Retrospectivă „Zilele Maramureșului – 2019” la MusMin

Brosura simpozion 2019 copertaÎn cadrul manifestărilor „Zilele Maramureșului”, organizate de Consiliul Județean, în perioada 17 – 19 mai 2019, Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a avut deosebita onoare de a găzdui și organiza activități științifice, culturale și educative, oferite publicului participant la aceste evenimente, dar și vizitatorilor Muzeului.

Vineri 17 mai, prima zi a acestor manifestări, a debutat cu Simpozionul Științific Național ”Patrimoniul natural” care s-a desfășurat la sediul Muzeului de Mineralogie, începând cu ora 09.00. Au fost prezentate lucrări privind ariile naturale protejate, biodiversitatea,  geodiversitatea, patrimoniu miner și proiecte specifice. Cele 15 lucrări au evidențiat bogăția și varietatea capitalului natural al spațiului românesc și s-au referit la biodiversitate, geodiversitate și geoturism, patrimoniul mineralogic, botanic, zoologic și speologic și arii naturale protejate. Prezentările au fost realizate de către specialiști provenind de la diverse instituții – Universitatea Tehnică din Cluj Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Societatea Lepideptorologică Română, Muzeul de Științele Naturii Suceava, Muzeul Național al Banatului, Muzeul Maramureșului Sighetu Marmației, Institutul de Speologie „Emil Racoviță”, WWF România, Centru pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, Asociația EcoLogic, Asociația „Om pentru om”, Parcul Național Munții Rodnei, Muzeul de Mineralogie – din diferite zone ale României precum: Timiș, Suceava, Bihor, Cluj, București și desigur Maramureș. Simpozionul s-a realizat în colaborare cu Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Agenția de Protecție a Mediului Maramureș, Societatea Geologică a României – Sucursala Baia Mare și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Maramureș.

La ora 13.00 a avut loc deschiderea manifestării denumită Târgul de promovare „Bun de Maramureș”, unde Muzeul nostru a fost prezent cu un stand cuprinzând eșantioane minerale din colecția proprie și diverse materiale promoționale.

Sâmătă 18 mai – în fiecare an în această zi se sărbătorește la nivel mondial Ziua Internațională a Muzeelor, pentru a marca rolul deosebit de important pe care aceste instituții îl au în dezvoltarea societății. Această zi, în acest an, a coincis și cu Noaptea Europeană a Muzeelor un eveniment ce se desfășoară la nivel european, care a ajuns în România la cea de-a XV-a ediție. Manifestările dedicate au fost: Proiecții de filme documentare din domeniul științelor naturii, între orele 18.00 – 24.00, iar la orele 21.00 ne-au onorat cu prezența și ne-au încântat cu interpretarea de cântece patriotice și nu numai,  Corul bărbătesc din Finteușu Mare – dirijor Andrei Dragoș, într-un concert extraordinar. În zilele de 18 și 19 mai Muzeul nostru a fost vizitat de 1290 persoane.

Pe parcursul celor trei zile din cadrul manifestărilor „Zilele Maramureșului”, au putut fi vizitate Expoziția permanentă a muzeului și Expozițiile temporare „Minerale în filatelia românească” și „Minerale și asociații minerale din România”.

Vă mulțumim pentru participare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *