baia Mare poate fi, astfel, admirată la Chișinău.

„Este cea mai reprezentativă pentru regiunea noastră, adică, când spui Stibina, spui Baia Mare. Este o compoziţie renumită în toată lumea, pentru că asemenea configuraţii veţi găsi doar la Muzeul Luvru. Este foarte fragilă, se poate rupe uşor şi, totuşi, a rezistat exploziilor, în urma cărora minerii le-au scos la suprafaţă”, a precizat comisarul expoziţiei, Elisabeta Fodor, din Baia Mare.

Vizitatorii rămân uimiți de ciudatele configuraţii din cuarţ, calcit, rodocrozit, scoase din subteran cu mare grijă de către mineri. Deşi nu au miros, florile de mină trezesc admiraţie prin fragilitate, prin rara lor frumuseţe.

Florile de mină s-au format pe parcursul a milioane de ani, în interiorul pământului, din mai multe minerale ce au calităţi estetice deosebite, spun experţii.

„Minerii doar le-au găsit şi le-au adus la suprafaţă, ele nu sunt decât spălate, curăţate un pic. Nimeni nu a intervenit în forma sau culoarea lor. Sunt nişte minunăţii şi surprize ale subteranului. În funcţie de locul unde s-au format, ele au avut diferite dimensiuni: mari, mici”, susține Elizabeta Fodor.

Călătoria în adâncurile pământului este o premieră pentru Muzeul Naţional de Istorie, dar şi pentru Republica Moldova.

În prezent, colecţia Muzeului de Mineralogie din Baia Mare numără 17000 de eşantioane minerale, dintre care 120 au fost aduse la Chişinău. „Muzeul nostru este relativ tânăr. Are 20 de ani, dar în fiecare an am primit de la stat bani pentru achiziţionarea florilor de mină. Acestea sunt foarte scumpe, mai ales că, din 2007, la noi mineritul s-a închis şi atunci valoarea lor a crescut”, a specificat Elizabeta Fodor pentru IPNA ”Teleradio-Moldova”.

Expoziţia „Flori de mină din Maramureş” se desfăşoară în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului. Frumuseţile cristaline au fost etalate la Muzeul Naţional de Istorie din Chişinău până pe 25 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *