Anul 2018 la MusMin

Anul Centenarului României 2018 a reprezentat și pentru Muzeul de Mineralogie un an deosebit de bogat în evenimente culturale, științifice și educaționale. Cu un număr de 22 de evenimente culturale, 10 expoziții temporare organizate la sediu și în țară, îmbogățirea patrimoniului muzeal cu 131 de piese, importante proiecte educaționale derulate, câștigarea celui de-al doilea proiect finanțat de AFCN, participarea la 7 manifestări științifice naționale și internaționale, prin prezentarea a 11 lucrări, dintre care 7 au fost publicare în reviste de specialitate din țară și străinătate, anul 2018 va rămâne un reper și un exemplu de organizare și implementare de proiecte și activități cu o diversitate remarcabilă.

Primul eveniment cultural al anului l-a reprezentat vernisarea Expoziției temporare „Chipuri în piatră” a artiștilor plastici Liliana-Maria Mureșan, Valentina Felicia Mureșan-Barbur și Felician Mureșan, expoziție ce prezenta o serie de portrete ale unor personalități laice și bisericești,  transpuse pe plăci de andezit prin tehnica gravurii – litografie.

În data de 8 martie a avut loc la sediul Muzeului unul dintre cele mai importante evenimente din ultimii ani, respectiv lansarea primelor două volume ale trilogiei „Resursele minerale ale României”, coordonate de două nume importante ale geologiei românești, fostul președinte al României prof. dr. Emil Constantinescu, respectiv academicianul prof. dr. Nicolae Anastasiu. Prezența celor două personalități, precum și importanța celor două volume lansate a atras un număr foarte mare de participanți, de 170 de persoane, reprezentând un record de eveniment.

Lansarea volumelor a fost urmată de vernisajul Expoziției temporare „Pastel”, o expoziție alcătuită din eșantioane minerale care, prin forme și colorit, au avut scopul de a duce privitorul cu gândul la primăvară și culorile acesteia.

Zilele Maramureșului”, suita de manifestări organizată de Consiliul Județean Maramureș, a avut loc în anul 2018 în perioada 8-13 mai și a însemnat organizarea unor evenimente importante de către Muzeul de Mineralogie. Ajuns la cea de-a IV-a ediție Simpozionul științific național „Patrimoniul natural a adunat specialiști din întreaga țară la Baia Mare și a adus spre dezbatere teme actuale din domeniul patrimoniului natural, a protecției mediului, a ariilor naturale protejate și a legislației din aceste domenii. În cadrul simpozionului a fost prezentată și microexpoziția filatelică „Cactușii în filatelia românească”, realizată în colaborare cu Alexandru-Leonard Pop, Bogdan Cioruța și Mirela Coman de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare.

În aceiași zi, după încheierea sesiunii de prezentări, a avut loc vernisajul Expoziției temporare „Calcedonii din România”, expoziție realizată în colaborare cu domnul Petru Dorel Toda din Crișcior, cuprinzând eșantioane din întreaga țară, tăiate și șlefuite, ce prezintă frumusețea și complexitatea acestui mineral.

Excursia post-simpozion a avut loc la Rezervația Fosiliferă Chiuzbaia, arie naturală protejată, aflată în acel moment în custodia Muzeului de Mineralogie. Tot în cadrul „Zilelor Maramureșului”, Muzeul a participat cu un stand de prezentare în cadrul Târgului de turism „Bun de Maramureș”, organizat de Consiliul Județean Maramureș.

Luna mai a mai adus două evenimente importante, Ziua Internațională a Muzeelor sărbătorită în data de 18 mai și Noaptea Europeană a Muzeelor. Pentru acest eveniment deosebit de  important, Muzeul și-a deschis porțile în data de 19 mai până la ora 00:00 pentru toți cei interesați, oferindu-le pe lângă vizitarea expoziției permanente și a expozițiilor temporare din cadrul Muzeului și un program artistic, respectiv un concert de muzică folk susținut de artiștii Monica Duma, Adrian Vezentan și Sabin Moroșanu și un recital de poezie susținut de directorul Teatrului Ararat, dl. Claudiu Pintican.

A urmat în lunile iunie și iulie organizarea și vernisarea celor două expoziții temporare realizate de către MusMin la și în colaborare cu Complexul Muzeal Arad. Astfel, în data de 7 iunie a avut loc vernisajul expoziției „Percepții senzoriale inedite”, o expoziție realizată în cadrul proiectului AFCN câștigat de Muzeu și dedicată în special persoanelor cu dizabilități de vedere. Iar în data de 3 iulie a fost vernisată, tot la Complexul Muzeal Arad, Expoziția temporară „Flori de mină din Maramureș”, expoziție ce a prezentat publicului arădean 46 de eșantioane minerale, cu calități estetice deosebite, din patrimoniul Muzeului de Mineralogie.

Începutul lunii septembrie a readus în actualitate, pentru cea de-a doua ediție, proiectul educațional „Școala de vară – Geodiversitate în Maramureș”, desfășurat în acest an la Târgu Lăpuș, de care au beneficiat elevi din ciclul gimnazial și liceal și profesori de Geografie. Proiectul, realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș și Societatea Geologică a României – Filiala Baia Mare, s-a dovedit a fi un real succes și în acest an, confirmând încă o data oportunitatea introducerii în sfera de interes a elevilor a unor noțiuni de geologie, mineralogie și protecția mediului.

Pe lângă acest proiect educațional, pe parcursul anului 2018, Muzeul s-a implicat activ în realizarea și a altor activități educaționale, precum aplicații de teren cu studenții de la specializări de geologie și protecția mediului de la Centru Universitar Nord din Baia Mare, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din București, Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, precum și un grup de studenți provenind de la Universități din Budapesta, Miskolc și Szeged din Ungaria.

Luna octombrie a cuprins o serie de evenimente importante: vernisajul Expoziției temporare „Hoinari prin Carpați”, o expoziție de fotografie realizată în colaborare cu Clubul de Turism Creasta Cocoșului, urmat de lansarea albumului fotografic aniversar „Clubul de Turism Creasta Cocoșului – la 35 de ani de activitate”;  deschiderea Expoziției temporare „Prelucrarea pietrei – de la meșteșug la artă”, realizată în colaborare cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.  De asemenea, în perioada 22 – 28 octombrie, a fost organizată Săptămâna Geologiei, celebrată pentru prima dată la Muzeul de Mineralogie, un eveniment de amploare în întreaga lume, ocazie cu care MusMin a organizat o serie de evenimente și activități pentru publicul interesat.

Ziua de 13 noiembrie a adus o bucurie imensă colectivului Muzeului de Mineralogie, proiectul „Minerale românești – contributor la patrimoniul cultural european” a fost selectat pentru a fi finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, urmând ca acesta sa fie implementat pe parcursul anului 2019, împreună cu următorii partenerii: Secția de Științe Geonomice a Academiei Române, Muzeul național de Geologie din București, Universitatea din București, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Dorim să precizăm că acest proiect face parte dintr-un program mai amplu al Muzeului, prin care ne-am propus promovarea mineralelor descrise pentru prima dată în formațiunile geologice și a asociațiilor minerale specifice teritoriului României. Astfel că, tot în cadrul acestui program Un alt eveniment important, din cadrul aceluiași program, a fost reprezentat de lansarea la finele lunii iunie a anului trecut, a emisiunii filatelice „Minerale din România” realizată în colaborare cu  Romfilatelia S.A. București, emisiune ce conține doar imagini ale unor minerale din patrimoniul Muzeului de Mineralogie.

Ultimul eveniment cultural al anului 2018 a avut loc în data de 19 decembrie – în cadrul amplei manifestări organizate de Consiliul Județean Maramureș „Crăciun în Maramureș” – și a constat în vernisajul Expoziției temporare „Minerale în filatelia românească” și un concert de colinde, susținut de corul „Sfântul Ioan Damaschinul” și un grup de colindători, ai Facultății de Litere, din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare.

Preocuparea constantă a noastră pentru îmbogățirea patrimoniului muzeal s-a concretizat în anul trecut printr-o creștere numerică cu 131 de eșantioane a Colecției de minerale. 20 dintre acestea au fost achiziționate în baza planului de investiții a MusMin, susținut financiat de Consiliul Județean Maramureș, iar 111 au fost primite ca donație din partea unui colecționar generos, căruia îi adresăm, și pe acestă cale, sincere mulțumiri.

Evenimentelor culturale menționate trebuie să adăugăm și activitatea științifică din anul de curând încheiat, care a fost una ce va fi greu de egalat, concretizată prin participarea specialiștilor din cadrul Muzeului la 7 simpozioane naționale și internaționale, în cadrul cărora au fost prezentate 11 lucrări, după cum urmează:

  • Conferinţa „Geotourism: Practice and Experience” (Lviv, Ucraina, 26 – 29 aprilie 2018):

Ioan Denuţ, Réka Kovács, Ioan Bereş, Alexandru Costin – Aspects regarding the geotouristic potential of the Maramureş countryside (NW of Romania);

  • Simpozionul Ştiinţific Naţional „Patrimoniul Natural”, ediţia a IV-a (Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, 10-11 mai 2018):

– Ioan Denuţ, Alexandra Sîngeorzan, Réka Kovács, Ioan Bereş – Şcoala de vară „Geodiversitate în Maramureş” – proiect educaţional în premieră

– Sorin Prisăcariu, Ioan Denuţ, Réka Kovács – Patrimoniul minier al României – realităţi şi perspective;

– Hunor Lengyel, Réka Kovács, Zoltán Unger – Observaţii geologice structurale de la nivelul de vizitare din salina Praid

  • Simpozionul Internațional de Geologie Economică ”Resurse Minerale în secolul al XXI-lea”, ediția a XI-a (Iași, 5-8 septembrie 2018):

– Kovács Réka, Tămaș Călin – New geocemical data and mineralogical interpretation from Cisma ore deposit, Gutâi Mountains;

  • Geosymposium of Young Researchers Silezia 2018, ediția a XI-a (Istebna, Polonia, 12-14 septembrie 2018):

Kovács Réka, Tămaș Călin – New geochemical data and mineralogical interpretation from Breiner ore deposit, Băiuț metallogenetic field, Gutâi Mountains, NW of Romania;

  • Sesiunea anuală de comunicări științifice (Bistrița, 16-17 noiembrie 2018):

Prisăcariu Sorin – Mineritul ca sursă a patrimoniului Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare – mina Baia Sprie;

  • Conferința anuală a Societății Geologice a României (București, 7 decembrie 2018):

Denuț Ioan, Sîngeorzan Alexandra – Patrimoniul natural versus Patrimoniul cultural;

Denuț Ioan, Kovács RékaNevoia de educație geologică;

Antoneta Seghedi, Andreea Mârza, Alexandru Cosmin Ghiță, Ioan Denuț, Agnes Gal – „Activități de educație și promovare organizate în Săptămâna geologiei din octombrie 2018”.

  • Sesiunea Ştiinţifică Anuală „Ion Popescu Voiteşti” (Departamentul de Geologie, Universităţii Babeş – Bolyai Cluj Napoca, 14 decembrie 2018):

Kovács Réka, Tămaș CălinSummary of previously identified minerals in Herja ore deposit, Herja-Băiut metallogenetic field, Baia Mare metallogenetic district, Eastern Carpathians, Romania.

O parte a activității de cercetare științifică desfășurate în cadrul MusMin a fost concretizată în publicarea a 7 articole în reviste de specialitate din țară și din străinătate, după cum urmează:

  • Denuţ, I., Kovács, R., Bereş, I., Costin, A. (2018): Aspects regarding the geotourisitc potential of the Maramureş countryside (NW of Romania). Conference book of Conference Geotourism: Practice and Experince, Lviv, Ukraine, 26-29.04.2018, p. 40-42, ISBN 978-966-607-462-3.
  • Tămaș, C., Har, N., Mârza, I., Denuț, I. (2018): The black calcite and its mineral assamblage in Herja ore deposit, Romania. European Journal of Mineralogy, Vol. 30, No. 6, 2018, p. 1141-1153, ISSN 0935-1221, EISSN 1617-4011.
  • Kovács, R., Prisăcariu S., Denuț I., Wollmann, V. (2018): The mining patrimony of Romania – facts and perspectives. Scientific Bulletin of North University Center of Baia Mare, Series D, Mining, Mineral Processing, Non – ferrous Metallurgy, Geology and Environmental Engineering, Volume XXXII, Nr. 1/2018, ISSN 1582-0548, p. 41-50.
  • Kovács, R., Tămaș, C.G., (2018): New geocemical data and mineralogical interpretation from Cisma ore deposit, Gutâi Mountains. Romanian Journal of Mineral Deposits, 2018, vol. 91, nr. 1-2, p. 43-47.
  • Kovács, R., Tămaș, C.G., (2018): New geochemical data and mineralogical interpretation from Breiner ore deposit, Băiuț metallogenetic field, Gutâi Mountains, NW of Romania. Geosymposium of Young Researchers Silezia 2018, ediția a XI-lea, Istebna, Polonia, 12-14 septembrie 2018, Abstract Book, p. 76.
  • Denuţ, I., Kovács, R., Prisăcariu S. (2018): Minerale descoperite și descrise de pe teritoriul actual al României. Revista Muzeelor, nr.1/2018, 28-35, ISSN-L 1220-1723.
  • Réka KOVÁCS, Călin Gabriel TĂMAŞ – Summary of previously identified minerals in Herja ore deposit, Herja-Băiuț metallogenetic field, Baia Mare metallogenetic district, Eastern Carpathians, Romania. Sesiunea Științifică Anuală „Ion Popescu Voitești” – Rezumate, p. 16-17, ISSN 2601-2448, ISSN-L 2285-7974.

Tot în anul recent încheiat specialiștii MusMin au participat la mai multe cursuri de formare profesională și au fost prezenți la manifestări muzeologice de prestigiu din țară și străinătate, dintre care amintim: Mineral Munich Show – cel mai mare eveniment expozițional mineralogic din Europa, organizat la Munchen în perioada 26 – 28 octombrie și a doua ediție a Seminarului „Museum Meet Museum”, organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, în perioada 5 – 6 octombrie și găzduit de Muzeul Național de Artă din București.

Numărul total de vizitatori la sediul Muzeului de Mineralogie din anul 2018 a fost de 26.110, aspect reprezentat pe luni în graficul de mai jos.

v2018

Chiar dacă numărul anual de vizitatori nu a depășit valorile înregistrate în alți ani, lunile martie și octombrie au reușit să facă acest lucru, aducând noi recorduri lunare.

În ansamblu, anul 2018 s-a dovedit a fi unul de succes pentru Muzeu nostru, cu multe expoziții temporare, evenimente culturale și proiecte educaționale. Pentru aceasta mulțumim în primul rând celor care ne-au trecut pragul și au participat cu interes la activitățile propuse de Muzeu atât la sediu cât și în alte locații din țară. De asemenea, adresăm mulțumiri Consiliului Județean Maramureș, în subordinea căruia funcționează instituția noastră, pentru sprijinul constant acordat an de an și tuturor colaboratorilor din sfera cultural-științifică, dar și administrativă, pentru ducerea la bun sfârșit, în anul încheiat, a proiectelor și programelor stipulate în planul de management ce ghidează activitatea Muzeului de Mineralogie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *