ANUL 2015 LA MUZEUL DE MINERALOGIE

Anul 2015 a fost unul fructuos pentru Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare. Dacă ar fi să ne referim doar la unii dintre cei mai importanți indicatori de performanță, aceștia arată că, în comparație cu anul 2014, anul 2015 a fost unul de excepție: colecția de eșantioane minerale a crescut, numărul de vizitatori a fost mai mare cu 30%, numărul de evenimente culturale organizate la sediu, în țară și străinătate a crescut cu 15%, iar veniturile proprii au fost majorate cu aproape 70%.

Activitatea de dezvoltare a patrimoniului muzeal prin achiziționare de eșantioane a fost reluată după o întrerupere de 4 ani. Astfel, Colecția de minerale a Muzeului s-a îmbogățit cu 58 de eșantioane minerale, ajungând la un total de 16.985 de piese. La acestea se adaugă piesele din Colecția de roci, Colecția de fosile și Colecția de minereuri, patrimoniul Muzeului cifrându-se la finele anului trecut la valoarea de 20.394 de piese.

O altă statistică îmbucurătoare se referă la numărul de vizitatori care în anul 2015 a crescut față de anul precedent, înregistrându-se cu 6.059 vizitatori în plus, adică un număr total pentru anul 2015 de 26.420 vizitatori. Separați pe categorii de vârstă 12.935 dintre aceștia au fost adulți, 12.896 elevi și studenți și 791 preșcolari. Dintre vizitatorii de la sediu 19.415 au fost plătitori de bilete iar 7005 au beneficiat de intrare gratuită.

În ceea ce privește naționalitatea vizitatorilor ce au trecut pragul Muzeului de Mineralogie în anul 2015, pe lângă vizitatorii români care au fost în număr de 21.979, am avut parte și de vizita a 4.441 de turiști străini din Ungaria, Ucraina, Polonia, Germania, Israel, Italia, Spania, Irlanda, Suedia, Letonia și chiar din țări mai îndepărtate precum Statele Unite, Canada și Chile. În anul 2015 numărul total de beneficiari ai activităților Muzeului Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare a fost de 36.780, din care 26.420 vizitatori la sediu și 10.360 participanți la activitățile Muzeului organizate în diverse locații din țară și din străinătate.

După cum se poate observa și din graficul de mai jos lunile cu cel mai mare număr de vizitatori au fost aprilie, mai și iunie, în fiecare dintre acesta înregistrându-se peste 4.500 de vizitatori. Cei mai mulți vizitatori într-o singură zi s-au înregistrat cu ocazia evenimentului ”Noaptea Muzeelor” când au vizitat Muzeul 1.680 de persoane.

grafic vizitatori 2015-page0001

Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare a fost onorat în anul 2015 de vizita unor mari personalități. În luna iunie Excelența Sa, Saker Malkawi, ambasadorul Regatului Hașemit al Iordaniei la București, a vizitat Muzeul împreună cu fiica sa, iar în luna noiembrie, un alt ambasador, Excelenţa Sa Hussain Sinjari, ambasadorul Irak-ului la București, ne-a onorat cu prezența. Tot în luna noiembrie am primit vizita marelui actor român Florin Zamfirescu. Toți acești oaspeți de seamă s-au declarat fascinați de bogăția și de diversitatea exponatelor și au dorit să lase câteva rânduri în Cartea de Impresii a Muzeului pentru a-și exprima uimirea și încântarea față de eșantioanele minerale expuse și frumusețile Maramureșului.

În ceea ce privește activitatea de valorificare expozițională a patrimoniului anul 2015 a fost unul bogat, lista expozițiilor organizate cuprinzând 8 titluri, din cele mai variate categorii – expoziții la sediu, în țară și străinătate, expoziții proprii sau organizate în colaborare, expoziții cu tematică geologico-mineralogică sau cultural-artistică. Au fost 4 expoziții organizate la sediu și una în colaborare la Muzeul de Istorie și Arheologie Baia Mare.

În țară a fost vernisată pentru prima dată o expoziție cu tematică minerală la Câmpia Turzii, în incinta Palatului Cultural ”Ionel Floașiu”, expoziția temporară ”Flori minerale din adâncurile Maramureșului”. Tradiția organizării de expoziții în străinătate a fost continuată și în anul 2015, când expoziția temporară ”Splendori minerale din Baia Mare, Maramureș” a fost itinerată în Ungaria la două importante muzee, respectiv Muzeul Maghiar al Industriei și Petrolului din Zalaegerszeg  și Muzeul Rippl Ronai din Kaposvar.

Urmărind în continuare cronologic evenimentele organizate, anul 2015 a debutat cu sărbătorirea împreună cu Școala Gimnazială ”Nichita Stănescu” a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859. Elevii școlii au prezentat la sediul Muzeului de Mineralogie un spectacol inedit intitulat ”Un pământ numit România” cuprinzând cântece, poezii și o scenetă bazată pe evenimentele istorice ce au stat la baza Micii Uniri.

Săptămâna  6-10 aprilie 2015, numită săptămâna ”Școala altfel – Să știi mai multe, să fii mai bun a fost, ca în fiecare an de la demararea acestui program, o perioadă plină de activități la Muzeul de Mineralogie. Am avut vizitatori de la numeroase școli din Baia Mare dar și de la școli din alte județe precum Satu Mare, Suceava, Bistrița – Năsăud, Sălaj, Alba Iulia și Brașov. Activitățile desfășurate la sediul Muzeului de Mineralogie au constat în organizarea de vizite atât în expoziția permanentă cât și în cele temporare, deschiderea Expoziției ”Culoarea – lumina mineralelor” (expoziție organizată în contextul ”2015 – Anul Internațional al Luminii”) și o expoziție de carte școlară pentru elevi în colaborare cu reprezentanții zonali ai editurilor Ars Libri și Nemira.

În aceeași perioadă s-a desfășurat și cea de-a VI-a ediție a acțiunii ”Săptămâna altfel, săptămâna fără TV” demarată de Asociația Zibo Help cu scopul de a conștientiza părinții și copii de necesitatea petrecerii timpului liber și altfel decât în fața computerului  sau a televizorului. Încă din anul 2010 Muzeul de Mineralogie susține acest demers și la  fel ca în fiecare an și acum a oferit intrarea liberă pentru grupurile care au prezentat la intrare ”biletul Zibo”.

După  săptămâna ”Școala altfel” a urmat un  parteneriat împreună cu McDonald’s Baia Mare sub deviza ”Pofta de cunoaștere merită un sandwich”, astfel la achiziționarea unui bilet de intrare la muzeu s-a acordat un voucher, pe baza căruia restaurantul McDonald’s a oferit, din partea casei, un sandwich sau un McPuișor.

Luna mai a atras pe lângă deja celebra ”Noapte a Muzeelor” și manifestarea organizată de Consiliul Județean sub titlul ”Zilele Maramureșului”  – prima ediție, ce s-a desfășurat în perioada 7-10 mai. Cu această ocazie Muzeul a găzduit și a organizat activități științifice, culturale și educative, printre care Simpozionul ”Patrimoniul Natural al Maramureșului”, simpozion în cadrul căruia s-au prezentat lucrări ce au subliniat și au întărit încă odată necesitatea protecției și conservării patrimoniului natural, simpozion care se dorește să devină o tradiție a Muzeului de Mineralogie. Tot cu ocazia acestei manifestări a avut loc prezentarea oficială, la sediul Muzeului, a lucrării Dicționarul geologilor care au lucrat în zona Baia Mare și ariile adiacente – ediția a II-a”, eveniment realizat în colaborare cu Societatea Geologică a României – Filiala Baia Mare.

În data de 16 mai 2015 a avut loc ”Noaptea Europeană a Muzeelor”, eveniment anual cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid liber porțile, simultan, până târziu în noapte. Ca în fiecare an acest eveniment a atras un număr impresionant de vizitatori – 1.680 de persoane au trecut pragul Muzeului; aceștia au vizitat expoziția permanentă, expozițiile temporare, au audiat concertul susținut de Corala Armonia și au vizionat filme documentare cu tematică de științele naturii.

Ziua de 1 iunie a fost sărbătorită împreună cu copiii, în parteneriat cu Grădinița nr. 33 din Baia Mare și cu Palatul Copiilor Baia Mare fiind organizată Expoziția ”Copilăria – artă și cunoaștere”. Lucrările expuse au fost realizate în totalitate de către copii, subiectul unora dintre ele fiind chiar reproducerea prin pictură a unor eșantioane minerale.

Expoziția temporară ”Splendori minerale din Baia Mare, Maramureș” itinerată în Ungaria în două locații, la  Muzeul Maghiar al Industriei și Petrolului din Zalaegerszeg  și la Muzeul Rippl Ronai din Kaposvar, a fost foarte bine primită de publicul maghiar, care a apreciat atât conținutul expoziție cât și modul de organizare și prezentare a pieselor. Durata expozițiilor temporare în fiecare din cele două locații a fost de aproximativ 3 luni, timp în care au fost vizitate de către locuitorii din zonă și de către turiștii ce au tranzitat partea de vest a Ungariei în perioada iunie – decembrie 2015, în număr total de 9.540.

O altă expoziție temporară care s-a bucurat de un real succes a fost ”Flori minerale din adâncurile Maramureșului”, realizată la invitația Primăriei Municipiului Câmpia Turzii și a Muzeului Prima Școală Românească 1879, vernisată în data de 12 august 2015 și constituind prima expoziție cu tematică minerală din Câmpia Turzii.

Un alt eveniment important al anului trecut l-a reprezentat inedita Expoziție temporară ”Ultimii dinozauri din Transilvania”, al cărei vernisaj a avut loc în data de 11 noiembrie 2015. Expoziția, realizată în colaborare cu Direcția Patrimoniului Cultural Universitar, Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie şi Laboratorul de Paleotheriologie și Paleontologia Vertebratelor al Departamentului de Geologie, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyaidin Cluj-Napoca, prezintă o serie de fosile descoperite de către paleontologii clujeni, coordonați de prof. univ. dr. Vlad Codrea, la care se adaugă patru reconstituiri ce reproduc fidel pe acești ”vechi” locuitori ai Transilvaniei. La finalul vernisajului participanților le-a fost oferit un moment artistic susținut de un grup de elevi instrumentiști de la Liceul de Artă din Baia Mare și de actorul Claudiu Pintican – activitate care dorim să o permanentizăm în asociere cu momentele festive de deschidere a noilor expoziții. Expoziția va putea fi vizitată în sala de expoziții temporare a Muzeului nostru până la sfârșitul lunii aprilie 2016.

În colaborare cu Societatea Geologică a României – Filiala Baia Mare, Muzeul a organizat, în data de 18 noiembrie 2015, prezentarea oficială către publicul băimărean a volumului biografic „În lume prin lumi” a autorului Tiberiu Stoica, geolog, îndrăgostit de florile de mină și peisajele maramureșene, ce și-a desfășurat activitatea în cea mai mare parte la IPEG Maramureș.

Finalul anului și Sărbătorile de Iarnă au fost marcate la Muzeul de Mineralogie prin evenimentul ”Minerale, Timbre și Colinde”, inclus în suita de manifestări din cadrul ”Crăciunului în Maramureș” organizat de Consiliul Județean Maramureș. Evenimentul, desfășurat în data de  18 decembrie, a cuprins 3 momente: prezentarea publicului a celor mai recente achiziții de eșantioane minerale expuse în două vitrine, lansarea noul web-site și expunerea celor două piese care au făcut obiectul primei emisiune filatelice cu tematică minerală din România. La finalul evenimentului celor prezenței li s-a oferit, în spiritul sărbătorilor de iarnă, un cadou de Crăciun, sub forma unui emoționant concert de colinde susținut de Corala EUROART.

Pentru modul în care am reușit să ne desfășurăm activitatea în anul 2015, atât pe plan cultural dar și administrativ, dorim să mulțumim în primul rând Consiliului Județean Maramureș de al cărui sprijin constant ne-am bucurat și care ne asigură cea mai mare parte a resurselor financiare necesare. De asemenea, dorim să aducem mulțumirile noastre sincere tuturor instituțiilor și firmelor locale din țară și străinătate cu care am colaborat: muzee și alte instituții de cultură și învățământ cu care am organizat împreună evenimente culturale și științifice, colecționari de la care am achiziționat sau ne-au oferit în custodie eșantioane minerale pentru expunere, firme de la care am achiziționat bunuri sau prestatoare de servicii, sponsori și nu în ultimul rând reprezentanți mass-media care au reflectat cu promptitudine și justețe activitatea noastră.

Activitatea desfășurată în anul 2015 la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare – prin numărul și diversitatea evenimentelor organizate, prin indicatorii culturali și economico-financiari, ne îndreptățește să considerăm acest an ca find unul de excepție, pe care ni-l dorim multiplicat și dezvoltat în același trend crescător. De asemenea, nutrim speranța că proiectele și colaborările demarate în anul 2015, pe plan național și internațional vor fi cu succes continuate în anul 2016.

Detalii despre aceste evenimente puteți găsi în articolele postate pe acest website.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *