Diplome de cetățean de onoare la Borșa

Diploma_Socolescu

Sâmbătă, 19 septembrie 2020, începând cu ora 10.00, la Baia Borșa, în fața Monumentului Minerului, din apropierea fostului sediu al Întreprinderii Miniere, într-o atmosferă de melancolie și recunoștință, s-a desfășurat ceremonia de decernare a „Diplomelor de cetățean de onoare” a orașului Borșa, pentru două personalități care au activat în domeniul valorificării zăcămintelor de substanțe minerale utile din Munții Maramureșului și au avut o contribuție decisivă la dezvoltarea economică, dar și socio-culturală a zonei Borșa și a Maramureșului Voivodal – geolog profesor universitar academician Mircea SOCOLESCU (postmortem) și inginer de mine Partenie HĂRĂNGUȘ. La eveniment a fost prezent directorul Muzeului, conf. univ. dr. ing. Ioan DENUȚ, invitat să preia diploma oferită acad. Mircea Socolescu, în lipsa identificării unor urmași ai domniei sale.

Mircea Socolescu, de profesie inginer geolog, a activat ca și profesor la Facultatea de Geologie și geografie din București, ca geolog-șef la Trustul de Prospecțiuni, Explorări și Deschideri de Mine Noi din București și ca expert în cadrul Comisiei Republicane de Rezerve Geologice. Contribuția majoră pe care avut-o a constat în elaborarea pentru prima dată a unui proiect de explorare strategică și sistematică, privind întregul ansamblu al structurilor filoniene din masivul Toroiaga, care a condus la conturarea unui potențial de resurse, ce a constituit baza de materii prime pe o perioadă îndelungată. Ca răsplată, la cererea minerilor, orizontul principal de explorare-exploatare a zăcământului Toroiaga (cota 1410) a fost denumit – MINA SOCOLESCU.

Partenie Hărănguș și-a început activitatea în producție ca tehnician minier la Exploatarea Mineră Baia Sprie, urmând și absolvind apoi cursurile Facultățiii de Mine din Petroșani și obținând diploma de inginer minier. În această calitate a lucrat la Exploatarea Minieră Baia Borșa, ca șef de sector, șef de mină și a condus-o, în calitate de director general, mai bine de 10 ani. În perioada cât a fost la cârma mineritului borșan – E. M. Baia Borșa devenind cea mai mare întreprindere minieră din țară, cu o capacitate de peste 1 milion de tone pe an și peste 6.000 de angajați – au fost executate lucrări complexe și în premieră: iaz de mare capacitate la Novăț,  tehnologii de exploatare noi, cel mai complex funicular din țară, pentru transportul minereului de la Mina Gura Băii la Uzina de Preparare.

Ceremonia a debutat printr-un moment religios – un parastas întru pomenirea lucrătorilor din minerit, care de-alungul timpului și-au pierdut viața, oficiat de preoții de la Parohia Ortodoxă Baia Borșa. Din partea grupului de inițiativă, a luat cuvîntul ing. Teodor Bene, care, nu în puține cuvinte, a omagiat activitatea celor două personalități, motivând propunerea decernării titlurilor. Prezent la eveniment, viceprimarul orașului Borșa – Gavrilă Mihali, el însuși inginer minier, cu 20 de ani de activitate desfășurată la E.M Baia Borșa, a vorbit în cuvinte elogioase despre activitatea minieră din zonă, slujbașii ei și cele două personalități celebrate. La rândul său primarul orașului Borșa a mulțumit numărului mare de persoane prezente și a înmânat diplomele de „cetățean de onoare”.

Directorul MusMin Ioan Denuț a preluat diploma atribuită acad. Mircea Socolescu. În discursul susținut în continuare a mulțumit, din parte comunității geologice, inițiatorilor, conducerii primăriei Borșa și consilierilor locali pentru titlurile acordate, dar și pentru onoranta postură în care se află Muzeul de Mineralogie de a prelua și găzdui diploma oferită academicianului Mircea Socolescu. Apoi, cu referire la Statuia Minerului, a vorbit de elementele prin care activitatea minieră desfășurată în zona ar trebui simbolizată și necesitatea înființării unui muzeu al mineritului.

În cuvântul său dl director general Partenie Hărănguș, la cei 88 de ani ai săi, a rememorat cu nostalgie repere din îndelungata activitate desfășurată la minele din zona Baia Borșa, fiind înconjurat și aplaudat cu mare căldură de foștii subordonați – mineri, geologi, preparatori, economiști, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *